Italija puca: Sledi kolaps!

Цитирао си му поруку око БДП, мислио сам да о томе причате.

Лицитирање бројем жртава у Украјини бих прескочио. Сваки живот изгубљен тамо је трагедија узалуд

Stvarno treba biti operisan od realnosti pa danas negirati ili podcenjivati globalni uticaj i značaj kineske privrede

Poređenje ukupnih GDP je prilično besmisleno posebno kada se ima u vidu da čak 40% kineskog BDP-a čini proizvodnja dok je kod USA taj procenat oko 10%

Stvarno treba biti operisan od realnosti pa danas negirati ili podcenjivati globalni uticaj i značaj kineske privrede

Poređenje ukupnih GDP je prilično besmisleno posebno kada se ima u vidu da čak 40% kineskog BDP-a čini proizvodnja dok je kod USA taj procenat oko 10%
Замисли колики је удео производње у БДП Чада.
Немој ми држати предавања о економији. Ја сам то Дипломирао и бавим се тиме ;)

Замисли колики је удео производње у БДП Чада.
Немој ми држати предавања о економији. Ја сам то Дипломирао и бавим се тиме ;)

Ajde, baš si našao dobar primer

Ne brukaj se kad ti nihe nužda, znaš dobro šta hoću da kažem i koliko je struktura GDP kompleksna stvar.

Uostalo evo Evropa je "odlučila" da se deindustrijalizuje, šta će im fabrike automobila dolaziće turisti iz celog sveta da gledaju muzeje i piju kapućino od 5 evra, ima da se puni GDP samo tako

Kina masovno proizvodi prvenstveno jeftinu robu i tu je zarada mala. Zato su zapadne firme otvarale pogone u Kini je malo tko je imao toliko puno jeftine radne snage. To je sada iscrpljeno jer Kina ima pad stanovništva i natalitet u podrumu pa radna snaga postaje skuplja što dosadašnji ekonomski model čini neisplativim. Indija, Vijetnam, Indonezija preuzimaju tu ulogu sada.

Dodana vrijednost prerađivačke industrije po stanovniku, Kina (3145 dolara), SAD (7020 dolara), Japan (7140 dolara), Njemačka (8483 dolara), Španjolska (2813 dolara), Hrvatska (1805 dolara), Srbija (925 dolara).
Podaci Svjetske banke za 2021.

Kina masovno proizvodi prvenstveno jeftinu robu i tu je zarada mala. Zato su zapadne firme otvarale pogone u Kini je malo tko je imao toliko puno jeftine radne snage. To je sada iscrpljeno jer Kina ima pad stanovništva i natalitet u podrumu pa radna snaga postaje skuplja što dosadašnji ekonomski model čini neisplativim. Indija, Vijetnam, Indonezija preuzimaju tu ulogu sada.

Dodana vrijednost prerađivačke industrije po stanovniku, Kina (3145 dolara), SAD (7020 dolara), Japan (7140 dolara), Njemačka (8483 dolara), Španjolska (2813 dolara), Hrvatska (1805 dolara), Srbija (925 dolara).
Podaci Svjetske banke za 2021.

Ali bukvalno pojma nemaš o čemu pričaš

Samo ređaš neke stereotipe i fraze koji nemaju veze sa realnošću, ušao si par puta u kinesku radnju, tamo ti uvalili najgori bofl i ti sada misliš da vrlo dobro poznaješ kinesku industriju i privredu.

Ti nemaš ni približnu ideju koliko je privreda zapadnih zemalja zavisna od Kine i koliko se stvari odvijaju u vrlo nepovoljnom smeru, posebno za Evropu.

Samo ređaš neke stereotipe i fraze koji nemaju veze sa realnošću, ušao si par puta u kinesku radnju, tamo ti uvalili najgori bofl i ti sada misliš da vrlo dobro poznaješ kinesku industriju i privredu.

