Izbjeglica iz BiH:"Deportirali su me iz SAD-a nakon 30 godina u Hrvatsku gdje nemam ništa osim putovnice"

ne mora da znaci, nego se politika promenila, ja vam lepo kazem... on je tada bio skolarac, prosle su decenije od tog slucaja, ali je ostao zabelezen

Juče sno u diskusiji google o tome.
Do 30gr je privremeni ban na par godina, preko toga je ozbiljan prekršaj koji može da aktivira i deportaciju. Ništa se nije promenilo, i tada je bio taj zakon, samo ga nisu toliko “azurno” primenjivali.
On je morao svake godine da se javlja imigracionim vlastima da produžava boravak, sto svakako znaci da je njegova zelena karta bila u problemu već deceniju.

sta nemoj, masa vas samo lupeta gluposti, a ja sam prosao naturalizaciju, ispratio ovaj slucaj, i citam vesti sta se jos sprema - moze da se desi da se nekima ponisti drzavljanstvo cak,a ne samo da se deportuju sa zelenim kartonima koji nisu bili dobri ko zna kad

Tvoj proces od zelene karte do drzavljanstva nema nikakvih dodira sa slučajem iz teme. Stoga tvoje znanje u vezi toga je isto ko i svakog ko može da nadje relevantne informacije na internetu, na primer. Uvek je bilo i biće, ko napravi krivični prekrsaj izvidi za drzavljanstvo, i ne samo u USA.

Sto se tiče oduzimanja drzavljanstva…i sličnih glasina…za koga si glasao…sad ubires plodove…
Od apsolutnog srozavanja poštovanja Amerike po svetu, do nenormalnih povećanja svih životnih namernica i drugih potrepština.

zivi ovde od svoje 5 godine i nije uzeo drzavljanstvo, zna engleski

a mene forumasi pitaju kakav sam ja to amer, sta se foliram? sad vide da ovde nema zezanja, ili jesi ili nisi

i sada vise nece imigrante, sto straks postavlja, a ko nije drzavljanin moze lako da dobije pedalu, da ga neke greske skuplje kostaju nego amere
Hapse i drzavljane, npr indigenous. Ako si ti malo tamniji, cuvaj se

On je morao svake godine da se javlja imigracionim vlastima da produžava boravak, sto svakako znaci da je njegova zelena karta bila u problemu već deceniju.
ne, zelena traje, i samo je trebao da zivi u usa, svake godine vise od pola godine, a on je formalno kada je putovao na godisnji morao da potpisuje da ga kontrolisu na povratku, mislio covek da vec zivi u usa, samo ide na letovanje, nece se zadrzavati tamo 6 meseci, i da nema nikakav problem, osim sto ne prolazi granicu i carinike gde i mi ostali ameri
Do 30gr je privremeni ban na par godina, preko toga je ozbiljan prekršaj koji može da aktivira i deportaciju.
ali je on za to vec bio na sudu, i nije deportovan, i tu uslovnu kaznu ako je imao, ona je na odredjeni rok koji je davno istekao... do sada se ni tezi slucajevi nisu deportavli, znaci politika

ne, zelena traje, i samo je trebao da zivi u usa, svake godine vise od pola godine, a on je formalno kada je putovao na godisnji morao da potpisuje da ga kontrolisu na povratku, mislio covek da vec zivi u usa, samo ide na letovanje, nece se zadrzavati tamo 6 meseci, i da nema nikakav problem, osim sto ne prolazi granicu i carinike gde i mi ostali ameri

ali je on za to vec bio na sudu, i nije deportovan, i tu uslovnu kaznu ako je imao, ona je na odredjeni rok koji je davno istekao... do sada se ni tezi slucajevi nisu deportavli, znaci politika

Važno da si ti počeo poruku sa …ne… 🤣, a novinski članak i dalje nisi procitao sa razumevanjem.

Nije problem njegova zelena karta, niti je on odsustvovao toliko iz zemlje, tj slučaj nema nikakve veze sa dužinom boravka u zemlji i putovanjima.

..u tekstu piše da je 2014, posle nekog od turistickih putovanja, pri ulasku u zemlju (sa tadašnjom zelenom kartom), policajac video da ima kriminalni dosije (koji očigledno u tom momentu nije zastareo) i pokrenuo proceduru za deportaciju, poslavši ga kod imigracionog suca. Narodski rečeno naleteo je na loše volje policajca tog dana, i drugo ispao je glup sto uopšte izlazi iz zemlje pre resavanja drzavljanstva, naročito sa sranjem koji je napravio.

