Изборни систем у Србији, мане и добре стране

Који је по ваманајбољи изборни систем за попуну парламента Србије?

  • Пропорционални изборни систем са затвореним листама

    glasova: 0 0,0%
  • Море какав изборни сустем, Србима треба диктатура и диктатор који ће канџијом уводити ред

    glasova: 0 0,0%

  • Ukupno glasova
    8

Khal Drogo

Poznat
Poruka
8.442
Ауторска тема

Општи избори у Србији, парламентарни и предсједнички, који ће бити одржани 3. априла 2022.године су и тема број два, одмах након руске специјалне операције у Украјини, међу Србљем, а са приближавањем дана избора и добијају већу пажњу јавности.
Милош Јовановић гостујући у једној емисији (од заустављеног дијела)
Примијетио је мањкавости изборног система, и када је у питању попуна српског парламента и скупштина локалних заједница и да је тренутни изборни систем претворио Србију у партијску прћију (Милошеве ријечи), да имамо у стварности партократију и инвазију полтрона у скупштинске клупе којима су најважније "врлине" послушност и лојалност партијском врху,.
Милош је у праву, рекао бих 100%, гдје послушници и улизице доносе важне одлуке и "кроје" законе и судбину земље, ту среће нема.

Да се задржимо на изборном систему за попуну српског парламента јер то је тренутно од суштинске важности у овом тренутку.
У Србији имамо пропорционални изборни систем, поред наведеног имамо и већински изборни систем те комбиновани пропорционално-већински изборни систем.

Већински изборни систем има предност што ту грађани у изборним јединицама бирају директно представнике, ако су то малобројније популацијом изборне јединице, а у Србији би вечина били таквих, ту ће бирачи поред страначке припадности мјерити и квалитете кандидата.
Већински изборни систем има мањкавост јер принцип "побједник носи све" може нарушити основно демократско начело да политичка опција са већом подршком бирача има одговарајућу снагу у политичком животу и може се десити да буде поражена. И то није хипотетичка опција, већ се то и десило у САД и то два пута (2000-е и 2016-е) када је захваљујући већинском изборном систему побједу однио предсједнички кандидат који је у збиру имао мањи број гласова.

Пропорционални изборни систем и пропорционална заступљеност на страначким листама је најчешћи изборни систем на планети и користи га 80 земаља, а обухвата бираче који гласају за листу кандидата коју предложи странка. У системима затворених листи бирачи немају утицаја на избор кандидате које странка предлаже, док у системима отворене листе бирачи имају могућност да гласају за страначку листу и да утичу на редослијед по којем ће се кандидатима додијелити посланичка места.
Иако ове отворене листе дјелују као добро рјешење и да бирачи могу утицати на редослијед кандидата партијских листи и избор посланика, искуство из Српске је показало да је код таквог преференцијалног гласања немогуће спријечити махинације, и да у стварности нема никаквих преднсти у односу на затворене листе.
Мањкавости овог изборног система је у видео прилогу детектовао Милош Јовановић.

Ту је и трећа могучност, по мени и далеко најбоља опција за попуну посланика у српском парламенту, комбиновани пропорционално већински систем. Гдје би се рецимо 130 (или 120) посланика бирало по већинском систему а 120 (или 130) по пропорционалном систему уз наравно постојећи цензус. Код цензуса је дилема 5% или 3%. Иако и већи цензус има низ предности, присталица сам нижег (3%) како би и партије са мањом медијском и другом подршком имале више шансе да икроз тај начин уђу у парламент.
Код већинског система, општине би могле бити изборне јединице и давати по једног посланика, или тамо гдје је баш мала популација (рецимо на Косову и Метохији) објединити више општина као једну изборну јединицу.
Или по другом моделу, а имајући у виду огромне разлике у популацији општина, 29 округа у Србији би биле изборне јединице и свака би по принципу "побједник носи све" зависно од броја бирача давала 2-7 посланика у парламенту.

Тиме би добили и предности већинског система, посланици који су бирани директно из општина (или округа) и који би не само припадношћу странци него и својим угледом и врлинама морали "зарадити" глас бирача, имали одговорност и према својој општини, бирачима који су их директно бирали што би колико толико смањило запостављање неких крајева што се реално дешава.
Такође не би било потребе за умањеним цензусом за партије националних мањина јер кроз већински изборни систем националне мањине би добиле представнике из општина у којима чине већину популације.

