Iz Hrvatske milijarde za RS

Moja Republika

Domaćin
Poruka
3.671
http://www.vecernji.hr/vijesti/ener...oro-projekti-vrijedni-milijarde-clanak-416598

Energetski pakt Dodik - Milanović: Uskoro projekti vrijedni milijarde

Već tri mjeseca u tajnosti traju pregovori kojima je cilj kraj sporova u vezi s milijunskim potraživanjima između Hrvatske elektroprivrede i Elektroprivrede RS

Usprkos često napetim političkim odnosima, na pomolu je energetski pakt Hrvatske i Republike Srpske, te zajednički projekti vrijedni više milijardi kuna. Već otprilike tri mjeseca vode se intenzivni pregovori između predstavnika Hrvatske elektroprivrede i Elektroprivrede Republike Srpske s ciljem rješavanja sporova koji između dviju kompanija postoje već godinama. Bude li postignut dogovor, bit će stvoreni svi uvjeti za gradnju nove hidroelektrane Dubrovnik 2, ali i ulaganje HEP-a u gradnju novog bloka termoelektrane Gacko. Osim tih dviju visokoprofitabilnih investicija, takav scenarij praktički bi bio početak šire suradnje između Hrvatske i Republike Srpske, u sklopu koje bi hrvatske kompanije dobile mogućnost investicija u energetske objekte na području tog dijela BiH. Radi se o projektima potencijalne vrijednosti više desetaka milijardi eura, a temelj toj suradnji sklopljen je u visokoj politici – potkraj veljače kad se hrvatski premijer Zoran Milanović u Sarajevu na neformalnom radnom ručku susreo s predsjednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem.

RS kontrolira vodu

Milanović i Džombić razgovarali su i o zajedničkim energetskim projektima. Dogovoreno je da se sva otvorena pitanja pokušaju riješiti pregovorima. Radi se o sporovima koji traju već godinama. Republika Srpska od Hrvatske tako potražuje neisporučenu električnu energiju temeljem ugovora o gradnji hidroelektrane Dubrovnik, dok s druge strane HEP smatra da ima pravo na dio proizvodnje termoelektrane Gacko. Slučajevi su slični. Potraživanje Elektroprivrede Republike Srpske temelji se na činjenici da se HE Dubrovnik vodom napaja iz akumulacijskog jezera Bileća kod Trebinja. Kad je elektrana građena sklopljen je ugovor temeljem kojeg je ERS-u trebalo pripasti 70 posto proizvedene energije, ali kako tvrde, HEP im je isporučivao znatno manje.

S druge strane, HEP je početkom osamdesetih uložio znatna sredstva u gradnju termoelektrana u drugim jugoslavenskim republikama. Zbog tog ulaganja imao je i pravo na dio proizvedene energije, ali je nije dobivao. Nastao je dug, koji je dijelom riješen kad se HEP nagodio s Elektroprivredom FBiH koja je pristala dug vratiti u električnoj energiji. Ostao je dug TE Obrenovac u Srbiji i TE Gacko u Republici Srpskoj. Ideja pregovora je da se ti dugovi riješe u sklopu jednih pregovora, a kako je za Večernji list potvrdio visoki izvor iz Ministarstva gospodarstva, pregovori su teški, no napreduju.

– Elektroprivreda Republike Srpske traži 100 milijuna eura. Nema šanse da pristanemo na taj zahtjev, no smatram to tek uobičajenim dijelom pregovora. Bitno je da na obje strane postoji dobra volja da se stvar riješi. Nama je hidroelektrana Dubrovnik 2, snage 300 megavata, jedan od potencijalno najunosnijih projekata, a bez dogovora s Republikom Srpskom ne možemo ga realizirati, jer ona kontrolira vodu. Zato nam je u interesu da se spor što prije riješi – kaže naš sugovornik. Ideja da HEP bude investitor u gradnji novog bloka termoelektrane Gacko u vrhu naše elektroenergetske kompanije postoji već godinama, no kako tvrdi sugovornik Večernjeg lista iz HEP-a, u Republici Srpskoj ima još projekata u koje bi vrijedilo ulagati.