Izjavio je kasnije u tekstu, da posle ročišta na sudu, mora svake godine da dolazi kod imigracionih vlasti i produžava svoju dozvolu …sto iskreno ne znam na šta misli, ali je indikativno da možda njegova zelena karta već tada nije bila produžena na standardnih 5 god zbog aktivnog sudskog procesa, nego verovatno neka privremena boravišna koju mora godišnje da obnavlja…to ja samo nagadjam, ali tako mi zvuci…
Drugim recima, on već zadnjih 10 god nema “per se” zelenu kartu, nego neku privremenu dozvolu koju je produzavao svake godine, a to potvrdjuje i u ovom N1 intervju.

Sadasnja administracija, čiji je prioritet deportacija imigranata prvenstveno sa kriminalnim dosijeima, samo je ubrzala ono sto bi se verovatno svakako dogodilo - deportacija.

Poslednja izmena:
Drugim recima, on već zadnjih 10 god nema “per se” zelenu kartu, nego neku privremenu dozvolu koju je produzavao svake godine, a to potvrdjuje i u ovom N1 intervju
imao je, i zelenu kartu produzavas, samo sto je on morao cesce od 2014; uslovna kazna iz 2007 je morala da istekne
A U.S. Green Card (Permanent Resident Card) typically expires in 10 years, but conditional cards last 2 years
Izjavio je kasnije u tekstu, da posle ročišta na sudu, mora svake godine da dolazi kod imigracionih vlasti i produžava svoju dozvolu …sto iskreno ne znam na šta misli
misli na zelenu kartu, ona ti je dozvola da zivis, radis, studiras, sta god, u usa, i za tebe je nadlezno imigracioono, kao i za turiste

Drugim recima, on već zadnjih 10 god nema “per se” zelenu kartu, nego neku privremenu dozvolu koju je produzavao svake godine, a to potvrdjuje i u ovom N1 intervju.
sad sam odgledao, ne znam koja to druga karta postoji da se zivi i radi u usa, a da nije zelena karta, samo na kraci rok, to mu je radna viza koja se lupa u strane pasose, i ima rok trajanja, zato kaze temporary, jer na bazi cega je usao 2017 po povratku iz kraja? koji to dokument? to je isto zelena karta, samo na kraci rok

gro izbeglica kada su dobili zelenu, nisu znali ili hteli da traze drzavljanstvo posle 5 godina, ima i test na engleskom, prodje 10 godina, samo produze zelenu kartu na jos deset godina, svake godine tako idu u kraj, samo eto ovaj hrvat je produzavao svake godine, cekao sud od 2014

imao je, i zelenu kartu produzavas, samo sto je on morao cesce od 2014; uslovna kazna iz 2007 je morala da istekne
A U.S. Green Card (Permanent Resident Card) typically expires in 10 years, but conditional cards last 2 years

misli na zelenu kartu, ona ti je dozvola da zivis, radis, studiras, sta god, u usa, i za tebe je nadlezno imigracioono, kao i za turiste

Nemoj da se ljutis, posto mene citiras, ne zelim da budem nepristojan i da te ignorisem odgovorima, ali pokazi malo postovanja i procitaj clanak, odslusaj njegov intervju, takodje informisi se za neke osnovne pojmove.

Cinjenice:

- Oni su kao porodica usli u USA trazeci azil..to je bila cesta pojava tada, narocito su crkve sponzorisale porodice iz mesovitih brakova u BIH.

- On je kao dete dobio zelenu kartu.

- Kao tinejdzer je uhvacen sa 36gr marihuane i osudjen za prekrsaj (uslovno, ali to se isto racuna kao kriminalna osuda). Sa 30gr se smatra granicom kao "blazi prekrsaj" i tada osuda zastari u slucaju da se prekrsaj ne ponovi. Preko 30gr se smatra znacajno ozbljnijim prekrsajem, i moze za nosioce zelene karte da znaci oduzimanje iste i deportacija (nije tesko proveriti na internetu)

- 2014 je sa drugarima isao na odmor (sa svojom zelenom kartom) i na povratku u USA, policajac u Atlanti ga je pitao, gde je bio, koliko je ostao i jel ima neki kriminalni dosije. Rekao je da je imao presudu, i policajac je procenio da treba da ga posalje kod sudije da se slucaj ispita (ocigledno je da policajac nije smatrao da je osuda iz tinejdzerskih dana zastarela)