Наравно да би и такав комбиновани изборни систем имао мањкавсти, сваки има, али пуно мање него што тренутни има.
 
Poslednja izmena:

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.433
Srbija je probala sve osim kombinovanog.
Treba napomenutu da proporcionalni izborni sistem se može poboljšati i uvođenjem izbornih jedinica gde svaka izborna daje određen broj poslanika sa liste u toj izbornoj jedinici u skladu sa brojem stanovnika pa se ipak personalizuje koliko toliko i ne dolazi se u situaciju da stranka na osnovu glasača iz južne Srbije ili Mačve delegira sve same Beograđane da predstavljaju interese tih ljudi. Međutim u Srbiji koja je imala nekada i ovaj sistem došlo je bilo do teške zloupotrene na KiM gde je broj poslanika bio u odnosu na albansku populaciju koja nije izlazila na izbore pa je tadašnji režim dobijao besplatno jedno 30-ak(ne znam tačno npr) poslanika u startu i ondašnja opozicija je insistirala da Srbija bude jedna izborna jedinica,što je i usvojeno. Međutim sada u ovoj situaciji bi možda trebalo vratiti tu opciju.

Većinski koliko god bio ličniji i omogućavao direktno predstavljanje građana koji biraju svog reprezenta u skupštini imenom i prezimenom iako deluje primamljivo iz interesa pojedinačnog građanina je ipak jako nepravedan u svojoj suštini , tj teoretski bi neko sa 35% podrške u populaciji mogao da izvisi iz parlamenta ako se u drugom krugu svi ujedine protiv njega. Opet znajući moral naših politilčara i sklonost da prelete čim se vetar okrene ili dođe bolja ponuda, takvu moć da budu apsolutni vlasnici mandata im naše stranke neće dozvoliti nikada više. Po meni najgore rešenje za Srbiju.

E sad kombinovani bi mogao da se proba ali ne bih išao na pola pola varijantu nego recimo 2/3 lista a 1/3 direktno. Meni ovaj sistem pun smisao ima u dvodomnim parlamentima, ali realno Srbiji ne treba takva organizacija pa ne znam koliko bi bilo produktivno u jednodomnom i čemu onda to.

Po meni dakle proporcionalni sa izbornim jedinicama bi bio favorit.
 

Fring

Aktivan član
Poruka
1.660
Predstavnicka demokratija u sustini podrzaumjeva da se par stranka vrte u vlasti a da se sustinski nista ne mjenja odnosno igraci instalirani na politicku scenu ostaju lojani stryukturama moci na zapadu odnosno dubokoj drzavi a za uzvrat im se dozvoli korupcija i basnoslovno bogacenje


Princip zavodjenja demonokratije je uvjek po istom sablonu od RS I BIH gde su dosli pod krinkom da uvode mir pa 1997 kad su NATO tenkovima zauzmanjem tv releja i policijskih stanica po RS proveli takozvane demokratske promjene do demokratskih promjena 5 oktobra u Srbiji ili direktnih invazija i okupacije na Iraka,Avganistana

Prvo instaliraju medije pa onda to neko gradjansko drustvo sa gomilom nvo i politicki sistem sa par stranka koje se smjenjuju u vlasti a u sustini sve ostaje isto .Narod stice utisak da nesto bira a ono sto izabere je samo nova marioneta
Rijesenje je ukidanju predstavnicke demokratije i davanje stvarne vlasti narodu uvodjenjem direktne demokratije
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
59.799
Princip zavodjenja demonokratije je uvjek po istom sablonu od RS I BIH gde su dosli pod krinkom da uvode mir pa 1997 kad su NATO tenkovima zauzmanjem tv releja i policijskih stanica po RS proveli takozvane demokratske promjene do demokratskih promjena 5 oktobra u Srbiji ili direktnih invazija i okupacije na Iraka,Avganistana
Је л' то беше ономад кад су, супротно вољи већине, инсталирали нашег брата Милорада Додика за председника Владе?
 

