Izbori u Hrvatskoj: Katarina Peovic jedino resenje!

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616
Katarina Peović: “Već smo imali raspravu oko povjerenja Vladi”


1596772600000.png


Čim smo ušli u Sabor počeli su nam se javljati radnici i radnice tvrtki u kojima se krše radnička prava, osobito onih koje, pod legitimacijom korona krize, prisiljavaju radnike na potpisivanje za njih nepovoljnih dodataka kolektivnom ugovoru kojima se snižavaju plaće, koje otpuštaju radnike, prisiljavaju ih na odlazak u mirovinu i slično.

U Hrvatskoj su nedavno održani parlamentarni izbori, na kojima je istorijski uspjeh ostvarila Zeleno-lijeva koalicija, sastavljena od šest političkih organizacija, osvojivši sedam mandata, tj. 7 % ili skoro 120.000 glasova. Ovo je zaista istorijski rezultat, jer se dešava prvi put nakon skoro tri decenije da se u Saboru nalaze poslanici koji su lijevo od Socijaldemokratske partije (SDP). Među ovim poslanicima, nalazi se i drugarica Katarina Peović, članica Radničke fronte (RF), izabrana u izbornoj jedinici VIII, u kojoj je koalicija osvojila 8,49 % glasova, a drugarica Katarina, kao nosilac liste, čak 43,40 % preferencijalnih glasova.
O izborima i uspjehu Zeleno-lijeve koalicije razgovaramo sa drugaricom Peović.
Zeleno-lijeva koalicija predstavlja možda najveće iznenađenje ovih izbora. Koalicija je osvojila ozbiljan broj glasova i mandata u Saboru, dokazujući da ljevica itekako ima šta da predloži i da uživa podršku ozbiljnog broja birača. Kako ocjenjuješ rezultate koalicije i koji razlozi su doveli do osvajanja ovolikog broja mandata i glasova?
Godinama smo predano radili na socijalnim politikama i kritici ekonomskog sustava, bili smo na prosvjedima, podržavali radnike u štrajkovima, tumačili razloge obespravljenosti većine i suprotstavljali se ekonomskim mitovima koji vladaju u našem javnom prostoru. Nadam se da ćemo u Saboru još više dobiti prilike progovarati o uzrocima obespravljivanja većine.
Koalicija je osvojila zavidan broj glasova u Zagrebu (21 % glasova u I izbornoj jedinici, a u Zagreb-centru i Zagreb-zapadu čak 23 %), zatim u Rijeci (10,39 %), Dubrovniku (9 %) i nešto manje u Sisku (6,08 %) i Splitu (5,35 %). Očigledno je da je koalicija najviše prihvaćena u velikim gradovima, industrijskim i univerzitetskim centrima.
Sa kakvim izbornim programom je koalicija nastupala i koliko su klasno-radničke teme došle do izražaja u kampanji koalicije?
Dodala bih i Pulu gdje smo imali 13% glasova. Mislim da će se djelovanje u Saboru u budućnosti reflektirati i na neke druge sredine, ne samo urbana središta u kojima za sada imamo najveću potporu. Izborni program s kojim smo mi nastupali bio je fokusiran na pitanje pravednosti i solidarnosti u korona krizi kada vladajući teret krize misle svaliti na leđa najsiromašnijih. Zagovarali smo zelenu reindustrijalizaciju i potrebu proizvodnje za potrebe, za koju smo vidjeli koliko je važna u epidemiji korona virusom – od vlastite poljoprivredne proizvodnje do proizvodnje lijekova i medicinske opreme.
Zeleno-lijeva koalicija je ideološki heterogena grupacija. Kako bi opisala ideološki raspon koji se javlja u koaliciji, i koliko to određuje unutrašnje odnose, pogotovo sada, nakon osvajanja poslaničkih mandata?
Dio koalicije fokusiran je na lokalne teme – mi smo više oduvijek bili fokusirani na nacionalne teme, tako da smo se dobro nadopunjavali. Iako smo ideološki u nekim elementima različiti, postoji zajednički nazivnik – socijalna jednakost i solidarnost.
Koji će biti osnovni ciljevi parlamentarnog djelovanja koalicije, u smislu predlaganja konkretnih zakonskih rješenja?
Već smo imali raspravu oko povjerenja Vladi, slijedi Zakon o obnovi grada Zagreba idući tjedan. Na jesen ćemo predlagati mjere za poboljšanje statusa rada i radništva u Hrvatskoj. Okupljamo sindikate i aktiviste, razgovaramo o izmjenama Zakona o radu kao i povezanih zakona.
Čim uđe u parlament, ljevica se suočava sa ozbiljnom dilemom: kako spojiti parlamentarni i vanparlamentarni rad. Čini se da se suviše često dešava to da parlamentarni rad nadvlada i da se poslanici ljevice pretvore u parlamentarce koji nemaju dovoljno dodira sa onima koje bi trebalo da predstavljaju. Kako djelovati protiv ove boljke parlamentarne ljevice, tj. kako osigurati djelotvoran spoj parlamentarnog i vanparlamentarnog rada?
Situacija, makar što se tiče Radničke fronte, je bitno drugačija, makar za sada. Čim smo ušli u Sabor počeli su nam se javljati radnici i radnice tvrtki u kojima se krše radnička prava, osobito onih koje, pod legitimacijom korona krize, prisiljavaju radnike na potpisivanje za njih nepovoljnih dodataka kolektivnom ugovoru kojima se snižavaju plaće, koje otpuštaju radnike, prisiljavaju ih na odlazak u mirovinu i slično. Mi smo pojačali „rad na terenu“ i zato jer nam se veći broj ljudi javlja da bi pristupili stranci bilo kao članovi ili simpatizeri. U svakom slučaju svjesni smo i te opasnosti koju smo od početka svojeg osnivanja apostrofirali. Uvijek nam je bilo važno biti s radnicima na prosvjedima, u štrajkovima, u kontaktu sa sindikatima.
Koalicija Restart, koju je predvodio SDP, doživjela je neuspjeh na ovim izborima. Koji su razlozi neuspjeha lijevog centra i da li Zeleno-lijeva koalicija smatra da je opravdano sarađivati sa SDP-om?
Neuspjeh SDP-a je posljedica dugogodišnjih problema – nije riječ o pojedinim akterima, već ukupnom političkom usmjerenju godinama, a u kojem su se bilo koje naznake autentičnih lijevih politika gušile i marginalizirale. U dvama mandatima ta je stranka donosila antiradničke zakone i mjere. Njima predstoje unutarnje promjene, od kojih će i ovisiti naši odnosi.
Da li postoji mogućnost da Zeleno-lijeva koalicija uspostavi akcionu saradnju sa sindikatima u Hrvatskoj, bez obzira na to da li se radi o sindikalnim centralama ili sindikatima na terenu?
Mi (Radnička fronta) već imamo suradnju sa sindikatima, a u članstvu su i sindikalisti. U Hrvatskoj, za razliku od nekih drugih zemalja, recimo Velike Britanije, sindikati su zazirali od političkih stranaka (osim žutih sindikata koji su s vladajućom politikom „surađivali“ iza leđa radnika). Progresivni sindikati će shvatiti da treba prevladati ekonomizam, te da bez političke dimenizije ne mogu izboriti veća prava za radnike, onda će se pokazati i da otvorena suradnja s radničkim političkim strankama može biti korisna za radnike i radnička prava.
Šta će biti prioriteti koalicije u saborskom djelovanju? Da li koalicija već ima listu zakona čije donošenje će predložiti i kako mislite saborsko djelovanje poduprijeti vanparlamentarnim radom?
Prioriteti su radnička prava i Zakon o radu, ukidanje i ograničavanje agencijskog rada, Zakon o porijeklu imovine, porezna reforma – u korist najsiromašnijih.
 

