IZBORI U SRBIJI 21. JUNA

ГЛАСАЊЕ ИЛИ БОЈКОТ?

  • АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ

    glasova: 21 14,7%
  • ИВИЦА ДАЧИЋ – „СПС, Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“

    glasova: 2 1,4%
  • АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ

    glasova: 4 2,8%
  • СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ – ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА

    glasova: 1 0,7%
  • Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

    glasova: 5 3,5%
  • МЕТЛА 2020

    glasova: 12 8,4%
  • СУВЕРЕНИСТИ

    glasova: 16 11,2%
  • УДС, ПОКС, Стамат., Завет., Народни блок, 1од5мил, Нек маске падну, Коал. за мир, Левијатан, мањине

    glasova: 10 7,0%
  • БОЈКОТ

    glasova: 72 50,3%

  • Ukupno glasova
    143
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
AUTORSKA tema.

Razmišljam o ovome ludilu sa uvođenjem vanrednog stanja " zbog korona virusa " ili zbog želje "da se pokaže sila i moć, da se matletiraju građani suzbenzijom osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na rad i kretanje.

Nešto razmišljam kako će se svi to ludilo odraziti na rezultate izbora u Republici Srbiji, kada se održe, april, maj, juni 2020 godine. Da li će glasači zbog vanrednog stanja promeniti svoju glasačku opciju i koliko.će to "koštati" one koji su uveli vanredno stanje odnosno koliko će izgubiti glasova?
Pa radi on na penzionerima i ako riknu ima glas
 
Svedoci smo u velikom broju država drastičnog kršenja i poništavanje osnovnih ljudskih prava, najviše prava na rad i slobodu kretanja, a pod izgovorom borbe protiv korona virusa koji u postocima odnosi znatno manje ljudskih života, nego obična gripa ili srčani udar ili karcinom i dr ali opet "hajka je tolika" da sve postaje bukvalno ludilo.
Vanredno stanje ili vanredno situacija nanosi strašnu štetu privredi , tako da se registruje na desetine miliona izgubljenih radnih mesta a kao posledica "ludila korona virusa" i njegovog pratećeg elementa "vanrednog stanja" očekuje se nezapamćena ekonomska recesija u svetu, na nivou one iz 1929 godine i tih godina.
Ukoliko se to desi, da ostane na stotine miliona ljudi bez posla i uđemo u takvu ekonomsku katastrofu kao u vreme 1929 i dalje, mislim da ćemo prokljinati dan kada smo se rodili ili što nas nije ubio korona virus, nego beda i glad.
 
Pa nužna će biti racionalizacija svake potrošnje uključujući i hranu .Ovo su vanredne okolnosti kao elementarna nepogodna tj kao poplava ili zemljotres,kao cunami.Ne možemo se pretvarati da je sve u redu.

Koliko je umrlih od korona virusa u Srbiji, BiH, Crnoj Gori? Koliko je umrlih od karcinoma i srčanog udara ili običnog gripa? Mnogo više od ovog drugog nego od korona virusa a sav život blokiran.
 
Koliko je umrlih od korona virusa u Srbiji, BiH, Crnoj Gori? Koliko je umrlih od karcinoma i srčanog udara ili običnog gripa? Mnogo više od korona virusa a sav život blokiran.
Karcinom i srcani udar nisu zarazne bolesti.U pogledu lečenja tih oboljenja,društvo ili država već daje neki svoj maksimum.Vanredne mere tu ne bi pomogle.U poređenju sa sezonskim gripom epidemija covid 19 je neuporedvo smrtonosnija i sa nesagledivim posledicama čak i u pogledu onih koji prežive zarazu.Potencijal epidemije covid 19 u pogledu broja smrtnih slučajeva verovatno se meri u stotinama miliona ili u milijardama na globalnom nivou.
 
Онај дебил Мурар каже да ће ванредно стање да се укине 6. маја на ђурђевдан (ваљда зна да цигани не би поштовали забрану окупљања), а избори ће бити на Видовдан 28. јуна.
 