Fring

Aktivan član
Poruka
1.660
Је л' то беше ономад кад су, супротно вољи већине, инсталирали нашег брата Милорада Додика за председника Владе?
Da nasilne demokratske promjene u RS iz 1997 kad su nato sepcijalci i nato tenkovi jurisali na policiju RS zuzmale policijske stanice i studio tadasnje SRT u Banjaluci
Nato tenkovi i specijalci zauzeli policijske stanice i formirali novu policiju RS ,stutdio SRT i formirali novu tv a onda su zauzmali tv releje kako bi signal preusmjerili sa SRT koja je emitovana sa Pala na novu tv koju su formirali u BL .nakon toga organizovali izbore koji su omogucili da se "izabere" prva demokratska vlada u RS i na vlast instalira svjez vjetric na Balkanu i demonokratske bande

Evo snimka iz arhiva AP za vas klince koji se ne sjecaju kako se uvodila demonokratija

 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.433
Већински једнокружни систем, где прва два кандидата иду у парламент. Број изборних јединица 125, свака странка кандидује само по два кандидата за изборну листу. По мени је ово најбоље.
Kako je to najbolje? Zamisli d ajedan kandidat ima 85% a drugi 10 % i oba uđu u parlament a negde gde 3 imaju po 34-33-32% ovaj treći ostane bez mandata i opet dolazimo do situacije gde se dešava da politička opcija sa 15-20% glasova na nivou republike uopšte ne bude predstavljena.

Većinski sistem ima smisla u zemljama koje imaju neformalni dvopartijski sistem kao USA ili UK, što u Srbiji nije slučaj.
Takođe opet tvrdim da kvalitet srpskih političara je takav da bi to bilo samoubistvo za ionako bednu parlamentarnu demokratiju.
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
59.799
Србији је у овом тренутку најпотребнији искључиво већински изборни систем где би се бирало именом и презименом.

То што ни један систем није идеалан нам говори о томе да у зависности од политичког система и политичких потреба земље треба наћи најбољи систем.

У овом тренутку је Народна скупштина толико обесмишљена разним Кебарама и Лангурама да је потребно Скупштину извлачити из блата нормалним именима посланика, а то није могуће пропорционалним изборним системом, већ искључиво на име и презиме.

Чак и кад би СНС у таквом изборном систему имао превише посланика због велике доминације, чак и онда би чак и СНС почео да бира кандидате који имају кредибилитет и име и презиме за већински систем.
 

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.088
Србији је у овом тренутку најпотребнији искључиво већински изборни систем где би се бирало именом и презименом.

То што ни један систем није идеалан нам говори о томе да у зависности од политичког система и политичких потреба земље треба наћи најбољи систем.

У овом тренутку је Народна скупштина толико обесмишљена разним Кебарама и Лангурама да је потребно Скупштину извлачити из блата нормалним именима посланика, а то није могуће пропорционалним изборним системом, већ искључиво на име и презиме.

Чак и кад би СНС у таквом изборном систему имао превише посланика због велике доминације, чак и онда би чак и СНС почео да бира кандидате који имају кредибилитет и име и презиме за већински систем.
Iz iskustva ti kažem da griješiš. Ne bi.
 

Khal Drogo

Poznat
Poruka
8.442
Većinski koliko god bio ličniji i omogućavao direktno predstavljanje građana koji biraju svog reprezenta u skupštini imenom i prezimenom iako deluje primamljivo iz interesa pojedinačnog građanina je ipak jako nepravedan u svojoj suštini , tj teoretski bi neko sa 35% podrške u populaciji mogao da izvisi iz parlamenta ako se u drugom krugu svi ujedine protiv njega. Opet znajući moral naših politilčara i sklonost da prelete čim se vetar okrene ili dođe bolja ponuda, takvu moć da budu apsolutni vlasnici mandata im naše stranke neće dozvoliti nikada više. Po meni najgore rešenje za Srbiju.
Добра запажања.
Mada iz iskustva znam da na izbornim mjestima svaka stranka dopisuje glasove onima koje želi da progura.
Да, проблем је што је такве махинације једноставно немогуће спречити. Добијете % преферцијалних гласова у односу на подршку тој листи ван сваке логике, разум говори да ту нису чиста посла, односно да је било како си примијетио дописивања гласова и ништа не можете учинити.
 

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.088
Да, проблем је што је такве махинације једноставно немогуће спречити. Добијете % преферцијалних гласова у односу на подршку тој листи ван сваке логике, разум говори да ту нису чиста посла, односно да је било како си примијетио дописивања гласова и ништа не можете учинити.
Moguće je. Ali nema volje jer to svi rade.
 

