isus - "samo" covek, bog - "samo" bog

Gost
nikad nisam shvatio otkud isus umesto boga - to je valjda hriscanstvo - verujes u boga ali iskljucivo preko isusa - ne ide mi to u glavu.
zar nije isus samo covek!
i bog je samo duh koji ne moze da oplodi zenu jelte trebaju mu sperma, geni ... a otkud to duhu?

Anonymous:
nikad nisam shvatio otkud isus umesto boga - to je valjda hriscanstvo - verujes u boga ali iskljucivo preko isusa - ne ide mi to u glavu.
i bog je samo duh koji ne moze da oplodi zenu jelte trebaju mu sperma, geni ... a otkud to duhu?

Isus, (tumaći se, da je njegovo duhovno ime Mihael t.j. Mihajlo, koje znaći "kao Bog", i koje možemo naći u Otkrivenju), je prvo biće, što ga je Bog stvorio. Isto tako duhovno. Isto se spominje sa "reč" u Bibliji.

Bog ga je poslao (ne makarkojeg andjela!) na Zemlju, da se rodi kao čovek, koji će ljudima preneti Božiju volju. Mesija. Za to vreme, naravno Isusa nije bilo među anđelima, bio je čovek, ok savršen (jer se je rodio direktnom Božijom intervencijom) ali inače kao ja i ti. Posle smrti ga je Bog ponovo pozvao sebi, u nebesa, home of the spiritual creatures.

Kažeš, da je Bog duh, koji ne može... Pa kako je onda stvorio sve? On sve može ali pravo pitanje je dali hoče? On hoče, kada je u pitanju pravda, ljubav i mudrost (sve to uravnoteženo i zajedno).

nebulozno ....
ma nije bog stvorio svet ... to je nemoguce da sveti duh stvori materiju - mozda da pojasnim ... kad ja posejem kukuruz - on oraste ali ga nisam ja stvorio vec je on iz zemlje izrasto ja sam samo stvorio uslove da kukuruz izraste ...
ma bog nema veze sa materijalnim svetom, osim sto materija pomaze da nam se svest razvije..

Sizif:
Kissko:
Anonymous:
Zar to nije jasno?
Jasno je kao dan - Isus je, ukoliko je postojao, svakako bio samo običan čovek kao i svi mi. Ništa drugo nije ni mogao da bude, pošto je bezgrešno začeće obična priča za decu a Marija je ipak uradila ono... a možda i više puta? :twisted:

Bio je čovek na Zemlji, ne baš običan, u to se možeš kladiti. A to, da je Marija radila ono, potpuno si u pravu:

Matej, 12.poglavlje

46. Док Он још говораше с људима, гле, мати Његова и браћа Његова стајаху напољу и чекаху да говоре с Њиме.

47. И неко Му рече: Ево мати Твоја и браћа Твоја стоје на пољу, ради су да говоре с Тобом.

48. А Он одговори и рече ономе што Му каза: Ко је мати моја, и ко су браћа моја?

49. И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати.

Kissko:
49. И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати.
Nisam mislio na filozofsko-retoričke igre, mislio sam da je konkretno Isus začet polnim odnosom između muškarca i žene, kao i svi ostali ljudi u Univerzumu. Uostalom, koliko mesija - toliko i raznih "istina"...

E i ja isto mislim da je Isus bio samo covjek, mislim kao i mi.
Isus je bio samo jedan pametan covjek i narod ga je slusao. Isto kao i sada. Kad se pojavi neki "pametaN" covjek, vecina ljudi ce slusati njega nego nekog drugog. Tako je i Isus. Ne kazem da ne vjerujem u Boga! Vjerujem! Ali nemislim bas da je Isus bio Bog...
Ako je bio Bog zasto je on dopustio da ga razapnu na krstu. Zar je to bio bas jedini nacin da se "covjecanstvo" spasi...
Vjerovatno je postojao jos neki nacin osim da se on razapne.
Neke stvari u Bibliji su mi malo ne logicne.

Sizif:
Kissko:
Anonymous:
Zar to nije jasno?
Jasno je kao dan - Isus je, ukoliko je postojao, svakako bio samo običan čovek kao i svi mi. Ništa drugo nije ni mogao da bude, pošto je bezgrešno začeće obična priča za decu a Marija je ipak uradila ono... a možda i više puta? :twisted:

e care sizife - mislim da si u pravu 101% ... a i isus je uradio to vise puta - u pricama o isusu preskace se njegov pubertet a inace je stalno isao sa kurvama i bogaljima po belom svetu ... to ne znaci da ja sporim da je on bio sveti covek ...

