Izbor automobila - potrebna pomoc

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
https://www.forum.hr/showthread.php?t=1338117

Evo jedna tema o 1.4 VW 1.4 benzinu s drugog foruma, i to čak s novijeg modela( G6). Unatoč opsežnom popravku motor opet ne radi kako bi treba🤪 Ja znam ljude kojima je u G4 crko 1.4 nakon 52000km😛 Srećom uspjeli su nešto izganjati od servisa i tvornice. Ako se hoće klasičnog benzinac u Golfu onda 1.6. Naravno nije ni on bezgrešan a može i vrlo solidno potrošiti

Kupovina polovnih kola je veliki rizik ali opet moguće je relativno dobro proći. Samo teško da ćeš dobro proći ako si baš zapeo za odredjenu marku i u biti i ne gledaš kakvo je vozilo, kao npr ovaj Student koji je zapeo baš za taj gnoj od golfa. Drugi razlog zbog kojih se ljudi usose je da baš žele kupiti kola od te i te osobe koje poznaju ili poznaju osobu koja poznaje toga koji prodaje kola. Kao ide se na povjerenje, pa tako ni očigledni nedostatci nisu razlog za uzbunu, ma mi smo prijatelji, ne bi on mene i sl. Treći razlog je da ljudi pošto poto hoće bilo kakva kola smjesta u svom dvorištu i opet zanemaruju očigledne nedostatke.

Kupovina polovnih kola je veliki rizik ali opet moguće je relativno dobro proći. Samo teško da ćeš dobro proći ako si baš zapeo za odredjenu marku i u biti i ne gledaš kakvo je vozilo, kao npr ovaj Student koji je zapeo baš za taj gnoj od golfa. Drugi razlog zbog kojih se ljudi usose je da baš žele kupiti kola od te i te osobe koje poznaju ili poznaju osobu koja poznaje toga koji prodaje kola. Kao ide se na povjerenje, pa tako ni očigledni nedostatci nisu razlog za uzbunu, ma mi smo prijatelji, ne bi on mene i sl. Treći razlog je da ljudi pošto poto hoće bilo kakva kola smjesta u svom dvorištu i opet zanemaruju očigledne nedostatke.
brate umes da gledas imas oci
i umes da slusas imas usi
bukvalno mozes da pregledas i prekontrolises ceo auto za 30 minuta
i da budes siguran za 75 % stvari

Da ali ima nevjerovatnih primjera. Eto moja sestra i njen muž uskoro dobijaju dijete( mislim tada prije skoro 10 godina) i di će više voziti auto bez klime, serva i ABS- a. I tako njegova majka nazove nekog svog rodjaka koji je tada radio u ovlaštenom FIAT servisu. Otišli njih dvoje viditi taj navodni povoljni dobro opremljeni automobil, i zove mene sestra da dodjem i ja vidit to auto. Napominjem da se ništa posebno ne kužim. Došavši tamo nisam mogao sakriti šokiranost vidjenin, automobil je bio za otpad a htjeli su ga prodati za cijenu veću od tada tržišne. Na automobilu je počela izbijati korozija, plastika unutra posve izblijedila, gume su valjda bile originalne ( Stilo tada star nekih 10 godina), lajsne vani isto izblijedele i propale ali tom mom zetu ništa to nije smetalo jer mu je eto majka našla povoljno kod rodjaka koji ih ne bi prevario. Kažem ja sestro pa ovo je smeće, a ona na to vidim i ja to ali eto nisam tila ja govoriti kao žensko. Njen dični muž već počeo dogovorat detalje u vezi plaćanja 🤪😛

https://www.forum.hr/showthread.php?t=1337501

A vidi ovo, znači rekli im bolje Japanac s 320tkm nego Francuz s 160tkm, kolegica je " duša od žene" i koja je kao zamolila muža švercera da joj nadje dobar automobil. Znači ona je odma vidila da ne može normalno otvarati i zatvarati prozore i da ne radi centralno. Znači šoderaš uopće i ne skriva te nedostatke jer ih je nemoguće skriti, ali prodaje joj glupu priču kako su to jeftini popravci ili da će im čak i on to popraviti ili vratiti novce. Na kraju nije vratio novce ali ispostavilo se da ne valjaju ni motor ni mjenjač🤪😛 To je sve ono što sam nabrojao, e robuje se marci ili zemlji porijekla, gleda se to navodno prijateljstvo i auto treba odma jer idu na more. Recept za totalnu katastrofu, bolje im ga je odmah poslat na otpad i dobit para po kilaži

