Pilgrim
Iskusan
- Poruka
- 5.961
Kako?Možda će biti Spajić i Mandic u drugom krugu 🤔
Rece Spajic sad na vijesti da on puca na pobjedu u prvom krugu?
Kako?Možda će biti Spajić i Mandic u drugom krugu 🤔
Kako?
Priča radi priče. Niko ne može dobiti 50%+1 glas u prvom krugu. Ono što se lako može desiti ako Demokrate podrže Spajića da u prvom krugu dobije najviše glasova i bude ispred kandidata DPS-a.Kako?
Teško. Moguće teoretski, ali mislim da nije realno. DPS-ov kandidat skoro sigurno ide u drugi krug.Pa ako dps-ovci masovno prelete kod Spajica, a i SDP kandidat otkine nekoliko % od DPS-a, DPS nece dobit preko 20% pa idu Spajic i Mandic u drugi krug.
Bez obzira na odluku Demokrata, siguran sam da Spajić ima nešto veće šanse da bude ispred Mandića u prvom krugu. Ali nikako ne bih potcjenio Mandića. Imaće ogromnu logistiku svake vrste od Vučićeve vlasti. A u tom slučaju ne bih isključio ni da DPS sistemski ne pomogne Mandiću za koji procenat da popravi rezulat. I onda dolazimo ipak do veoma neizvjesnog ishoda borbe za drugo mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora. Ako eventualno prođe Mandić, imaćemo neizvjestan i drugi krug predsjedničkih izbora. Ako prođe Spajić, definitivno nećemo, izbori bi bili završeni u prvom krugu. Drugi krug bi bio formalnost da se ovjeri Spajićev izbor za predsjednika.SDP kandidat slabi DPS kandidata.
SNP kandidat slabi DF kandidata.
DCG kandidat slabi PES kandidata.
Rekao bih da se najviše slabi PES preko Demokrata, tako da sasvim moguće u drugi krug idu Mandić i Djukanović.
Bez obzira na odluku Demokrata, siguran sam da Spajić ima nešto veće šanse da bude ispred Mandića u prvom krugu. Ali nikako ne bih potcjenio Mandića. Imaće ogromnu logistiku svake vrste od Vučićeve vlasti. A u tom slučaju ne bih isključio ni da DPS sistemski ne pomogne Mandiću za koji procenat da popravi rezulat. I onda dolazimo ipak do veoma neizvjesnog ishoda borbe za drugo mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora. Ako eventualno prođe Mandić, imaćemo neizvjestan i drugi krug predsjedničkih izbora. Ako prođe Spajić, definitivno nećemo, izbori bi bili završeni u prvom krugu. Drugi krug bi bio formalnost da se ovjeri Spajićev izbor za predsjednika.
Priča radi priče. Niko ne može dobiti 50%+1 glas u prvom krugu. Ono što se lako može desiti ako Demokrate podrže Spajića da u prvom krugu dobije najviše glasova i bude ispred kandidata DPS-a.
Cini mi se da si napisao ako prodje Mandic u drugom krugu da ce pobijediti DPS kandidat? Ili da ce imati vece sanse za pobjedu ?Bez obzira na odluku Demokrata, siguran sam da Spajić ima nešto veće šanse da bude ispred Mandića u prvom krugu. Ali nikako ne bih potcjenio Mandića. Imaće ogromnu logistiku svake vrste od Vučićeve vlasti. A u tom slučaju ne bih isključio ni da DPS sistemski ne pomogne Mandiću za koji procenat da popravi rezulat. I onda dolazimo ipak do veoma neizvjesnog ishoda borbe za drugo mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora. Ako eventualno prođe Mandić, imaćemo neizvjestan i drugi krug predsjedničkih izbora. Ako prođe Spajić, definitivno nećemo, izbori bi bili završeni u prvom krugu. Drugi krug bi bio formalnost da se ovjeri Spajićev izbor za predsjednika.