Kissko:
Sizif:
Kissko:
Anonymous:
Zar to nije jasno?

Bio je čovek na Zemlji, ne baš običan, u to se možeš kladiti. A to, da je Marija radila ono, potpuno si u pravu:

Matej, 12.poglavlje

46. Док Он још говораше с људима, гле, мати Његова и браћа Његова стајаху напољу и чекаху да говоре с Њиме.

47. И неко Му рече: Ево мати Твоја и браћа Твоја стоје на пољу, ради су да говоре с Тобом.

48. А Он одговори и рече ономе што Му каза: Ко је мати моја, и ко су браћа моја?

....Sigurno ste culi za onu pricicu u kojoj se kaze da je Juda bio Isusov brat,Neverni Toma takodje....mnogi ce reci zesca glupost,no medjutim sve to lepo pise u cetiri(nemojte mi reci da niste bar culi za njih)zabranjena Jevandjelja,ta jevandjelja su pisali isti oni sto napisase i Bibliju pa nema razloga da se i u ovo ne veruje!Pozdrav.

Sizif:
Kissko:
Nisam mislio na filozofsko-retoričke igre, mislio sam da je konkretno Isus začet polnim odnosom između muškarca i žene, kao i svi ostali ljudi u Univerzumu. Uostalom, koliko mesija - toliko i raznih "istina"...

To za mene nisu igre. Ipak, puno njih ne zna, da je imao brata i sestara... Pored toga u takozvanom hrišćanstvu, Bogorodica se slavi, kao da je rodila samo Hrista i ostala bezgrešna...

A sada pitanje (za one koji veruju a i za one, koje bi možda želeli da veruju):
- pošto je kazna za greh smrt i
- pošto smo svi potomci Adama i Eve dali je
- mogao da odkupi naše grehe neko, ko je bio grešan?

"A sada pitanje (za one koji veruju a i za one, koje bi možda želeli da veruju):
- mogao da odkupi naše grehe neko, ko je bio grešan?"
Nisi dobro postavio pitanje
trebao si pitati da li neko drugi osim bezgrešnog čoveka može iskupiti naše grehe?
Isus je bio čovek i njegova priroda za života ljudska
bio je iskušavan kao i mi našim svim telesnim željama ali nije poklekao nije sagrešio i time ispunio volju Božiju a ne svoju , kako sam više puta kaže on je imao želje tela i to je bila volja njegova samo im je odoleo.
Nije postojao pre rođenja na nebu jer su onda proroštva apsurd nije bio Bog niti deo Boga jer su onda patnje molitve i sama "misija" apsurd, (jasno je da Bog može da ne sagreši)
Isus je imao izbor i potrebu za spasenje baš kao i mi On je duhovno napredovao za svog života i bio pravi model čoveka po želji Božijoj .
Jasno je da niko od nas to ne može biti zato je i žrtvovan za nas.

Christadelphian:
"A sada pitanje (za one koji veruju a i za one, koje bi možda želeli da veruju):
- mogao da odkupi naše grehe neko, ko je bio grešan?"
Nisi dobro postavio pitanje
trebao si pitati da li neko drugi osim bezgrešnog čoveka može iskupiti naše grehe?

Zasto je neko uopste i morao da se zrtvuje i da iskupi tudje grehe,namerno necu reci nase jer mi tada nismo ni postojali!?

Christadelphian:
Pa recimo da je to bilo najbolje resenje.
Kao kad mi izaberemo jedno od ponudjenih da zamenimo sijalicu na banderi:
Balonom
lestvama
federima
lopovskim
srusimo branu i napravimo opstu poplavu
slobodnim penjanjem itd
Christadelphian, bez uvrede ali ova bandera je apsolutno nerelevantna metafora u slučaju Isusa Hrista. Pitanje je sasvim na mestu - kakve veze ima navodno razapinjanje bilo koje persone na krstu u cilju lišavanja života sa činom kao što je opšte "spasenje" čovečanstva? Zdrava logika ta dva događaja ne može povezati.

