Izbegavajte morsku ribu, među tunama u Kaliforniji otkrivena radijacija iz Fukushime

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.295
WASHINGTON - Niske razine nuklearnog zračenja iz japanske nuklearne elektrane Fukushima, oštećene u tsunamiju prošle godine, zabilježene su kod plavoperajnih tuna pred kalifornijskom obalom što naznačuje da su te ribe prenijele radioaktivne elemente preko Pacifičkog oceana brže od vjetra ili mora.

Male količine cezija-137 i cezija-134 pronađene su kod 15 tuna ulovljenih blizu San Diega u kolovozu 2011. godine, oko četiri mjeseca nakon što su ti elementi dospjeli u more pred istočnom obalom Japana, izvijestili su znanstvenici u ponedjeljak.

To je više mjeseci prije no što su vjetar i more donijeli ostatke iz elektrane u vode pred Aljaskom i sjeverozapadnom pacifičkom obalom.

Količina nađenog radioaktivnog cezija ne smatra se štetnom po ljude ako je konzumiraju, rekli su istraživači u studiji u časopisu "Proceedings" američke nacionalne akademije znanosti.

Ne iznoseći konačan sud o sigurnosti ribe za konzumaciju, glavni autor studije Daniel Madigan sa stanfordskog sveučilišta, napomenuo je da zabilježeni iznos radiokativnog ametrijala mnogo manji od propisanog japanskog ograničenja.

"Nikome ne bih govorio što je sigurno za jesti, a što nije. Jasno je da neki ljudi smatraju da je bilo koja razina radioaktivnosti, po njima, loša i žele je izbjeći. No u usporedbi kolika je prirodno i što su utvrđena sigurnosna ograničenja, to uopće nije velika količina", rekao je Madigan u telefonskom razgovoru za agenciju Reuters.

http://www.jutarnji.hr/medu-tunama-pred-kalifornijom-zabiljezena-radijacija-iz-fukushime/1031086/
 

Back
Top