piciginx

Buduća legenda
Poruka
47.886
ySNXBGM.jpg


http://www.politika.rs/sr/clanak/443395/U-trci-za-predsednika-Hrvatske-11-kandidata

Kao sto su mnogi od vas vec upoznati,u nedelju 22.decembra odrzavaju se predsednicki izbori u Hrvatskoj.Ucestvuje jedanaest kandidata,od kojih je za nas u Srbiji (a boga mi i u Hrvatskoj) najbolje najprihvatljivija Katarina Peovic ispred "Radnicke Fronte".Zasto bas ona? Pa evo ovako...Ako procitate programe organizacija koje su stale ispred nje naci cete sledece:

"Социјалистичка радничка партија Хрватске је политичка партија која дјелује у Хрватској. Основана је 1997. године. Сматра се најљевијом политичком партијом у политици Хрватске.

Програм партије окупља многе љевичарске идеологије, одсоцијалдемократије до комунизма. Програм партије углавном се темељи нарадничком самоуправљању и непосредној демократији. СРП се залаже за обнову социјализма, планске економије и радничког самоуправљања. СРП је против чланства Хрватске у НАТО савезу иЕвропској унији. Чланови партије редовно дају подршку и учествују на радничким и синдикалним штрајковима, те подупиру манифестацију Загреб Прајд.

СРП Хрватске посебно се заузима за поштовање традиција и чување истине оНародноослободилачкој борби(19411945). Њени чланови заступају тезу да је рат у Хрватској 1991—1995. заправо био грађански рат, а не одбрана од агресора. Партија такође осуђује отцјепљење Косова и Метохије од Србије, поводом чега је у марту 2008. издала „Изјаву поводом одцјепљења аутономне области Косово и Метохија по директиви САД, НАТО-а и ЕУ-а“.


Dakle,izuzev "Zagreb Pride"-a ne postoji nista s cim se jedan Hrvat ili ne bi mogao sloziti,a tu su pre svega sporna pitanja oko ratova '90-ih, organizacija poput EU i NATO-a,radnickom samoupravljanju i neposrednoj demokratiji.

Ajde braco Hrvati racunam na vas,ako ne pobedi bar nek dobije znacajan br. glasova i uzdrma political scenu Hrvatske.
Ušla je u sabor i to je to..
 

Top