Ah, spasen sam! Vidim svetlo! A ne cekaj to je moja mama sad ukljucila kad je usla u sobu! Kaze ona "neka bude svetlo" i bi svetlo. I sta ja sad da mislim o rodjenoj mami, da ne govorim o sebi (uzgred rodjen sam 07. januara. jos jedna slucajnost?ne bih rekao) Nego da li se neko od vas oseca spasenim? Ja ne.
Ako je razapinjanje na krst jedini nacin da se spasimo greha, nije upalio. Doduse nije ni jedini (setimo se potopa). Evo sad nas taj bog (ili vise njih) opet zajebava, mesto lepo da nas spase. Kad ce bre taj Isus da sidje? Jel' ceka da svi pomremo? A mozda ga jednostvano nema i nikada nije ni bilo.

Ne možete opovrgnuti da ga nije bilo jer svi istoričari pišu o Njemu.
Sizife , malo jesam preterao pa da probamo ovako
Pošto je pre Hrista postojao jedan zakon koji je spasavao . A taj zakon niko od ljudi nije mogao da ispuni i svima je sudjeno po zakonu. Hrist za svog života na zemlji tj od krštenja predaje se Bogu na službu . Čini volju Božiju a ne svoju (našu ljudsku ) Čovek sa savršenim karakterom iskušavan na sve ali svemu odoleva i ostaje bezgrešan .
Po tome ne bi trebao umreti ali umire jer ima ljudsku prirodu (smrtnu) ali vaskrsnut pre truljenja "da mu telo ne vidi truljenja" .
On je naš iskupitelj održao je zakon odagnao prokletstvo (zato je to moralo tako biti i nikako drugačije) . Neko je to morao učiniti a nije niko mogao sem Njega. On nas ne spasava svojom smrću već svojom žrtvom kao večna žrtva sada za razliku od prolaznih žrtava prvosveštenika. On postaje i žrtva i prvosveštenik i zakon se menja prestaje da važi .
Spaseni smo mogućnošću izbora vere ili ne vere a ne činjenja nečega što učiniti nismo u stanju.
Šta je prorečeno ispunilo se !
Šta je Bog video od početka desilo se !
Sve je zbog toga nastalo i sve za Njega postoji.
Ako uzmemo tradicionalno verovanje onda imamo ozbiljne probleme da dokažemo skoro sve stvari iz Pisma vratimo se istini . Šta je Hrist stvarno govorio i zašto je došao

Christadelphian:
Čovek sa savršenim karakterom iskušavan na sve ali svemu odoleva i ostaje bezgrešan .
Po tome ne bi trebao umreti ali umire jer ima ljudsku prirodu (smrtnu) ali vaskrsnut pre truljenja "da mu telo ne vidi truljenja" .
On je naš iskupitelj održao je zakon odagnao prokletstvo (zato je to moralo tako biti i nikako drugačije) . Neko je to morao učiniti a nije niko mogao sem Njega. On nas ne spasava svojom smrću već svojom žrtvom...

Da, ti ne slažeš, da je bio pre na nebu... Za tebe je on znači bio običan čovek, koji nije napravio greh. Za to tvoje razmišljanje mogu naći gomilu protivtvrdnji iz Biblije ali ću radije logičkim izazovom (jer je očito, da znaš da čitaš, pa pročitaj Bibliju još jednom sam).

Ajmo od početka. Kako je mogao sin od grešnog čoveka da postane bezgrešan, sam kažeš savršen???

I - pogledajmo šta si ti napisao: "on ne bi treba umreti (pa da, bio je savršen ali kako to, dali poznaješ još kojeg?) ali umire jer ima ljudsku prirodu (??? e sad stvarno više ne razumem tvoje logike; dal je morao il nije, pitanje je sad).

I dalje pišeš: "... on nas ne spašava svojom smrću nego svojom žrtvom." Tačno. Potpuno se slažem. Ali to onda znači, da mu nije trebalo umreti. To je definicija žrtve. Znači, da nije bio običan čovek, jer se rodio savršen i to savršenstvo je održao.

Opet na kraju (ili na pošetku) Kako to, da se rodio savršen, pitam te ja?

