IZBACIVANJE IZ KUCE I KNJIZICA ZDRAVSTVENA

check021

Početnik
Poruka
34
Dobar dan svimaa...
Zanima me da li dete nerazvedenih roditelja koji su vec dugo u braku,i to dete ima 21.godinu pohadjalo do nedavno akademiju {sada ceka neku diplomu,a to ce dobiti tek kad ovi njegovi ispla**** ,DA LI NJEGA MOGU DA IZBACE NA ULICU RODITELJI????

-KADA TAKO NEKO,SA OSNOVNOM,GIMNAZIJOM I INFORMATICKOM AKADEMIJOM OSTANE BEZ KROVA- STA ONDA??? DA LI MOZE NEGDE DA ODE DA SE SMESTI ,A USPUT IMA DIJAGNOSTICIRANU BOLEST ZAVISNOSTI TE MORA DA PIJE LEK METADON SVAKI DAN???
-DA LI IMAJU RODITELJI PRAVA DA GA IZBACE I DA LEK DAJU KAKO ONI ZELE??
-DA LI SMEJU DA DRZE LEKOVE KOD NJIH,PSIHOAKTIVNE,IAKO NISU ZA NJIH ISPISANI VEC ZA NJEGA,I NJEMU DAJU U RUKE...????
-STA SE DESAVA U SITUACIJI KADA JE TAKAV DECKO NEZAPOSLEN,I IZGUBI MU ZDRAVSTVENO OSOBLJE KNJIZICU A ONA JE PREKO POTREBNA??
:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:

Molim za sto vise odgovora,sto vise komentara,predloga i slicno,decko je zaista super,ja ga licno znam,leci se od opijata metadonom USPESNO {A takvi su retki}, nego njegovi su nasli neki spric i iglu s kojom meri svoju dozu leka da ne bi cekao kapkanje i eto...Sada moze bez kuce da ostane,ukoliko Vi ili neko od Vas ne zna PRAVNI ili bilo kakav ODNOS gde moze da se ostvari pravo da ostane bar u toj jednoj sobi sovojoj... i knjizica,kad je ZAPOSLENI U DZ IZGUBE-sta se ONDA RADI?

---BEZ PREDRASUDA,OSUDA ,I SLICNOG,SAMO MOLIM VAS SHVATITE OZBILJN OST SITUACIJE,DECKO JE PRED SUICIDOM JER NIJE PRVI PUT DA GA NJEGOVI PONIZAVAJU VEC GODINAMA I IZBACIVAJU...REKAO JE DA SADA NECE DOZVOLITI SEBI DA NAKON OSAM MESECI APSTINIRANJA OD HEROINA I DRUSTVA TAKVOG - ZAVRSI NA ULICI ZBOG NJIH ,TE DA KRIZIRA ZATO STO MAJKA NECE TOBOZ DA IZDA TERAPIJU KAKVA MU JE ISPISANA...:dash::dash::dash: :think::think::think: :sad2::sad2::sad2:

Dragi dečko,
Tvoj drug ima pravo na izbor, ali imaju ga i njegovi roditelji. Nije lako biti roditelj narkomana i posmatrati kako ti se dete polako i sigurno ubija.
Nisam pravnik pa ne znam da li su roditelji prekršili neki zakon izbacivanjem iz kuće (mislim da jesu i da svaki član porodice ima prava na nužni smeštaj, tj svojih par kvadrata).
Roditeljska ljubav jedina je bezuslovna ljubav, ali ako postoji opasnost po psihičko zdravlje, recimo, brata ili sestre, onda roditelji pribegavaju različitim rešenjima i biraju manje zlo: da sačuvaju ono što je ostalo od porodice. Nazalost, tako je. Bolesti zavisnosti tvore zacaran krug. Znam da u nekim zemljama postoje udruženja roditelja narkomana kojima se savetuje da ukinu svaku podršku svojoj deci-zavisnicima (onoj koja odbijaju lečenje ili koja se kriminogeno ponašaju pa rasprodaju stvari iz kuće u zamenu za doup).
Sto se tice jedne recenice iz tvog posta, koja mi je pala u oci:
tamo gde je špric nema lečenja narkomana. Špric je u lečenju neprimenljiv jer narkoman mora da se oslobodi i psihičke zavisnosti rituala fiksanja. Koliko znam, metadonska terapija se sprovodi bez igle (Heptanon je u obliku tableta). Zbog toga su roditelji na sebe preuzeli davanje leka – kako se lek ne bi zloupotrebio. Nije neuobičajeno; isto se praktikuje i kada je reč o nekim drugim bolestima, naročito psihičkim. Kada roditelji vide špric i iglu, prvo što im padne na pamet, usled pređašnjih iskustava i izgubljenog poverenja kod ponovljenih rekovalenscenata, jeste: Opet je počeo, samo što sada ufiksava lek, a ne heroin. (Ova varijanta je još gora, što će potvrditi svaki lekar) Roditelji tvog druga verovatno su izgubili poverenje u njega i – što je još važnije – izgubili snagu da se bore sa njegovom bolešću.

