Isusovo bozanstvo

16 Jer po njemu je stvoreno sve, na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja ili gospodstva, bilo vladara ili vlasti - sve je stvoreno kroz njega i za njega

Dokaz da je Isus vrhovni nad svim stvorenjima . Ovdje Pavle apsolutno odbacuje ideju da je Isus stvoreno bice jer on predstavlja Isusa kao Stvoritelja celog svemira .

Sa tominih usana culo se Moj Gospod i moj Bog . Ako Isus nije bio bozanski, onda je Toma napravio gresku ali Isus se nije potrudio da ispravi Tomu u njegovom obozavanju.

Znaci bog nema zezanja.Mora da.mu je samo uputio lajk da niko ne vidi haha.

I ovo je jedan od dokaza da je bog.
Имајте међу собом овај ум, који је ваш у Христу Исусу, који, иако је био у обличју Божијем, није сматрао једнакост са Богом као ствар коју треба схватити, 7 него се испразнио, узевши лик слуге , рађајући се по обличју људи.

Pre nego.li se ispraznio bio u boxijem.obliku
BOG.

a logos sto sinonima :D
Па зато је превод обично питање и укуса и стила (а наравно и тачности и грешака којих увек има). Чарнић преводи са мање "патине" и на начин да се не осети тај старински дух, док Синодски превод задржава стари стил.
Како би ти превео "Никога не опадајте" како каже Свети Јован Крститељ ?
Или шта је јео Свети Јован Крститељ ? Негде пише "акриде", негде пише "скакавце" а негде нема ни једно ни друго. Тако да има и грешака у преводу.

Па зато је превод обично питање и укуса и стила. Чарнић преводи са мање "патине" и на начин да се не осети тај старински дух, док Синодски превод задржава стари стил.
Како би ти превео "Никога не опадајте" како каже Свети Јован Крститељ ?
po meni je najbolji prevod reč.
zaista ti kažem
zaista vam kažem

DELA KOJA ISUS CINI POKAZUJU NJEGOVO BOZANSTVO.

Isus je ponekad indirektno pokusvao da im kaze da je on Bog, ali i tada su prepoznali njegove namere i pokusvali su da ga ubiju:

30 Ja i Otac jedno smo.
31 A Jevreji opet uzeše kamenje da Ga ubiju.
32 Isus im odgovori: Mnoga vam dobra dela javih od Oca svog; za koje od onih dela bacate kamenje na me?
33 Odgovoriše Mu Jevreji govoreći: Za dobro delo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti, čovek budući, gradiš se Bog.
Jevreji su tacno znali kada Isus kaze da je jedno sa Ocem da to nemoze niti sme da kaze stvoreno bice.
Da sebe gradi jednak Bogu.

Na jednom drugom mestu vidimo takodje kako Isus deluje kao Bog i to biva prepoznato

5 A Isus videvši veru njihovu reče uzetome: Sinko! Opraštaju ti se gresi tvoji.
6 A onde seđahu neki od književnika i pomišljahu u srcima svojim:
7 Šta ovaj tako huli na Boga? Ko može opraštati grehe osim jednog Boga?
Marko 2.

Ovde nam sami apostoli potvrdjuju Isusovo Boznstvo:

15 Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen pre svake tvari.
16 Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prestoli ili gospodstva ili poglavarstva, ili vlasti: sve se kroza Nj i za Nj sazda.
17 I On je pre svega, i sve je u Njemu.

Jedan od apostola Toma Naziva Isusa Bog moj.

Nijedan covek nesme da nazove stzvorenje svojim Bogom, jer bi to bilo bogohulenje ako ovaj nije u pravom smislu reci Bog.

Niti ijedno stvorenje nesme da prihvati takvo oslovljavanje jer bi i samo gresilo Bogu:

Joh 20:28 I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.

I ovde U Delima apostola, apsotoli Isusa zovu Bogom, sto se suproti svim Bozjim nacelima ako Isus nije stavrno Bozansko lice:

Dela 20:28 Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;

U Filibljanima apostoli kazu jasno da je Isus Bog:

6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije SMATRAO ZA OTIMANJE STO JE JEDNAK S BOGOM.
7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
Filibljanima 2.

I ovde appsotoli govore jasno o Isusovom Bozanstvu:

1.Tim 3:16 I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi.

Sam Bog Otac govori o Isusovom Bozanstvu:

Jevrejima 1:8 A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.

I ovde apostoli govore jasno o Isusovom bozanstvu:

19 Znamo da smo od Boga i sav svet leži u zlu.
20 A znamo da Sin Božji dođe, i dao nam je razum da poznamo Boga Istinitog, i da budemo u istinitom Sinu Njegovom Isusu Hristu. Ovo je Istiniti Bog i Život večni.
1 Jovanova 5.