Sizif:
Christadelphian:
Pa recimo da je to bilo najbolje resenje.
Kao kad mi izaberemo jedno od ponudjenih da zamenimo sijalicu na banderi:
Balonom
lestvama
federima
lopovskim
srusimo branu i napravimo opstu poplavu
slobodnim penjanjem itd
Christadelphian, bez uvrede ali ova bandera je apsolutno nerelevantna metafora u slučaju Isusa Hrista. Pitanje je sasvim na mestu - kakve veze ima navodno razapinjanje bilo koje persone na krstu u cilju lišavanja života sa činom kao što je opšte "spasenje" čovečanstva? Zdrava logika ta dva događaja ne može povezati.
"Zdrava logika" (kako je definise nas mali razum sa aspekta prostor/vreme i materijalne dimenzije) i duhovnost obicno nisu kompatibilne - iz prostog razloga sto je "zdrava logika" nase malo tumacenje iz pogresnog ugla i ogranicenim instrumentima koji nam daju pogresnu sliku. Zasto raspece? Historijski-tako su tada rimljani ubijali hriscane..ali posto nema slucajnosti i sve sto se tice zivota Gospoda Isusa Hristosa nije slucajno i ponesto nam objasnjava. Pa tako npr. raspece ukazuje na raspece izmedju duha i materije -energetska tacka spajanja je Srce ili Hristova tacka, tacka ljubavi...U dubini naseg srca se sastaju nebo i zemlja. I svi smo mi manje, vise u tom polozaju u toku naseg zivota- u raspecu izmedju telesne, nagonske prirode i zakona Duha koji trazi da svesno sputavamo vlastite nagone. Dakle, raspece je vrlo simbolicna slika. Sve sto je njime prikazano nije slucajno- nije slucajno Bogorodica sa leve strane i Sv.Jovan (omiljeni ucenik )sa desne i nije slucajno Otac iznad glave Gospoda. Sve ima svoju tajnu koja ce nam se razjasniti ako se trudimo da zivimo onako kako nam je receno. Necu vise da Vas ne gnjavim mnogo....

Kissko:
Christadelphian:
Čovek sa savršenim karakterom iskušavan na sve ali svemu odoleva i ostaje bezgrešan .
On je naš iskupitelj održao je zakon odagnao prokletstvo (zato je to moralo tako biti i nikako drugačije) . Neko je to morao učiniti a nije niko mogao sem Njega. On nas ne spasava svojom smrću već svojom žrtvom...

Da, ti ne slažeš, da je bio pre na nebu... Za tebe je on znači bio običan čovek, koji nije napravio greh. Za to tvoje razmišljanje mogu naći gomilu protivtvrdnji iz Biblije ali ću radije logičkim izazovom (jer je očito, da znaš da čitaš, pa pročitaj Bibliju još jednom sam).

Ajmo od početka. Kako je mogao sin od grešnog čoveka da postane bezgrešan, sam kažeš savršen???

I - pogledajmo šta si ti napisao: "on ne bi treba umreti (pa da, bio je savršen ali kako to, dali poznaješ još kojeg?) ali umire jer ima ljudsku prirodu (??? e sad stvarno više ne razumem tvoje logike; dal je morao il nije, pitanje je sad).

I dalje pišeš: "... on nas ne spašava svojom smrću nego svojom žrtvom." Tačno. Potpuno se slažem. Ali to onda znači, da mu nije trebalo
umreti. To je definicija žrtve. Znači, da nije bio običan čovek, jer se rodio savršen i to savršenstvo je održao.

Opet na kraju (ili na pošetku) Kako to, da se rodio savršen, pitam te ja?
Kissko
čemu tolika klika oko savršenosti?
problem je u tome što stavljate savršenost na pogrešno mesto. Savršen karakter a ne svrsene prirode
Imamo dve prirode ljudsku koju imaju ljudi i bozansku koju imaju Bog ,Isus sada i andjeli .
Sigurno da imaš podršku par stihova za ljudsko prepostojanje jer su oni neshvaćeni i doveli do takvog verovanja . O njima treba diskutovati i ja sam za . Još nešto zapamti za svaki koji nadješ ja imam tumačenje u moju korist a za svaki koji ja nađem ti nemaš za svoju niti imaš logičnu priču .
Isus nije mogao da ne umre
da ga nisu ubili umro bi od starosti
jer je bio covek ali ne običan već sin Božiji ali time ne pogrešno bogočovek po terminima nepoznat Pismu jer onda mora imati obe prirode što je po mnogima tajna a tajna je zato što ne znaju objasniti
Ne može neko imati dve prirode i još da mu nekad izbija jedna nekad druga po random sistemu!!!!
Ne bih o čitanju Biblije i "ja ovo ti ono"
ako hoćeš analizirajmo ako ne nikom ništa .
Ja ne mislim da si ti lošiji od mene ili da si ovo ili ono ja o tome neću da razmišljam , govorimo o Pismu ?!

Izvini ali meni se čini neverovatno, da ne shvačaš: savršen čovek ne umire!

