Isusova molitva i blagodeti molitve uopste - ISKUSTVA

Molitva ne funkcioniše van granica čovekovog uma. Molitva deluje na principu placebo efekta, dakle može pomoći samo čoveku koji se moli da stekne blagonaklonost "više sile", verujući da će mu ona pomoći u rešavanju svakodnevnih problema. Naravno, viša sila ne postoji, ali sugestija nekad može da pomogne.

Dakle, samo slabi duhom posežu molitvi. Uvek kada se govori o molitvi, setim se jedne crkve iz Detroita preko puta Jenki stadiona, na kojoj je stajala ogromna reklama "Molite se za pobedu vašeg tima u ovoj crkvi". Valjda ljudi iz očaja nisu znali kako da privuku vernike, ali otkad su stavili reklamu - poseta je udesetostručena. Naravno, i prihodi.

Molitva? Ha! Kakvo tracenje vremena. Ajde umesto sto se molis (za sebe ili druge) pomozi svima nama i batali religiju i lati se knjige i rada pa da napravimo nesto konkretno (nekog nahranimo, obucemo, poducimo...)
Ako ces bas po religijskoj liniji, zar ne kaze izreka: bog pomaze onima koji pomazu sami sebi.

MilicaN:
Molim sve one koji veruju i kojima molitva pomaze da se pridruze u stvaranju podsticaja, zelje i vere svojim licnim iskustvima.
Milice,
Vec sam ti odgovorila u okviru drugog nekog pitanja. Ali, ovde cu ponesto drugo..i kao sto rece neki starac "molitva je disanje Duse"..Sta se desava sa Dusom ako se ne moli, odnosno ne dise? Umire, zar ne.. Nema nas na duhovnoj razini, a u tri dimenzije bivstvujemo kao zivi mrtvaci..Mnogo nas je takvih, na zalost.Postoji predrasuda medju "razumnim i zrelim ljudima" da se ljudi mole iz slabosti, zbog straha, zbog nedozrelostiitd. ali na taj nacin samo pokazuju da ne znaju sta je molitva..Molitva je kopca sa Izvorom zivota, sa Izvorom ljubavi, sa Izvorom znanja, sa Izvorom jedinog smisla postojanja na zemlji..molitva je nase nastojanje da zivimo u skladu sa voljom Bozjom, u skladu sa LJUBAVLJU, a ne protiv nje..Zamisli kakvi su onda plodovi molitve- cista, bezrezervna LJUbav, veliki uzlet Duha, kada se s ljuvavlju molis i za neprijatelje svoje. I sada zamisli Milice kada bi se vecina ljudi u ovoj nasoj lepoj Srbiji -molila...dakle prizivala LJUBAV, kako bi to jedinstvo u ljubavi bilo (to je smisao onog "Samo sloga Srbina spasava" - ne unijacenje u misljenju kako su to vestacki hteli da postignu komunisti- vec jedinstvo u ljubavi, u Hristosu)..pa onda se ta ogromna duhovna snaga siri u koncentricnim krugovima i na druge narode i na celu vasionu...Mozda to racionalistima deluje naivno i isuvise poetski, ali sve velike istine su ustvari vrlo jednostavne. Ali hajde da prvo krenemo od nasih mikro univeruma- covek koji se redovno moli i pocne da ubire plodove molitve (smirenje i ljubav) unosi mir u vlastitoj porodici, postaje generator zivota (jer jedino ljubav je zivot), on pocinje da spasava vlastitu porodicu, pa onda prijatelje, pa dalje...A vidis, ja sam optimista, jer u ovom nasem narodu, u nasim genima su zapisi svetitelja i zaista mislim da cemo se - probuditi..

Sizif:
Molitva ne funkcioniše van granica čovekovog uma. Molitva deluje na principu placebo efekta, dakle može pomoći samo čoveku koji se moli da stekne blagonaklonost "više sile", verujući da će mu ona pomoći u rešavanju svakodnevnih problema. Naravno, viša sila ne postoji, ali sugestija nekad može da pomogne.

Dakle, samo slabi duhom posežu molitvi. Uvek kada se govori o molitvi, setim se jedne crkve iz Detroita preko puta Jenki stadiona, na kojoj je stajala ogromna reklama "Molite se za pobedu vašeg tima u ovoj crkvi". Valjda ljudi iz očaja nisu znali kako da privuku vernike, ali otkad su stavili reklamu - poseta je udesetostručena. Naravno, i prihodi.

Dragi Sizife, a da li ti si ikad se moleo?