Da ali ima nevjerovatnih primjera. Eto moja sestra i njen muž uskoro dobijaju dijete( mislim tada prije skoro 10 godina) i di će više voziti auto bez klime, serva i ABS- a. I tako njegova majka nazove nekog svog rodjaka koji je tada radio u ovlaštenom FIAT servisu. Otišli njih dvoje viditi taj navodni povoljni dobro opremljeni automobil, i zove mene sestra da dodjem i ja vidit to auto. Napominjem da se ništa posebno ne kužim. Došavši tamo nisam mogao sakriti šokiranost vidjenin, automobil je bio za otpad a htjeli su ga prodati za cijenu veću od tada tržišne. Na automobilu je počela izbijati korozija, plastika unutra posve izblijedila, gume su valjda bile originalne ( Stilo tada star nekih 10 godina), lajsne vani isto izblijedele i propale ali tom mom zetu ništa to nije smetalo jer mu je eto majka našla povoljno kod rodjaka koji ih ne bi prevario. Kažem ja sestro pa ovo je smeće, a ona na to vidim i ja to ali eto nisam tila ja govoriti kao žensko. Njen dični muž već počeo dogovorat detalje u vezi plaćanja 🤪😛
Hrvati su opasni prevaranti ja sam vozio do splita 200+200km da u ovlaštenom pogledam reno koji je bio ceo olupan i farban. Kao stavili smo novu felnu a iza sa druge strane nađem tu što je najebala, izvarenu i loše ofarbanu. Uglavnom auto žešće havarisan su prodavali kao prva boja. Šokiran sam bio. U sred salona.

Auto tada bio par godina star. Ej ovlašćeni ne nadaš se ko da nas je neko polio kofom gowana. Onda je drugar sutradan otišao i kupio novog koreanca. Vido mene :mrgreen:

Poslednja izmena:
Hrvati su opasni prevaranti ja sam vozio do splita 200+200km da u ovlaštenom pogledam reno koji je bio ceo olupan i farban. Kao stavili smo novu felnu a iza sa druge strane nađem tu što je najebala, izvarenu i loše ofarbanu. Uglavnom auto žešće havarisan su prodavali kao prva boja. Šokiran sam bio. U sred salona.

Auto tada bio par godina star. Ej ovlašćeni ne nadaš se ko da nas je neko polio kofom gowana. Onda je drugar sutradan otišao i kupio novog koreanca. Vido mene :mrgreen:
Ovaj iz ovlaštenog čak i nije toliko varao, na moje pitanje o povijesti vozila iskreno odgovori da je auto bilo službeno od cestarske službe i da je kilometraža tu oko 300tkm. Ni estetski nedostatci nisu prikrivani, čovjek je samo sinu od rođakinje htio iskreno prodati totalni otpad za za polovicu cijene tada najjeftinijeg novog automobila :mrgreen:

https://www.forum.hr/showthread.php?t=1337501

A vidi ovo, znači rekli im bolje Japanac s 320tkm nego Francuz s 160tkm, kolegica je " duša od žene" i koja je kao zamolila muža švercera da joj nadje dobar automobil. Znači ona je odma vidila da ne može normalno otvarati i zatvarati prozore i da ne radi centralno. Znači šoderaš uopće i ne skriva te nedostatke jer ih je nemoguće skriti, ali prodaje joj glupu priču kako su to jeftini popravci ili da će im čak i on to popraviti ili vratiti novce. Na kraju nije vratio novce ali ispostavilo se da ne valjaju ni motor ni mjenjač🤪😛 To je sve ono što sam nabrojao, e robuje se marci ili zemlji porijekla, gleda se to navodno prijateljstvo i auto treba odma jer idu na more. Recept za totalnu katastrofu, bolje im ga je odmah poslat na otpad i dobit para po kilaži
auto se ne treba kupovati od prijatelja

