Iz jutrosnjih novina- Pozar na aerodromu u Amsterdamu

JAZZER®

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.158
Beta:
Požar na amsterdamskom aerodromu
27. oktobar 2005. | 10:16 | Izvor: Beta
Amsterdam -- Najmanje 11 ilegalnih emigranata je stradalo u požaru koji je izbio na aerodromu Šipol.

Policija je saopštila da je požar, iz sada nepoznatih razloga, izbio noćas u pritvorskoj stanici aerodroma Šipol u Amsterdamu. Svi stradali su emigranti koji su bili u pritvoru na aerodromu i čekali su na deportaciju.

U pritvoru na aerodromu Amsterdam-Šipol uglavnom su smeštene osobe za koje se sumnja da su pokušale da unesu drogu ili osobe kojima je odbijeno pravo da uđu u Holandiju. U izjavi državnom radiju Radio 1, jedan od preživelih je ispričao da čuvari nisu ozbiljno shvatili njihove pozive u pomoć: "Ostali smo zatvoreni. Vikali smo iz petnih žila, ali nije vredelo."

Prije neki dan procitah vijest, takodje iz Holandije, da sudstvo u Holandije donosi presude na nacionalnoj osnovi, tipa :
za isti zlocin Holandjanin dobija 3 mjeseca,
"Balkanac" 6-12 mjeseci,
Marokanac 1-2 godine.

Da ovo nije slucaj samo u zemljama zapadne Evrope, raspitao sam se i kod prijatelja u Rusiji i Rusa uopste. Za isti zlocin u Rusiji, sudstvo ce odrediti kazne:

3-4 mjeseca za Rusa(zavisi isto od materijalne strane pojedinca)
6-12 mjeseci za Jermena ili Gruzijca("crnoguzi" kako ih Rusi od miloste nazivaju)
i 1-2 godine ako je iz ekstremno muslimanskih krajeva.

Ne zelim da vucem nikakve paralele sa nasom zemljom, jer je kod nas situacija specificna, ali zar vam se ne cini da bi sudstvo trebalo biti van uticaja politike i predumisljaja, narocito po nacionalnoj osnovi.
(pod specificnoscu nase zemlje podrazumjevam sadasnje stanje, i stanje poslije 90-tih, u kome postoji milion NV organizacija koje jedva cekaju ovakve slucajeve)
Isto vazi i za policiju, da se ne bi desavali slucajevi kao sto je gore navedeni.

lep je taj amsterdamski aerodrom.najlepsi koji sam videla do sada.i najcistiji...

nego sto se tih imigranata i sudstva tice..pa naravno da presuda ne bi trebalo da bude doneta po osnovu nacionalne pripadnosti.ali ne bih mogla da se upustam u filozofije holandskog i ruskog sudstva jer nista o jima ne znam.
ali znam da holandjaji imaju ogroan problem sa ilegalnim (i legalnim) imigrantima iz arapskih zemalja i da je bukvalno polovina "holandjana" sada iz tih zemalja i da ih je sve vise.ali sami su sebi pravili problem kada su ih primali.sada ocigledno ne znaju kako da ga rese.

Banshee:
nego sto se tih imigranata i sudstva tice..pa naravno da presuda ne bi trebalo da bude doneta po osnovu nacionalne pripadnosti.ali ne bih mogla da se upustam u filozofije holandskog i ruskog sudstva jer nista o jima ne znam.
ali znam da holandjaji imaju ogroan problem sa ilegalnim (i legalnim) imigrantima iz arapskih zemalja i da je bukvalno polovina "holandjana" sada iz tih zemalja i da ih je sve vise.ali sami su sebi pravili problem kada su ih primali.sada ocigledno ne znaju kako da ga rese.

