Quantcast

Isusova priroda

Christadelphian

Aktivan član
Poruka
1.554
Isus je bio čovek,
nije postojao pre rodjenja na zemlji.
iImao je ljudsku prirodu i sklonost grehu ali je bio savršen u karakteru i ne sagreši iako bi kušan.
Tek po vaskrsenju dobija božansku prirodu što mu bi i obećano .
 

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Рече безбожник - безумни Арије, и би избачен из Божје Цркве и проклет ва веке века. А његови следбеници... исто тако. :roll:
 

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Нажалост, лекција из историје коју сам ти дао једном приликом је изветрила... А шта ћу ти ја ? Лепо је речено да се човека јеретика по првом или другом савеовању (подучавању) оканемо јер је сам себе осудио (проклео). :wink:
 

Christadelphian

Aktivan član
Poruka
1.554
Ja jesam lažov
ali zar nisi onomad pisao i potvrdio da je Arije ostao u crkvi i da je čak Konstans imao državnu religiju onu Arijevsku.
I lepo smo nastavili istoriju posle prvog tvog opisa gde si pola prećutao .
Nemoj tako !
 

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Хвала на признању, а у наставку си опет слагао. Јер, јеретик Арије није никада примљен назад у Цркву. :wink:


ПС: Тачно је да је државна религија под Констанцијем било аријанство, али то не значи да Божје Цркве Православне није било. 8)
 

Christadelphian

Aktivan član
Poruka
1.554
Da se podsetimo
Mnogi ovde spominju Arija da se sigurno prevrće u grobu. Medjutim skoro me nabediše ali bez provere nema istine . Pa tako laži njihove kratkih su nogu kao i sve druge.
I vaseljenskog sabora u Nikeji 325 je stvoren temelj dogmatskog i kanosnskog sistema hrišćanske crkve . Od tada se može i reći da postoji pravoslavna crkva ovakava kakva je iako je dodavala tokom drugih sabora stavove koji nisu bili utvrdjeni?
Što postavlja pitanje u šta su verovali dok nisu pismeno ozvaničili šta im je da veruju.
Arije aleksandrisjki prezviter (znači ne neki jeretik sa ulice) je na tom prvom saboru sa još 17 biskupa (ne sam kako stalno govore) zastupio tumačenje iz monoetističkih shvatanja što hrišćanstvo zapravo i jeste da Hrist nije Bog i da nisu jednaki.
Proglašeno je arijanstvo za jeres – medjutim.
Nisu ga ubili, prognali i sl. već ponovo primili u redove crkve !!!!!
328. po Carskoj volji jer je potcenio snagu protivne snage (niukojem slučaju Arije nije bio usamljen u verovanju) i promenuvši taktiku da mu se ne bi obilo o glavu.
Arije je živeo sve do 373 i bio u crkvenoj zajednici iako je imao oštre sukobe sa braniocima nikejske dogme.
Kolika kleveta se obesnaži zavirivanjem u bilo koju istorijsku čitanku.
Ova priča ima i interesantan nastavak:
Jedan Konstantinov sin bio je arijanac koji je upravljao istočnim delom koje je bilo slabije zvao se Konstancije a drugi mladji sin Konstanc vladao je zapadom pristalica nikejskog učenja 343 . su se izmirili i primaju nazad proterane episkope. Posle toga je arijanstvo pobeđeno pod moći i pritiskom zapadnog dela carstva....
Mladji brat kasnije gine i stariji uspeva ponovo da oporavi arijasnko učenje koje je čak proglašeno za državnu veru 359 u saborima u Sirmijumu i Riminiju.

Savet: kada vam neko servira neku 'činjenicu' proverite je i pet puta na pet mesta da ne bi bili lak plen vukova grabljivih .
Pozdrav
PS i da se vratimo na temu analize Hristove prirode
 

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Јадо, па са тим својим текстом си само изрекао следеће:

1. Да ниси упознат са вером Православне Цркве која је постојала пре 1. Сабора, јер да јеси, никада не би тврдио да је нешто почето на том Сабору. Свето Тројство налазимо још у писањима првих отаца Цркве.

2. Да је Арије био само презвитер (свештеник - поп) а не и Епископ. Нико никад није ни тврдио да Арије није био свештено лице. Ни Лутер није био лаик, него свешптеник РКЦ, па је био јеретик и отпадник. Опет показујеш непознавање историјских детаља.

3. Да незнаш да је на 1. Сабору учествовало око 300 Епископа. Нико никада није ни тврдио да је био једини који је заступао јерес. Нисам ли ти наводио Јевсевија Кесаријског као Аријанца ? Значи, опет показујеш неинформисаност иако ти је то предочавано.