vidis oglas- zoves radi informacija - odes da pogledas - auto treba biti u skladu sa informacijama , da ne svetle sumnjive lampice

da lepo ide , da bude zivahan , da ide pravo kad pustis volan , da ne skrece kad ukocis, lepo menja brzine , rade podizaci klima i sta jos ima od opreme

kupuj

nesto sumnjivo - okreci se i dovidjenja

skoro sam gledao auto , ok , sva 4 podizaca rade , solidan unutra , uzbrdo - drugom jedva , nema snage - cao

auto se ne treba kupovati od prijatelja
U ovom primjeru što sam linka riječ je o mužu od njene kolegice koja je" Duša od žene" a u slučaju moje sestre tj njene svekrve, riječ je o njenom rodjaku kojeg nije vidila više godina. Mada slažem se da ne treba kupovati od prijatelja, kao sve povjerenje, sramota išta pitati i provjeriti. Postoji mogućnost u takvim slučajevima da prodavatelj nije svjestan mane svog automobila, pa kako se ne provjerava tako😛 S druge strane ima kupaca kojima da se pokvari kvačilo na automobilu kupljen od prijatelja nakon godinu dana, oni bi se osjećali prevarenim jer ako kupe auto od prijatelja smatraju da ih treba služiti gotovo kao novi automobil.

Audi je kurchina, pogledaj samo koliko se Ameri zale na "kvalitet", nisu to vozila iz 80 i 90 tih koja su bila neunistiva, ti noviji Audi su napravljeni da traju 10 godina i to je to finito.
Ameri ne voze dizele a i voze jako puno km ..Delovi za EU vozila su im dosta skuplja nego ovde kod nas ..Tako da kad neko kupi Audi sa +400ks pa krene da ga dere 300-400k km to ne moze da traje i tu mora biti problema da ne ulazim u to da u tim autima ima jako puno elektonike .. Kupci novih Audija ne voze auta po 10g na zapadu već negde do 4g .. Otpis ti ide 25% prve godine 12% druge 6% treće i 5% četvrte...znaci 48% povrata na 4g kroz porez za one koji mogu da pozezu auto sa firmom ili koriste firma auto a to ti je veliki deo vlasnika Audija Mercedesa i BMW na zapadu .

Ameri ne voze dizele a i voze jako puno km ..Delovi za EU vozila su im dosta skuplja nego ovde kod nas ..Tako da kad neko kupi Audi sa +400ks pa krene da ga dere 300-400k km to ne moze da traje i tu mora biti problema da ne ulazim u to da u tim autima ima jako puno elektonike
Ne samo ti auti od 400 konja nego Audi je podbacio u kvalitetu pogotovo u zadnjih 10 godina.

A to što dileri povade osigurače da se ne vide greške na kontrolnoj tabli? 😁 Treba poći neko ko ima dobar program za autodijagnostiku.

Dodješ na plac sa njim, priključi laptop i gledaj samo kako se pojavljuju greške, šta je sve od osigurača povadjeno i skriveno.

Samo se plašim da će neko da te istera odmah..

A to što dileri povade osigurače da se ne vide greške na kontrolnoj tabli? 😁 Treba poći neko ko ima dobar program za autodijagnostiku.

Dodješ na plac sa njim, priključi laptop i gledaj samo kako se pojavljuju greške, šta je sve od osigurača povadjeno i skriveno.

Ja sam izvukao lamoicu na kontrolnoj tabli ali ne radi prevare nego da prodajem tehnički😁

ne povade osigurace, nego lampice

ja inace sve vidim
a sta ne vidim to cujem
a sta ne cujem to cu da namirisem
a i ako prodje nesto ima pobra autoservis

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back