Ivo Andric - Bes i mrznju stolecima neguju verske institucije !

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596
Ivo Andric , roman Gospodjica , prosveta Beograd 1967. 107 i 108 strana
Bes i mrznju stolecima neguju razne verske ustanove...
Propadnici triju glavnih vera , oni se mrze medjusobno, od rodjenje pa do smrti, bezumno i duboko, prenoseci tu mrznju i na zagrobni svet koji zamisljaju kao svoju slavu i pobedu , a poraz i sramotu komsije inoverca. Radaju se , rastu i umiru u toj mrznji, toj stvarnoj fizickoj odvratnosti prema susedu druge vere....
:think:

Propadnici triju glavnih vera , oni se mrze medjusobno, od rodjenje pa do smrti, bezumno i duboko, prenoseci tu mrznju i na zagrobni svet koji zamisljaju kao svoju slavu i pobedu , a poraz i sramotu komsije inoverca. Radaju se , rastu i umiru u toj mrznji, toj stvarnoj fizickoj odvratnosti prema susedu druge vere....

Vidi se da koliko znas toliko i pricas...

Kazes, mrze, odnosno mrzimo se medjusobno, od rodjenja pa do smrti....Kazes da su u Crkvi, Dzamiji ili Sinagogi naucili tako nesto?
Ja cu reci ono sto ja znam, mada mislim da ce me neko ispraviti vec, ili barem dopuniti... U Crkvi se uci:"Volite svoje neprijatelje, cinite dobro onima koji vama cine lose, molite se za one koji vas proklinju, jer ako volite samo one koji vas vole, kakvu ste nagradu zasluzili, zar to ne rade i gresnici?"

U Dzamiji postoji termin Dzihada, tj svetog rata... ja ne bih dalje ulazio u islamska ucenja...ne razumem toliko...
Judaizam, takodje ne bih mnogo spominjao, jer ne znam tok Judaizma od procepa sa hriscanstvom...Ali, koliko mi je pozato, za jedan jevrejski praznik, jevreji naprave nesto nalik cuftama, umotaju ih u testo i to ipeku. Kasnije, obicaj je da se to jede i da se kaze:"Ovako mi jedemo svoje neprijatelje" tako nekako....naravno cuo sam tako...ako gresim ispravite me

Sad....ja ipak ne mislim da niti judaizam, niti islam niti hriscanstvo huskaju ratove ili mrznju... To nagovaranje, tj manipulisanje masama postojalo je mnogo mnogo pre pojave religije.... Politika je ta koja huska mrznju i rat, a religija je samo jedno od sredstava koje se zloupotrebljava... Npr, ako je pre pojave hriscanstva jedan car ili vodja rekao svome narodu:"Iliri su nasi neprijatelji, napascemo ih" , pojavom religije, mnogo je lakse politicki reci:"Iliri, Turci ili Albanci su djavolji narod koji ne veruje u Boga. Ne smemo dozvoliti da nam truju narod i da nas odvracaju od pravog puta.Zatrecemo nevernicko seme!" - zar ne zvuci prikladnije? ali...to je samo nacin da se ostvari politicki interes... Ako zaista mislis da religija huska mrznju, varas se veoma.

Npr, sv. Vasilije Ostroski je izlecio mnostvo muslimana, rimokatolika..... koji su, je li dolazili k njemu.. Pa ako religija uci mrznji ili razdvajanju, zar je onda Vasilije bio los ucenik te religije? Ako je tako kao sto ti kazes, onda Vasilije ostroski nije bio vernik....toliko.. ;)

Kazes, mrze, odnosno mrzimo se medjusobno, od rodjenja pa do smrti....Kazes da su u Crkvi, Dzamiji ili Sinagogi naucili tako nesto?
Ja cu reci ono sto ja znam, mada mislim da ce me neko ispraviti vec, ili barem dopuniti... U Crkvi se uci:"Volite svoje neprijatelje, cinite dobro onima koji vama cine lose, molite se za one koji vas proklinju, jer ako volite samo one koji vas vole, kakvu ste nagradu zasluzili, zar to ne rade i gresnici?"