Ti nemaš ni približnu ideju koliko je privreda zapadnih zemalja zavisna od Kine i koliko se stvari odvijaju u vrlo nepovoljnom smeru, posebno za Evropu.
Људи нису свјесни шта се дешава.Ја када пишем о Кини не пишем јер ми је драго што је тако већ сам поприлично забринут да је факинг Босна од септембра увезла само преко интернет куповине од ТЕМУ скоро 30 милиона робе јбт.Када причам са другаром који продаје опрему за мобилне телефоне лик је згрожен, он рецимо продаје заштиту за мобилне екране у вредности од 5 евра и тако је већ 10 година, нема теорије да је спусти, људи преко Тему за 2,5 евра наруче за исти телефон 3 комада заштите са плаћеним превозом, једино што морају чекати 15-20 дана.Потпуно исти производ.Каже ако их не заштити држава Кина ће затворити све по Европи од тих ситних трговаца у року од 5-10 година.Биће исплативије улагати у кинеске дистрибутивне центре по Европи него ићи овако као самостални дистирбутер или продавац кинеске робе.

Кажу људи немој то кинеско је не ваља ништа.Уђеш у Пепко пољски ланац, шта год да купиш од производа погледај испод шта пише: made in china.
Онда неко крене о бдп.Американце тренутно држи само оружје, долар, петродолар и нафта, све остало гдје су били јаки и ненад*ебиви Кинези су већ стигли поготово у софистицираној високо технолошкој производњи.Не постоји технолошка ставка гдје Американци данас могу рећи е ово само ми правимо и нико више на свијету као средином 80-их и почетком 90-их.Та доминација је изгубљена.Кина прави све, брже, масовније.Кажу копира?Небитно они производе.Корона је све показала на дјелу.Сав западни свијет је чекао кинески медицински алкохол и кинеске маске, респираторе.Зашто?Па зато када крене колапс само су они имали масовну производњу вредну пажње.Изграде болницу за 15 дана.ЕУ поготово, Европа тоне одавно брод је без кормилара.Не видим уопште опцију да се преокрене зато што су сада изгубили и Русију као јефтину сису ресурса.О високом стандарду раних 2000-их могу само сањати.Оно што мене брине је чињеница да су наши извози дубоко везани за ЕУ, не за Кину.Дакле прво ће ударити по нашим нестабилним економијама које и оно мало извоза што имају извезу у ЕУ.И биће све горе како ствари стоје...

Nisam nikada bio u "kineskoj radnji", što god to bilo, mislim da tako nešto ni ne postoji u Hrvatskoj.

Koliko je Zapad ovisan o Kini, toliko je Kina ovisna o Zapadu. Vidiš da se odriču i Rusije da zadrže trgovinu sa Zapadom.

Nisam nikada bio u "kineskoj radnji", što god to bilo, mislim da tako nešto ni ne postoji u Hrvatskoj.

Koliko je Zapad ovisan o Kini, toliko je Kina ovisna o Zapadu. Vidiš da se odriču i Rusije da zadrže trgovinu sa Zapadom.

Ja ti lepo kažem da si neobavešten a ti mi ne veruješ

Imate kineskih dućana, trćnih centara i distributivnih centara koliko god hoćep
Primera radi Kineski zid u Jankomiru je jedan od najvećih trgovačko distributivnih centara u regionu

Vaše luke su čvorišta za trgovinu kineske robe za celu jugoistočnu Evropu.

Što se zavisnosti tiče tu si u pravu samo što je to zavisnost narkomana i dilera a diler je u ovom slučaju i na našu žalost - KINA

Ja ti lepo kažem da si neobavešten a ti mi ne veruješ

Imate kineskih dućana, trćnih centara i distributivnih centara koliko god hoćep
Primera radi Kineski zid u Jankomiru je jedan od najvećih trgovačko distributivnih centara u regionu

Vaše luke su čvorišta za trgovinu kineske robe za celu jugoistočnu Evropu.

