Isus nije jednako Krist

DedaStojan

Veoma poznat
Poruka
12.335
Mali uvod u temu pa koga zanima nek se uključi u diskusiju

Mnogi kršćani ne razlikuju Isusa prije Uskrsa i Krista nakon Uskrsa. Priče o pojavljivanju u Evanđeljima (vjerojatno kasno razvijena tradicija jer ih nema u Marku, prvom napisanom Evanđelju) služe premošćivanju jaza između povijesnog Isusa iz Nazareta i živog, kozmičkog Krista, povezujući njih dvoje.

Krist, međutim, nije Isusovo prezime. Isus nije isto što i Krist, iako je Isus uključen u Kristovu kozmičku stvarnost. “Krist” znači više od Isusa. Također se odnosi na novi splet odnosa koji je nastao oko njega tijekom i nakon njegova života. . . . Pavao često govori o Kristu koji prebiva u njemu i u drugim sljedbenicima. Kada, na primjer, piše da među onima koji dijele Kristov Duh, "Nema Židova ni Grka, nema ni roba ni slobodnjaka, nema ni muškog ni ženskog, jer svi su jedno u Kristu ", on nešto znači opširnije od povijesnog Isusa (Gal 3,28). Uskrsni ciklus, sa svom svojom oštrinom, radošću i neprobojnošću, govori o tom uvećanju ove povijesne Isusove priče u Kristovu priču.

Ova kozmička, kolektivna božanska stvarnost poznata kao Krist nije ograničena na kršćane (oni koji su sljedbenici povijesnog Isusa). Kršćani poznaju i doživljavaju karakter (ljubav, suosjećanje, dobrotu, il preko nekih citata) kozmičkog Krista kroz život i učenja Isusa iz Nazareta, ali Kristov Duh nije ograničen na kršćane. Jedna od najrazornijih grešaka koje je učinila crkva . . . bilo je inzistirati na tome da je Duh prisutan samo u vjernicima.”

Apostol Pavao rijetko spominje povijesnog Isusa. Najviše govori o kozmičkom Kristu s kojim smo sjedinjeni i u kojemu i po kojemu živimo. Mi smo u Kristu i Krist je u nama (Gal 2,20).

Kakvu bismo veliku sliku, veliku priču, univerzalnu, uključivu, vrstu kršćanstva Božjeg kraljevstva imali da više kršćana razumije i pravi te razlike! To je kozmički Krist u kojem svi mi “živimo, krećemo se i postojimo” (Dj 17,28). Krist je svjetlo koje prosvjetljuje svaku osobu (Ivan 1,9) i Duh je Istine, Branitelj koji prosvjetljuje cijeli svijet u duhovnoj stvarnosti (Ivan 16,7-11). Krist je Božja punina koji će na kraju sakupiti sve u sebi (Efežcima 1:10) i privući sve ljude u svjesno jedinstvo u Bogu (Ivan 12:32)

Vječni Kristov misterij započeo je Velikim praskom gdje je Bog odlučio materijalizirati se kao svemir. Otada su materijalno i duhovno uvijek koegzistirali, baš kao što se čini da kaže Postanak 1:1-2. Iako je Krist postojao davno prije Isusa i povezan je sa samim stvaranjem, čini se da kršćani misle da je Krist Isusovo prezime. Ono što nam Isus (povijesni Isus) dopušta zamisliti – jer to vidimo u njemu – jest da su božansko i ljudsko zauvijek jedno. . . . Bog je preuzeo svu ljudsku prirodu [Isus je arhetipsko, reprezentativno ljudsko biće] i zauvijek joj rekao 'da'! U različitim stupnjevima i s beskonačnim kvalitetama, Bog je preuzeo sve fizičko, materijalno i prirodno kao sebe. To je puni smisao utjelovljenja. Dopustiti tako važnu istinu, u potpunosti vjerovati u nju, uživati u njoj na praktičan način, trpjeti je s drugima i za druge – eto što znači biti "kršćanin"! Ništa drugo sada ne može. Ništa manje neće spasiti svijet od fundamentalizma.