Vreme je da dete od 21 godinu odraste i preuzme odgovornost za svoje postupke. Prva i najvažnija odgovornost je ona prema sebi i svom zdravlju: ozbiljno i istrajno lečenje. Ako više nema podršku roditelja, mora sam da se izbori. Izlečenje je moguće, a posle njega sve će se razbistriti i izgledati drugačije nego sada.
Nek mu je sa srećom.

Pih,i dokle ce to da mu traje,ja bih mu i to zakinuo (sigurno je preko roditelja osiguran)
Ja da sam mu otac kais bi tako lepo radio,sad bi bio normalan,a ne narkoman...

Ajde ne mlati molim te.. Smem da se kladim da nemaš ni 18 godina, sam u pravu? Video bih da li bi tako kategoričan bio da je tvoj drug u pitanju (pošto verujem da si premlad da se povežeš sa stiuacijom da je tvoj sin u pitanju).. Lako je sad ovako kući sedeti u fotelji i reći kako nekoga treba izbaciti na ulicu ili šibati kaišem

a ako moraju da mu plate nek se pritaji.... da ne shutira koshnicu iz koje se vadi med :I

a pravno ima valjda po opshtinama, da li svim ili nekim... besplatna pravna pomoc... ima valjda i na nivou grada... ima valjda i ovde negde pravnika... ali nije pametno kaciti se i nadebavti s roditeljima... distancirati.. ok

ili da preseche s njima... je l ima socijalnog radnika, doktora... :I on bi trebalo da zna njegov odnos s roditeljima i da predlozi neko reshenje, ako ga zezaju za lecenje onda to stvanro nije pametno tako???

de se nalazi kad je izbacen... pazi mozda to samo ide tako toplo hladno a nihsta ozbiljno... tesko je

nisam bash ok za ovo Pritaji...
nek prizna sve i nek ne shizi... ono da roditelje u pravu si mozda

ako ne moze.. ebiga nek prica s doktorom :IIII da dodje u to stanje da ga ne dira sve toliko.. ov oje nabacano
......
ebiga kad se neko drogira svi ga obilaze u krugu od 2 metara bash mu je teshko :IIIII
ono, nema da ode kod prijatelja da prespava i to
mozda neko prihvatilishte za njih... ima ih... iako se skida mozda ce ga razumeti samo kako naci ok
.... nek se smiri nekako al valjda ne heroinom ono neka priroda otkud ynam... mada ko je gledo treinspoting... :IIIIII
nemoj samo da kukate... ne daj ni njemu bash mislim

Poslednja izmena:
Koristicu izraz SWIM { Someone Who IS not Me } , za drugara.
-SWIM je komunikativan,pametan ,i decko NA LECENJU vec OSAM MESECI. Pre dva meseca, SPECIJALISTA u Metadonskom Centru mu je prepisao dozu od 260kapi/86mg Metadon KAPI. Znaci decko,posto ne zivi u NS-vec u okolini,ide svake nedelje jedanput kod lekara,podize svoje bocice,i ide kuci.Tamo ,kuci,pije svoju terapiju,svaki dan po jedanput.SADA, roditelji , SA SVIM ONIM RECENICAMA "ti si narkoman,sta se ti pitas" , "daj bre,sta ces i kad dobijes diplomu - ko ce te takvog?" , "izlazis iz kupatila,opet se bodes" , "sramota me je sto si mi sin" , sa svim time JOS PLUS SU GA UCENILI da sa 260kapi {Deluje MOZDA PUNO , ali SVAKA INDIVIDUA ima POSEBAN TRETMAN s obzirom na svasta: kako enzimi jetre obradjuju metadon,kolike kolicine heroina je unosio,i sl..} , sada TAJ TRETMAN UGROZAVAJU { eventualnim povratkom na drogu,ukoliko je ovo A JESTE prerano "spustanje sa metadona" - tek osam meseci - a NAJMANJE GODINU DANA TREBA DA BUDE STABILAN NA J.E.D.N.O.J DOZI -pa tek onda razmisljanje... jer se drogirao heroinom I.V preko 3,4 god. } ... ugrozavaju SPUSTANJEM DOZE NA 230kapi sto je za 10mg heptanon/metadon HCL - manje.

