Изашао је нови Ubuntu 24.04 LTS "Noble Nombat"! Шта доноси?

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.546
Изашao je нови Ubuntu LTS са неким промена који ће можда неке изненадити имајући у виду да већина не користи mainline верзију. :pivce:

Новина 1. Прво да покренете инсталацију дочекаће вас нови инсталер израђен у flutter-у. Помоћу њега можете већ на самом почетку да подесите приступачност система онако како вам одговора.

ubuntu2.png


Новина 2 Нема више Ubuntu Software-a за инсталацију програма. Сад имате App Centar. App Centar је лепог изгледа а оно што ми се не свиђа је то што морате врашки да се потрудите како би инсталирани графички deb пакете (не постоји више опција у горњем леву углу да бирате да ли ћете традиционални или снап пакет!) Разумем да је snap од Cannonical-a али могли су то макар да среде. Такође не постоји више графички програм за инсталацију пакета са треће стране па ћете морати да инсталите gdeb. Уместо тога када претражујете изаћи ће вам списак пакета који се подударају са тим именом и као снап и као традиционални дебиан пакет.

Ако не видите овај списак урадите sudo apt update!

ubuntu10.png


Новина 3 - тајлинговање прозора је сад много лакше. Наиме ако сте отворили два прозора и први померите изаћи ће вам пречица за аутотајлинг.
ubuntu5.png
 
Poslednja izmena:
Значи покушавам да убацим third-party репозоторију на нови Ubuntu и он лепо све убаци и инсталира али када треба да се покрене програм пише ERROR. Мислим се сад, можда је то проблем до самог декстопа ај да променим, ставим Xubuntu и исто се дешава. Сад рекох, можда су то НАМЕРНО урадили како не би преко LIVE мода неко убацивао додатне репозиторије "из сигурносних разлога" и одлучих се да инсталирам Xubuntu у виртуалац. Прво онај нови инсталер је толико конфузан и не даје никакве информације да је просто бол инсталација самог система. Но, ајде то је прошло, инсталирам ти ја Xubuntu када оно ни кад сам га инсталирао НЕ РАДИ. Рекох ОК ај да га ресетујем, ресетујем систем, урадим поново apt update && apt upgrade и Brave се отворио.

Не знам да ли је баг али ово стварно не би смело да постоји у user-friendly систему какав je Ubuntu. Ово тестирање ме више подсећало на неки ролинг тестинг дистро а не на LTS верзију.

Такође Новина 4: Bootloader се више не види по default-у, већ се систем покреће као Windows. :confused:

Virtual-Box-Linux-03-05-2024-22-19-14.png
 
Poslednja izmena:

Back
Top