Vidi se da koliko znas toliko i pricas...
Kazes, mrze, odnosno mrzimo se medjusobno, od rodjenja pa do smrti....Kazes da su u Crkvi, Dzamiji ili Sinagogi naucili tako nesto?
Ja cu reci ono sto ja znam, mada mislim da ce me neko ispraviti vec, ili barem dopuniti... U Crkvi se uci:"
Volite svoje neprijatelje, cinite dobro onima koji vama cine lose, molite se za one koji vas proklinju, jer ako volite samo one koji vas vole, kakvu ste nagradu zasluzili, zar to ne rade i gresnici?"
U Dzamiji postoji termin Dzihada, tj svetog rata... ja ne bih dalje ulazio u islamska ucenja...ne razumem toliko...
Judaizam, takodje ne bih mnogo spominjao, jer ne znam tok Judaizma od procepa sa hriscanstvom...Ali, koliko mi je pozato, za jedan jevrejski praznik, jevreji naprave nesto nalik cuftama, umotaju ih u testo i to ipeku. Kasnije, obicaj je da se to jede i da se kaze:"Ovako mi jedemo svoje neprijatelje" tako nekako....naravno cuo sam tako...ako gresim ispravite me
Sad....ja ipak ne mislim da niti judaizam, niti islam niti hriscanstvo huskaju ratove ili mrznju... To nagovaranje, tj manipulisanje masama postojalo je mnogo mnogo pre pojave religije.... Politika je ta koja huska mrznju i rat, a religija je samo jedno od sredstava koje se zloupotrebljava... Npr, ako je pre pojave hriscanstva jedan car ili vodja rekao svome narodu:"Iliri su nasi neprijatelji, napascemo ih" , pojavom religije, mnogo je lakse politicki reci:"Iliri, Turci ili Albanci su djavolji narod koji ne veruje u Boga. Ne smemo dozvoliti da nam truju narod i da nas odvracaju od pravog puta.Zatrecemo nevernicko seme!" - zar ne zvuci prikladnije? ali...to je samo nacin da se ostvari politicki interes... Ako zaista mislis da religija huska mrznju, varas se veoma.
Npr, sv. Vasilije Ostroski je izlecio mnostvo muslimana, rimokatolika..... koji su, je li dolazili k njemu.. Pa ako religija uci mrznji ili razdvajanju, zar je onda Vasilije bio los ucenik te religije? Ako je tako kao sto ti kazes, onda Vasilije ostroski nije bio vernik....toliko..