Izaslanik predsednika Vučića na komemoraciji hrvatskih branitelja u Vukovaru-Kolona sećanja

VojvodaNS

Obećava
Poruka
89
https://www.rts.rs/page/stories/ci/...veran-matic-izaslanik-predsednika-srbije.html

Колона сећања у Вуковару, први пут присутан и изасланик председника Србије

Први пут ове године у Колони сећања био је изасланик председника Србије Веран Матић, као и потпредседник хрватске владе из редова српске мањине Борис Милошевић

E Србијо шта си дочекала! Док усташка багра пљује и вређа жртве Јасеновца Вучић се извињава и жали њихове усташке кољаче из Вуковара!
Брука и Срамота!

Пу гомно једно црко да Бог да!
 
Poruka
21.098
KAMEN krivice zbog razrovanog Vukovara i smaknuća oko 200 Hrvata na poljoprivrednom dobru “Ovčara”,uz pristrasnu arbitražu međunarodne zajednice još prvih godina rata započetkog 1991.godine,okačen je o vrat Srbima u Hrvatskoj,naročito onima u Istočnoj Slavoniji.
Poslednjih trinaest godina činilo se da nikoga,pa ni Hag,ne zanima tragedija,odnosno ubistvo ili nestanak oko 200 vukovarskih Srba u leto 1991.godine, uoči tromesečne opsade grada na Vuki,ali ovih dana u hrvatskom tisku uveliko se najavljuje suđenje komandantu tih zlodela,Tomislavu Merčepu.
Gotovo da je manje bitno da li će se slučajem Merčep baviti haški ili sud u Zagrebu.Važno je da se makar i sa ove vremenske distance razgrnu vukovarske ruševine pod kojima već trinaest godina čekaju zatrpane srpske tragedije čiji vinovnici,takođe ne treba da ostanu nekažnjeni.
Hrvatska javnost zatečena je saznanjem da Tribunal u Hagu već sedam godina ima opsežan dosije na osnovu kojeg može da podigne optužnicu protiv “slavonskog Napoleona”, kako su Merčepa zbog izrazito niskog rasta,prozvali ratni izveštači iz Slavonije.Istragu je,na osnovu dogovora sa Gramamom Bluitom,tadašnjim zamenikom haškog tužioca, 1996. i 1997.godine sproveo beogradski profesor i tada predsednik Srpskog informacionog centra u Beogradu Vojin Dabić sa grupom svojih saradnika i haških istražitelja.
Istraga je bila usmerena na prvu fazu terora nad vukovarskim Srbima,od maja do septembra 1991.godine.Za stradanje njih oko trideset, bez svake sumnje,odgovornost snosi upravo Merčep,tvrdo slavonsko krilo HDZ-a i vođa hrvatskih ultranacionalističkih grupa koji je činio sve da eliminiše Srbe sa te teritorije.
Na osnovu svedočenja više od 600 Srba,ali i Hrvata,Dabić i saradnici prikupili su dokaze da su pripadnici hrvatskih oružanih formacija ,kao i lično Merčepovo obezbeđenje,U Vukovaru od 3.maja do 14 septembra 1991. godine uhapsili više od 100 Srba,koje su potom mučili u podrumu vukovarskog Sekretarijata narodne odbrane ,prostorijama kluba dizača tegova i Kajakaškog kluba “Dunav”.
Hapšeni su mladi i stari ugledni Srbi,ali i oni koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni.Ovakav izbor žrtava trebalo je da bude poruka svim Srbima da niko od njih ne može da bude siguran da baš on neće biti naredna žrtva.
Mnogi od uhapšenika su nestali ,a pojam “nestali” u Vukovaru u vreme kada je Merčep bio prvi čovek Sekretarijata narodne odbrane ,bio je sinonim za ubijanje.TEla nekoliko žrtava izranjala su kasnije iz Dunava,neka i na teritoriji SRbije.Stručnjaci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu 1991. godine obducirali su nekoliko NN leševa iz Dunava.
Beživotna,izmučena tela spaljivana su,bacana u ribnjake ili zatrpavana u bezimene grobnice.Na sličAn,monstruozan način ubijeni su ili su zauvek nestali : ZOran Filipović,VLado Skeledžija,SAvo DAmnjanović,Branko Mirjanić,Mladen Mrkić,Slavko DragišIć,Bogdan Bogdanović,Željko Pajić,Obrad Drača,Miodrag Nađ,LJuban Vučinić...
- Dosije o Merčepu osvetljava taj teški period uoči izbijanja rata u Vukovaru koji potvrđUje da je to bio čitav jedan mehanizam proizvođenja straha,a upravo strahom i terorom terani su Srbi iz svog vekovnog zavičAja -kaže danas profesor Dabić i dodaje da upravo ti događAji najbolje objašnjava genezu sukoba u bivšoj JUgoslaviji.
A kako se država SRbija odnosila prema žrtvama svojih sunarodnika u bivšIm jugo-republikama,najrečitije govori upravo primer dosijea o MErčepu.Profesor DAbić je tih godina uputio pismo Slobodanu MIlošEviću da država sakupi dokumentaciju kojom bi se kada dođE vreme,moglo izađi pred mećđunarodnu zajednicu i tražiti kazna za krivce.
- To,naravno,nije učinjeno,pa naša država danas gotovo da ne raspolaže nikakvom ozbiljnijom dokumentacijom,a pred Tribunal u Hagu,vi ne možete samo izaći sa verbalnim tvrdnjama o nekom zločinu i očekivati da se pravda istera do kraja - ukazuje profesor DAbić i dodaje da kada današnja VLada SRbije tvrdi da želi dvosmernu komunikaciju sa HAGom,ona očigledno nemaju predstavu šta to znači jer ni MIlošEvićEvi naslednici nisu nišTA ozbiljnije preduzeli na prikupljanju dokumentacije.ČAk ni za stradanja Srba na Kosovu.
TAko ni za dosije o Merčepovim zlodelima,nije bio zainteresovan niko iz srpske vlasti.DA poduhvat prof.Dabić ,po svemu sudeći,nije bio uzaludan,svedoče i poslednje vesti iz HAga da se TRibunal,ipak nećE zažmuriti na zlodela Tomislava Merčepa.