4. Да незнаш да је још 319. године почео да долази у сукоб са Правосалвним оцима због свог субординационизма.

5. Да незнаш да је Аријево учење осуђено и пре 1. Сабора, на локалном сабору у Александрији.

6. Да не знаш како је текао ток догађаја на Сабору и после. На Сабору су Арије и његове присталице осуђени и избачени из Цркве, а он сам протеран у Илирик. После неколико година прогонства, захваљујући заступању Епископа Јевсевија Никомидијског, вратио се из прогонства. Поднео је цару своје, доста уопштено, ипосведање вере на основу којег је требало да се наводно врати у Цркву. Међутим, догодило се да је изненада умро на улицама Цариграда, не дочекавши да буде примљен назад у Цркву.

7. Да ниси знао да непуних 40 година од Константинове смрти, цела Империја била расцепкана и издељена, а плод Константиновог двадесетчетворогодишњег владања, заслугом његових синова потпуно бачен под ноге и згажен. Син Константина I и владар Истока, Констанције, подржавајући свом снагом аријанство и фаворизујући га бацио у мрак сав очев труд. Од епископа наиских, као једина светла звезда у мрачној ноћи, опкољен аријевцима остао је једино лик епископа Гаудијенција.

8. Да не знаш да је наводно "враћање" протераних Аријанаца заправо масло тог Констанција, а никако Цркве.

9. Да не знаш да је на сабору 343. у Сардики (данашња Софија - Бугарска) који је претендовао да буде "Васељенски", учествовоало само 170 епископа.

10. Да не знаш да су Епископи истока - Аријевци (под Констанцијем) били незадовољни резултатом, па држали поново свој сабор у Филипопољу (данашњи Пловдив - Бугарска).

11. Да не знаш да је тај аријански сабор донео формулу вере у којој стоји да је Син "по свему сличан Оцу". Па су самим тим постали "полуаријанци".

12. Да не знаш да је те "полуаријанце" подржавао заправо и Констанције II.

13. Да не знаш да је за његове владавине одржано неколико сабора на којима су ти "полуаријанци" прогонили бранитеље Никејског Символа Вере - Православне оце.

14. Да не знаш да аријанство достиже свој врхунац педесетих година 4. века, у групи под вођством Евномија Козичког.

15. Да не знаш да су ти аријевци учили да Син "није чак ни сличан Оцу". Очигчледно да сами аријанци нису били сигурни да ли јесте или није сличан. Па је дошло до сукоба "полуаријанаца" и ових нових аријанаца.

16. Да не знаш да је до тог сукоба унутар самог аријанства дошло до неколико сабора у Сирмијуму. На тим саборима су превладали "полуаријанци" - омијци. Па су 358. године коначно формулисали веру да је Син ипак "сличан Оцу".

17. Да не знаш да су следеће, 359. године одржана 2 сабора, један на Истоку у Селевкији, други на Западу - Римини.

18. Да је противник Хришћанства, цар Јулијан (361-363) вратио све прогнане због вере без обзира ко су били, и јеретике Аријанце и Православне.

19. Да не знаш да је 362. године држан сабор у Александрији на коме су се поново окупили Православни, и од тада почиње пропаст и слабљење аријанске јереси.

20. Да не знаш да је коначан ударац аријанској јереси задан на 2. Сабору у Цариграду 381. године, када је потврђен Никејски Символ Вере.

21. Да не знаш да је чак и тада дата могућност Аријанцима да се врате у Цркву. То су требали урадити путем подношења писменог исповедања вере, анатемисањем Арија и његових присталица, након чега су их миропомазивали.

22. Да се аријанство задржало код неких варварских народа који су тек били примили Хришћанство, па се оно задржало код:
- Острогота до 553. године
- Визигота до 589. године
- Вандала до 533. године
- Бургунда до 534. године
- Лонгобарда до средине 7. века

ЗАКЉУЧАК:
------------
Борба са аријанством је имала своје време трајања, а дужину тог трајања је помагао син Св. Константина - Аријанац, који је прогнао Православне Епископе и подржавао ту јерес. Са његовим одласком, полако се све вратило на нормалу. Аријанство је осуђено на оба Васељенска Сабора, али је у времену између, због подршке тадашњих царева, аријанство чак било и државна религија. Тек доласком на власт неутралног Цара, Православље полако потискује аријанску јерес, јер нису имали више подршку секуларне власти.

ПОУКА:
-----------
Мало детаљније читање историје не би шкодило, зар не ? :wink:
 

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Значи да си ипак следбеник безумног Арија хтео ти то признати или не. А сам сеи треба да признаш да ли си ти сам дошао до тих истих учења, па се тек онда прикључио секти, или су те у секти научили у шта да верујеш. Мени одговор не треба, јер га знам. :roll:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.