tamm3105

Početnik
Poruka
1
U Beogradu ima nekoliko gimnazija u kojima se može upisati IT odeljenje (obdareni učenici za informatiku i računarstvo).
To su: Prva, Šesta, Osma, Deveta, "Patrijarh Pavle" i "Sveti Sava". Za upis u ovo odeljenje je potreban poseban prijemni iz matematike.

Po meni gimnazije nisu najbolji odabir za srednju školu, ali IT smer ima dosta stručnih, računarskih predmeta i nema 2. stranog jezika.
Zanima me da li je neko imao iskustva sa ovim školama. Meni se Deveta čini najboljom prvenstveno jer mi je najbliža i zanima me kakvi su profesori, kakvo je društvo i da li je potrebno neko predznanje. Bila bih veoma zahvalna kada bi mi odgovorili učenici ovih škola i podelili svoje iskustvo. :D
 

gost12312

Početnik
Poruka
3
Ћао! Ја сам ученица првог ИТ одељења у Првој београдској гимназији. Пошто смо били први нисмо имали уџбенике за већину стручних предмета и нисам сигурна да ли се та ситуација променила. Генерално су професори у првој одлични, и стручни и општих предмета, само се понекад нађе неко ко није баш при чистој свести, али такви су неизбежни.
Што се тиче одељења могу ти дати само своје субјективно мишљење: друштво је било у реду, додуше сви су помало индивидуалисти, и није био осећај колектива. Чујем од трећака да је ситуација мало боља. Најбоље је да ти неко ко је скорије уписао одговори на питање. Девојчице су у овим одељењима угрожена врста, може их бити између 2 до 10. У мојем одељењу је било две, код трећака у једном три, а у другом седам. Укупно има 20-22 особе у одељењу.
Истина је да је ИТ смер најлакши у овој гимназији. Немаш латински, немаш други језик, предмети попут географије, хемије и историје трају само две године, а стручни предмети су занимљиви. Добар је смер, нећеш научити много о програмирању осим ако се сама не заинтересујеш за то, а предзнање ти не треба никакво. Ми нисмо научили много и корона је доста утицала на то, али сигурна сам да је сада много боља ситуација и да је сада план и програм донекле искристалисан.

Препоручујем ти топло Прву београдску гимназију. Професори су добри, деца су добра и увек се може наћи пријатељ за разговор. Не знам какво је тренутно стање других ИТ одељења у школама, али обрати пажњу да ли су школе у чије ИТ одељење намераваш да уђеш уопште технолошки оспособљене. Ми на почетку нисмо уопште имали функционалне компјутере, али су временом проширили капацитет и сада Прва има 4 компјутерска кабинета, један од којих је искључиво намењен ИТ одељењима.

Сад је вероватно прошао и упис и све али можда некоме буде значило у будућности.
Поздрав.
 

Top