Italija se usprotivila prodaji Brionskih ostrva

Torrente Bgd

Buduća legenda
Poruka
34.549
Italijanska vlada je urucila ostru notu Hrvatskoj vladi da prestane stavljati na aukciju Italijanske teritorije Brione i Brionska ostrva i celu Istru. Italija trazi svoje teriotorije koje su preko ujedinjenih nacija dati Srbiji kao ratna odsteta .
Tokom ovih poslednjih ratova Srpska vlada na celu sa predsednikom Milosevicem je zvanicno vratila teritorije Italijanskoj vladi te prema tome Hrvatska ne polaze nikakva prava na pomenute teritorije .
 
Poslednja izmena:
Izgleda da je čitava Hrvatska na prodaju.Brioni su samo početak, jer namjera je da se proda i ostrvo Krk a takođe i najjaču nacionalnu osiguravajuću firmu „Croatia osiguranje”!!

Evo šta piše italijanski Picolo:

24SI - Prodaja Briona za 1,2 milijardi eura sljedeći je korak hrvatske Vlade u pokušaju oporavka od krize - piše italijanski list „Il Piccolo”. List navodi da Hrvatska grca u ekonomskoj krizi, te da prognoza ni za sljedećih nekoliko mjeseci nije blistava.

„Nakon povećanja stope poreza i smanjenja penzija, te odricanja od nekoliko ambicioznih projekata, sljedeći korak u spasu je prodaja ”12 dragulja„, među kojima se nalaze i Brioni”, navodi tršćanski dnevnik.

„Il Piccolo” naglašava posebnu historijsku i prirodnu vrijednost nacionalnog parka Brioni i njegovu poziciju, nazivajući ga „jednom od zadnjih karata u rukavu očajne vlade”.

List naglašava da su Brioni još od tridesetih godina prošlog vijeka turistička destinacija svjetske elite te da „bi lista krunisanih glava i plemića koji su odsjedali na Brionima bila predugačka”.

Upravo zbog toga, „Il Piccolo” zaključuje da „svojom historijom, prirodom i klimom Brioni ne bi imali poteškoća u pronalaženju imućnog kupca”.
U tekstu se tvrdi da je nedavno hrvatskoj Vladi upućena ponuda od dvije milijarde evra za cijeli arhipelag, ali da bi sa promjenom svjetskih ekonomskih uslova, smatraju stručnjaci, Hrvatska mogla dobiti između 800 miliona i 1,2 milijarde eura.

Prema pisanju italijanskog lista, osim Briona u ponudi će biti i ostrvo Krk koje ima izvrsnu cijenu zbog Jadranskog naftovoda i njegovog terminala na moru koji je cjevovodima povezan sa kontinentom i Mađarskom i Srbijom„.

”Za spas Hrvatska još može prodati najjaču nacionalnu osiguravajuću firmu „Croatia osiguranje”, Hrvatsku elektroprivredu koja je procijenjena na oko 800 miliona eura, ali i šume, željeznice i izvore pitke vode„, zaključuje ”Il Piccolo„.
 

Back
Top