Kakvu razliku čini ova vizija u tome kako vidimo svijet i naše mjesto u njemu, a također i u tome kako tumačimo i primjenjujemo Sveto pismo. Evanđelja, na primjer, spajaju i isprepliću sjećanja na povijesnog Isusa i navještaje živog Krista. Kada ovo razumijemo, Evanđelja imaju puno više smisla. Na primjer, razmotrite Isusovu izreku u Ivanu 14:6, koja nije stvarna izreka povijesnog Isusa, već izreka koju Ivanova zajednica pripisuje Isusu kao živom Kristu: “Ja sam put, istina i Život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.” To ne vrijedi za povijesnog Isusa, ali vrijedi za živoga Krista, u kojemu i po kojem svi živimo, dišemo i postojimo. Kozmičkog Krista poznajemo kroz povijesnu osobu Isusa, ali kozmički Krist može govoriti, crtati, prosvijetliti, dotaknuti i transformirati ljude sredstvima, metodama i posrednicima koji nisu povijesni Isus.

Naša spoznaja o Isusu je posredovana preko drugih. Krist smo mi koje znamo iz prve ruke, čak i ako nikada nismo čuli za Isusa. . . . U tom smislu čovjek ne mora biti kršćanin da bi upoznao Krista. Vi poznajete Krista kada poznajete sebe [istinsko ja, Božansko ja, Kristov Duh u sebi]. Možemo upoznati i iskusiti Kristovo Jastvo u sebi na više različitih načina. Za kršćane Isus je put i istina koja nas vodi u odnos s božanskim životom. Razmotrite i priču o Isusu koji hoda po vodi u Marku 6:45-52. Tesko je vjerovat da je povijesni Isus hodao po vodi. Ova je priča ukorijenjena u crkvenom naviještanju živog Krista, a ne u sjećanju na povijesnog Isusa. Neke evanđeoske priče jasno su ukorijenjene u povijesti Isusa iz Nazareta; druge priče (poput ove) pretežno su povezane s crkvenim navještajem kozmičkog Krista.

Markova oluja na moru proizlazi iz bogate tradicije u hebrejskim spisima, gdje je 1) more povezano sa zlim silama, i 2) Bog vlada morem. Prema drevnom mitu o stvaranju koji se pojavljuje u psalmima i prorocima, kada je Bog stvorio svijet i odvojio vode od kopna, Bog se morao boriti protiv monstruoznih sila kaosa koje su živjele u, ili su se poistovjećivale s njima, i pokoriti ih. Vode morske (Ps 89,8-10; Iza 57,8-10). Rahab je bilo jedno od imena iskonskog morskog čudovišta, ili možda personifikacija samog kaosa, kojeg je Bog morao pokoriti. Vidi posebno Ps. 107:23-29, koji je možda korišten za oblikovanje Markove priče. Također, Markova verzija jasno proizlazi iz hebrejskih slika i jezika ("Ja sam"; "ne boj se"; ide "proći") teofanije. Bog Mojsiju identificira sebe kao "Ja jesam". “Ne bojte se” bila je prva riječ koju su općenito izgovorili Bog ili anđeo kada su se Bog ili anđeli ukazali ljudima. Slika "prolaska" dolazi iz Izlaska 33:18, 19 gdje je Bog prošao pokraj Mojsija kada je Mojsije rekao Bogu: "Pokaži mi svoju slavu."

