Из којег сте племена?

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Чињеница је да је велики део Срба или директно, или барем има неку бабу, ђеда, прабабу или прађеда који су дошли из Црне Горе или Херцеговине, где влада племенско уређење, малтене и дан данас.

Ја сам као потомак црногорских колониста у Војводини након 1944. године као трећа генерација рођених у Врбасу од малена учен о племенима. И могу вам рећи да велика већина Врбашана и дан данас зна којем племену и братству припада њихова породица.

Моје презиме долази из Бањана, а у Бањане су се по предању населили неђе у 17. веку, из старе ЦГ, тојест са Цетиња, у коју су након косовског боја дошли, по предању, са Златибора.

Бањани су велико, једино мешовито племе у Црној Гори (које није настало од једног директног претка), и врло просрпски оријентисано племе.

Знате ли ви? Ако не знате распитајте се.

На фејсбуку постоје две групе од које једна окупља 10, а друга 9000 чланова

Највише Бањана живи у Никшићу, Билећи, Врбасу, Подгорици, Требињу, Херцег Новом и Новом Саду.

Врбашки Бањани су например имали акцију у којој су помагали селима у Бањанима.

https://www.vrbas.net/info/8393-banjani-vucedolci

Бањанима су најближа племена Вучедолци и Опутне Рудине, са којима се вазда држимо заједно.

1691836421628.png

Потомци Бањана јесу и Никола Тесла (братство Драганића), династија Петровић Његош, владика Николај Велимировић и садашњи црногорски митрополит, владика Јоаникије Мићовић.

Као неко ко се преко 20 година бави истраживањем сопственог порекла, могу да кажем да сам свашта нашао. Било је ту и свакојаких неочекиваних ствари.
Немамо предање о некаквом племену, не знам да ли смо некада давно припадали нечем значајном.
Моје истраживање ионако обухвата све претке сасвим равноправно.

Хвала генетици што постоји. За себе имам урађено практично све што се може урадити, а рођаке јурим да ураде барем нешто.

Без генетике никада не бих био свестан чињенице да је генетика (јасно проверљиво порекло) једна ствар, а да културна припадност може бити свакојака. И не треба се због добијеног генетичког резултата узбуђивати и мењати културу. Боље је искористити податке и открити како су се наши преци кретали у стара времена, па је то све омогућило наше постојање данас.

Ја о својим прецима знам само од 1849. Тада ми се родио чукун деда у селу Равни код Ужица одакле је и Крста Смиљанић, командант Дринске дивизије у 1. св. рату, а и познати устанички војвода Михаило Радовић. Ја се презивам Јанковић али сам током истраживања чуо од људи да је то толико распрострањен патроним да се никако не може рећи тачна регија из које су дошли у Ужички крај. Може се само рећи са великом сигурношћу да су из некадашње старе Херцеговине ( Тара, Пива ) и данашње источне Херцеговине. Ја сам прочитао да их је било и у западној Херцеговини око Широког Бријега и да су славили Светог Луку.

Чињеница је да је велики део Срба или директно, или барем има неку бабу, ђеда, прабабу или прађеда који су дошли из Црне Горе или Херцеговине, где влада племенско уређење, малтене и дан данас.

Ја сам као потомак црногорских колониста у Војводини након 1944. године као трећа генерација рођених у Врбасу од малена учен о племенима. И могу вам рећи да велика већина Врбашана и дан данас зна којем племену и братству припада њихова породица.

Моје презиме долази из Бањана, а у Бањане су се по предању населили неђе у 17. веку, из старе ЦГ, тојест са Цетиња, у коју су након косовског боја дошли, по предању, са Златибора.

Бањани су велико, једино мешовито племе у Црној Гори (које није настало од једног директног претка), и врло просрпски оријентисано племе.

Знате ли ви? Ако не знате распитајте се.

На фејсбуку постоје две групе од које једна окупља 10, а друга 9000 чланова

Највише Бањана живи у Никшићу, Билећи, Врбасу, Подгорици, Требињу, Херцег Новом и Новом Саду.

Врбашки Бањани су например имали акцију у којој су помагали селима у Бањанима.

https://www.vrbas.net/info/8393-banjani-vucedolci

Бањанима су најближа племена Вучедолци и Опутне Рудине, са којима се вазда држимо заједно.