-Pitanje:

Da li SWIM-ovi roditelji SMEJU da ucenjuju njegovu terapiju? Govoreci ,neka te ti doktori koji su ti dali taj lek gledaju i izdrzavaju....:evil:
Da li SWIM moze nekako da nadje negde pomoc,prebivaliste ili sta god - gde nece bar razmisljati o SUICIDU koliko mu je dosta svega,a pritom se decko leci i zaista je pametan,lep i uspesan - samo je roditeljima "dosta" i zele STO PRE da ga vide "drug free" { a kako zaisnost nije dosla preko noci,nece ni preko noci otici jer je probano SVE - PRE metadonske..} ???
Da li SWIM i kako moze krov nad glavom,zeljenu terapiju,i samo ono osnovno da ostvari jer ocigledno da zivot SA PORODICOM { pretrpeo bi isti krov - samo zbog KROV-a} ne ide... ???? :neutral:

P.S : SWIM ne koristi Metadon HCL intravenozno,vec u prepodnevnim casovima, kada ode u kupatilo da obavi jutarnju higijenu POPIJE svoju terapiju ,MERENJEM preko sprica i one velike igle { s kojom nema sanse da se bode - bar toliko znam} , i nekoliko malih , koje sluze kao CEP jer gustina metadona ne moze da iscuri kroz njih,pa ako nece svu terapiju odjednom da popije,koristi te male kao CEP a ne kao I.V "tool"...

SWIM { someone who IS not me} ZNA i VIDEO je u METADONSKOM CENTRU da se METADON {tecni} MERI SPRICEM .. jer je 1ml/30kapi = 10mg... i to i pise na samoj kutiji ...Te se tako lakse mere vece doze ,kao sto je njegova od 260 , umesto kapkanja... I sada,roditelji ga uslovili da smanji { mozda cak i kriticno bude i pogubno ,jer znamo svi koliko samo sitnice mogu da izazovu poremecaj u osmomesecnom USPESNOM tretmanu } za 10 mg ,,, tacnije 30kapi ako zeli da ostane u kuci...
-SWIM razmislja o sucicidu ,i ne znam sta da radim ...
-SWIM pod hitno TREBA dalje ,izolacija,OD RODITELJA - ali samo mu treba KROV NAD GLAVOM ...i nesto osnovno - pa da ga jbm ... Valda IMA NESTO STO SE BAVI TAKVIMA KOJI SU ZAISTA OSTALI BEZ IKOGA- NE NJIHOVOM KRIVICOM VEC PSIHOZOM I PARANOJOM RODITELJA.... { dole sam objasnio za sta je sta sluzilo , itd...}

Hvala za podrsku ...SWIM VAM ODAJE POSTU I POSTOVANJE

Sta "mogu" , i koje i kakve ustanove se brinu za zbrinjavanje ... ? Hitno potrebna pomoc... SWIM u utorak dize svoju nedeljnu terapiju,te POD PRITISKOM i NAGOVOROM MAJKE MORA da smanji svoju terapiju sa 80mg na 70mg sto nece biti delotvorno... SWIM iz iskustva kaze. MOLIM ZA POMOC,zar je moguce da dete od 21, sada na lecenju , moze tek tako ostati bez krova ako se ne pridrzava HIREVA alkoholicarke majke/ trenutno pije surutku za jetru / ????

Sta "mogu" , i koje i kakve ustanove se brinu za zbrinjavanje ... ? Hitno potrebna pomoc... SWIM u utorak dize svoju nedeljnu terapiju,te POD PRITISKOM i NAGOVOROM MAJKE MORA da smanji svoju terapiju sa 80mg na 70mg sto nece biti delotvorno... SWIM iz iskustva kaze. MOLIM ZA POMOC,zar je moguce da dete od 21, sada na lecenju , moze tek tako ostati bez krova ako se ne pridrzava HIREVA alkoholicarke majke/ trenutno pije surutku za jetru / ????

nema mu druge, nego da i on deli surutku sa majkom..ni njemu jetra nije ko ljubicica..
sa 21 nije vise dete..
puneletan je i odgovoran za svoje postupke..
sam je odlucio da se drogira, sam mora i da snosi posledicu te odluke..
u njega ce uvek da se sumnja..gde god da je..í on za to ne treba da krivi druge..nego sebe..
moze da ide u nemanjinu i da se raspita za dobijanje nove zdravstvene knjizice..ako se prijavi na biro, bice sopstveni osiguranik, a ne preko roditelja..