I ovde apostoli jasno goovore o Isusovom bozasntvu:

Tit 2:13 Čekajući blaženu nadu i javljanje slave velikog Boga i Spasa našeg Isusa Hrista,

APOSTOLI KAZU DA JE ISUS U POTPUNOSTI I BOG I SVE VAN TOGA JE FILOZOFIRANJE I POGRESNO:

8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
9 Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.
10 I da budete ispunjeni u Njemu koji je glava svakom poglavarstvu i vlasti;

Логос је вишезначан појам, мислим да је Чарнић направио лош избор што је то свео на Реч.
Него не рече ми како би превео "Никога не опадајте" ?
pa viseznacan je jer ne znamo grcki, pa mastamo, ali navedi sta sve znaci
kad rece POJAM, ja bih tako preveo: u Pocetku bese Pojam - ajde jel moze Logos da znaci Rec, a zapravo Pojam?... jer koja je svrha reci ako nemamo pojma sta one znace? onda su one kao prva komanda za kuce, njegovo vlastito ime, ali kuce to ne zna, vec zna samo da je to komanda broj 1, sto je i osnova Adama kada svakoj zivotinji daje ime..

kada kaze: reci cu NAREDBU Gospodnju
evo citata
Psalmist David: „Kazaću naredbu Gospodnju, on reče meni: > Ti si sin moj, ja te danas rodih.

Poslednja izmena:
ISUS JE PRIHVATAO RELEGIOZNO KLANJANJE, POKJLANJANJE,PADANJE NA KOLENA PRED NJIM I MOLENJE KOJE PRIPADA SAMO BOGU?

Pokrenuti Bozjim duhom, mudraci sa istoka su proucavali Biblijska prorocastva i saznali su za rodjenje Isusa.
Pokrenuti Bozjim duhom poklonili su mu se kao sto se Bogu poklanja jer je Isus bio Bog koji je dosao na zemlju.

Mt 2:2 Gde je car judejski što se rodio? Jer smo videli Njegovu zvezdu na istoku i došli smo da Mu se poklonimo.
Mt 2:11 I ušavši u kuću, videše dete s Marijom materom Njegovom, i padoše i pokloniše Mu se; pa otvoriše dare svoje i darivaše Ga: zlatom, i tamjanom, i smirnom.

Sam sotona je znao kome se klanjas njega priznajes za Boga, pa je na pocektu Hristove sluzbe, kusajuci Isusa kao coveka, trazio od njega da mu se pokloni:
Mt 4:9 I reče Mu: Sve ovo daću tebi ako padneš i pokloniš mi se.

STA ODGOVARA ISUS SOTONI NA TO?

Mt 4:10 Tada reče njemu Isus: Idi od mene, sotono; jer stoji napisano: Gospodu Bogu svom poklanjaj se i Njemu jedino služi.

ISUS DOBRO ZNA DA SE KALNJANJEM SLUZI SAMO BOGU:

Medjutim on sam prihvata takav oblik obozavanja koji kroz ove nejgove reci i samim cinom prihvatanja klanjanja, priznaje da je Bog.

PRIMERI RELIGIOZNOG KALNJANJA I MOLENJA PRED ISUSOM I PADANJE NA KOLENA KOJE ON PRIHVATA..
:
Mt 14:33 A koji behu u lađi pristupiše i pokloniše Mu se govoreći: Vaistinu Ti si Sin Božji.

Mt 15:25 A ona pristupivši pokloni Mu se govoreći: Gospode pomozi mi!

Mt 28:9 A kad iđahu da jave učenicima Njegovim, i gle, srete ih Isus govoreći: Zdravo! A one pristupivši uhvatiše se za noge Njegove i pokloniše Mu se.

Mt 28:17 I kad Ga videše, pokloniše Mu se; a jedni posumnjaše.

Markus 5:6 A kad vide Isusa iz daleka, poteče i pokloni Mu se.

Apostoli se klanjaju Isusu:
Lk 24:52 I oni Mu su pokloniše, i vratiše se u Jerusalim s velikom radošću.

Joh 9:38 A on reče: Verujem Gospode! I pokloni Mu se.

PETAR KADA SU LJUDI NJEMU HTELI DA SE KLANJAJU, SVOJIM CINOM ODBIJANJA KLANJANJA, POKAZUJE DA JE ON SAMO COVEK, A SA TIME POKAZUJE DA JE ISUS VISE OD COVEKA, SAM BOG:

25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
Dela 10

KAKO SE PONASAJU ANDJELI KADA LJUDI ZELE DA IMA SE KLANJAJU KAO BOGU?
ODBIJAJU:
Off 19:10 I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svedočanstvo Isusovo Duh Proroštva.

Off 22:8 I ja Jovan videh ovo i čuh; i kad čuh i videh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza.

Off 22:9 I reče mi: Gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže reči proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.

Zasto postupaju tako andjeli?

