IT u Elektrotehničkoj ili Gimnaziji?

$tefan

Početnik
Poruka
18
U Novom Sadu postoje 2 škole u kojima je moguće pohađati IT smer:
  • Elektrotehnička "Mihajlo Pupin" - IT smer
  • Gimnazija "J. Jovanović Zmaj" - obdareni učenici za informatiku i računarstvo
Za upis u Jovinu gimnaziju je potreban poseban prijemni iz matematike, a za ETŠ je potreban normalan (regularan) prijemni.
Da li je neko imao iskustva sa ovim školama, kakvi su profesori, da li je potrebno predznanje, kakvo je društvo, da li je dobra podloga za fakultet (PMF/FTN)?

Bio bih veoma zahvalan ako bih dobio odgovore od učenika ovih škola (ako je moguće, ovih smerova) :andjeo:
Hvala :D

Сам назив смера - обдарени ученици говори довољно за себе. Дакле пријемни је раније (погледај у инорматору) како би деца која не упишу могла да конкуришу за обичне школе. Јовина гимназије је вероватно тежа, колико знам елитнија је, ученици коју у њу долазе не само из НС... Она спрема ученике за даље школовање (факс).
Електротехничка школа ће ти можда дати више практичног знања. У њу ће вероватно више долазти практични ученици који воле компијутере и сл. али који не маре толико за теорију и због тога ће они из Јовине гимназије вероватно лакше уписати касније факс.
У сваком случају ти си тај који мораш себе провенити, поразговарати с родитељима и донети коначну одлуку. Свакако попуних целу листу жеља :)
Што се друштва тиче оно зависи и од тебе самога.

Verovatno je ovako to podeljeno.
Ako hoces da se smaras sa vise elektrotehnike, ti onda pisi tehnicku.
Ako hoces da se bavis programiranjem, upisi gimnaziju.

Po meni, s obzirom da sam zavrsio elektrotehnicar racunara smer davne 2007, mogu ti reci da je smer tesko sranje. Racunare neces ni videti, bice neka sranja tipa diode, el kola, merenja u elektrotehnici, brdo matematike... Smer je da izvrsis samoubistvo koliko je dosadno. Ako imaju smer sistem administrator, to je vrh smer.

Za upis u Jovinu gimnaziju je potreban poseban prijemni iz matematike, a za ETŠ je potreban normalan (regularan) prijemni.
Da li je neko imao iskustva sa ovim školama, kakvi su profesori, da li je potrebno predznanje, kakvo je društvo, da li je dobra podloga za fakultet (PMF/FTN)?

Bio bih veoma zahvalan ako bih dobio odgovore od učenika ovih škola (ako je moguće, ovih smerova) :andjeo:
nista od toga. Upises tipa za frizera a ucis sam.

Свакако Пупина упиши, гимназију заобиђи у широком луку.

У електротехничкој школи ако те нападне генијалност,
исисаћеш из професора више него што су мислили да дају.
Ако останеш "обичан" интелигентан и помало лењ момак,
бар ћеш имати фину средњу школу кад одрастеш.

Гимназију у широком луку, јеси ме разумео ?

У електротехничкој школи ако те нападне генијалност,
исисаћеш из професора више него што су мислили да дају.
Ако останеш "обичан" интелигентан и помало лењ момак,
бар ћеш имати фину средњу школу кад одрастеш.

Гимназију у широком луку, јеси ме разумео ?
A zašto to mislite?
Ja sam više za Jovinu gimnaziju, jer sam čuo da se mnogo više uči onoga što je potrebno.. radije bih učio opšte predmete nego osnove elektrotehnike, elektroniku... uglavnom su na takmičenjima iz MG i GJJZ učenici najbolji.. imam druga koji ide u IT u ETŠ i kaže da je to smer ako hoćeš da prođeš sa dobrim uspehom, a znanja nema.. mnogo mi je npr. lakše da upadnem u Jovinu jer ima samo matematika na prijemnom, a za ETŠ bih morao da polažem i srpski i kombinovani..
Svakako veliki faktor je i okruženje, gde opet Jovina ima prednost..

...
A zašto to mislite?
...