ON SE NE DROGIRA... SWIM je NA LECENJU - posle nekoliko neuspelih pokusaja "blokatorima" i cudima, substituciona terapija Metadonom se pokazala uspesnom,te se uspeo ODLEPITI OD DROGE,i postati AKADEMSKI GRADJANIN.
-Stvar je u tome sto se njegov opstanak u kuci , uslovljava dozama i uzimanjem LEK-a.
- ZAKON O PORODICI {Porodicni zakon} -

Clan 69.

2. roditelji ne smeju podvrgavati dete ponizavajucim postupcima,i kaznama koju vredjaju ljudsko dostojanstvo deteta i duzni su da dete stite....

- Zakon o izdrzavanju - :mrgreen:

http://www.sostelefon.org.rs/publikacije/Knjiga/Izdrzavanje.pdf

-Ako punoletno dete nije sposobno za rad,i nema dovoljo sredstava,roditelji su DUZNI da ga izdrazavaju dok to stanje traje. :worth:

On sa ovom dijagnozom tesko da moze biti sposoban da radi/ali hajde da kazemo da MOZE ,ali NEMA NITI JE STEKAO BILO KAKVO "DOBRO" KOJE MU MOZE OBEZBEDITI OPSTANAK...

Tako da... Sta sad????

ON SE NE DROGIRA... SWIM je NA LECENJU - posle nekoliko neuspelih pokusaja "blokatorima" i cudima, substituciona terapija Metadonom se pokazala uspesnom,te se uspeo ODLEPITI OD DROGE,i postati AKADEMSKI GRADJANIN.
-Stvar je u tome sto se njegov opstanak u kuci , uslovljava dozama i uzimanjem LEK-a.
- ZAKON O PORODICI {Porodicni zakon} -

Clan 69.

2. roditelji ne smeju podvrgavati dete ponizavajucim postupcima,i kaznama koju vredjaju ljudsko dostojanstvo deteta i duzni su da dete stite....

- Zakon o izdrzavanju - :mrgreen:

http://www.sostelefon.org.rs/publikacije/Knjiga/Izdrzavanje.pdf

-Ako punoletno dete nije sposobno za rad,i nema dovoljo sredstava,roditelji su DUZNI da ga izdrazavaju dok to stanje traje. :worth:

On sa ovom dijagnozom tesko da moze biti sposoban da radi/ali hajde da kazemo da MOZE ,ali NEMA NITI JE STEKAO BILO KAKVO "DOBRO" KOJE MU MOZE OBEZBEDITI OPSTANAK...

Tako da... Sta sad????

sam pao, sam se ubio..
ovo sto ti radis je pogresno tumacenje zakona koje nigde ne bi proslo..

Nemam reči za laži napisane od strane Check021!!! Prvo SWIM se uopšte ne drži svoje terapije, već, kada dobije prepisanu (i vešto izmanipulisanu ogromnu) dozu od 260 kapi, to unosi intravenozno, što potvrđuju spricevi i igle raznih veličina po čitavoj kući, kaiši u obliku omče, krvavi tragovi u kupatilu (gde obavlja seansu zloupotrebe Metadona) i debilno stanje, u kojem izlazi iz kupatila. Normalno, on to poriče, ali mislim da jako potcenjuje našu inteligenciju. Sa sobom nosim svoju tašnu grčevito, kao poštar, skrivam bočice (od nedavno, jer smo mu dali priliku da sam sebi daje terapiju, pa je stalno bio kao moron), pretražujemo sobu da bih našli eventualno kupljenu dodatnu bočicu, ili tragove fabrikovanje metanfrrtamina i raznih drugih veštačkih tvorevina, kojima ni ime ne znam, samo znam da u skraćenici od tri slova jedno je X, pokušavamo da poštedim maloletnu devojčicu, koliko možemo, da što manje učestvuje u svemu, ali je to bezuspešno, jer dete nije slepo, a i inteligentno je, hvala Bogu. Poslednje, što je uradio, je bilo juče, kada je pronašao skrovište Metadona, uzeo bočicu, i pored 260 kapi što je juče ujutru dobio, uveče, prilikom kupanja, sproveo sebi čitavu bočicu u vene. I opet sam pronašla i špric i igle u šorcu što je skinuo sa sebe i bacio u veš. Čudi me što još diše. Eto toliko o SWIM-u, i njegovom zapomaganju.Prošlog jula smo jurili sa njim u urgentni, da bi mu spasili život. Srećom, stigli smo na vreme.Nisam alkoholičar, ali i da jesam, on bi trebao biti poslednji, da mi to prebaci. Na žalost, mislim da ću mu ipak pokazati kapiju, jer mislim da je jedan nezahvalan monstrum, koji nema nameru da se izleči, a ja imam i tu devojčicu, koju bih volela da dalje raste u mirnijem okruženju. Inače, zapomaganje Check021 sam slučajno pronašla. Pozdrav svima od SWIM mame (inače i mail mi je zloupotrebio, pa se zato zovem ovako).