Mozda ja nisam bio dovoljno jasan u mom postu, ja necu da se upustam u filozofiju holandskog i ruskog sudstva,kao sto se ne upustam ni u filozofiju naseg. Ja bih se upustio u rad sudstva uopste pod uticajem politike i to sa posebnim osvrtom na nasu zemlju.
Zar ne mislis da ovakve stvari ne postoje kod nas i to bez imigranata. Mozda nama i ne trebaju "imigranti", mi ih nalazimo medju sobom, zar ne postoje vec generalizacije ljudi iz odredjenih regiona, ja mogu da ti kazem nekoliko koje sam ja cuo o sebi (jer mi "zamisli" stoji Podgorica pored imena JAZZER®) .
Sjeti se filma "Ko to tamo peva", lijepo je Dusan Kovacevic opisao nase vidjenje Roma, ili jos bolje nas odnos prema njima.
Koliko generalizovanja ima u nasem drustvu koje se prenosi na sudstvo, koliki je uticaj trenutne politike na sudstvo,itd..., o policiji da uopste i ne pricam.
Ako pogledas ovaj forum (koji inace ne smatram ogledalom drustva) koliko puta ces se sresti sa generalizovanjem stvari i ljudi?

Pa to je upravo ono sto je odlika jakih drzava - nacionalizam. Kad si jak i znas sta hoces - to i uradis. U svim, ali SVIM "demokratskim" zemljama je tako. Zavuku ti ga na finjaka, a tek svaki hiljaditi slucaj se kao "obelodani" pa se neko kao kazni iz sudstva ili policije, a u medjuvremenu rade kako je najbolje za drzavu i svoj narod. Holandjani su se zaebali najvise sto su lakomi i nadali su se da ce moci da kinje crnje i arape do mile volje, dok ih EU nije zavrnula obecavsi im da ce imati povlasceni status u pogledu donosenja zakona o emigrantima. Naravno, do toga nije doslo, a Nemci i Francuzi su ipak dobili pravo na povlasceno koriscenje Holandskih luka. Dakle - izradili su Holandjane i sada ih ovi mrze nevidjeno. Inace su Dutcheri strahoviti nacionalisti pa i sovinisti, mi smo za njih pioniri cak i pod ovim otpuzbama koje nas prate. A pozar na aerodromu u pritvoru je verovatno izazvao neki od pritvorenika u pokusaju da se izvuce i pobegne, pretpostavka.

JAZZER®:
Mozda ja nisam bio dovoljno jasan u mom postu, ja necu da se upustam u filozofiju holandskog i ruskog sudstva,kao sto se ne upustam ni u filozofiju naseg. Ja bih se upustio u rad sudstva uopste pod uticajem politike i to sa posebnim osvrtom na nasu zemlju.
Zar ne mislis da ovakve stvari ne postoje kod nas i to bez imigranata. Mozda nama i ne trebaju "imigranti", mi ih nalazimo medju sobom, zar ne postoje vec generalizacije ljudi iz odredjenih regiona, ja mogu da ti kazem nekoliko koje sam ja cuo o sebi (jer mi "zamisli" stoji Podgorica pored imena JAZZER®) .
Sjeti se filma "Ko to tamo peva", lijepo je Dusan Kovacevic opisao nase vidjenje Roma, ili jos bolje nas odnos prema njima.
Koliko generalizovanja ima u nasem drustvu koje se prenosi na sudstvo, koliki je uticaj trenutne politike na sudstvo,itd..., o policiji da uopste i ne pricam.
Ako pogledas ovaj forum (koji inace ne smatram ogledalom drustva) koliko puta ces se sresti sa generalizovanjem stvari i ljudi?

Ниси ми довољно јасан зато што ниси дао адекватан пример за нашу земљу... хајде повуци и трећу "паралелу"... мислим, ја не видим да би овдашње судство на тај начин могло да се упоређује ...
...лично у расправи и сусрету са другим нацијама ја помислим на нечију националност тек када нека особа потпуно засере... мислим запитам се: ма који је овај ?

JAZZER®:
Prije neki dan procitah vijest, takodje iz Holandije, da sudstvo u Holandije donosi presude na nacionalnoj osnovi, tipa :
za isti zlocin Holandjanin dobija 3 mjeseca,
"Balkanac" 6-12 mjeseci,
Marokanac 1-2 godine.

Da ovo nije slucaj samo u zemljama zapadne Evrope, raspitao sam se i kod prijatelja u Rusiji i Rusa uopste. Za isti zlocin u Rusiji, sudstvo ce odrediti kazne:

3-4 mjeseca za Rusa(zavisi isto od materijalne strane pojedinca)
6-12 mjeseci za Jermena ili Gruzijca("crnoguzi" kako ih Rusi od miloste nazivaju)
i 1-2 godine ako je iz ekstremno muslimanskih krajeva.