ZA SIZIFA
Sizife, duso, sta se trpas svuda? Lepo pise gore da pozivam one koji veruju a ne one koji se klanjaju postignucima ljudskog intelekta ( iako - svaka cast), zlatnom teletu i sl. Za tebe se najvise molim jer me najvise nerviras - kako neko kaze da u nesto veruje ti uleces kao na okidac. Svaka ti cast, pametan si ali pusti nas bre... (salim se - pridruzi se )
Inace, ja u svetovnim poslovima nisam izgubljena dusica... jako dobro upravljam ljudima, novcem ( ne trcim za njim) i sl ...za one koji misle da sam ocajna pa trazim spas - nema veze, postigla sam visok stepen smirenja i u stanju sam da pomognem prijateljima tako sto ih preobracam ka ljubavi i samospoznaji u nekoj dobroj meri... ne uznemiravam ih i ne lupam po svemu sto su postigli vec verujem u njihovo dozrevanje, podsticem i radujem se. Znam da ima mnogo onih koji su postigli vise, mnoge poznajem i zelim da se pojave takvi i ovde , da ih i ostali cuju ... svi mi zelimo puno ljubavi ... niko nam ne brani...

Pre neki dan sam procitala da je Sveti Serafim Sarovski rekao da citanje molitve Borodice donosi cuda i to 150 puta odjednom. Htela sam da probam, ne zbog cuda, vec da vidim kakva su unutrasnja stanja pri tome... Imala sam prelepu ikonu, poklon prijatelja, ispred sebe na zidu i pocela sam ... Posto sam se smirila od ostalih razmisljanja i posvetila odnosu - majka, dete, zrtva, posvecenje i sl. .. shvatila sam da nesto ne stima. Intuitivno sam ustala, sklonila ikonu i stavila kopiju cuvene stare ruske ikone Bogorodice sa Isusom - sa ikone su zracili bol, smisao zrtve, osecaj velike misije ... mocni poredak porodice... mocni poredak ljubavi i zastite... stari ruski majstori, ne kazu uzalud da ikonu mora slikati onajko veruje duboko, i cista srca. Sve mi je pomoglo da prodrem dublje ka arhetipskim mocnim slikama koje su, u ovom zivotu zamenile plitke predstave o uredjenju odnosa...To je neka vrsta prociscenja i unutrasnjeg obogacenja, to je tkivo duse koje mozak moze donekle da prati u razumevanju

Sizif:
Алjона:
Dragi Sizife, a da li ti si ikad se moleo?
Moleo sam se kad sam bio mali da dobijem igračku koju poželim, mada ni dan danas nisam siguran da li je to imalo više uticaja ili tatina darežljivost u datom trenutku... :wink:

:) Ajde, sunasce, pokusavaj se sada jos put. Mislim, evo ce biti nesto drugo.

Veliki pozdrav.

MilicaN:
Pre neki dan sam procitala da je Sveti Serafim Sarovski rekao da citanje molitve Borodice donosi cuda i to 150 puta odjednom. Htela sam da probam, ne zbog cuda, vec da vidim kakva su unutrasnja stanja pri tome... Imala sam prelepu ikonu, poklon prijatelja, ispred sebe na zidu i pocela sam ... Posto sam se smirila od ostalih razmisljanja i posvetila odnosu - majka, dete, zrtva, posvecenje i sl. .. shvatila sam da nesto ne stima. Intuitivno sam ustala, sklonila ikonu i stavila kopiju cuvene stare ruske ikone Bogorodice sa Isusom - sa ikone su zracili bol, smisao zrtve, osecaj velike misije ... mocni poredak porodice... mocni poredak ljubavi i zastite... stari ruski majstori, ne kazu uzalud da ikonu mora slikati onajko veruje duboko, i cista srca. Sve mi je pomoglo da prodrem dublje ka arhetipskim mocnim slikama koje su, u ovom zivotu zamenile plitke predstave o uredjenju odnosa...To je neka vrsta prociscenja i unutrasnjeg obogacenja, to je tkivo duse koje mozak moze donekle da prati u razumevanju
Milicice,
Lepe su tvoje dubine.
Zaboravila sam samo da ti prenesem sta je meni receno- u toku molitve um se koncentracijom drzi na vrhu grudne kosti (dakle na vrhu srca) i odbija se svaka misao koja nam se namece...molitva se izgovara lagano, vrlo koncentrisano, bas da bi sprecili um da luta (sto je u pocetku tesko jer se protivi nacinu njegovog funkcionisanja).I nista se ne zamislja i treba se sto cesce prekrstiti.Najbolje je koristiti brojanice (jedno zrno, jedna molitva)jer nam pomazu u koncentraciji. Osim toga, pletene su molitvom tako da vec u rukama drzimo energetsku podrsku.
Imas li molitvu Svemilostiva koju je koristio Bacuska Serafim?Pozdrav sestro.

MilicaN:

Draga Milica, draga Milica pa kao dragi mi evo cuti :D U pravu si sta se tice reci prp. Serafima Sarosvkog (sada mi imamo praznik - 100 godine sa dana kad on je poceo biti kao stvaran sveti covek). Evo on je kazao za kanavku Svjati Bogorodizi u manastiru Diveevo.