SRBA SVE MANJE
SRBI u VUkovaru su od davnina bili najbrojnija etničKa zajednica,a hrvatsko stanovnišTvo u odnosu na srpsko,uvek je bilo u manjini.TAKo je na,primer,u vukovarskom srezu 1931. godine bilo 46.100 stanovnika - 19.300 SRba,12.200 HRvata,7.500 NEmaca i 7.100 MAđARa,SLovaka,RUsina i Ukrajinaca.
Promene strukture stanovnišTva na štetu Srba započEte su tokom i posle DRugog svetskog rata ,masovnim prinudnim pokatoličAvanjem i likvidacijom Srba od strane ustašA.
PRema popisu stanovnišTva 1981.godine,u VUkovaru je živelo najvišE HRvata - 30.157 hiljada(37 odsto),Srba 26 .146 hiljada (31 odsto),JUgoslovena 18.o60 (22 odsto),a ostalih 7.850 (10 odsto).Srbi su u to vreme bili konstitutivnio narod u Hrvatskoj,a u samostalnoj HRvatskoj su nacionalna manjina.
 

MOST6

Elita
Poruka
18.490
crna brada --- Odusevljen sam lepim gestom,naseg Predsednika,sto je poslao izaslanika na komemoraciju,hrvatskih zrtava u Vukovaru. Tako se
ponasa pravi Drzavnik,tako se dobija postovanje celog sveta.....

Slaba je to gesta. Taj Matić nije ministar u Vladi Srbije i upitno je na temelju čega je baš on izabran za Vučićevog predstavnika.
 

VojvodaNS

Obećava
Poruka
89
crna brada --- Odusevljen sam lepim gestom,naseg Predsednika,sto je poslao izaslanika na komemoraciju,hrvatskih zrtava u Vukovaru. Tako se
ponasa pravi Drzavnik,tako se dobija postovanje celog sveta.....

Takav gest niko ne ceni, niti će proći zapaženo od bilo koga u svetu...... To je samo naše samoponiženje i sramota pred žrtvama Jasenovca, pred poklanom porodicom Zec i drugim pobijenim Srbima u poslednjem ratu!
Svim ljudima se u svetu treba izviniti i izjaviti saučešće,ali ne i hrvatima jer to nisu ljudi...... U Vukovaru nije poginuo ni jedan nevini hrvat, a pogotovo ne na Ovčari, tamo su završili oni najgori fašisti Francetićevi sledbenici!
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
35.938
Веран Матић?!
да ли има иједан другосрбијанац да је претекао, а да није у Вучићевом табору?

Nadje se po neki.
Screenshot_20201118_193810.jpg
 

tadija001

Aktivan član
Poruka
1.664
Веран Матић?!
да ли има иједан другосрбијанац да је претекао, а да није у Вучићевом табору?

Nema.. Drugosrbijanci, LGBT, dzeparosi, sibicari, seoske dzukele, soferi, kafe kuvarice, pevaljke, sponzoruse.. Svi su otisli u SNS i vrebaju da se udenu na neko direktorsko mesto.. Svi su oni od istog materijala..
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
38.083
To je već postalo uobičajeno. Tadić je također porijeklom Hrvat. Dodik i Šešelj isto. Inflacija, vrijednost toga pada.
Venecija bila blizu, a imali ste sta i od Dubrovcana nauciti, tako da ste u trgovini nadmasili drugu stranu.
Srbi strahuju od korone, a i danas pate od jugoslovenstine.
Pravda za Srbe - vakcina protiv jugoslovena je prioritet. :lol:
 

Frtajler

Elita
Poruka
24.167
18.11.1991. Kakva je situacija.Da li je pao Vukovar ili je oslobodjen?Ne podrzavam egzekuciju nad zarobljenicima ali slati nekoga da seta sa ljudima koji vecinom nemaju nista protiv ustaskih zlocina je idiotizam.
Institucionaliziranje toga je grozomoran debilizam, pritom prvenstveno mislim da vlast u RH, a vi komšije ste kao odlučili pokazati pijetet pa šaljete nekoga da postavlja vijence.
Svake godine se iznova od Vukovara pravi nadgrobni spomenik, od jednom u teoriji lijepog grada napraviš vječitog patnika, vječitu žrtvu za interne političke potrebe, a ostalih 364 dana te zabole za Vukovar. Sramota i potpuna ignorantska nebriga.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.