Frederick_
Elita
- Poruka
- 17.346
Mislim da je problem oko samog definisanja relevantnosti. Ono što je relevantno za jednog, potpuno je nerelavantno za drugog. Za mene ta saznanja o "maloj istoriji" ili "porodičnoj istoriji" predstavljaju i važniji pogled u istoriju od onog zvaničnog, školskog, udžbeničkog. Čovek nasleđuje mnogo toga, ne samo gene, nego odrastajući u određenoj socijalnoj zajednici, porodici, selu, kraju, i određene poglede na život, merila, pravila ponašanja, u suštini kulturu i u tom smislu kultura jeste nasledni fenomen.
Genetski podaci predstavljaju samo jedan element koji govori o vezama unutar određene zajednice, porodičnim pre svega, a onda se preko njih mogu pratiti i neki drugi fenomeni. recimo, u selu u kom je moj djed rođen bilo je više kuća Ljubojevića, ali kad bi se pokrenulo pitanje naše povezanosti, djed je bio odlučan da mi nikakve veze između sebe nemamo nego da su nam familija samo ti, ti i ti, po čemu čovek odmah zaključuje da se verovatno u prošlosti desila neka grdna svađa i da je došlo do raskola u porodici. Nisam uspeo saznati o čemu je reč, verovatno je spor od pre 1850 pošto od kraja '60 devetnaestog veka imamo prilično dobru sliku kako nam se kretala imovina i kako se delila između naslednika.
Tu su i mogućnosti praćenja migracija. Za mene, a i za neke druge haplotipove bilo je prilično iznenađenje povezivanje sa nekim pojedincima u zapadnoj Bugarskoj. Celi taj starobalkanski prostor sa svojim šopskim stanovništvom predstavlja jednu malu "matericu naroda" da prafraziram Jordanesa, odakle poreklo vode rezličiti srpski rodovi.
Kroz genetiku može se pratiti i dovijanje naših predaka kako će preživeti u nesigurnim vremenima koja su dugo harala našim prostorima. Ljudima je očito bilo stalo da sačuvaju svoje porodice i to su radili ili što bi se selili daleko u potrazi za boljim uslovima života ili što bi se prilagođavali okolnostima, često menjajući veru. Jedno od iznenađenja za mene je bilo što su tri grane moje haplogrupe, koje su se razdvojile pre nekih hiljadu godina, tokom otomanskih osvajanja, nezavisno jedna od druge, primile islam. Čovek ni sam ne zna koji bi zaključak izvukao o tome, bilo da su u pitanju socijalni razlozi bilo okolnosti koje su ih na to navele, no njihovo prisustvo na određenom prostoru je dobar indikator odakle su moji bliži preci krenuli na zapad.
Ima dosta toga što se još može izvući iz DNK rezultata no ovo je relativno kratak pregled nekih ieja koje su mi ovako pale na pamet, možemo kasnije o tome.
Moje pitanje "koja je poenta toga" je postavljeno zato sto, kao sto sam vec rekao, ta informacija koju si dobio je red mikropromila, nanopromila, pikopromila, itd. od kompletne istine.
Zato, koja je poenta znati toliko sitni i nebitni detalj, koji apsolutno nista ne otkriva o tebi. I pitanje je retoricko, ocigledno