Ne zelim da vucem nikakve paralele sa nasom zemljom, jer je kod nas situacija specificna, ali zar vam se ne cini da bi sudstvo trebalo biti van uticaja politike i predumisljaja, narocito po nacionalnoj osnovi.
(pod specificnoscu nase zemlje podrazumjevam sadasnje stanje, i stanje poslije 90-tih, u kome postoji milion NV organizacija koje jedva cekaju ovakve slucajeve)
Isto vazi i za policiju, da se ne bi desavali slucajevi kao sto je gore navedeni.

Класичан пример поштовања:

људских права
слободе мишљења
поштовања права мањина
заштите живота ухапшеника

И сада цео свет ћути јер је у питању Европска заједница,а живе људе спаљују !!!

А кад би овако нешто Срби урадили шта би се десило ???

eremita:
Ниси ми довољно јасан зато што ниси дао адекватан пример за нашу земљу... хајде повуци и трећу "паралелу"... мислим, ја не видим да би овдашње судство на тај начин могло да се упоређује ...
...лично у расправи и сусрету са другим нацијама ја помислим на нечију националност тек када нека особа потпуно засере... мислим запитам се: ма који је овај ?

Nemoj mi reci eremito, da je bilo malo slucajeva gdje su za prestup optuzeni "gradjani" koji su romske ili bilo koje druge nacionalnosti, samo zbog toga sto nisu srpske.
Pa covjek koga ja poznajem je dobio batine od policije u jednom od gradova Srbije i to jedini od 5 njih koji su pijani urlali na ulici samo zato sto je imao ime koje podsjeca na muslimansko.( Mozda bih trebao naglasiti da taj isti covjek rodjen kao Srbin, od oca i majke Srba.) Znas sta je rekao sudija, kad su njegovi dosli da tuze policiju: Pa, sto ste mu dali takvo ime? Mozda su mislili da je ubaceni element(opravdavajuci policiju).
Mogu da ti navedem jos dosta primjera ako hoces.

JAZZER®:
Nemoj mi reci eremito, da je bilo malo slucajeva gdje su za prestup optuzeni "gradjani" koji su romske ili bilo koje druge nacionalnosti, samo zbog toga sto nisu srpske.
Pa covjek koga ja poznajem je dobio batine od policije u jednom od gradova Srbije i to jedini od 5 njih koji su pijani urlali na ulici samo zato sto je imao ime koje podsjeca na muslimansko.( Mozda bih trebao naglasiti da taj isti covjek rodjen kao Srbin, od oca i majke Srba.) Znas sta je rekao sudija, kad su njegovi dosli da tuze policiju: Pa, sto ste mu dali takvo ime? Mozda su mislili da je ubaceni element(opravdavajuci policiju).
Mogu da ti navedem jos dosta primjera ako hoces.

:D da da... rome ganjaju po sudovima za neshto shto srbe ne bi :roll:

vidish.... ne zivish u srbiji, tako da ne vidish uzivo tretman roma u srbiji...

za hrvate i muslimane je u godinama rata bilo... shto donekle i razumem, ali ne opravdavam :( al jbg u policiji ne rade neshto inteligentni i psihichki stabilni... mislim... i otporashi, mislim opozicionari uopshe nisu bolje prolazili... al to je sve pre 2000! sad, nakon smene S.M., policajci nece da slushaju one koje su vijali ulicama i trgovima, i ne rade nishta(osim svojih privatnih, nelegalnih i veoma unosnih biznisa)! shto je i najgore :roll:

al ostali koji danas pominju diskriminaciju, romi, madjari i kakvi sve ne :( bilo bi smeshno da nije ozbiljno.

Tragicno i zalostno... Ovakvi i slicni dogadjaji nisu retkost, nisu ni nepoznati, samo su, khm... uglavnom ignorisani, precutani… i ubrzo bivaju zaboravljeni.

Tragicno i zalostno je kada covek od pravde dozivi nepravdu... Ne sme se i ne treba cutati, treba javno i otvoreno govoriti o tome.
Zar ne bi trebalo da smo pred zakonom svi isti - svi mi smo samo ljudi od krvi i mesa, bez obzira na veru i boju koze i druge »gluposti« - ali ocigledno nismo...

Back