Izbacivanje novinara sa sednice SO Kula 16.02.2011. god.

Poruka
528
Novinari izbačeni sa sednice i privedeni u policiju
KULA - Novinare nekoliko redakcija obezbeđenje Skupštine opštine Kula je danas izbacilo iz sale u kojoj se održava sednica, a potom su privedeni u policiju.
117590_novinari-kula-sednica-jutjub_f.jpg

Kako je rečeno u Opštini Kula, novinari su izbačeni zbog kasno podnetog zahteva za akreditovanje, pa je nakon nekoliko molbi da napuste Skupštinu, koje novinari nisu poslušali, angažovano skupštinsko obezbeđenje.

Predsednik Skupštine opštine Kula Željko Kovač izjavio je da su sa današnje sednice opštinske skupštine udaljeni oni novinari koji nisu imali akreditacije u skladu s važećim propisima i naglasio da mu je žao što se taj incident dogodio.

"Pojedini novinari nisu imali akreditaciju, koju su mogli da dobiju na osnovu pre mesec dana usvojenogg pravilnika, ali oni nisu podneli zahtev za akreditovanje, verovatno iz nekakvog inata", rekao je Kovač, napominjući da su neke medijske kuće to učinile, a neke ne.

Navodeći da je dva puta zamolio dopisnike "Blica", "Dnevnika" i "Večernjih novosti" da napuste sednicu, jer nisu propisno akreditovani za njeno praćenje, predsednik Skupštine opštine Kula je kazao da je, pošto oni nisu želeli da izađu iz sale, morao da bude primenjen poslovnik.

Novinarska udruženja u Srbiji osudila su danas izbacivanje novinara sa sednice Skupštine opštine Kula i njihovo privođenje u policiju pod optužbom da su remetili javni red i mir. U saopštenju se navodi da je reč o novinarima koji godinama redovno izveštavaju sa sednica kulske skupštine i koji su dobili uredan poziv i za ovu sednicu.
Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Udruženje novinara Srbije sa svojim regionalnim ogrankom Društvom novinara Vojvodine zatražili su da se spreči kršenje slobode izveštavanja. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su od nadleženih da "kazne napadače na novinare".

U saopštenju je najavljeno da će NUNS i NDNV o izbacivanju novinara sa zasedanja Skupštine opštine Kula i "drastičnom kršenju slobode izražavanja" obavestiti državne institucije i međunarodne organizacije.

"Novinari su, uz primenu fizičke sile, izbačeni sa sednice, a potom privedeni u policiju pod optužbom da su remetili javni red i mir. Izveštači su, inače, mirno sedeli na sednici i ni na koji način nisu remetili njen rad", istakli su u saopštenju NUNS i NDNV.

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim regionalnim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (DNV) je od Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za informisanje i rukovodstva lokalne samouprave u Kuli zatražilo da "odmah prestane ovakvo drastično kršenje slobode medija".

UNS i DNV su ukazali da je novinarima onemogućeno da prate sednicu Skupštine opštine Kula iako su njihove redakcije dobile pozive za to zasedanje.
"Pre mesec dana usvojen je Pravilnik o načinu i obezbeđivanju javnosti rada na sednicama Skupštine opštine Kula i radnih tela, koji u suštini onemogućava javnost rada lokalne samouprave", kaže se u saopštenju ta dva udruženja novinara.
 

Top