Mystic+

Legenda
Poruka
69.894
Дводомни парламент: Сенат + Скупштина

Републиканске принципе би представљао Сенат, а Демократске принципе би представљала Н.Скупштина.

Ја сам за комбиновани и већински и пропорционални изборни систем у оба дома


1) Сенат: 50 сенатора : већински 30 сенатора + пропорционални систем 20

2) Скупштина: 350 посланика : пропорционални 182 + већински 168 (општине које финансирају свог посланика)

Напомена: Недостатак пропорционалних посланика се попуњава листом из већинског система
- -
нпр.: ако је изашло нпр.60% гласача пропорционално се распоређује од 182 места х 0.6 = 109 , осталих 73 места се допуњавају са већинске листе
 

sukleta

Ističe se
Banovan
Poruka
2.760
Дводомни парламент: Сенат + Скупштина

Комбиновани и већински и пропорционални изборни систем у оба дома


1) Сенат: 50 сенатора : већински 30 сенатора + пропорционални систем 20

2) Скупштина: 350 посланика : пропорционални 182 + већински 168 (општине које финансирају свог посланика)

Напомена: Недостатак пропорционалних посланика се попуњава листом из већинског система
- -
нпр.: ако је изашло нпр.60% гласача пропорционално се распоређује од 182 места х 0.6 = 109 , осталих 73 места се допуњавају са већинске листе
da ti nije malo mnogo 350 poslanika :hahaha:
treba to raniti i pojiti, a tek onih 50 senatora kolko mogu da pojedu na dnevnoj bazi :rotf:
Poruka je automatski spojena:

moja vlada bi imala 8 ministarstava a skupstina max 60 poslanika.

sve preko toga je bacanje para u bunar.
Poruka je automatski spojena:

a kako ide vreme ovo ratno i to je mnogo.
 

Mystic+

Legenda
Poruka
69.894
da ti nije malo mnogo 350 poslanika :hahaha:
treba to raniti i pojiti, a tek onih 50 senatora kolko mogu da pojedu na dnevnoj bazi :rotf:
Poruka je automatski spojena:

moja vlada bi imala 8 ministarstava a skupstina max 60 poslanika.

sve preko toga je bacanje para u bunar.
Poruka je automatski spojena:

a kako ide vreme ovo ratno i to je mnogo.

није !

на показаном примеру, општине би плаћале 271 и сенатора и посланика, а 129 би се плаћало из државног трезора.

нека свако онда на локалу мисли за кога је гласао, да ли да га опозове (што је врло једноставно) и у кога се улажу локалне паре из локалног буџета!
 

sukleta

Ističe se
Banovan
Poruka
2.760
није !

на показаном примеру, општине би плаћале 271 и сенатора и посланика, а 129 би се плаћало из државног трезора.

нека свако онда на локалу мисли за кога је гласао, да ли да га опозове (што је врло једноставно) и у кога се улажу локалне паре из локалног буџета!
e konacno da se u necemu ne slozimo
mislim da je ovo prva stvar... i to je dobro po meni.

ovo sto si napisao bi rodilo administraciju kao sto je grcka
a ko ne zna sta je to, onda makar neka veruje u poznatu izreku
propao ko grcka
 

Mystic+

Legenda
Poruka
69.894
e konacno da se u necemu ne slozimo
mislim da je ovo prva stvar... i to je dobro po meni.

ovo sto si napisao bi rodilo administraciju kao sto je grcka
a ko ne zna sta je to, onda makar neka veruje u poznatu izreku
propao ko grcka

Па ми смо пропали на самом почетку демократизације 90-тих због само пропорционалног система

А како ћеш да покренеш друштвеност без већинског система ?

Ако имаш само пропорционални систем он се увек брзо одроди кроз партократију. Нема директне демократије.
 

sukleta

Ističe se
Banovan
Poruka
2.760
Па ми смо пропали на самом почетку демократизације 90-тих због само пропорционалног система

А како ћеш да покренеш друштвеност без већинског система ?