- Sudija mu je na saslusanju oduzeo zelenu kartu (znaci nema zelenu kartu od 2014) i dobio privremenu dozvolu boravka i rada (nema podataka koji tip dozvole su mu dali)

- Takva privremena dozvola se ocigledno po njegovim recima izdaje na godinu dana, sto znaci svake godine je produzavas i verovatno te kratko ispitaju jel si pravio neka sranja....Takodje za sve te privremene dozvole, cak i one kad se ozenis, pa cekas legalno zelenu kartu (i to lako proveris na internetu) pise lepo da osoba na svoj rizik izlazi iz zemlje, i da je licna procena granicnog policajca da li ce ga pustiti nazad u zemlju. Njega je ocigledno nagazio neki lose raspolozen tog dana 2014, i poslao ga kod sudije.

- Od tada navodno ceka sudjenje, tj odluku suda da odluce da li ce mu vratiti zelenu kartu ili ga poslati nazad u HR. Nije bas razumljivo da li je imao neka rocista od tada ili ne (navodno je rekao da je ocekivao rociste u Sep 2025, ali su ga pre toga u Maju 2025 pritvorili). Po njegovim recima dao je vise od $14,000 za advokata, nije jasno da li za prethodna rocista od 2014 ili samo za period od kad je pritvoren.

sad sam odgledao, ne znam koja to druga karta postoji da se zivi i radi u usa, a da nije zelena karta, samo na kraci rok, to mu je radna viza koja se lupa u strane pasose, i ima rok trajanja, zato kaze temporary, jer na bazi cega je usao 2017 po povratku iz kraja? koji to dokument? to je isto zelena karta, samo na kraci rok

gro izbeglica kada su dobili zelenu, nisu znali ili hteli da traze drzavljanstvo posle 5 godina, ima i test na engleskom, prodje 10 godina, samo produze zelenu kartu na jos deset godina, svake godine tako idu u kraj, samo eto ovaj hrvat je produzavao svake godine, cekao sud od 2014

Sustina je da njemu oduzeta zelena karta 2014 kada je bio kod sudije, i dodeljena su mu neka privremena dokumenta/dozvole. Nigde ne kaze koje dokumente je imao.

Pretpostavljam (samo pretpostavljam) iste one privremene dozvole ko oni sto traze azil. Taj dokuement se zove Employment Authorization Document, i dozvoljava boravak i rad na privremeni period. Takodje za putovanja van zemlje, mora da se trazi dozvola unapred za EAD, sto se slaze sa navodom iz njegovog teksta da zove nekoga unapred za dozvolu da napusti zemlju.

Znaci sve sto se njemu desilo, ne desava se "normalnim" ljudima sa zelenom kartom, koji naravno nemaju kriminalni dosije.

Nemoj da se ljutis, posto mene citiras, ne zelim da budem nepristojan i da te ignorisem odgovorima, ali pokazi malo postovanja i procitaj clanak, odslusaj njegov intervju, takodje informisi se za neke osnovne pojmove.
pa jesam naknadno, nema ljutnje?
- 2014 je sa drugarima isao na odmor (sa svojom zelenom kartom) i na povratku u USA, policajac u Atlanti ga je pitao, gde je bio, koliko je ostao i jel ima neki kriminalni dosije. Rekao je da je imao presudu, i policajac je procenio da treba da ga posalje kod sudije da se slucaj ispita (ocigledno je da policajac nije smatrao da je osuda iz tinejdzerskih dana zastarela)
on ima autoritet da mu ospori ulazak u USA, a da je uslovna istekla,. on kaze sam Sto ti je promaklo... kad kazes. lako se proveravaju fakti, evo ti:
Yes, green card holders can be denied entry or detained at the U.S. border, primarily if they've abandoned their status (long absences), committed crimes, or pose security threats, despite having strong residency rights; Customs and Border Protection (CBP) officers have discretion to question, delay, or initiate removal proceedings if grounds for inadmissibility are found, though only an immigration judge can revoke a green card, notes the ACLU.
- Sudija mu je na saslusanju oduzeo zelenu kartu (znaci nema zelenu kartu od 2014) i dobio privremenu dozvolu boravka i rada (nema podataka koji tip dozvole su mu dali)
ne postoje nikakve karte,. vec su to vize koje se lupaju u pasose, na odredjeni rok, a na postojecu mu je lupljeno INVALID, i zalepljena druga sa kracim rokom u njegovu putovnicu, bzvz se pravi fama

i tzv. zelene karte su dozvole za privremeni zivot, rad i rezidenciju, ako traju 10 godina, a mogu i 2, sad vidimo da mogu i na 1 godinu da se izdaju kao njemu
Takodje za sve te privremene dozvole, cak i one kad se ozenis, pa cekas legalno zelenu kartu (i to lako proveris na internetu)
pa koliko cekas? moras da imas ID valjda?
ma, ne postoje nikakve privremene dozvole, vec su to ID drivers licence, evo moja iz 2023, istice 2027, samo sto na njihovim pise da su stalni rezidenti, i bile su i zelene boje, a sa digitalizacijom nam se nude i za putovanja, da nam ne trebaju pasosi cak, nego ja nisam hteo tamo 2023, reko' imam pasos, sta sad da placam duplo?

