Ок али ја кажем нешто друго за 5-6 година неће бити потребан хомосапијенс наставник Енглеског језика. Мислим да је већи проблем са занатима...Pa zašto bi neko predavao engleski u školi, kada može privatno da zaradi dve prosvetne plate?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ок али ја кажем нешто друго за 5-6 година неће бити потребан хомосапијенс наставник Енглеског језика. Мислим да је већи проблем са занатима...Pa zašto bi neko predavao engleski u školi, kada može privatno da zaradi dve prosvetne plate?
То је већ кренуло свуда, ко има неког преко зна...и није битно то што смо ми "заостала" Србија у питању је цивилизацијска ствар...Reforma školstva nije bila 100+ godina ovaj mašta o Ai![]()
Pricas o obrazovanju, u svakoj drzavi sveta ljudi u obrazovnom sistemu moraju zadovoljiti neke kriterijume. Bez obzira na medjudrzavne sporazume izmedju Srbije i Svajcarske nastavnik u srpskim skolama u Svajcarskoj mora da zadovolji i svajcarske uslove. Za inzenjera ili programera ne moras da polazes ispit iz jezika sem ako ne radis za drzavu i ako ne trazis njihovu licencu. Takodje za rad za strugom, voznju kamiona, postavljanje elektricnih kablova, vodoninstalatera itd. Pa koja je logika da moras da polazases jezik za konobara? Normalno je da konobar zna da se posrazumeva na lokalnom jeziku ali svakako mu ne treba sertifikat da govori i pise nemacki na nivo srednji II.Moraš. Koleginica je otišla da radi u srpskoj školi i kao uslov ostanka je morala da polaže nemački jezik. Bez obzira što je srpski nastavnik, preko srpskog ministarstva prosvete.
Jesi li siguran da mogu dobiti neku radnu vizu a da ne moraju znati jezik? Mislim da ipak moraju, bez obzira na zanimanje. Možda grešim ali negde sam čitala o tome.Pricas o obrazovanju, u svakoj drzavi sveta ljudi u obrazovnom sistemu moraju zadovoljiti neke kriterijume. Bez obzira na medjudrzavne sporazume izmedju Srbije i Svajcarske nastavnik u srpskim skolama u Svajcarskoj mora da zadovolji i svajcarske uslove. Za inzenjera ili programera ne moras da polazes ispit iz jezika sem ako ne radis za drzavu i ako ne trazis njihovu licencu. Takodje za rad za strugom, voznju kamiona, postavljanje elektricnih kablova, vodoninstalatera itd. Pa koja je logika da moras da polazases jezik za konobara? Normalno je da konobar zna da se posrazumeva na lokalnom jeziku ali svakako mu ne treba sertifikat da govori i pise nemacki na nivo srednji II.
Uostalom to je lako dokazati, molim linkujte gde u svajcarskom zakonu o radu stoji da auslander mora znati nemacki (francuski, italijanski) na nivou da zadovolji na testu nemackog za konobare?
Gde moze filolog da zaradi 2 prosecne prosvetne plate? Privatnih skola engleskog nema toliko da se svi zaposle u njih, danas je minimalan uslov zaposlenja u nekoj firmi tecno znanje engleskog jezika tako da vise apsolutno nema potrebe za prevodiocima u firmama..Pa zašto bi neko predavao engleski u školi, kada može privatno da zaradi dve prosvetne plate? Ni sa navedenima nije bolja situacija, ko će na te fakultete koji ne spadaju u nimalo lake a onda da radi za neki ispod prosečni iznos...difovci se mahom prebacili na lične trenere, fitnes stručnjake, i sl.
U kojoj drzavi je poznavanje jezika uslov za dobijanje radne vize za kamiondziju, keramicara, inzenjera ili programera? Mislim da cak ni lekari ne moraju znati nemacki/francuski ako idu u tu Svajcarsku da rade, dovoljan im engleski, no sasvim druga stvar je ako polazu za licencu. Ali to dolazi posle nekog rada u toj zemlji. O konobarima ni da ne pricamo, njih niko ne ispituje ni jezik ni matematiku ali je pozeljno da zarad posla znaju da se sporazumevaju i znaju da racunaju.Jesi li siguran da mogu dobiti neku radnu vizu a da ne moraju znati jezik? Mislim da ipak moraju, bez obzira na zanimanje. Možda grešim ali negde sam čitala o tome.
Ja onda poznajem samo one koji su sami izgleda želeli da nauče jezik države u kojoj radeU kojoj drzavi je poznavanje jezika uslov za dobijanje radne vize za kamiondziju, keramicara, inzenjera ili programera? Mislim da cak ni lekari ne moraju znati nemacki/francuski ako idu u tu Svajcarsku da rade, dovoljan im engleski, no sasvim druga stvar je ako polazu za licencu. Ali to dolazi posle nekog rada u toj zemlji. O konobarima ni da ne pricamo, njih niko ne ispituje ni jezik ni matematiku ali je pozeljno da zarad psola znaju da se sporazumevaju i znaju da racunaju.
Ja sam isao u Svabiju pre 10-tak godina (ne da konobarisem), izradio mi vizu neki nas zemljak rodom iz Kostolca a koji ima firmu u bavarskom Ulmu, od nemackog nisam znao nista sem par osnovnih fraza. Otislo 200 hiljada ljudi iz Srbije u zadnjih 25 godina u Svabiju i mislis li da su svi oni znali nemacki da ga mogu poloziti na nekom tom vasem navodnom testu?