Poslednja izmena:
Nemam reči za laži napisane od strane Check021!!! Prvo SWIM se uopšte ne drži svoje terapije, već, kada dobije prepisanu (i vešto izmanipulisanu ogromnu) dozu od 260 kapi, to unosi intravenozno, što potvrđuju spricevi i igle raznih veličina po čitavoj kući, kaiši u obliku omče, krvavi tragovi u kupatilu (gde obavlja seansu zloupotrebe Metadona) i debilno stanje, u kojem izlazi iz kupatila. Normalno, on to poriče, ali mislim da jako potcenjuje našu inteligenciju. Sa sobom nosim svoju tašnu grčevito, kao poštar, skrivam bočice (od nedavno, jer smo mu dali priliku da sam sebi daje terapiju, pa je stalno bio kao moron), pretražujemo sobu da bih našli eventualno kupljenu dodatnu bočicu, ili tragove fabrikovanje metanfrrtamina i raznih drugih veštačkih tvorevina, kojima ni ime ne znam, samo znam da u skraćenici od tri slova jedno je X, pokušavamo da poštedim maloletnu devojčicu, koliko možemo, da što manje učestvuje u svemu, ali je to bezuspešno, jer dete nije slepo, a i inteligentno je, hvala Bogu. Poslednje, što je uradio, je bilo juče, kada je pronašao skrovište Metadona, uzeo bočicu, i pored 260 kapi što je juče ujutru dobio, uveče, prilikom kupanja, sproveo sebi čitavu bočicu u vene. I opet sam pronašla i špric i igle u šorcu što je skinuo sa sebe i bacio u veš. Čudi me što još diše. Eto toliko o SWIM-u, i njegovom zapomaganju.Prošlog jula smo jurili sa njim u urgentni, da bi mu spasili život. Srećom, stigli smo na vreme.Nisam alkoholičar, ali i da jesam, on bi trebao biti poslednji, da mi to prebaci. Na žalost, mislim da ću mu ipak pokazati kapiju, jer mislim da je jedan nezahvalan monstrum, koji nema nameru da se izleči, a ja imam i tu devojčicu, koju bih volela da dalje raste u mirnijem okruženju. Inače, zapomaganje Check021 sam slučajno pronašla. Pozdrav svima od SWIM mame (inače i mail mi je zloupotrebio, pa se zato zovem ovako).

