Izbori za odbornike Skupštine Grada Beograda (17. decembar 2023)

Koju političku opciju podržavate?

 • Koalicija oko SNS - Aleksandar Šapić

  glasova: 2 8,7%
 • Koalicija SPS-JS - Toma Fila

  glasova: 0 0,0%
 • Srbija protiv nasilja - Vladimir Obradović

  glasova: 14 60,9%
 • SSZ-Dveri - Ratko Ristić

  glasova: 0 0,0%
 • NADA (NDSS-POKS) - Vladimir Štimac

  glasova: 1 4,3%
 • Narodna stranka - Vladimir Gajić

  glasova: 3 13,0%
 • DJB-SDS-Otete bebe - Duško Vujošević

  glasova: 0 0,0%
 • Srbija na zapadu, LDP, SPP

  glasova: 0 0,0%
 • Mi glas iz naroda, Ćale ovo je za tebe, Ruska stranka, Miša Vacić

  glasova: 2 8,7%
 • Nevažeći / bojkot

  glasova: 1 4,3%

 • Ukupno glasova
  23
Ako Vučić izgubi Beograd bilo bi mu kritično sledeće godine u Novom Sadu i Nišu. Ne znam kako je u Kragujevcu ali tu možda najbolje stoji. Dosta govori i to što nema izbora ove godine u tim nekim većim gradovima, sasvim moguće i tu ne stoji dobro pa mu je računica da će nekako ispeglati sve do proleća.
Izvini Straks, ali dok se ne pomeri Đilas (a i Ćuta i Marinika) biće ovako i još gore.

Zašto se uznemiravati oko borbe za vlast ljudi koji se razlikuju samo po fizičkom izgledu?
 
Poslednja izmena od moderatora:
Nekom izbori, nekom rat, nekom brat, ali da će biti evo i ovoga, e, za to nije kriv režim nego opozicija.

318EAC6E-F710-4511-9FDA-70EEE20F486D.jpeg
 
vučke je rekao da će šapić biti gradonačelnik. šta su za njega dva tri odbornika za kupiti
sića, neće vadit iz svog džepa.

Izgleda da se sve više bližimo tom scenario, samo što Vučić vaga.

Vrlo je važna stvar ako ostvarite većinu postizbornim prekrajanjem. Rejting vlasti u Beogradu je u kontinuiranom padu, a tako nešto će samo još jednu ljagu baciti i još više antagonizovati Beograđane, ukoliko se realizuje.
 
Izgleda da se sve više bližimo tom scenario, samo što Vučić vaga.

Vrlo je važna stvar ako ostvarite većinu postizbornim prekrajanjem. Rejting vlasti u Beogradu je u kontinuiranom padu, a tako nešto će samo još jednu ljagu baciti i još više antagonizovati Beograđane, ukoliko se realizuje.
Koliko ja vidim Glišić govori o izborima u junu/julu. Tempiraće ih za vreme letovanja jer i protesti su se tada izduvali a to važi i za izlaznost što im odgovara.
 
Koliko ja vidim Glišić govori o izborima u junu/julu. Tempiraće ih za vreme letovanja jer i protesti su se tada izduvali a to važi i za izlaznost što im odgovara.

To još uvek nije izvesno. Mislim da konačnu odluku još uvek nisu doneli.

Ovo nije situacija kao ona u kojoj je opozicija pobedila u Nikšiću, ali nije uspela da sastavi vlast i onda narod kaznio opoziciju. Ovde nije pobedila ni jedna ni druga strana, to je odmah jasno. I vlast je u kontinuiranom padu u Beogradu.

Postavlja se pitanje jesu li u mogućnosti da pobede na ponovljenim izborima. Čak ni Vučić ne može da baš 100.000 birača prebaci u Beograd pred izbore, ili barem još uvek nije odlučio da ode toliko daleko, pošto je to jedina realna opcija ako ne želi sad da kupi par odbornika.

Tako da, ipak je još uvek neizvesno. Ne bih rekao da je konačna odluka pala.
 
Prema mojim informacijama, ono što se nestorovićevci nadaju jeste upravo da Jerković bude kupljen. Zato što bi onda bila izbegnuta nezgodna situacija na ponovljenim izborima, u kojima bismo možda opet bili u par poziciji u kojoj niko ne može da sastavi potrebnu većinu, ali i sa izbegnu negativni publicitet kojim bi ih optuživali da su nesposobni da obezbede pouzdane kandidate za odbornike.

Plan je, koliko ja razumem stvari, da se izbegnu obe situacije iznad i da MI pokrenu velike proteste u Beogradu, a koje bi po prirodi stvari voljno ili ne podržali i koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, kao i neke druge stranke i pokreti koji nisu uspeli da se kvalifikuju za gradsku skupštinu. Veliki deo ogorčenih pristalica opozicije bi došao, svakako, na proteste protiv kupovine glasova.

I tako je zamisao, otprilike, nestorovićevaca da iskoriste te masovne proteste radi prelivanja glasova sebi, da omasove pokret i podignu publicitet. I koliko razumem, postoji ideja da je Nestorović lično, zbog pomalo kontroverzne reputacije po pojedinim izjavama, skloni u kampanji tj. da ne bude baš on govornik na tim protestima i skupovima koje bi organizovali krajem februara.

Već je jasno da postoje pojedine beogradske opštine u kojima će se doći do slične pat pozicije na predstojećim lokalnim izborima, ta nekoliko meseci. Dakle, i za taj haos se treba pripremiti tj. paralisanje lokalnih institucija i mogućnost ponavljanja izbora u tim opštinama krajem ove godine ili početkom iduće. Ne zaboravimo, slede vrlo brzo lokalni izbori u svih 17 beogradskih opština. Mi glas naroda bi, ako li izvede pomenutu operaciju, bio u situaciji da značajno poboljša svoj rezultat na njima. Jedino što su njima ljudstvo i infrastruktura ozbiljani problemi...
 
Da, možda je to ideja. Snap election; blickrig.
Idemo na nove izbore, i to ne tek na leto, nego možda već sad krajem aprila.
Kratka kampanja ali za opoziciju idealno za proteste nakon izbora.
Kao Vučko Drašković, izbori dok ja ne pobedim.

A da se proba prvo sa smenom vođstva opozicije, Đilas i agresivni Drugosrbijanci rasteruju bar milion glasača, i tako iz izbora u izbore.
 
Inače, koliko razumem, nije čak ključno zapelo u pregovorima Šapića i Jerkovića oko ičeg drugog do toga da Jerković traži da bude gradonačelnik Beograda, lično.

Eventualno bi se zadovoljio sa pozicijom menadžera, ali onda traži ustupke drugde. :lol:
To hoće i Nestor, a ni moje mačke ne bi odbile tako odgovornu poziciju.
 

Back
Top