Zato sto su stvorenja i znaju da klanjanje pripada smo Bogu i kada bi prihvatili tako nesto sa time bi rekli da su bogovi a to bi bio greh koji je upravo nacinio sam sotona pozeleci a bude Bog.

Pred Isusom padaju i mole ga a on ne postupa kao andjeli ili apostoli, ne kaze ne, vec prihvata takvo obozavanje.:

22 I gle, dođe jedan od starešina zborničkih po imenu Jair; i videvši Ga pade pred noge Njegove.
23 I moljaše Ga vrlo govoreći: Kći je moja na samrti; da dođeš i da metneš na nju ruke da ozdravi i živi.

Markus 7:25 Jer čuvši za Nj žena što u njenoj kćeri beše duh nečisti, dođe i pade k nogama Njegovim.

Lk 5:12 I kad beše Isus u jednom gradu, i gle, čovek sav u gubi: i videvši Isusa pade ničice moleći Mu se i govoreći: Gospode! Ako hoćeš možeš me očistiti.

27 A kad iziđe On na zemlju, srete Ga jedan čovek iz grada u kome behu đavoli od mnogo godina, i u haljine ne oblačaše se, i ne življaše u kući, nego u grobovima.
28 A kad vide Isusa, povika i pripade k Njemu i reče zdravo: Šta je tebi do mene, Isuse, Sine Boga Najvišeg? Molim Te, ne muči me.
Luka 8.

Lk 8:41 I gle, dođe čovek po imenu Jair, koji beše starešina u zbornici, i pade pred noge Isusove, i moljaše Ga da uđe u kuću njegovu;

Lk 8:47 A kad vide žena da se nije sakrila, pristupi drhćući, i pade pred Njim, i kaza Mu pred svim narodom zašto Ga se dotače i kako odmah ozdravi.

15 A jedan od njih videvši da se isceli povrati se hvaleći Boga glasno,
16 I pade ničice pred noge Njegove, i zahvali Mu. I to beše Samarjanin.
Luka 17.

Joh 11:32 A Marija kako dođe gde beše Isus, i vide Ga, pade na noge Njegove govoreći Mu: Gospode! Da si Ti bio ovde, ne bi umro moj brat.

Markus 10:17 I kad izađe na put, pritrča neko, i kleknuvši na kolena pred Njim pitaše Ga: Učitelju blagi! Šta mi treba činiti da dobijem život večni?

Markus 5:23 I moljaše Ga vrlo govoreći: Kći je moja na samrti; da dođeš i da metneš na nju ruke da ozdravi i živi.

Lk 8:41 I gle, dođe čovek po imenu Jair, koji beše starešina u zbornici, i pade pred noge Isusove, i moljaše Ga da uđe u kuću njegovu;

Joh 4:47 Ovaj čuvši da Isus dođe iz Judeje u Galileju, dođe k Njemu i moljaše Ga da siđe i da mu isceli sina; jer beše na samrti.

24 I pođe s njim; i za Njim iđaše naroda mnogo i turkahu Ga.

Apostoli pozivaju na klanjanje Isusu:

Phil 2:10 Da se u ime Isusovo pokloni svako koleno onih koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom;

Da, jer logos je bozanska istina, koju je Isus preneo ljudima. logos ima duboko znacenje kod Grka i upravo je logos ono sto je Isus doneo. :heart:
U gnosticizmu Logos je prvi među Eonima. On je primarni izraz Apsoluta - Istinskog Boga, on daje oblik bezobličnom, telo bestelesnom, lice nevidljivom, reč neizrecivom, misao nepojmljivom. Dakle, on je arhetip svega ispoljenog, univerzalno polje, matriks, prototip svih pojava. Zajedno sa ostalim Eonima i Apsolutom tvori sveto trojstvo. Apsolut je nemanifestovan, bez uzroka i on je Otac, Eoni su manifestovani, rođeni iz misli Apsoluta i oni su Majka u svetom trojstvu, a Logos, kao najveći među Eonima je Sin.

Ne znam da li je Isus bio Bog koji se rodio kao čovek ili čovek koji je prosvetljenjem dostigao nivo da je Bog..Ili i jedno i drugo. Bog koji se rodio kao čovek bez svesti o svom božanstvu da bi se kroz ispravan život opet uzdigao na nivo Boga i tako trasirao put kojim ljudi trebaju da idu.

Ovo je najbolje pitanje
15. Рече им Исус: А ви шта мислите ко сам ја?

16. А Симон Петар одговори и рече: Ти си Христос, Син Бога Живога.

I jel reko ne lupetaj nisam.Nije.Znaci jeste pogodio petar.

Na ovo njegovo pitanja i danas se svi saplicu

Ko je Isus?

E da je petar njega pitao dobro.kazi ko si ajde sad narode prst na celo sta bi odgovorio:rotf:

Back