U Dzamiji postoji termin Dzihada, tj svetog rata... ja ne bih dalje ulazio u islamska ucenja...ne razumem toliko...
Judaizam, takodje ne bih mnogo spominjao, jer ne znam tok Judaizma od procepa sa hriscanstvom...Ali, koliko mi je pozato, za jedan jevrejski praznik, jevreji naprave nesto nalik cuftama, umotaju ih u testo i to ipeku. Kasnije, obicaj je da se to jede i da se kaze:"Ovako mi jedemo svoje neprijatelje" tako nekako....naravno cuo sam tako...ako gresim ispravite me

Sad....ja ipak ne mislim da niti judaizam, niti islam niti hriscanstvo huskaju ratove ili mrznju... To nagovaranje, tj manipulisanje masama postojalo je mnogo mnogo pre pojave religije.... Politika je ta koja huska mrznju i rat, a religija je samo jedno od sredstava koje se zloupotrebljava... Npr, ako je pre pojave hriscanstva jedan car ili vodja rekao svome narodu:"Iliri su nasi neprijatelji, napascemo ih" , pojavom religije, mnogo je lakse politicki reci:"Iliri, Turci ili Albanci su djavolji narod koji ne veruje u Boga. Ne smemo dozvoliti da nam truju narod i da nas odvracaju od pravog puta.Zatrecemo nevernicko seme!" - zar ne zvuci prikladnije? ali...to je samo nacin da se ostvari politicki interes... Ako zaista mislis da religija huska mrznju, varas se veoma.

Npr, sv. Vasilije Ostroski je izlecio mnostvo muslimana, rimokatolika..... koji su, je li dolazili k njemu.. Pa ako religija uci mrznji ili razdvajanju, zar je onda Vasilije bio los ucenik te religije? Ako je tako kao sto ti kazes, onda Vasilije ostroski nije bio vernik....toliko.. ;)

Postoji raskorak teorije i prakse, sta pise u svetim knjigama, i kako se tu sprovodi.

Postoji raskorak teorije i prakse, sta pise u svetim knjigama, i kako se tu sprovodi.

Onda je provodnik los.... Ljudi su losi!

Pokusacu da ti plasticno objasnim. Evo, zivimo u zemlji Srbiji, pogledaj situaciju koja ti je pred nosom. Ovo je nesto sto mozes videti svakog dana...pa dobro verovatnije vikednom.
Mi smo postali takvo drustvo, da mrzimo, psujemo, vredjamo, bijemo, pa cak je bilo i ubistava zbog razlike u simpatisanju nekog fudbalskog kluba!

Ej, bre! Ti nekoga mrzis, pa si u stanju i da ga prebijes, jer navija za drugi fudbalski klub? Zar treba sta dalje da objasnjavam?! Pa ako sam ja u stanju tebe da ubijem jer navijas za Partizan, npr...pa sta cu ti tek onda uraditi samo zato sto si musliman ili jevrej? Razumes o cemu pricam?!
E sad dodje neko poput tebe i kaze:"TREBA UKINUTI FUDBAL! FUDBAL PROIZVODI TOLIKO NASILJA....." I sta ja treba da ti odgovorim? Jer sam bio i fudbaler, a i nazvacu se vernikom...

Problem je jednostavno u drustvu.... Iako, moram ti reci, mnogo gresis kada ocenjujes nesto oko religije, to izgleda i dosta laicki, ipak, u pravu si kada kazes da je veliki raskorak izmedju prakse i teorije... I Isus kaze:"Mnogo njih je pozvano, ali je malo izabrano!" A zbog cega? Pa upravo zbog tog raskoraka! Zar je u svetu malo vernika? Ima nas vise od polovine populacije, ali pitanje je, da li se od tih 4 milijarde bar 1 milion ljudi mogu nazvati vernicima? ;)

Suicidan preglod od ješe Isusa, a pre toga je govorio o maču i ubijanju.

Ne , Isus je doneo Mac, a ne mir, samo ti to ne mozes da razumes, jer je to Asocijacija;

Mac, a ne mir? Pa zbog toga sto su svi od Mesije ocekivali da on dodje i da ce sve odjednom da se sredi, da ce ih Rimljani ostaviti i da ce sve biti cakum pakum. Ali Isus kaze:Ja ne mogu vama da pomognem ako vi ne zelite sami sebi da pomognete! - ovo je teoreticki ofc... Zato je Isus doneo mac sa kojim cemo se boriti protiv zla i greha...tu je cela mudrost te recenice! ;)