Koliko je živeo Adam, koji je napravio greh ali je bio na početku /savršen/? Živeo je puno duže od nas... I njegovi prvi potomci, pa Noe... Jel sve to bezveze? To su po tebi priče i greške?
Kakav je onda smisao Božijega obećanja, da "će obrisati suze s očiju, da neće više biti bolesti i smrti?" Po tebi su i to priče?

Kakav je onda uopšte smisao života? Da se odupiremo zlu u sebi??? Ne znam, šta misliš, reci mi, molim te.

U pismima i piše, kako i zašto se je Isus rodio savršen a ti ipak tvrdiš da nije tako. Kakva je tvoja logika? Jel treba da počnem da citiram pisma ili šta?

Kratak primer: ako nekome platim, moram da platim istu vrednost, protivvrednost. Znači, ako plačam za većni život, moram da dam večni život, zar nije tako???

Kissko:
Izvini ali meni se čini neverovatno, da ne shvačaš: savršen čovek ne umire!

Koliko je živeo Adam, koji je napravio greh ali je bio na početku /savršen/? Živeo je puno duže od nas... I njegovi prvi potomci, pa Noe... Jel sve to bezveze? To su po tebi priče i greške?
Kakav je onda smisao Božijega obećanja, da "će obrisati suze s očiju, da neće više biti bolesti i smrti?" Po tebi su i to priče?

Kakav je onda uopšte smisao života? Da se odupiremo zlu u sebi??? Ne znam, šta misliš, reci mi, molim te.

U pismima i piše, kako i zašto se je Isus rodio savršen a ti ipak tvrdiš da nije tako. Kakva je tvoja logika? Jel treba da počnem da citiram pisma ili šta?

Kratak primer: ako nekome platim, moram da platim istu vrednost, protivvrednost. Znači, ako plačam za većni život, moram da dam večni život, zar nije tako???
Kissko brate
Mogu se složiti jer je nebitno da li je Adam bio fizički savršen pa je duže živeo ali fakat je da nije bio duhovno savršen jer je sagrešio .
To je naša priroda, da popustimo željama tela.
Ničime ja nisam rekao da je istorija greška i priča naprotiv
Božije obećanje stoji i baš taj stih će biti uklesan na mom grobu to je moja nada i poruka Pisma.
Smrt će nestati posle hiljadu godina vladavine Hrista kada će svi imati prirodu andjela
Mi nećemo živeti u ljudskoj prirodi večno , u preirodi od krvi i mesa natale od praha već u vaskrslom telu drugačijeg sastava.
U tome je Hrist prvorodjeni iz mrtvih i prvenac
Božijeg nauma da u svemu bude prvi
Mi se borima sa svojim željama a ne sa nekim nadprirodnim bićem koje je ionako jače od nas Bog sve to zna a uvek nas kažnjava . Zar ne vidiš tu neke nedoslednosti?
Mi se borimo sami sa sobom baš kao Hrist u pustinji
To je pravi Biblijski sotona i veruj opsaniji od bilo kakvog bića.
Da li si imao u glavi monolog
Da li da ovo uradim ? ne neću loše je ,Pismo kaže drugačije itd.
Misliš da je biće tebe opselo pa si tako razmišljao ?
Ne to biće je tvoja želja da zadovoljiš telo a duh ti teži drugome što Pavle lepo opisuje u poslanici Rimljanima.
Isus je time bio iskušan , svojim telesnim željama a ne djavolom.Time karakter mu je bio savršen.
A Hrist je bio dete i trebao duhovni napredak kao i svi , čak molitve i spasenje od Boga
Da je djavo u pitanju većina ljudi bi ja vcerujem pobedilo ali moći sebi napraviti kuću auto zdravlje osobine a ne napraviti da se ne kosiš sa voljom Božijom to je snaga to je karakter.
Da li me razumeš?

Srpkinja:
... iz prostog razloga sto je "zdrava logika" nase malo tumacenje iz pogresnog ugla i ogranicenim instrumentima koji nam daju pogresnu sliku.... posto nema slucajnosti.... energetska tacka spajanja je Srce ili Hristova tacka, tacka ljubavi.... u dubini naseg srca se sastaju nebo i zemlja...
Logika je posmatranje iz pogrešnog ugla, a slepa vera je iz pravog ugla? Nema slučajnosti? Energetska tačka spajanja??? (ovo je fazon prve klase, priznajem) Sastanak "neba" i "zemlje" u "srcu"?

Bolje idi i piši ljubavnu poeziju nego što raspravljaš o istini.

NO COMMENT.

Back