Избори у Турској 28.5

fanstebre

Poznat
Poruka
7.435
Сутра турци гласају између Ердогана и Киличдароглуа.
Хоће ли Ердоган да настави исту политику ако победи или ће у случају победе Киличдароглуа рат у Украјини да добије нову димензију ?
 

Erdogan favorit u drugom krugu​

Treći kandidat u prvom krugu izbora Sinan Ogan koji je osvojio skoro tri miliona glasova odlučio je da podrži aktuelnog predsednika zemlje, zbog čega mediji i analitičari smatraju da Erdoganov rival Kemal Kiličdaroglu nema velike šanse za pobedu​


Aktuelni predsednik Turske Redžep Taip Erdogan favorit je u drugom krugu predsedničkih izbora koji se u nedellju održavaju u toj zemlji, uprkos anketama koje su uoči glasanja pre dve sedmice prednost davale opozicionom kandidatu Kemalu Kiličdarogluu.

Pre parlamentarnih i predsedničkih izbora 14. maja mnogi analitičari su najavljivali da će oni biti ključni, a predizborne ankete su predviđale pobedu ujedinjene opozicije i Kiličdaroglua, čime bi bila okončana Erdoganova dvodecenijska vladavina.
Međutim, ispostavilo se suprotno, pa je Erdogan bio na ivici pobede sa 49,5 odsto glasova, ali ipak nedovoljno za trijumf u prvom krugu pošto je značajan broj glasova – oko pet odsto – dobio kandidat ultranacionalnističkog saveza ATA Sinan Ogan.
Upravo bi oko 2,8 miliona Oganovih glasova moglo da presudi u drugom krugu jer je odlučio da podrži Erdogana.
Aktuelni šef države tako ima velike izglede da pobedi, navodi agencija AFP, pozivajući se na političke analize kompanije Eurasia Group.
Anketa turske agencije Areda pokazala je prošle nedelje da Erdogan ima prednost sa potencijalnih 52,4 posto glasova, dok je po anketama objavljenim u utorak to bilo 54 odsto.
Vođa opozicione sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), 74-godišnji Kiličdaroglu, predviđa da će se borba voditi do samog kraja.
Turske novine Habertürk procenjuju da politički i kulturno zemlja još nije spremna za promene, pa se čini izvesnim da će Erdogan u drugom izbornom krugu osvojiti i treći mandat, što bi mu omogućilo da na čelu države ostane do 2028. godine
 
Кад је Николић успео да победи Тадића у другог кругу председничких избора 2012. све је могуће код таквих тесних случајева у првом кругу. Проблем је што су бирачи који гласају за опозицију негаативно расположени према владајућој странци или кандидату, и питање је да ли ће Оганови бирачи слепо њега послушати и гласати за Ердогана.
 
Управо то. Ни ја нисам баш сигуран да ће сви Оганови бирачи подржати Ердогана. Колико њих ће уопште гласати, а они који буду гласали питање је да ли ће гласати за Ердогана..... Осим тога нису сви изашли у првом кругу да гласају, чини ми се да је излазност била 90%..... Биће баш густо.
 

Анкете показују да Ердоган остаје фаворит, неизвесно коме ће се прелити Оганови гласови

Председник Ердоган остаје фаворит, показују анкете пред други круг и резулати првог. Предност од око пет процената гласова. Али и резултати парламентарних избора. Од 600 места у турском парламенту, 322 освојила је коалиција око Ердоганове АK партије.

"То је велика предност на коју указује председник Ердоган. То је важно због стабилности у земљи, не желимо хаос у земљи. Председник Ердоган не мења политику, нарочито када је реч о национализму, то се подразумева, да волимо земљу, ми само нисмо ултранационалисти и расисти", истакао је професор Јасин Актај, бивши посланик АК партије.

Антимигрантска политика је у жижи кампање, јер, према истраживањима, 85 одсто грађана Турске најрадије би испратило милионе избеглица у земље порекла. Питање је коме ће се гласови трећепласираног из првог круга Синана Огана прелити. Оган позива, гласајте за Ердогана. Његов коалициони партнер Умит Оздаг је за Kиличдароглуа.

"Други круг избора за нас је референдум, а питање за бираче је да ли ће избеглице остати у Турској или ће бити послате назад, а ја знам да већина турских гласача снажно желе да се избеглице врате у земље порекла и баш због тога, знам да ће победити Kиличдароглу", навео је Умит Оздаг, председник Партије победе.

Обојица кандидата надају се гласовима младих

Аналитичари сматрају да би до милион Оганових гласача могло сутра да гласа за Ердогана.

"Можда постоји око пола милиона до милион гласова које ће Оган повући ка Ердогану. Многи од гласача који су гласали за трећег кандидата су млађи бирачи који нису били спремни да дају гласове ниједном од двојице главних кандидата. То су били гласови протеста против мејинстрим кандидата", навео је Бату Џошкун, политички аналитичар.

Обојица кандидата надају се гласовима младих. Пет милиона њих за другу власт до Ердоганове не знају. Непознаница је и каква ће бити излазност, јер Турска први пут гласа у другом кругу председничких избора. У првом кругу гласало је готово 89 одсто бирача, на биралишта није изашло око осам милиона њих.
 
18:00 - Prema preliminarnim rezultatima odnosno 82.64 posto obrađenih biračkih mjesta Recep Tayyip Erdoğan ima 53.41 posto glasova odnosno 22.733.801, Kemal Kiliçdaroğlu ima 46.59posto odnosno 19.830.274 glasova.

2-Screenshot-2023-05-28-at-17-58-46-Secim-2023.jpg
 
По обичају, нема ту среће за нас Србе. Ердоган опасно наоружава наше непријатеље на КиМ и безусловно их подржава. Али, шта је, ту је. Додуше, Русима ће бити лакше са познатим ликом који им још дугује и живот. Али, то је ипак "вера у Турчина".
 

Back
Top