ITALIJAN POZIVA SVE DA PRAVOSLAVNO KOSOVO VIDE I OSETE SRCEM

nesko101

Elita
Poruka
18.536
Od 1999. godine, kada je prvi put posetio Kosovo i Metohiju Italijan Frančesko Skarfi stalno se vraća. U poslednje vreme, veći deo godine boravi u tamošnjim manastirima, a u Visokim Dečanima se čak i krstio. Italijan Frančesko Skarfi, poreklom sa Sicilije, odnedavno je pravoslavac i krstio se u Visokim Dečanima. Kao zaljubljenik srednjovekovnog graditeljstva i freskopisa, prvo je pohodio manastire na jugu centralne Srbije, a zatim se iz Prištine uputio u Visoke Dečane, podno Prokletija. "Kad sam otkrio manastir Dečani i kad sam čuo zvona sa kule prožimala su me posebna osećanja. Ne mogu da opišem rečima. Od tada ovde ostajem mnogo duže", kaže Skarfi. Italijan se priseća susreta sa decom iz enklava nadomak Visokih Dečana kojima je poklonio loptu iz italijanskog fudbalskog prvenstva. "Otkrio sam da deca na Kosovu i Metohiji, odkad Nole igra tenis, više vole rekete, pa sam rešio da im ih donesem iz Italije. Jedan dečak zaplakao je od sreće kada je došao u manastir Dečani i dobio reket", priča Skarfi. Pored mnogih donacija Srbima u enklavama, posebno najmlađima, inicirao je osnivanje Društva prijatelja manastira Visoki Dečani, sa sedištem u Rimu. U Dečanima se i krstio. Frančesko se uželi i rodne Sicilije. Porodici i prijateljima uvek donese suvenir sa Kosova i Metohije. "Kada dođe vreme da se vratim u Italiju, teško mi je da objasnim sve ono što osećam dok sam na Kosovu i Metohiji", kaže Skarfi, dodajući da bi to shvatili ljudi moraju da dođu i dožive. "Suvenir koji nosim sadržan je u pozivu. Pođite sa mnom na Kosovo i Metohiju. Vidite vašim očima i osetite srcem", rekao je Italijan.Izvor RTS.Ceo tekst na http://www.tvmost.com/
 
meni ne smeta ova tema. naprotiv, bas mi je ulepsala jutro.:rtfm:

Sta ce ti smajli ,kojim mi dajes do znanja da te nesto naljutilo?

Drugo, cini mi se da si se sa doticnim Jominijem sprdao na racun sto teme ,sto na racun Italijana ,kao da si poceo pricu sa nekom dozom cinizma i pod.jebavanja,ti osporavaj ili pisi vesele price koje tebe cine srecnim ili ti ulepsavaju jutro ,ali me zanima cemu takav stav ,ako tema ne vredja Albance??!
 
Neki tako odu na Tibet i oduseve se njihovom kulturom, neki prelaze u islam, neki se pokatolice...svako nadje ponesto, ne vidi cemu tolika zanesenost kao da je pola Italije preslo u pravoslavlje.
izvini a ko se zaneo? čovek je samo preneo jedan lep tekst i rasprava je mogla da ide u drugom, pravcu hrišćanske ljubavi i tolerancije.....medjutim došli su hejteri i stvar je propala..........
 
Neki tako odu na Tibet i oduseve se njihovom kulturom, neki prelaze u islam, neki se pokatolice...svako nadje ponesto, ne vidi cemu tolika zanesenost kao da je pola Italije preslo u pravoslavlje.

NIje nikakva zanesenost ,vec covek prica da je presao u pravoslavlje i da je odusevljen arhitekturom i sl .Stvarima dok je bio na Kosovu...Gde si ti videla zanesenost?
 
Неско,немој обраћати пажњу,острашћена идеолошка једноумност губи везу са циливизацијским и људским вредностима и чини људе злима.

O kojim vrednostima možemo pričati a koja haraju po srpskom Bronksu?
Možda nesko prosvetli forumaše?
 
Nekoliko pitanja:

1. Da li je sada taj Italijan postao Srbin?

2. Da li je on sad pravoslavac ili svetosavac?

Ako nije svetosavac preskočiti pitanje broj 3., a ako jeste -

3. Kako netko ko nije Srbin može biti svetosavac?

4. Da li je pravosljavlje u Srba jednako kao i kod ostalih pravoslavnih naroda?


Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i molim vas da ozbiljno shvatite ova pitanja.
 

Back
Top