Pregovori do kraja godine

– Svakom energetičaru je jasno da nama zbog ravnoteže i ekonomičnosti sustava treba još elektrana na ugljen, no u Hrvatskoj je prevelik otpor ekologa za gradnju takvih objekata. Ulaganjem u TE Gacko, a možda i TE Ugljevik, dobili bismo mogućnost trajne opskrbe jeftinom energijom iz ugljena. S druge strane, nakon povlačenja češkog ČEZ-a, ni oni nemaju partnera za gradnju drugog bloka te termoelektrane, te bismo zato mogli naći zajednički interes – smatra HEP-ov stručnjak. Bude li sve u skladu s planom, pregovori o rješavanju međusobnih potraživanja trebali bi završiti do kraja 2012. godine, a pripreme najavljenih investicija započeti već u prvim mjesecima 2013. godine.

HE Dubrovnik: Hidroelektrana ovisi o akumulacijskom jezeru Bileća u BiH. U Republici Srpskoj smatraju da im pripada veći omjer proizvedene energije nego što je HEP daje. HEP želi novu elektranu, ali ne može bez pristanka RS.

TE Gacko: Termoelektrana s vlastitim rudnikom ugljena. HEP je financirao gradnju, a sad potražuje novac za neisporučenu energiju. Želio bi sudjelovati i u gradnji novog bloka elektrane.

Moze, moze. :klap:
 
A najdraze mi je od njih uzeti pare. :mrgreen:

Lazem... Muje su ipak na prvom mjestu. :mrgreen: Al oni nazalost nemaju ni za vegete. :hahaha:

Ova misao zaslužuje reputaciju, najbolje oružije je ipak novac, bez puškaranja, kulturno oteti koji dinar.
Još kada bi ti bi znao da su Hrvatske marke najzaslužnije za odbranu južnog dela Srpske od istih Hrvata verovatno bi umro od smeha, ali to je više za neku drugu priču.
Ništa slađe nego njima koji nas mrze uzeti pare...:super:
Još samo da se Dodo smiluje i dovrši onaj planirani put kod Foče, jer evidentno je da sa Hr i Cg Hercegovina ima bolji put nego sa delom republike Srpske.
 
Još samo da se Dodo smiluje i dovrši onaj planirani put kod Foče,.

To je skoro zavrseno

radovi-cemerno.jpg


70 milona evra za 14 kilometara. Kompletna dionica je most - tunel - most - tunel... :lol: Tito nije uspio probiti prevoj Cemerno al eto mi uspjesmo. :mrgreen:
 
Grand muzika u vasim klubovima

Hm...
Velika sala Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu bila je pretesna da primi sve koji su hteli da čuju koncert “Dive” kako je nazvan nastup Gabi Novak, Tereze Kesovije i Meri Cetinić. Tri popularne hrvatske pevačice puna dva sata izvodile su hitove iz vremena koje u većini bude nostalgična sećanja. Iako su publiku činile uglavnom dame u pedesetim i šezdesetim godinama – bilo je i dosta mladih posetilaca a aplauzima je nagrađena svaka pesma.
dive-1.jpg
 
ok to, to je jos normalno... vi slusate Grand TRASH, a tu glumite neku civilizaciju i evropejstvo... meni dodje da povracam kad slusam Grand

Dođe i meni, ali ima ljudi kojima se to sviđa.

Ipak se u Srbiji više sluša Grand produkcija nego kod nas.

Kod nas je to uglavnom refleks toga što je dugo glazba iz Srbije bila zabranjena, što je ogromna glupost, jer je tako samo dobila na popularnosti.
 
Eto jadne Gabi , Meri i majka Tereza Kresovija moraju da se potucaju po četničkoj Srbiji , pošto u njihovoj domovini samo turcizmi i ćirilica od muzike prolaze , to je tak strašno . :(

To je bilo u sklopu regionalne turneje.

Trebala je biti Radojka Šverko u originalnoj verziji, ali je upala Meri Cetinić.

Ne znam razlog, možda se Radojka razboljela.
 
Bila je jedna interesantna varijanta da se deo akumulacije preusmeri ka Crnoj Gori i zbog velike razlike u visini dobije struja i snabde taj deo H Novi sa dovoljno vode. Ali politika Mila Djukanovica a kasnije prodaja EPCG Italijanima koji tek treba da izgrade podzemni kabl od Tivta do Italije to je odlozeno ali ce sigurno tu Rep. Srpska izvoziti struju za Italiju koja je nema dovoljno a nema ni reka a atomske centrale i termocentrale niko zivi vise ne zeli da vidi na svojoj teritoriji
 

Back
Top