Mali uvod u temu pa koga zanima nek se uključi u diskusiju
Crist ili Hrist je naziv za određeno stanje ili stadijum svesti koje je dosegao Isus (tačnije on kao duhovno Biće, Duša).
Ono što treba znati je da svako od nas kao Duša jeste u jedinstvenom stanju svesti koje je dosegao do sada tokom mnogih iunkarnacija i to stanje svesti se nadograđuje tokom mnogih iskustava i života.
Jednoga dana, kada dosegnemo potrebno ili neophodno stanje svesti zaradimo pravo da pristupimo svesnoj ekspanziji naše duhovne svesti.
Šta ovo znači?
Zaradimo pravo da nas Duh Sveti prihvati i nadalje podučava iu vodi dok ne dosegnemo najpre Samo-Spoznaju ili Samo-Realizaciju kada iskustveno sagledamo i znamo da smo mi, Duša i da kao Duša imamo i svojua unutarnja ali spoljno ili fizičko telo. Od tog stadijuma nastavljamo sa svesnom ekspanzijom dok ne realizujemo stanje svesti poznato kao Bog-Svest.
Na tom putu je bio i čovek pod imenom Isus i stanje svesti koje je on realizovao poznato je kao Hrist/Crist pa je po njemu nazivan i sami Isus. Uistinu to nije ni ime niti prezime Isusa.
Inače, mimo toga, svi ljudi su proizvoljno pametovali i pričali kako su razumeli pa su zato i govorili da je Hrist u nama a mi u njemu. Izreka je netačna jer da bi neko bio u Hristu treba dosegnuti to stanje svesti jer drugačije se to ne može. Drugi deo, da je Hrist u nama više se odnosio na to da mi u sebi negujemo ljubav prema njemu, nezavisno da li smo ga nazvali Hristom misleći da je to njegovo ime, prezime ili pak da smi mislili na njega kao razvijeno duhovno Biće.
Istini za volju mi uvek trebamo druge gledati pre svega kao Duše jer na taj način raspoznajemo druge oko nas kao pravu Božansku iskru koja je besmrna kao i mi sami i kao takvi smo fokalna tačka Boga/kreatora/Tvorca a nikako da Bog vodi posebno mnogo račina o nama ili da ON posebno polaže svu ljubav u nas kao humanog bića.
Ova zabluda ili neznanje navodi ljude da se pitaju "Da lki Bog stvarno postoji ako toleriše naša stradanja, patnje i muke?" Ako bi shvatili i prihvatili da Bog neizmerno vili nas, Duša, i da smo mi besmrtni, pitanja bi nestala i vodilo bi se računa o duhovnim zakonima koji smatraju i prihvataju nas, Dušu, kao jedino odgovornu za naša dela, reči i misli. Zato mi po dolasku u novo telo sa sobom donosimo ono što na Istoku zovu Karma a ovde to zovu sudbina. To znači da moramo prektično i iskustveno naučiti zakone a pre svega Zakon Ljubavi i nastaviti delovanje i život uvek i jedino u skladu sa njim jer je on najviši zakon a svi ostali zakoni samo pomažu da dosegnemo vaj jedini i najviši jher tek kada gasagledamo i živimo apsolutno u skladu sa njim možemo napustiti ove razničke svetove i vratiti se u Nebesko Kraljevstvo.
Možemo prihvatiti izreku da smo mi u Duhu Svetom a Duh Sveti je u nama jer je Duh Sveti (kao Reč Boga) sveprožimajući/sveprisutan pa tako prožimai nas same i tu se sagledava da smo mi u Njemu ali je i On u nama.
Zato On, Duh Sveti, Reč Boga, treba biti ta "knjiga" (ovoi je moj izraz iako on ima utemeljenje u znanju da postoji stih u Bibliji koji kaže, "Ko sluša Reč Boga taj više ne umire" a ovo znači da onaj od nas ko se otvori prema Duhu Svetom da ga kontaktira i sluša Njegov Zvuk i vidi Njegovu Svetlost njegova svest će ekspandirati do neophodnog stadijuma a sa time će ekspandirati ljubav i svi ostaliu atributi Boga i mi se naći u Njegovom Kraljevstvu). Ovo je samo malo pojašnjenije rečeno u odnosu na ono što rekoh da svesno kontaktiramo Duh Sveti....
Ovim se kaže da možete tumačiti stihove iz Biblije i tumačenja mnogih propovednika na bezbroj načina ali ako se ne sagleda ovo što rekoh i ne učini praktičnim mi samo lutamo po bespuću ovih nižih svetova.
Jedino pravo znanje mi, Duša, dobijamo od Duha Svetog a preko Njegova dva aspekta, Svetlosti i Zvuka i to onako (bolje je reći) slično onome kako su apostoli iskusili hujanje vetra i imali plamenove/ognjene jezike naq svojim glavama. Tek tada mi slušamo Reč Boga (Duh Sveti) i nama se otvaraju kapije Neba.
Mimo ovoga u prepisci i prepirkama mogu se citirati svi pasusi Biblije i svih propovednika a istina će ostati izvan same diskusije i ljudi će ostati praznog srca i jalovog života sve dok ne dođe život kada to sagledaju i počnu praktikovati slušanje Reči Boga a ne bilo koju knjigu za koju veruju da je Reč Boga.
Pozdrav!