znaci moja karta, ID traje 4 godine, a zelene 10? pozeleneh i ja :mrgreen:
evo vizuelizacije istorijski, tacnoi se vidi kada su bile zelene, i od skora opet The green card, which only recently became green again, https://citizenpath.com/history-green-card/

Poslednja izmena:
Zasto imam utisak da je ovaj Sandro nesto precutao? Culi smo samo njegovu stranu. Jedna mala prica ,pokojni deda Hercegovac ,kolonista imao tri sina. Dvojici ostavio kuce ,trecem nista,samo nuzni smestaj za zivota. Taj treci imao zenu i dete kao i druga dva. Dugo vremena sam osudjivao dedu kao nepravednog .U medjuvremenu ovaj treci odbaceni umre a porodica mu ode u podstanare. Pre nekog vremena isprica mi komsija koji im izdaje dvorisnu kucu sta je uzrok. Kaze ovaj treci brat je odbio da ucestvuje novcano u gradnji kuci .plus njegova zena pretukla svekrvu. To su nasi mentaliteti i cinjenica da svaka prica ima vise uglova.

on ima autoritet da mu ospori ulazak u USA, a da je uslovna istekla,. on kaze sam Sto ti je promaklo... kad kazes. lako se proveravaju fakti, evo ti:
Yes, green card holders can be denied entry or detained at the U.S. border, primarily if they've abandoned their status (long absences), committed crimes, or pose security threats, despite having strong residency rights; Customs and Border Protection (CBP) officers have discretion to question, delay, or initiate removal proceedings if grounds for inadmissibility are found, though only an immigration judge can revoke a green card, notes the ACLU.
Uslovna kazna jeste istekla, ali zabelezba da si kriminalno osudjen ne zastareva. Policajac ga je pitao jel si bio kriminalno osudjivan (a ne da li si odlezao kaznu) i posle potvrdnog odgovora poslao ga kod sudije.

Internet kaze:
Yes, a conviction for possession of 36 grams of marijuana can lead to the revocation of a Green Card (lawful permanent resident status) and initiate deportation/removal proceedings.
Under U.S. federal immigration law, which overrides state laws, marijuana remains a controlled substance. While a narrow exception exists for a single offense involving possession of 30 grams or less of marijuana for personal use, a conviction for 36 grams exceeds this thres

Key consequences of a 36-gram marijuana conviction for a Green Card holder include:
  • Deportation (Removal): Possession of over 30 grams of marijuana is considered a controlled substance violation that makes a noncitizen deportable.
  • Inadmissibility Upon Re-entry: If you travel outside the U.S. and return, a Customs and Border Protection (CBP) officer can deem you "inadmissible" due to this conviction, potentially preventing your return and initiating removal proceedings.
  • Bar to Naturalization: Such a conviction is a strong indicator of a lack of "good moral character," which is required for U.S. citizenship, likely leading to a denial of a naturalization application.
  • Limited Waiver Availability: Waivers (such as a 212(h) waiver) for marijuana-related convictions are generally only available for offenses involving 30 grams or less, making a 36-gram conviction harder to waive.
ne postoje nikakve karte,. vec su to vize koje se lupaju u pasose, na odredjeni rok, a na postojecu mu je lupljeno INVALID, i zalepljena druga sa kracim rokom u njegovu putovnicu, bzvz se pravi fama

Nije bitno format, karta, ID, papir ...pricamo o legalnom dokumentima sa kojima ostvaruje neko pravo...
pa koliko cekas? moras da imas ID valjda?
ma, ne postoje nikakve privremene dozvole, vec su to ID drivers licence, evo moja iz 2023, istice 2027, samo sto na njihovim pise da su stalni rezidenti, a sa digitalizacijom nam se nude i za putovanja, da nam ne trebaju pasosi cak, nego ja nisam hteo tamo 2023, reko' imam pasos, sta sad da placam duplo?