Dobar prof engelskog može privatno da zaradi dve moje plate, provereno. Ne mora da radi u privatnoj školi, može online, može i da drži časove. Nisam ni pomenula da je DIF (bivši) težak fakultet, ali zato istorija, geografija jesu. DIF je fizički zahtevan fakultet.Gde moze filolog da zaradi 2 prosecne prosvetne plate? Privatnih skola engleskog nema toliko da se svi zaposle u njih, danas je minimalan uslov zaposlenja u nekoj firmi tecno znanje engleskog jezika tako da vise apsolutno nema potrebe za prevodiocima u firmama..
Nemoj reci da engleski jezik i DIF spadaju u "teske" fakultete, sta onda reci za matematiku, tehnicke ili medicinu?
Ево нап ример за диф. Који се мој дизао на ниво мастера...шта ту имаш толико да учиш? Обично се причало мали је за спорт неће да учи...Dobar prof engelskog može privatno da zaradi dve moje plate, provereno. Ne mora da radi u privatnoj školi, može online, može i da drži časove. Nisam ni pomenula da je DIF (bivši) težak fakultet, ali zato istorija, geografija jesu. DIF je fizički zahtevan fakultet.
"Vas" test, tvoj i onog forumasa iz HR, za koji kazete da treba nama za radnu vizu a njima za papire (jer kao drzavljani EU ne moraju da rade radnu vizu).Ja onda poznajem samo one koji su sami izgleda želeli da nauče jezik države u kojoj radeNe znam kom mom testu, ja radim u OŠ
![]()
Ok, i ja po Beču znam ljude koji nemaju pojma ni tarzan nemački, a tamo su preko 20 god, ali rade poslove za koje im i ne treba poznavanje jezika. Svaki posao koji zahteva kontakt sa ljudima čini mi se da bi trebao da ima uslov poznavanje tog jezika."Vas" test, tvoj i onog forumasa iz HR, za koji kazete da treba nama za radnu vizu a njima za papire (jer kao drzavljani EU ne moraju da rade radnu vizu).
Naravno da treba nauciti jezik drzave u kojoj radis i zivis, suludo je da ga ne znas, no vecina gastarbajtera ne zna toliko dobro nemacki kada odlazi tamo, uci ga vremenom. No, sretao sam nase ljude i u Ulmu, Stutgardu i Becu koji se nisu odmakli od tarzan-nemackog iako su tamo po 10-15 godina, doduse nisam ni ja napredovao do Getea ali sam tamo ziveo samo 8 meseci.
U firmi u kojoj sam radio od 20 zaposlenih je bilo 16 Jugosa (sto iz Bosne, sto iz Srbije i Hrvatske), 2 Turcina i 2 Nemca. Sa Turcima smo se porazumevali na srpskom a Nemce smo ignorisali![]()
Online cas engleskog na Superprofu ide izmedju 4-10 eura. Sa maksimalnih 10eura/60min za 1000 eura ti treba 100 casova na mesec dana. Tesko ostvarivo, probala cerka mojih kumova. Plus ti niko ne placa penzijsko, bolovanje, godisnje... zato devojka i gleda da se ubaci u skolu i radi za zvanicnu platu.Dobar prof engelskog može privatno da zaradi dve moje plate, provereno. Ne mora da radi u privatnoj školi, može online, može i da drži časove. Nisam ni pomenula da je DIF (bivši) težak fakultet, ali zato istorija, geografija jesu. DIF je fizički zahtevan fakultet.
Ma superprof je prevara, pobegla sam od njih glavom bez obziraOnline cas engleskog na Superprofu ide izmedju 4-10 eura. Sa maksimalnih 10eura/60min za 1000 eura ti treba 100 casova na mesec dana. Tesko ostvarivo, probala cerka mojih kumova. Plus ti niko ne placa penzijsko, bolovanje, godisnje... zato devojka i gleda da se ubaci u skolu i radi za zvanicnu platu.

Da, ali ti niko zvanicno ne trazi znanje jezika na nivou da ga moras poloziti kada vadis radnu vizu. Moze samo poslodavac da ti trazi znanje jezika jer smatra da ne mozes raditi taj posao ako ne citas Getea kao sto citas Njegosa u originalima. Obavezno znanje jezika na nekom test nivou je uslov za drzavne poslove i nigde vise. A ekstrermno malo (zapravo 0%) je nemackih drzavnih poslova gde ti mozes konkurisati iz Srbije pa tek onda vaditi radnu vizu..Ok, i ja po Beču znam ljude koji nemaju pojma ni tarzan nemački, a tamo su preko 20 god, ali rade poslove za koje im i ne treba poznavanje jezika. Svaki posao koji zahteva kontakt sa ljudima čini mi se da bi trebao da ima uslov poznavanje tog jezika.
Sto prevara? Moj sin je imao casove francuskog preko Superprofa i devojka koja mu je drzala mu je poprilicno pomogla. Sad mi prevodi sta Stromae peva na tom jezikuMa superprof je prevara, pobegla sam od njih glavom bez obzira
![]()
Vi ste izgubili 10% stanovnistva od 2013-te. Srbi konbarisu po Jadranu a vi menjate pelene matorcima u Irskoj.
Ja imam jako loša iskustva, kao predavačSto prevara? Moj sin je imao casove francuskog preko Superprofa i devojka koja mu je drzala mu je poprilicno pomogla. Sad mi prevodi sta Stromae peva na tom jeziku![]()

Koliko njih se samo vratilo posle mesec dana - najtužnije priče neradnika koji mislili to tamo kao ovde...Naslov izmeniti u Ex YU države i cifru pomnožiti sa 3.
Objasni ti njemu šta je "mala plata i da treba više po tvom mišljenju"
Ko jednom oseti red,kulturu,higijenu,šansu taj se ne vraća nikada.Koliko njih se samo vratilo posle mesec dana - najtužnije priče neradnika koji mislili to tamo kao ovde...
Ćuru ćuru