EVrM-oQXkAAWf7B
 
Tri datuma u opticaju za održavanje parlamentarnih izbora

Stoga je realnije da izbori budu održani krajem juna ili početkom jula, a kao datumi se spominju 21. i 28. jun, ali i 5 jul. Mala je verovatnoća da će posebnim leks specijalisom izbori biti odloženi za jesen, jer se tada može dogoditi i da neke stranke koje su zagovarale bojkot izađu na te izbore – ocenjuju sagovornici Danasa.

https://www.danas.rs/politika/tri-datuma-u-opticaju-za-odrzavanje-parlamentarnih-izbora/
 
Tri datuma u opticaju za održavanje parlamentarnih izbora

Stoga je realnije da izbori budu održani krajem juna ili početkom jula, a kao datumi se spominju 21. i 28. jun, ali i 5 jul. Mala je verovatnoća da će posebnim leks specijalisom izbori biti odloženi za jesen, jer se tada može dogoditi i da neke stranke koje su zagovarale bojkot izađu na te izbore – ocenjuju sagovornici Danasa.

https://www.danas.rs/politika/tri-datuma-u-opticaju-za-odrzavanje-parlamentarnih-izbora/
nema nista od toga..glasacke lutije zaboravite
 
1587366361400.png



Теже до гласова: Корона укида предизборне митинге

Одмах по укидању ванредног стања у Србији би требало да буде настављена изборна кампања, а извесно је да ће неке мере у борби против епидемије остати на снази, док ће поједине важити као препоруке. Епидемиолози за Нова.рс наводе да очекују да ће током целе кампање или бар у једном периоду политички скупови и у затвореним и на отвореним просторима бити забрањени, као и да ће и даље важити мера физичке дистанце. Стручњаци за истраживање јавног мњења наводе да ће у тако отежаним условима странке моћи да воде кампању од врата до врата, те да ће са бирачима моћи да комуницирају путем друштвених мрежа и интернета.


1587366430500.png


07:40 20.04.2020.

Оптимистичке прогнозе о укидању ванредног стања већ крајем априла сада се чине мало вероватним, али се ипак очекује да би до тога могло доћи почетком или средином маја. То би значило да би парламентарни, покрајински и локални избори могли да буду одржани крајем јуна или почетком јула.

Извесно је, бар судећи по Уредби Владе, да ће оног момента када буде донета одлука о укидању ванредног стања бити настављен изборни процес у Србији, односно предизборна кампања која је почела 4. марта. Међутим, мало је вероватно да ће политичка кампања у условима епидемије личити на било коју претходну, бар кад је реч о одржавању скупова и комуницирању са бирачима.


Епидемиолог Зоран Радовановић сматра да мера забране окупљања на отвореним просторима треба да буде укинута међу последњима.


“То вам је као и са стадионима. Публика јесте на отвореном и број људи може да се смањи, али џаба када на улазу може да се направи уско грло. Из више разлога би требало забранити одржавање митинга на отвореном. У уобичајеним условима на једном квадратном метру могле би да стоје четири особе, а под условима физичке дистанце једна особа на четири метра. Под таквим околностима митинзи би били обесмишљени, био би потребан огроман простор и питање је да ли би сви говорника могли и да виде. Такође, долазак симпатизера на такве скупове аутобусом био би ризичан”, објашњава Радовановић.


Он наводи да би одржавање скупова и оних у затвореном и оних на отвореном простору могло да буде дозвољено у периоду када на дневном нивоу будемо имали једну или две заражене особе.


“Ако дневно будемо имали десетак оболелих, сумњам да ће политички скупови бити дозвољени”, каже Радовановић.


Његов колега Радмило Петровић такође сматра да ће мере физичке дистанце остати на снази, као и да ће бити забрањено одржавање скупова.


“Епидемија се неће завршити са падом кривуље. Ако је на горе ишла шест – седам недеља, толико ће јој бити потребно и да се скроз спусти. Сигурно је да ћемо током целог маја имати нове случајеве обољевања”, каже Петровић за Нова.рс.

Корона као главна тема у кампањи

Због епидемиолошких услова предстојећа изборна кампања биће другачија од свих претходних и због начина на које ће странке преносити своје поруке грађанима, али и због тема које ће се наметати.


