hoćeš da kažeš da je ono što je predstavljeno kao jedan bog u SZ to su u stvari dva različita boga Jahve i Elohim? pa je onda sve zlo i pogrešno što taj bog radi i govori Jevrejima u stvari Jahve a sve dobro Elohim?
ne, ja tako daleko ni ne razmisljam, vec samo kazem, a to sam citao, kazu mnogi teolozi da je biblija kompilirana, od same knjiga Postanka - spojena su dva izvora u jedan:
u jednom imas da je Adam bio prvi
u drugom imas - musko i zensko stvori ih
dalje, u odredjenom istorijskom momentu je umuljano kodno ime/naziv/sifra jhvh, 4 slova za koje se samo nude solucije sta bi ona mogla da znace, a ne sta zaista znace, jer ne znace nista [osim sto je babi milo] -
pa kazu koren hvh, hava, eva, majka svima, hraniteljka itd, pa bi jhvh bilo koji jeste, bivstvujuci
ili kazu - koji pokriva proslost, sadasnjost i buducnost, itd, ali sve je to naknadna pamet, nema dokaza da je ONAJ KOJI JESTE, koji se tako predstavio Mojsiju, taj JHVH
(’ehye ’ăšer ’ehye) is the first of three responses given to Moses
The meaning of the longer phrase ’ehyeh ’ăšer ’ehyeh is debated, and might be seen as a promise ('I will be with you') or as statement of incomparability ('I am without equal').[4]
Moses asks what he is to say to the Israelites when they ask what gods ('Elohiym) have sent him to them, and YHWH replies, "I am who I am", adding, "Say this to the people of Israel, 'I am has sent me to you.'"[4] It is somewhat remarkable that despite this exchange, the Israelites never ask Moses for the name of God.[13]
Na bazi cega mi tvrdimo da je to JHVH?
JHVH je naknadni falsifikat, nikakav JHVH nije govorio Mojsiju, vec ELOHIM, ali su oni koje Hristos naziva sinovima djavolskim naknadno ubacili tog JHVH-u, i sa njime hipnotisali mnoge. Luduju izmisljajuci da ima znacenje, ali se ne navodi konkretno koje, osim mastanja, niti se dovodi u vezu sa onim sto je Mojsiju rekao ELOAH