Imala sam prelepu ikonu...
...a sada da li imas?

Veliki pozdrav.

Dogodilo mi se mnogo puta u zivotu da me samo moc molitve izvukla iz situacija iz kojih inace ne bih izasao citav,takodje mi se desilo na Ostrogu da je Sveti Vasilije Ostroski stajao ispred mene i blagosiljao me dok sam mu se molio. Moze neko da kaze da sam ja to umislio, stvar je u tome sto kad nesto dozivis onda ZNAS da je to tako.
Svako duhovno iskustvo koje sam imao povecalo mi je veru i promenilo mi je zivot na bolje.
Ko kuca, otvorice mu se.

Lens:
Dogodilo mi se mnogo puta u zivotu da me samo moc molitve izvukla iz situacija iz kojih inace ne bih izasao citav,takodje mi se desilo na Ostrogu da je Sveti Vasilije Ostroski stajao ispred mene i blagosiljao me dok sam mu se molio. Moze neko da kaze da sam ja to umislio, stvar je u tome sto kad nesto dozivis onda ZNAS da je to tako.
Svako duhovno iskustvo koje sam imao povecalo mi je veru i promenilo mi je zivot na bolje.
Ko kuca, otvorice mu se.

:D Ule na srze :D

MilicaN:
Za Srpkinju,
Posalji mi tu molitvu; do sada sam se molila i "molela" ali sada bi to trebalo da bude vec zrelije..
Za Aljonu,
Aljona, srce, lepo si to rekla ULAZ KROZ SRCE; drago mi je da si sa nama, rusko nasledje je prelepo i "veoma vazno za duhovnu ravnotezu sveta "(Dostojevski)
Za Lensa,
Pravi si...
Molitva Sv.Serafima Sarovskog:
SVEMILOSTIVA

SVEMILOSTIVA VLADICICE MOJA,
PRESVETA GOSPODJO, SVEPRECISTA DJEVO,
BOGORODICE MARIJO, MAJKO BOZIJA,
NESUMNJIVA I JEDINA MOJA NADO,
NE GNUSAJ SE MENE, NE ODBACI ME,
NE OSTAVI ME, ZASTUPI, UMOLI,
USLISI; PRIZRI GOSPODJO, POMOZI,
OPROSTI, OPROSTI PRECISTA!

Sv.Serafim Sarovski

Неколико време пре читала сам неки интересантан чланак. Он је био посвештен молитве и његовому утицању на човечански мозак и здравље уопште.

Суштина је била таква....
Неки руски научници су се решили погледати са помоћу приборима шта ће бити са мозаком кад човек ће се молити.
Научници су позвали игумана из руског манастира који није далеко од Москви. Игуман је дошао и почео се молити.
Научници су се чудили кад они гледали на своји прибори. Човечански мозак у време молитве је у пуном покоју и одмору. Прибори нису показивали активности у мозаку. Чудно...али човек у молитве, као говорили су ови научници, може чисто мислити.
Наука сада зна 4 стања човечанског мозака и после ових експерименатов научници су казали да човек у стварности име још једно стање мозака - 5, молитва. Као мисле научници ово 5 стање мозака је природно за сваког човека и неопходно као сон.

После игумана руског манастира научници су се позвали јевреја и католичког свештеника. Јевреј уопште није дошао, а католик није хтео бити на ових експерименатах и казао да само Православље сачувало праву благодатну и аскетичну молитву.

Sizif:
Lens:
Stvar je u tome sto kad nesto dozivis onda ZNAS da je to tako.
Ovo je pametno rečeno, kada vidiš (i stoga, jel'te, doživiš) da Dejvid Kopefild lebdi u vazduhu, onda znaš da on lebdi u vazduhu. Nema šta.
Da Brate, zato covek koji je zaista na duhovnom putu ne obazire se ni na jedno iskustvo, vec ih smatra kao prelest. A to se narocito odnosi na "vidjanja'andjela i svetitelja jer niko ne smatra sebe dostojnim za takve posete. Dakle, ni mi ne verujemo u te Koperfildske bravure, ali ne verujemo zbog sasvim drugog razloga od tebe.

Sizif:
Lens:
Stvar je u tome sto kad nesto dozivis onda ZNAS da je to tako.
Ovo je pametno rečeno, kada vidiš (i stoga, jel'te, doživiš) da Dejvid Kopefild lebdi u vazduhu, onda znaš da on lebdi u vazduhu. Nema šta.

Vidi, majstore, gresis samo u jednom. Koperfild je iluzionista i koristi se trikovima da bi ti obmanuo um, a BOG JE STVARAN I ISTINIT i ja ti najiskrenije zelim da spoznas Njegovo postojanje.

Back