- I opet, i opet... Sve isto i isto... Svaki put, majka SWIM-a,ovo tvrdi. Svako ,ko je ikad bio u metadonskom centru - bio na terapiji i slicno , zna i vidi da se metadon meri spricem.OD deset ILI dvadest mililitara.Zato je i na bocici napisano 30kapi=1ml/10mg. ZNACI : kao sto je i receno , ISKLJUCIVO - ono sto je SWIM-u pronadjeno JE ZA MERENJE.Ovo sto ste mu pronasli,rekao mi je da bio drugar do njega - koji je bio u GADNOJ KRIZI i trazio bocicu,tvrdeci da ce mu platiti kaznu koju je sud izrekao pre skoro MESEC DANA , a njegova majka ne moze ili ne znam vec sta - da plati. { tu bi dodao nesto,ali bih upao u probleme...}
-Manipulacija ljudima , pa ne znam ... Koliko znam SWIM je decko ,kao i svi drugi dvadesetjednogodisnjaci koji sasvim normalno razmisljaju.PETNAEST SPECIJALACA,I PRIMARIJUSA dr.prof Vuckovica ,koji su prosli sito i reseto kako bi ucinili metadonsku terapiju dostupnom, i koji znaju SVAKI TIP ,PROFIL OSOBE , mislim da jje NEMOGUCE izmanipulisati od strane ... SWIM-a , koji nema veze sa vezom. DE FACTO CINJENICE SU SLEDECE:
1.Povecanje doze je sledilo usled VIDNIH simptoma,a ne psihickih - dakle - psihicki su JOS UVEK iskljuceni { insomnia,letargija,depresija...} SAMO ISKLJUCIVO fizicki simptomi koje je specijalista video i procenio da to tako MORA. Inace,JAKO JE TESKO DIZATI mg metadona - SVI TO ZNAJU... Pa tako,i SWIM nista pooosebno nije vec jedan pacijent kojem { mozda , ne znam } jetra jednostavno drugacije obradjuje heptanon hcl , sto I ZATO CINI METADONSKU TERAPIJU - I.N.D.I.V.I.D.U.A.L.N.U - za svakoga.Mozda bi doza od 150kapi,narkomana koji je 10god. bio na igli sredila , ALI , to sve zavisi od TRI osnovna enzima {mesta} gde se metadon razradjuje,metabolizma,fist-pass barijere itd... Koliko sam obavesten - a to zna svako,iole upucen.Dakle,doza,od 260kapi jeste,koliko SAD i ja znam I PO VAMA, skroz "O.K" tacnije ,taaaman sto njemu treba da se skloni sa ulice - ZAR NE?????
2.Metadon sklonivsi SWIM-a sa ulice,skinuvsi ga sa heroina posle minimum cetiri razlicita pokusaja svakavim metodama,i posle spomenute smrti - cini sam lek ,za njega , SPASIOCA - jer i jeste.Ili negde gresim? A,da ... zaboravio sam... Skinuo se sa coskova gde je dilovao da bi zaradio za fix njemu i devojci , ugojio se 10-15kg, ima stabilne veze , ne "londra" ,ima skrooz novo drustvo - ZAVRSIO AKADEMIJU - STEKAO DIPLOMU POSLE SREDNJE SKOLE , NA METADONU - UZ METADON.
3. HAOS U PORODICI , i stanje koje bi se merilo razumevanjem,komunikacijom,harmonijom i medjusobnim postovanjem DRASTICNO JE SKOCILO NA GORE - opisavsi ga sada sa "o.k" , sa "nepodnosljivog" -kada je na blokatoru skakao kroz prozor,probijao blokator,obijao trafike,otimao pare na razne nacine,prodao lap-top i slicno ... SADA TOGA NICEGA NEMA,PA SE SKORO I ZABORAVILO. S toga , u pravu sam i ovde - DE FACTO , JESTE STANJE BOLJE... izuzevsi neke glupe svadje koje svakodnevnicu cine.
4. SWIM je jako pametan i ambiciozan decko,znam ga,i nema sanse da bi iste greske ponavljao iznova i iznova. Ako i spovodi IV metadon , Vi biste trebali tu { jer u vama ,kao jednom od roditelja} vidi nekog s' kime bi mogao da poprica ponekad... Samo ,Vi to ili ne zelite - ili ne znam... Sa svim svojim vrlinama i manama,on je Vas SIN - koji se JUNACKI bori sa SVAKODNEVNOM BOLESCU. Vodi RAT , DOBIJA { sto je najbitnije } , BITKE - ALI RAT CE DA TRAJE... jos dugo. Morate shvatiti,da je on tek nekih devet meseci na terapiji,i da ce trebati vremena da se stabilizuje NA JEDNOJ DOZI - gde ce se osecati ok , te POVRATITI NEKAKO POVERENJE - DOGOVOROM. Dogovor kucu gradi.