To je najveca hipokrizija. Prvi srpski svetac Simeon mirotocivi je u svojoj zemlji Raskoj, u vreme kada je bio veliki zupan, ognjem i macem progonio bogumile. Vizantisjki imperator Teodosije Veliki je 387. doneo zakonim kojim je hriscanstvo proglsio za drzavnom relighijom, 391. godine zabranio propovedanje bilo koje druge religije osim hriscanstva. Ovim Zakonom je propisana smrtna kazna za nehriscane. Tako su hriscani "voleli"svoje neprijatelje, od prevelike ljubavi skidali su im glave. I Dusanov zakonik je propisao drasticne kazne za nevernike ili poluvernike. Na zalost, mnogo je nepismenih i polupismenih hricana koji nikada nisu procitali ni jednu knjigu, a da ne govorimo o Bibliji. Njima mozes pricati najneverovatnije bajke, mitove, lazi i oni ce verovati. Da, u toj "svetoj" knjizi jasno se govori da je ogroman broj ljudi stradalo od tog jevresjkog boga Jahveha. Da pomenem samo Veliki potop i Sodomu i Gomoru.

Poslednja izmena:
To je najveca hipokrizija. Prvi srpski svetac Simeon mirotocivi je u svojoj zemlji Raskoj, u vreme kada je bio veliki zupan, ognjem i macem progonio bogumile. Vizantisjki imperator Teodosije Veliki je 387. doneo zakonim kojim je hriscanstvo proglsio za drzavnom relighijom, 391. godine zabranio propovedanje bilo koje druge religije osim hriscanstva. Ovim Zakonom je propisana smrtna kazna za nehriscane. Tako su hriscani "voleli"svoje neprijatelje, od prevelike ljubavi skidali su im glave. I Dusanov zakonik je propisao drasticne kazne za nevernike ili poluvernike. Na zalost, mnogo je nepismenih i polupismenih hricana koji nikada nisu procitali ni jednu knjigu, a da ne govorimo o Bibliji. Njima mozes pricati najneverovatnije bajke, mitove, lazi i oni ce verovati. Da, u toj "svetoj" knjizi jasno se govori da je ogroman broj ljudi stradalo od tog jevresjkog boga Jahveha. Da pomenem samo Veliki potop i Sodomu i Gomoru.

Pff....Simeon Mirotocivi se zamonasio tek u starosti, do tad je bio obican vladar, ko i svaki drugi. Ja Dusana ne smatram za sveca, licno, on je npr oslepeo svojeg oca i bacio ga u tamnicu, pa je taj njegov otac, Stefan Decanski ozdravio, vratio mu se vid. Negde sam cuo da su strazari u tamnici bili zapanjeni koliko je Stefan Decanski vodio skroman i smeran zivot cak i u tamnici.
Dusan je izostavljen iz svete loze Nemanjica, pa je, cini mi se tek nesto skoro proglasen za sveca... Po meni nisu mozda ni svi zasluzili da se proglase za svece iz loze Nemanjica, al ko ce ga znati. Sve u svemu nije moje da to odredjujem niti komentarisem.
Sto se tice potopa i Sodoma i Gomora, to je posebna tema. Tema ovog posta je, koliko sam razumeo da religija propagira mrznju i neprijateljstvo, jel tako?

..on je npr oslepeo svojeg oca i bacio ga u tamnicu, pa je taj njegov otac, Stefan Decanski ozdravio, vratio mu se vid.
Zapravo, nije ni oslepljen. Poslat je u izgnanstvo, tako da je bez svedoka mogao da odglumi oslepljivanje i naknadno progledavanje.

Negde sam cuo da su strazari u tamnici bili zapanjeni koliko je Stefan Decanski vodio skroman i smeran zivot cak i u tamnici.
Sta ucini Alan Ford od ove omladine... :lol:
Kako bi do skromno i smerno mogao da zivi neko u srednjovekovnoj tamnici?

Docarao je sve boje recima.
:heart:

Андрић је био човек невероватне харизме и елоквенције. Он кад је говорио, сви би заћутали несвесно, осећајући неки унутрашњи мир док он говори :) то је отприлике парафраза једног од његових колега, такорећи, из неке од организациај КПЈ-а.

Zapravo, nije ni oslepljen. Poslat je u izgnanstvo, tako da je bez svedoka mogao da odglumi oslepljivanje i naknadno progledavanje.

Sta ucini Alan Ford od ove omladine... :lol:
Kako bi do skromno i smerno mogao da zivi neko u srednjovekovnoj tamnici?

Cuj kako bi :P Vidi kako zive ovi u Hagu pa reci! :D
Ma, htedoh reci da su bili zapanjeni njegovom smirenoscu, poboznoscu i tim jednim skromnim zivotom i dostojanstvom u tamnici!

Back