Kad se ozenis i zatrazis promenu statusa, ti dobijes neka dokumenta koja ti legalno dozvoljavaju da cekas proceduru, ne mozes da radis dok ti ne dodele SSN, a pise lepo u dokumentima da putijes na svoj rizik van zemlje, tj da na granici mogu da ti ne dozvole ulazak, i u tom slucaju moras da cekas svoj status van zemlje (i dalje nista nelegalno nisi uradio).

Ali sve je to samo diskusija, mi kuckamo sa sigurne destinacije, uz kaficu...
A prava tragedija je da je jos jedan Amerikanac ubijen u protestima u Minneapolis.

Zasto imam utisak da je ovaj Sandro nesto precutao? Culi smo samo njegovu stranu. Jedna mala prica ,pokojni deda Hercegovac ,kolonista imao tri sina. Dvojici ostavio kuce ,trecem nista,samo nuzni smestaj za zivota. Taj treci imao zenu i dete kao i druga dva. Dugo vremena sam osudjivao dedu kao nepravednog .U medjuvremenu ovaj treci odbaceni umre a porodica mu ode u podstanare. Pre nekog vremena isprica mi komsija koji im izdaje dvorisnu kucu sta je uzrok. Kaze ovaj treci brat je odbio da ucestvuje novcano u gradnji kuci .plus njegova zena pretukla svekrvu. To su nasi mentaliteti i cinjenica da svaka prica ima vise uglova.
Sigurno je precutao, ali je zabavno da nagadjamo...
Drugo, kaze imao je dobar posao itd, platio advokata $14000 dolara, a u HR nije imao da plati za jednu noc hotelsku sobu i gradski saobracaj do socijalne sluzbe. Pa ako su ga deportovali, nisu mu "pocistili" bankovni racun....

Yes, a conviction for possession of 36 grams of marijuana can lead to the revocation of a Green Card (lawful permanent resident status) and initiate deportation/removal proceedings.
od 2007-8 do 2014 njegov status nije dovodjen u pitanje, a od 2014 pa narednih 10 godina traje procedura, a to po meni znaci da nije sve ovo samo hir trampove administracije, nego da se politika postepeno menja, za razliku od evropske, bajdenove fiks ideje i uopste demokrata da se ulazi, jer su to sve njihovi glasaci, ili da ce krasti njihove glasove, to nema sansi da se desi
Bar to Naturalization: Such a conviction is a strong indicator of a lack of "good moral character," which is required for U.S. citizenship, likely leading to a denial of a naturalization application.
to onda znaci da je trebao ranije da bude pedaliran, ali da nije jer je bio maloletan, i jer se gleda kroz prste mnogima

pa jel sam vam pricao ja kada sam isao na sudjenja kako se sudija zafrkava sa ovima ulovljenim sa marihuanom, tada jos nije bila legalizovana? taj hrvat je mozda mislio da pozneje sistem, ali se prevario: sistem funkcionise tako sto je istovremeno i rigidan, i fleksibilan, cista dijalektika

Poslednja izmena:
Sigurno je precutao, ali je zabavno da nagadjamo...
Drugo, kaze imao je dobar posao itd, platio advokata $14000 dolara, a u HR nije imao da plati za jednu noc hotelsku sobu i gradski saobracaj do socijalne sluzbe. Pa ako su ga deportovali, nisu mu "pocistili" bankovni racun....
ako je radio kao dispecer, sto on kaze, onda je zaradjivao mozda malo preko minimalca, jer vidis da se jadnik hvali stanom i autom, znaci da je bio niza klasa, da nije dospeo do srednje, kao masa drugih izbeglica

inace tema je upozoravajuci hitac za nase koji voze kamione, msm, ako nemaju status, ako su im dozvole fals, badava onda sto su placali porez kao i ovaj dispecer, "BROKER" koji zna engleski
ne zelim da budem nepristojan i da te ignorisem odgovorima
ja sam svoje rekao ionako:)

Poslednja izmena:
Što sve neće uraditi NVO u Hr.da ocrni Trupovu vladu koja se rješava kriminalstičkodilerskog šljama koji se nataložio u SADu.
A ovaj lažov kojem je Hr pružila utočište na moru u Makaskoj 91. dok su mu se sugrađani borili u BiH nazove Makarsku logorom
Razvalili su na facebooku i Xu i RTL i Zajović,i Pastorčić i ovog kriminalca
Od svih zayebancija ova mi je bila preorginalna.
Screenshot_20260128_152520_Chrome.jpg

Back