Ovo su samo neke od CINJENICNIH STANJA. Da li Vi imate nesto da kazete da NIJE tako??
- Heroinomana, iglomana , sacuvati i naci pravu terapiju za njega - i smatrati da je problem neki {u smislu "on se vratio da se drogira" , "njemu metadon koristi kao droga,ili preprodajno sredstvo" } samo zato sto nadjete spric i igle { koje koliko ja znam JE OBECAO DA VISE NIKAD NECE DRZATI - osim ako se nesto ne dogovorite } , onda je to VEC USPEH.
Imate prilike,pogledajte onog drugog ex-drugara njegovog.... Kako je on prosao - A DATO MU JE BILO - SVE. Kuca,extra full opremljena,mesecna primanja - jeste minimalna ali PRIMANJA.SVE PLACENO ... Samo je TREBAO DA SE ISCIMA ZA SEBE - JER TI NIKO DRUGI TO NECE URADITI. SWIM , i tako mladji , i kojeg neosnovano poredite sa pomenutim , NIKADA ni POLA sanse koja je bila data , .... , nije imao. Ni kucu,ni stan,ni placeno sve,ni svoju kuhinju...ma SVE BRE - samo je on , trebao , da se prijavi na M.terapiju kao i SWIM i ne bi doslo do toga - da sada njega ... uzimate kao nesto s cime cete porediti SWIM-a kad god treba da ga podsetite na "onaj period" koji ne zeli. ZNA ON TO VRLO DOBRO - I ZNA ON STA JE I KOLIKO SE TRUDIO DOBITI ODGOVARAJUCU TERAPIJU KOJA CE SACUVATI GA OD ULICE,GLADI,ISMEJAVANJA,I PSIHICKOG PROPADANJA.
-Swim je sada obrazovana,tj. visoko edukovana osoba,koja zna da se smeje,ima devojku,voli da izlazi,ima drustvo s kojim ce uvek popiti, ima motiv za zivot,da ustane , i ... vidi sta nosi sledeci dan.
-Stari swim , ni jedno od ovoga,osim devojke , nije imao. Ne???
-Osoba s kojom SWIM MRZI da ga poredite , pa... nije NISTA uradio kako bi stigao do onoga sto navodno bi mu pomoglo - a to je terapija koju SWIM ima , i gde cinjenice,lekari,specijalisti i SVI koji ga poznaju ce reci - OVO JE NOVA OSOBA,OVO JE ... KOJEG SMO TRAZILI VEC TRI GODINE ,I SADA GA IMAMO.
-Mislim da ne zasluzuje tortruru koju ima trenutno.Svako ,svako ... pogotovo dete zasluzuje sansu da pokaze da je nepravda,da nije tako,i da moze bolje.Budite i Vi nekad malo popustljiviji te razmislite dobro pre nego sto mu kazete bilo sta - jer bivsi narkomani, ili trenutne osobe na supstitucionoj terapiji , jesu jos uvek { pogotovo u prvih godinu dana } jaako osetljive osobe { znam,sad ce se svesti da je swim razmazen,te da mu treba ovo ,ono kako bi NJEMU bilo dobro - no NIJE TAKO vec...} slabe osobe , ne razmazene - vec UBIJENE OD SIVILA i ASFALTNE MELO DRAME koju su vodili pre terapije m-om.
- Kao sto sam rekao,dogovor kucu gradi. Treba sesti,pricati i dogovoriti se . Tako ,tako i tako. Ti ces moci ovo , ja cu ovo , ako ono ... Ili obrnuto ... Sve jedno ,ali ZA NEPOVEROVATI JE da SAMO SWIM treba da se trudi kako bi ucinio kucu ,i atmnosferu u istoj - boljom... :/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I ... Ono sto mi je SWIM rekao jeste,da .. U vecernjim casovima,kada se njegovi roditelji opustaju uz vino, ili pak nesto zestoko - sto je lekar obema roditelja ZABRANIO - onda,i u 90% ONDA nastaju svadje,prepiranja i ostalo... SWIM MOLI DA TADA,KAO I VI,SAMO SE OPUSTI I GLEDA TV ILI PRICA N.O.R.M.A.L.N.O SA VAMA - a preko dana, sta imate da pricate - pricajte...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mislim da isterivanjem na ulicu,i slicnim stvarima, te ostavljanjem SOPSTVENOG SINA na ulici - bez OSNOVNIH USLOVA ZA ZIVOT ,jednostavno nije humano , a mislim da i nije po zakonu.
Ipak, narkomaniju koju majka swim-a odbija da prihvati kao HRONICNU bolest,a "De Facto" - iz prilozenog , jeste ... SE NE RESAVA TAKO. Sta vise ,zelite li da kroz mesec,ili dva,se ogrnete u crno i pomislite : "Mozda je moglo drugacije?" ...

Dobar dan svimaa...
Zanima me da li dete nerazvedenih roditelja koji su vec dugo u braku,i to dete ima 21.godinu pohadjalo do nedavno akademiju {sada ceka neku diplomu,a to ce dobiti tek kad ovi njegovi ispla**** ,DA LI NJEGA MOGU DA IZBACE NA ULICU RODITELJI????

