Иванов Србима Честитао Презник

Sandanski

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.573
http://www.srna.rs/novosti/73640/ivanov-srbima-cestitao-praznik.htm

СКОПЉЕ, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Македонски предсједник Ђорђе Иванов честитао је празник Светог Саве свим припадницима српске заједнице у Македонији.

73640.jpg

Предсједник Иванов у честитки истиче да је "биографија Светог Саве риједак примјер посвећености, вјере и истрајности, те да његово просвјетљење, знање и мудрост представљају духовну тврђаву српског народа и непресушни извор вјере, наде и љубави према Богу, себи и ближњима".

"Српске заједнице у Македонији, њене традиције и обичаји и прослављене историјске личности представљају саставни дио укупног културног и друштвеног живота у нашој земљи", наводи се у честитки.

Иванов у честитки додаје да је "поштовање културног и историјског насљеђа свих етничких заједница основа у изградњи узајамног разумевања и суживота у модерној и просперитетној Македонији".

Предсједник Владе Србије Ивица Дачић данас започиње дводневну посјету Скопљу у оквиру које ће учествовати на Светосавској академији и разговарати са македонским премијером Николом Груевским.

Дачић ће вечерас говорити на Академији у Македонској опери и балету, док ће министар правде и државне управе Србије Никола Селаковић казивати бесједу о Светом Сави.

Македонска заједница сваке године организује Светосавску академију, а
прошлогодишњој академији приствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и тадашњи предсједник Народне скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, док је бесједу о Светом Сави казивао српски драматург и режисер Синиша Ковачевић.

За српску заједницу у Македонији Дан Светог Саве је национални празник.

i ja čestitam Svetog Savu.....svim Srbima i svim Makedoncima koji ća vole,posebno onima koji se prezivaju Savevski,Saveski,Savkovski itd itd...
I Savic.
Bio reprezentativac makedonije u fudbalu, Savic.
Ivanov bi onda po toj logici bio bugarin kao i najbolji igrac Partizana.
Ali ako malo bolje pogledamo.
Ivanov-IC, Markov-IC, Savov-IC,....
Isto kao i ruska prezimena.
Npr. najcuvenije rusko prezime kod nas je Popov.
Najvise ga ima u Vojvodini, Rasa Popov je najcuveniji Srbin ruskog porekla.
Pa Ena Popov, voditeljka i pevacica itd...
Isto, Popov-IC.
Mi, CG-ci,Hrvati, Bosnjaci smo promenili prezimena da bi smo se razlikovali od ostatka Slovena.
Ko je to i kada promenio i zasto, NE ZNAM?.

I Savic.
Bio reprezentativac makedonije u fudbalu, Savic.
Ivanov bi onda po toj logici bio bugarin kao i najbolji igrac Partizana.
Ali ako malo bolje pogledamo.
Ivanov-IC, Markov-IC, Savov-IC,....
Isto kao i ruska prezimena.
Npr. najcuvenije rusko prezime kod nas je Popov.
Najvise ga ima u Vojvodini, Rasa Popov je najcuveniji Srbin ruskog porekla.
Pa Ena Popov, voditeljka i pevacica itd...
Isto, Popov-IC.
Mi, CG-ci,Hrvati, Bosnjaci smo promenili prezimena da bi smo se razlikovali od ostatka Slovena.
Ko je to i kada promenio i zasto, NE ZNAM?.
Није да би се разликовали. "ИЋ" је деминутив. Као Соко, па су његови потомци Соколићи или Соколовићи.
У смислу "мали Соколи". А "СКИ" је највише заступљено код Пољака. Код Македонаца је нешто касније постао тренд.

Back