Владимир Пејић, директор агенције Фактор плус, наводи да и у условима мера ограничења постоје начини на који ће странке комуницирати са бирачима – путем друштвених мрежа и интернета, медија, вођењем кампање од врата до врата, као и постављањем штандова на места где се окупља већи број људи.


“Видећемо да ли ће изборни процеси заиста да буду настављени по укидању ванрендог стања. Председник Вучић је рекао да ће о изборима разговарати са представницима странака које су најавиле учешће на њима. Можда странке направе џентлменски договор да их одложе док се епидемиолошка ситуација у потпуности не нормализује”, каже Пејић за Нова.рс.


На наше питање како избори могу да буду одложени, ако и Уредба Владе и Решење РИК-а предвиђају наставак изборних процеса одмах по укидању ванредног стања, он наводи да то правници треба да виде.


Пејић додаје да ће у овој кампањи и теме бити другачије, а да се борба државе против коронавируса намеће сама по себи.


“За представнике власти то ће бити тешка ситуација. Сигурно је да ће у први план истицати економске резултате пре епидемије и мере које су предузели за сузбијање кризе. Са друге стране, опозиционим странкама ће бити тешко да предлаже нека решења, јер се цео свет суочава са оваквом кризом. Оне ће се вероватно орјентисати на критику власти”, закључује он.

Члан РИК-а: Можда преурањено бављење наставком изборних радњи

Члан РИК-а Миљкан Карличић каже за Нова.рс да када ванредно стање буде укинуто и уколико не буде супстиуисано ванредном ситуацијом или сличним ограничењима, друштвени и политички живот ће се враћати у стање нормале. Како наводи, од одлука и препорука извршне власти и здравствених ауторитета у погледу јавног здравља и здравствене сигурности, зависиће и форма одлуке о наставку започетих изборних радњи па и облика изборне кампање.


Карличић подсећа у изјави за Нова.рс да је преостао још 41 дан за спровођење изборних радњи, а да су се неке политичке коалиције већ одрекле одржавања митинга и масовних окупљања.


“Иначе, време у ком живимо нуди велики број могућности за комуникацију и излагање изборних програма. Али, сачекајмо најпре завршетак ове епидемијске катастрофе, јер здравље свих грађана је приоритетна вредност тако да је можда преурањено бављење наставком изборних радњи”, кађе Карличић.
 
1587465634400.png



„Вучићу се жури на изборе, на јесен је у гадној ситуацији“

Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић оценио је данас да се председнику Србије Александру Вучићу жури да се одрже избори, одложени због пандемије, јер "ако дочека јесен без новог мандата, може да се нађе у гадној позицији".

12:38 21.04.2020.

– Ми ћемо пратити ситуацију која се значајно мења, емоција код људи је појачана, већа су и очекивања која не смемо да изневеримо. Разговараћемо и на тему бојкота, али прво у Покрету, онда са колегама из опозиције, па ће и јавност бити обавештена – рекао је Трифуновић за дневник „Данас“.

1587465698300.png


Коментаришући упозорења политиколога да ауторитарни политичари могу да искористе ситуацију са вирусом како би учврстили власт, Трифуновић је казао да „ако прилика ствара лопова, чини се и да ванредно стања ствара диктатора“.


– Очигледно је да Вучић готово оргазмично ужива кад прича о рату, смрти, дугим цевима, блокадама, непријатељима, чудима… Он верује да сада живи остварење својих снова. Међутим, да би их заиста остварио, недостаје му још један „детаљ“ који не зависи од њега – наша слобода – истакао је Трифуновић.


На питање да ли постоји мера усвојена у борби против коронавируса за коју може да каже да је добра, Трифуновић је одговорио да сигурно постоји, али да нема намеру да се одушевљава нормалним стварима јер, како је нагласио, Србија није прва земља у коју је дошао вирус и било је могуће учити на примеру других.


– Додуше, не знам од кога су научили да се корона убија ракијом и да жене могу у шопинг у Милано. Има и нормалних мера, али то им је посао. Ни мени нико не аплаудира зато што не заборављам текст у току представе – закључио је Трифуновић.


Извор: beta.rs
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top