Pogledajte prilog 1393438

Потомци Бањана јесу и Никола Тесла (братство Драганића), династија Петровић Његош, владика Николај Велимировић и садашњи црногорски митрополит, владика Јоаникије Мићовић.

ta plemena imate samo vi sa arbanaškim korenima
ili koji ste delili njihov kulturni model
zašto plemena ne postoje nigde drugde kod Srba i Slovena?
pa zato što je genetska razlika SVIH recimo I2a-dinarika na CELOJ KUGLI ZEMALJSKOJ
samo 1800-2200 godina, a izmedju Vasojeviča i Pipera recimo 5000 godina!

pa zato što je genetska razlika SVIH recimo I2a-dinarika na CELOJ KUGLI ZEMALJSKOJ
Ја немам ништа са Арбанасима, а веза са њима мислим дс је више наш утицај на њих него њихов на нас, будући да датира из средњег века и доба када се српска властела заједно са раном арбанашком властелом (која је била под јаким српским утицајем) борила против Турака.

Ја сам Србин Бањанин, и нисам црногорац попут неких киме су сви остали Срби мање Срби или несрби. Не осећам се угодно што кажеш да су моји корени арбанашки јер сам из ток племена. Моји су у ЦГ дошли након косовског боја.

Ја о својим прецима знам само од 1849. Тада ми се родио чукун деда у селу Равни код Ужица одакле је и Крста Смиљанић, командант Дринске дивизије у 1. св. рату, а и познати устанички војвода Михаило Радовић. Ја се презивам Јанковић али сам током истраживања чуо од људи да је то толико распрострањен патроним да се никако не може рећи тачна регија из које су дошли у Ужички крај. Може се само рећи са великом сигурношћу да су из некадашње старе Херцеговине ( Тара, Пива ) и данашње источне Херцеговине. Ја сам прочитао да их је било и у западној Херцеговини око Широког Бријега и да су славили Светог Луку.
Западна Србија је већином насељена људима из херцеговачког краја.

Ако мислиш на хаплогрупу Е, еупедија тврди да је она заједно са хаплогрупом И као неолитска учествовала у етногенези Словена. У сваком словенском народу постоји значајан проценат Е генетике, као и код осталих околних европских народа.

Ја немам ништа са Арбанасима, а веза са њима мислим дс је више наш утицај на њих него њихов на нас, будући да датира из средњег века и доба када се српска властела заједно са раном арбанашком властелом (која је била под јаким српским утицајем) борила против Турака.

Ја сам Србин Бањанин, и нисам црногорац попут неких киме су сви остали Срби мање Срби или несрби. Не осећам се угодно што кажеш да су моји корени арбанашки јер сам из ток племена. Моји су у ЦГ дошли након косовског боја.

ako si banjanin onda si možda i N? ili I1/I2? banjani su raško pleme došli su sa rašanima
ko je na koga uticao, to se možemo preganjati, al svi albanci imaju jednoobrazan društevni model
koji je isti i za dobar deo crnogoraca
pa i sam marko miljanov je sa ponosom isticao svoje arbanaške korene

uostalom upravo su KLIMENTI ostali POSLEDNJI borci protiv turaka
sve dok nisu pokleli i primili islam, dok su srbi uveliko imali i pećku tursku patrijaršiju
i dok se kalifatskom osmanskom dvoru govorilo srbski.
banjani su sloveni, kao i rovci i drobnjaci, itd...

Ако мислиш на хаплогрупу Е, еупедија тврди да је она заједно са хаплогрупом И као неолитска учествовала у етногенези Словена. У сваком словенском народу постоји значајан проценат Е генетике, као и код осталих околних европских народа.

taj E se šetkao po celoj evropi imaš ih od škotske do bugarske
dobrim delom su ih i rimljani raširili

Их... цела хаплогрупа... Превише непрецизно.

Ми од Е имамо неке подгране (родове, мање или веће) унутар великог система европске Е-В13 гране (стара отприлике 9000 година). Наши Е-В13 су на лицу места дочекали сеобу Словена (делове И2а и Р1а).

Маса словенског становништва је наметнула свој језик, а примила је хришћанство. Нешто за нешто.

Било је и ранијих и каснијих досељавања (од сеобе Словена), па се сви једнако зовемо Срби. И нама суседни народи умеју да буду прошарани са различитим хаплогрупама тј. безбројним њиховим гранама.

Ако урадиш барем нешто генетике, ово што може код нас... Можеш да видиш ком тачно роду припадаш. Генетика је старија од свих књига и предања. И свакако је егзактна наука, за разлику од историје.

А који је чињенични основ за означавање неког Арбанасом?

Ако човек осећа да је језиком и културом Србин - онда јесте. Па чак и ако му је генетика ретка за српски просек.
Суседни народи ће имати неке заједничке обичаје, то није никакво изненађење, док језик може да остане посебан... као што и јесте остао.

Важно је шта си по култури, чему осећаш припадност.

Ако се сазнало да су Срби сачињени од 12 хаплогрупа (и ко зна колико грана унутар њих)... то не утиче на чињеницу да сви говоримо српски и имамо славу. Па ако се ношња и локални изрази разликују - шта има везе?
Ни Немци нису "под конац".

Back