Isus nije dosegnuo Kristov nivo..
Moze se samo reci da je preko price o Isusu svjet saznao za visu sustinu a to je Krist.
Tu je poslužio svrsi.
No svjet je daleko od Krista u kojem nema podjela po polovima,rasi,boji kože,vjeri itd

Poslednja izmena:
Ja sam koren i rod Davidov, i sjajna zvezda Danica".
Danica-Venera se pojavljuje često pre Sunca u zoru i ona nosi ime po zori "dawn", a ne po reči "dan".
A boginja zore je H₂éwsōs, Eos, Usas, tj. Isus.
Može se lako pratiti do antičkih dana, čak do babilonske boginje Ishtar.
To je što se tiče imena Isus.

Hrist ili Krist je titula koju su prikačili isusu.
Vezu bih tražio u Krisni, odnosno sazveždju Vodolije koje dolazi.

Ja sam koren i rod Davidov, i sjajna zvezda Danica".
Danica-Venera se pojavljuje često pre Sunca u zoru i ona nosi ime po zori "dawn", a ne po reči "dan".
A boginja zore je H₂éwsōs, Eos, Usas, tj. Isus.
Može se lako pratiti do antičkih dana, čak do babilonske boginje Ishtar.
To je što se tiče imena Isus.
Ostara i Eostre kod Germana..a gle čuda star je zvezda a ost istok.......Easter engleski za Uskrs je slavljenje Ostare
kod nas Zorja...kod Balta Aušrine ili Austra..tu se vidi da su Balti bili na prelazu od Slovena ka Germanima...verujem da Ištar isto etimološki znači istočna zvezda kao Ostara...

kod Feničana Tanit što je kao naša Danica...
kod Rimljana je u dve ličnosti Aurora majka bogova vetra Venta i Venera
na bliskom Istoku Ser...slično kao Zorja..to je i ime po kome su Srbi dobili svoje ime ako je verovati karlovačkom doslovu

ja mislim da je čak i Izida tj. Isis ista boginja...

čak i Zoroaster je jasno od Zora i zvezda

sve su to ostaci drevne religije u kojoj se slavilo Sunce i zvezde...

dan i dawn dolaze od iste reči...zvezda Danica najavljuje dan
Hrist ili Krist je titula koju su prikačili isusu.
Vezu bih tražio u Krisni, odnosno sazveždju Vodolije koje dolazi.
sinkretizam...hrišćanstvo ima korene koji potiču iz mnogih religija..dal je neko samo prekomponovao stare moitove ili se takve stvari periodično događaju pitanje je

Ostara i Eostre kod Germana..a gle čuda star je zvezda a ost istok.......Easter engleski za Uskrs je slavljenje Ostare
kod nas Zorja...kod Balta Aušrine ili Austra..tu se vidi da su Balti bili na prelazu od Slovena ka Germanima...verujem da Ištar isto etimološki znači istočna

kod nas Zorja...kod Balta Aušrine ili Austra..tu se vidi da su Balti bili na prelazu od Slovena ka Germanima...verujem da Ištar isto etimološki znači istočna zvezda kao Ostara...

kod Feničana Tanit što je kao naša Danica...
kod Rimljana je u dve ličnosti Aurora majka bogova vetra Venta i Venera
na bliskom Istoku Ser...slično kao Zorja..to je i ime po kome su Srbi dobili svoje ime ako je verovati karlovačkom doslovu

ja mislim da je čak i Izida tj. Isis ista boginja...

čak i Zoroaster je jasno od Zora i zvezda

sve su to ostaci drevne religije u kojoj se slavilo Sunce i zvezde...

dan i dawn dolaze od iste reči...zvezda Danica najavljuje dan

sinkretizam...hrišćanstvo ima korene koji potiču iz mnogih religija..dal je neko samo prekomponovao stare moitove ili se takve stvari periodično događaju pitanje je
Tanit, Tana, Danu, Dana, Danica, Astarta, Anat, trebale bi biti Venera.
Medjutim, ne treba odbaciti ni mogućnost da ta imena mogu biti u vezi sa još jednom zvezdom koja izlazi pre Sunca-Sirijus.
Sirijus u Egiptu je izlazio helijakalno u sazvežđu Lava, baš kao što Ishtar-Inanna stoji na lavu.

I da, vrlo lako može biti Izida.

Back