-KADA TAKO NEKO,SA OSNOVNOM,GIMNAZIJOM I INFORMATICKOM AKADEMIJOM OSTANE BEZ KROVA- STA ONDA??? DA LI MOZE NEGDE DA ODE DA SE SMESTI ,A USPUT IMA DIJAGNOSTICIRANU BOLEST ZAVISNOSTI TE MORA DA PIJE LEK METADON SVAKI DAN???
-DA LI IMAJU RODITELJI PRAVA DA GA IZBACE I DA LEK DAJU KAKO ONI ZELE??
-DA LI SMEJU DA DRZE LEKOVE KOD NJIH,PSIHOAKTIVNE,IAKO NISU ZA NJIH ISPISANI VEC ZA NJEGA,I NJEMU DAJU U RUKE...????
-STA SE DESAVA U SITUACIJI KADA JE TAKAV DECKO NEZAPOSLEN,I IZGUBI MU ZDRAVSTVENO OSOBLJE KNJIZICU A ONA JE PREKO POTREBNA??
:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:

Molim za sto vise odgovora,sto vise komentara,predloga i slicno,decko je zaista super,ja ga licno znam,leci se od opijata metadonom USPESNO {A takvi su retki}, nego njegovi su nasli neki spric i iglu s kojom meri svoju dozu leka da ne bi cekao kapkanje i eto...Sada moze bez kuce da ostane,ukoliko Vi ili neko od Vas ne zna PRAVNI ili bilo kakav ODNOS gde moze da se ostvari pravo da ostane bar u toj jednoj sobi sovojoj... i knjizica,kad je ZAPOSLENI U DZ IZGUBE-sta se ONDA RADI?

---BEZ PREDRASUDA,OSUDA ,I SLICNOG,SAMO MOLIM VAS SHVATITE OZBILJN OST SITUACIJE,DECKO JE PRED SUICIDOM JER NIJE PRVI PUT DA GA NJEGOVI PONIZAVAJU VEC GODINAMA I IZBACIVAJU...REKAO JE DA SADA NECE DOZVOLITI SEBI DA NAKON OSAM MESECI APSTINIRANJA OD HEROINA I DRUSTVA TAKVOG - ZAVRSI NA ULICI ZBOG NJIH ,TE DA KRIZIRA ZATO STO MAJKA NECE TOBOZ DA IZDA TERAPIJU KAKVA MU JE ISPISANA...:dash::dash::dash: :think::think::think: :sad2::sad2::sad2:
Xaxa dete 21 god

Pravno sad ne mogu da ga izbace pa da je stranac a ne clan domacinstva...
Porodica u srbiji je najveci neprijatelj cak i normalne dece a kamoli neceg sto je stigmatizovano, npr narkoman, decija paraliza, cak i obicno mucanje...
Ono cime se Srbija ponosi niko ko je covek se ne bi ponosio.....Kao napredak kao sve bolji zivot, a ljudi nam umiru bez grejanja i hrane, i svi se mi pravimo slepi.

Ajd sto ne pomazemo, ali biti ponosan sto se pravis slep, i jos da se hvalis time, to moze samo nas sadomazohisticki mentalitet.

Pravna pomoc je go q u svim jedinicama gde se pruza....ja jos nisam naleteo na priblizno dobar savet a kamoli dobar savet...
Mozda su najbolji oni pravnici Nisa, imaju neki projekt pa tu mozda nesto i bude pametno receno...
Inace sudstvo u Srbiji je gore nego u Bosni, neuporedivo, a advokati su tamo vamo , u proseku isti, tamo ima stvarno vrhunskih a kod nas ima stvarno ushemljenih , ma mogu da ti obezbede da ti kamioni vuku 60t tereta kroz zabranjene ulice Beograda sa i bez policijske patrole...

Zivot nije fer, narocito ne tamo gde svi ljudi misle da je vazno biti ocelicen.

roditelji obicno vole decu isto

ili bar priblizno

ali ponekad dodje i u situaciju da mora odstraniti trulu jabuku da ne zarazi i zdravu

jer se mora gledati u buducnost

prvo to mladje dete se moze povesti primerom starijeg , imati problema u buducnosti , u braku

pa i ono ce imati decu , koja ce gledati strica u ovom slucaju , kako baulja po kuci i dvoristu

Back