Uzgred kolaju glasine da je ES namjerno kandidovala Spajića da pokažu snagu, ali da on navodno ipak ne ispunjava zakonske uslove da bude predsjednik i da to u ES odlično znaju. Jer bi tako opravdali što će dati podršku Bečiću za predsjednika kada bude osporena Spajićeva kandidatura. A potom bi Spajić poslie parlamentarnih uslova postao premijer, jer za premijersko mjesto nisu tako stroga pravila vezana za dužinu prebivališta.
Međutim ja mislim da su ovo samo glasine i neosnovane špekulacije jer mislim da Spajić zakonski ispunjava uslove da se kandiduje za predsjednika. Vidjećemo.
Ja razumijem i jedne i druge. Ima rezona Spajićevo razmišljanje. Ako sam pobjedi bez podrške Demokrata u prvom krugu, na parlemantranim izborima njegova stranka sama leti veoma visoko. Ne bih se iznenadio i da prestigne DPS i postane najjača partija u Crnoj Gori. I ima realnih izgleda. Ali ipak kocka se. Odgovoran političar ipak ide na sigurno. Podržavam ga u stavu da Demokrate ne mogu imati premijera i predsjednika ako budu tri puta slabiji od ES, nema nikakvog demokratskog rezona. Ali morao bi im u nečemu popustiti, makar da im obeća zajednički predizborni nastup gdje bi Demokrate dobili nešto manje mandata u Skupštini od ES, ali ne baš tri puta manje. I da im obeća kvote za eventualnu Vladu itd.Bas glupo od ES sto nijesu pravili blok sa demokratama.
Ako bude Milo i Mandic u drugom krugu, glasacu Mandica bez dileme. Mozda to bude i najbolji ishod - predjsednicko mjesto u CG je samo simbolickog znacaja.
Ako ES podrži Bećića, sigurno pobjeđuje u drugom krugu i postaje predsjednik. Moguće ne sa tako ubjedljivim rezultatom kao što bi ga napravio Spajić u drugom krugu, ali to je potpuno nebitno. Ipak Bečić bez podrške ES je osuđen na četvrto mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora.Ako je to istina, to je odlična ideja. Odavno sam pisao da Bečić puca na tu poziciju i da može pobediti na izborima.
Time bi se i DF zadovoljio i pristao da nema glavna mesta u vladi a Spajić bi bio premijer. Taj program Evrope se i ostvaruje preko vlade a ne preko predsednika.Ako bude Milo i Mandic u drugom krugu, glasacu Mandica bez dileme. Mozda to bude i najbolji ishod - predjsednicko mjesto u CG je samo simbolickog znacaja.
Ako ES podrži Bećića, sigurno pobjeđuje u drugom krugu i postaje predsjednik. Moguće ne sa tako ubjedljivim rezultatom kao što bi ga napravio Spajić u drugom krugu, ali to je potpuno nebitno. Ipak Bečić bez podrške ES je osuđen na četvrto mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora.
Ako sam pobjedi bez podrške Demokrata u prvom krugu, na parlemantranim izborima njegova stranka sama leti veoma visoko.
Isto važi i za Demokrate. Oni su inače baš poznati po tvrdoglavosti. Nerijetko neosnovanom. Kao sada što insistiraju da neće skraćivati mandat Skupštini sa DPS-om, a već su obalili Dritanovu Vladu zajedno sad DPS-om. I hoće da ih ES primi u koaliciju, a neće da ispune zahtjev ES da se skrati mandat Skupštini? Nenormalno ponašanje.
Moraju spustiti gardove i jedni i drugi, jer se može desiti da ispuste sigurnu pobjedu na predsjedničkim izborima, i praktično vlast bez DPS-a i DF-a sjutra na parlamentarnim. Pokazuju dozu neozbiljnosti i uskogrudosti. Ako je to već sada tako, i istraju na tome, onda je dobro što neće imati apsolutnu vlast sjutra jer je u tom slučaju i ne zaslužuju.