Što se zavisnosti tiče tu si u pravu samo što je to zavisnost narkomana i dilera a diler je u ovom slučaju i na našu žalost - KINA
Jankomir mi je predaleko, prije njega imam barem pet velikih trgovačkih centara, a nisam ni čuo za "Kineski zid".
Ja sam pisao na osnovu ekonomskih brojaka, ne jel WC školjka kinesko selo posluje bolje od lavabo kineskog sela.

Jankomir mi je predaleko, prije njega imam barem pet velikih trgovačkih centara, a nisam ni čuo za "Kineski zid".
Ja sam pisao na osnovu ekonomskih brojaka, ne jel WC školjka kinesko selo posluje bolje od lavabo kineskog sela.

Ja ti o brojevima i pričam, imaš li uopšte predstavu koliko je robe poreklom iz Kine i u tih 5 centara koji nisu kineski.

Zapad je vrlo naivno ali potpuno svesno ušao u mišolovku na čijem ulazu piše MAKE-OR-BUY jer je sir unutar mišolovke bio veliki i jeftin

Hbg., svaka mišolovka ima isto pravilo, pa se tako i ova lagano zatvara a sir unutar nje je već uglavnom pojeden.

Ja ti o brojevima i pričam, imaš li uopšte predstavu koliko je robe poreklom iz Kine i u tih 5 centara koji nisu kineski.

Zapad je vrlo naivno ali potpuno svesno ušao u mišolovku na čijem ulazu piše MAKE-OR-BUY jer je sir unutar mišolovke bio veliki i jeftin

Hbg., svaka mišolovka ima isto pravilo, pa se tako i ova lagano zatvara a sir unutar nje je već uglavnom pojeden.
Ja ti postavio koliko je to po stanovniku. Ukupna brojka je naravno velika, ali dijeli se na puno više stanovnika.
Zapad se već povlači iz Kine i seli proizvodnju od pandemije nazad u svoje dvorište. Ne vjerujem da Kinezi mogu nastaviti kao do sada jer se podižu trgovinske barijere kakve postoje i u Kini na,strani robu. Zato Kina šutke i reagira na carine na e-vozila, a tako će i na daljnje carine na njihovu robu.

Ja ti postavio koliko je to po stanovniku. Ukupna brojka je naravno velika, ali dijeli se na puno više stanovnika.
Zapad se već povlači iz Kine i seli proizvodnju od pandemije nazad u svoje dvorište. Ne vjerujem da Kinezi mogu nastaviti kao do sada jer se podižu trgovinske barijere kakve postoje i u Kini na,strani robu. Zato Kina šutke i reagira na carine na e-vozila, a tako će i na daljnje carine na njihovu robu.

Nrmacke fabrike ti se gase jedna po jedna i sele u Kinu ili Ameriku

Koja se to proizvodnja seli nazad na zapad iz Kine, daj mi jedan jedini primer.

Ti misliš da to ide tek tako, spakuješ fabriku i vratiš kući. Raspitaj se malo, te fabrike su JV sa Kinezima, jer su takvi zakoni u Kini. Drugo Kinezi su u međuveremnu ovladali tehnologijom i prave to isto samo znatno jefitnije. Za cenu gotovog kineskog proizvoda ti ne možeš samo materijal da iskalkulišeš u Evropi, to je unapred izgubljena bitka.

Carine na EV su besmislene jer Kina još uvek nije ni krenula da ih izvozi u ozbiljnijem obimu. BYD proizvodi 500.000 EV MESEČNO a od toga u izvoz ide samo 30 - 35.000 (6 do 7%). Međutim zbog svega toga je prodaja evropskih automobila u Kini ozbiljno pala (i japanskih uzgred). Razlog je da nemaju ozbiljan EV konkurentan sa kineskim proizvođačima jer Kina snažno prelazi na električna vozila.

Uostalom kraj je godine, uskoro se objavljuju brojevi i rezultati za 2024. biće vrlo zanimljivih podataka.

Back