Ако имаш само пропорционални систем он се увек брзо одроди кроз партократију. Нема директне демократије.
kaka bre demokratija :lol:

skupis ekipu vrhunskih profesionalaca
das im apsolutnu zastitu drzave, sve sto treba
super novac za tri zivota i postavis im zadatak
da urade u tom i tom roku
ili da se sele i vrate svaki dinar koji su dobili

cik da vidim dal ce ili nece da ga sprovedu
znajuci sposobnost nasih ljudi
kada se ozbiljno prihvate posla
jedan mozda u 10 bi samo omasio
Poruka je automatski spojena:

parlament je quraz na biciklu
zaebancija za dokone
iaonako se svuda u svetu najvaznije odluke
donose iza zatvorenih vrata
kaki crni paralament
 

sukleta

Ističe se
Banovan
Poruka
2.760
kada nesto dodje do parlamenta to je onda gotova stavr i statisti samo dizu ruke
problem sa nasim parlamentom je drugaciji...ovim ovakvim nakaradnim :lol:

oni donose odluke koje je jedan covek vec doneo jer je umislio da je bog i da se u sve razume
ispostuju svaki put njegove polucije koje nekad bude pametne a nekad do zla boga debilne
 

Mystic+

Legenda
Poruka
69.894
kaka bre demokratija :lol:

skupis ekipu vrhunskih profesionalaca
das im apsolutnu zastitu drzave, sve sto treba
super novac za tri zivota i postavis im zadatak
da urade u tom i tom roku
ili da se sele i vrate svaki dinar koji su dobili


cik da vidim dal ce ili nece da ga sprovedu
znajuci sposobnost nasih ljudi
kada se ozbiljno prihvate posla
jedan mozda u 10 bi samo omasio
Poruka je automatski spojena:

parlament je quraz na biciklu
zaebancija za dokone
iaonako se svuda u svetu najvaznije odluke
donose iza zatvorenih vrata
kaki crni paralament

То је Сенат, сталеж струке !

Али мораш сиротињи дати да одлучује које боје цвећа ће се садити у жардињерама испред Н.Скупштине у БГ-у (пропорционални) или у Бабушници (већински)...:lol:
Poruka je automatski spojena:

kada nesto dodje do parlamenta to je onda gotova stavr i statisti samo dizu ruke
problem sa nasim parlamentom je drugaciji...ovim ovakvim nakaradnim :lol:

oni donose odluke koje je jedan covek vec doneo jer je umislio da je bog i da se u sve razume
ispostuju svaki put njegove polucije koje nekad bude pametne a nekad do zla boga debilne

Па и ти си рекао да би то исто радио са 8 министарстава и 30 ристичевића и мартиновића... :rotf:..у тзв.Н.Скупштини
 

sukleta

Ističe se
Banovan
Poruka
2.760
imamo iskustvo sssr i rusije...
kako je putin od onog zla stvorio rusiju za tako kratko vreme
bas na nacin koji sam opisao
na to je finasirao mnoge manijake od drzavnih para koji su postali oligarsi
da drzavni kapital umesno na zapadu obrcu na berzi i kao pajaci
glumataju prozapadne hegemoniste kojma je pun q rusije
ulaze u sve njihove tokove novca i polako se kao misevi infiltriraju
sa bankama berzama i svime sto moze da koristi drzavi u nekom trenutku
kao napr ovom danas
Poruka je automatski spojena:

То је Сенат, сталеж струке !

Али мораш сиротињи дати да одлучује које боје цвећа ће се садити у жардињерама испред Н.Скупштине у БГ-у (пропорционални) или у Бабушници (већински)...:lol:
Poruka je automatski spojena:Па и ти си рекао да би то исто радио са 8 министарстава и 30 ристичевића и мартиновића... :rotf:..у тзв.Н.Скупштини
pa moras makar neku formu da zadovoljis ybt
ovaku formu ojasnis narodu prosto
ukinuli smo preskup drzavni aparat
i visak novca dajemo u prosvetu kulturu i socijalne programe

sta je tu sporno?
sporno..sad poco ko sps ybt :rotf:
 

sukleta

Ističe se
Banovan
Poruka
2.760
Марлоне, види ово:

Централизовано + комбиновано + децентрализовано

Србија = Једнина/Монархија (Круна) + Мањина/Сенат(Република) + Мноштво/Влада и Н.Скупштина(Демократија)
ma ok kontam ja tebe
ali nit manje drzave nit vise sisa na krmachi
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.