Ево овако:
- шта мислиш да ли је бољи доктор који је 4 године ишао у средњу медицинску па 6 година на факс
или онај који је 4 године ишао у гимназију па 6 година студирао ?
- шта мислиш да ли је бољи машински инжењер који је ишао прво у машинску школу па на факс
или онај што је после гимназије уписао факултет ?
- шта мислиш да ли је бољи официр који је прво ишао у средњу војну школу па на академију
или онај што је после гимназије отишао на војну академију ?
- шта мислиш да ли је бољи електроинжењер који је прво завршио неку електричарску школу па ЕТФ
или неки гимназијалац са завршеним електротехничким ?
- шта мислиш који је виолиниста бољи, онај са завршеном основном и средњом музичком плус академија
или онај што је виолину први пут узео у руке на академији ?

Ево овако:
- шта мислиш да ли је бољи доктор који је 4 године ишао у средњу медицинску па 6 година на факс
или онај који је 4 године ишао у гимназију па 6 година студирао ?
- шта мислиш да ли је бољи машински инжењер који је ишао прво у машинску школу па на факс
или онај што је после гимназије уписао факултет ?
- шта мислиш да ли је бољи официр који је прво ишао у средњу војну школу па на академију
или онај што је после гимназије отишао на војну академију ?
- шта мислиш да ли је бољи електроинжењер који је прво завршио неку електричарску школу па ЕТФ
или неки гимназијалац са завршеним електротехничким ?
- шта мислиш који је виолиниста бољи, онај са завршеном основном и средњом музичком плус академија
или онај што је виолину први пут узео у руке на академији ?
Razumem Vas, ali ja ne bih upisao prirodnomatematički smer, već IT (specijalizovani za informatiku i računarstvo u gimnaziji), gde nema 2. stranog jezika, nema latinskog, nema informatike, a umesto informatike imaju sledeći predmeti:
Programiranje, Primena računara, Objektno orijentisano programiranje, Baze podataka, Programske paradigme, Veb programiranje, Računarski sistemi, Operativni sistemi i računarske mreže
Ista matematika se uči, ali u Jovinoj ima više časova iste (i to mnooogo više)

Razumem Vas, ali ja ne bih upisao prirodnomatematički smer, već IT (specijalizovani za informatiku i računarstvo u gimnaziji), gde nema 2. stranog jezika, nema latinskog, nema informatike, a umesto informatike imaju sledeći predmeti:
Programiranje,
Primena računara,
Objektno orijentisano programiranje,
Baze podataka,
Programske paradigme,
Veb programiranje,
Računarski sistemi,
Operativni sistemi i računarske mreže

Ista matematika se uči, ali u Jovinoj ima više časova iste (i to mnooogo više)

Ако има толико стручних, рачунарских предмета
онда то није глупа гимназија,
већ врло стручна школа коју треба уписати.

Дакле могућности постоје, искористи их - извуци из професора све што знају !
Зашто ?
Зато што је порекло богатства четири од пет најбогатијих људи на свету - бављење компјутингом.

И још нешто:
Дружи се са напаљеним другарима, који стално нешто крекују, хакују, оверклокују ...

Ако има толико стручних, рачунарских предмета
онда то није глупа гимназија,
већ врло стручна школа коју треба уписати.

Дакле могућности постоје, искористи их - извуци из професора све што знају !
Зашто ?
Зато што је порекло богатства четири од пет најбогатијих људи на свету - бављење компјутингом.

И још нешто:
Дружи се са напаљеним другарима, који стално нешто крекују, хакују, оверклокују ...
Hvala Vam mnogo na odgovorima :)
Ne bih upisivao p-m smer svakako, iako je informatika tamo veoma obimna..

Pozdrav :super:

Stefane, za koju opciju si se odlučio i da li si zadovoljan izborom? Unapred hvala mnogo na odgovoru 🙂

Stefane, za koju opciju si se odlučio i da li si zadovoljan izborom? Unapred hvala mnogo na odgovoru 🙂
tek sad videh temu - sa drugog profila se javljam
Na kraju sam izabrao elektro i nisam se pokajao. Odlučio sam da se ne mučim toliko u Jovinoj, već da određeni deo sačuvam i za fakst. Takođe, mnogo više mi odgovara ets zbog putovanja.
Nije lako, ali nije ni toliko teško. Fokus je na matematici, fizici i stručnim predmetima. Druga sam godina i skroz sam odličan.
Zaista su profesori maksimalno posvećeni, barem oni koji su zapali odeljenjima u mojoj generaciji. Škola kao škola je skroz okej, nema toliko problematičnih đaka - kada vide osnove elektrotehnike, napuste školu.. ahahah
Ako te zanima još nešto, napiši ig pa ti se javljam

Back