Imam bradu i brkove koji rastu relativno brzo tako da moram na svaka 2-3 dana da se brijem sto mi predstavlja problem i oduzimanje vremena..Ali kada pustim bradu na par nedelja ona je retka i nije cvrsta tako da ne lici ni na sta , inace raste mi brada,brkovi,i zulufi, nesto malo imam i po obrazima, sa strane po vilici mi uopste ne raste tako da ne mogu ni kao covek da spojim

Inace nikad nisam radio izbrijavanje, tjst isao ziletom u kontra smeru dlake vec samo od gore na dole u smeru dlake tako da mi ostanu i crne tackice posle brijanja..Posto ne bih da se brijem svaki drugi dan zbog brade koja nije cvrsta ni jaka , da li cu izbrijavanjem postici da mi dlaka bude gusca i cvrsca? Ukoliko bih to postigao ne bih ne toliko cesto ni brijao..Ovako sam negde izmedju ,ako se redovno brijem kao do sada ostaju mi tackice tjst dlake koje narastu za dan dva, a ako pustim opet ne lici ni na sta jer dlaka nije cvrsta i gusta i opet deluje neuredno.. Inace kao sto sam i rekao sa strane mi skoro ni ne raste brada po vilici i na dole, samo imam par dlaka po obrazima,od vilice sa strane pa na dole skoro nista..Inace imam 26 godina i ne ocekujem da ce nesto puno vise rasti, vec me iskljucivo zanima kako da ojacam bradu i da bude gusca na mestima gde vec raste. Siguran sam da ima ovde i starijih i iskusnijih koji znaju sta bi mogao probati..Unapred hvala
Znao sam da si jos uvek mlad (relativno).
To izbrijavanje, i brijanje koze bukvalno (kod onih sto nemaju bradu uopste, ili zele da je dobiju vise) nema nikakvog udela na dodatni rast brade, gustinu ili sta vec...
To je jedan od najvecih mitova iz sveta medicine, i uospte lifestyle i modnih trendova muskaraca.
Brada ne raste zbog brijanja i ne jaca se zbog toga, ne postaje gusca zbog toga, vec zbog prisustva muskog polnog androgenog hormona testosterona. Zato zene i nemaju bradu je l da, kao i deca pre puberteta i bujanja testosterona? One zene koje imaju "brkcice" su obicno hormonalno malo poremecene, jer i kod zena se luci testosteron, samo naravno ne u testisima jer ih nemaju, nego ih luci kora nadbubrezne zlezde.
Glavna misinterpretacija rasta brade je u tome da ljudi misle da je to od puno brijanja vremenom, a zapravo brada se godinama jaca, deblja, brze raste, jer je telo sve vise i vise vremenski izlozeno testosteronu.
Pogledaj samo transrodne osobe koje su promenile pol, pa cak one i koje jos uvek nisu nego se spremaju - nisu imale ni jednu dlacicu kao zene, a onda zbog unosa msukih hormona posle nekoliko meseci eto je prva dlacica, pa druga pa treca, pa posle 2 godine imaju jacu bradu od tebe, a posle 5 godina bradu kakvu zamisle. To nije zato sto se trljaju brijacima i ziletima u bilo kojim smerovima, vec zato sto im je telo vremeski sve duze i duze izlozeno androgenim hormonima.
Isto je i sa celavljenjem kod muskaraca, tzv androgena alopecija. Sve isto, samo suprotno, u suprotnom smeru ide. I tu ima mitova - Nemoj ovako da se cesljas opasce ti kosa brzo, nemoj da nosis kacket, nemoj da peres ovim samponom, nemoj ovoliko da peres kosu, nemoj onoliko, radi ovo, radi ono, jedi i pij ovo, jedi i pij ono, ali sve je to DZABE.
Kosa kod takvog muskarca opada sekundarno zbog tog testosterona odn dihidrotestosterona, a primarno zbog enzima alfa 5 reduktaze, pa se kod takvog muskarca javlja androgena alopecija - opadanje kose, karakteristicno.
Sve sto je telo, odn glava u ovom slucaju, izlozena dejstvu dihidrotestosterona i alfa 5 reduktaze tokom prolaska vremena, sve ce taj proces biti veci i veci i veci.
Isto je tako i sa bradom. Brada se sa godinama jaca, kosa smanjuje, ojacace se i tebi, bez obzira sto iams 26 godina samo. U 330. ces imati jacu i guscu bradu mnogo vise nego sada u 26, a tek u 35 Jedino ako ti nisu hormoni nesto blago poremeceni.
Pogledaj neke matorije bradate ljude koji imaju guste brade sada, a potrazi im slike kada su imali kao ti godina, mnogi od njih su bili mozda i skroz cosavi.
Nemoj se muciti nekim besomucnim ritualima brijanja misleci da ces ojacati bradu, naterati je da raste vise, gusce itd.
Sve je to samo jos jedan od mitova i jedna lazna nada kojom se ljudi tese da imaju neku kontrolu svog zivota u svojim rukama, a zapravo nemaju nikakvu.