Isus bi trebao biti Sin Svetog Duha

Posto je Sveti Duh sila Bozja, kao sto bi to bio polni organ kod muskarca (izvini na relativno neprikladnom poredjenju) i posto nije zasebna licnost, nego sila kojom Bog dela, to bih ja zakljucio ipak da je Bog Otac Isusa Hrista, Otac koji Ga je zaceo upotrebljavajuci svoju silu, kao sto bi bioloski otac upotrebio svoju silu da zacne svog sina u majci.
 
Zar ne bi bilo suvišno
da se Isus naziva Sinom Božijim
1. Ako je deo Tog samog Boga
2. Ako je jedan od troje koji su podjednaki?
3. Zašto je isključen Sveti Duh?
4. A opet samo hula na Sveti Duh se ne može oprostiti a može i na Boga -oca i na Isusa?
5. Zašto je sad Sveti Duh poseban ?

Da se ne ponavljam podižem stare teme i pitanja?
Metaphisic ovo je za našu diskusiju prvenstveno?
Molim odgovore!
 
Christadelphian:
"..jer ono što se u njoj začelo od Duha je Svetog"
Mt.1:20-22
Zašto nam onda Bog govori da je on Otac Isusu?
Osim toga obratite pažnju na
od "Duha je Svetog" a ne
od "Duha Svetog je"
Raspravljajmo u miru
Kao što vidiš niko se nije udostojio da mi odgovori
od 12 septembra
da li da podignem sve teme gde mi nije bilo odgovoreno , ima ih bar 30.
Zato znaj da se radujem tvojem dolasku i volji da mi nadu koja je u tebi predočiš.
 
Нико ти није одговорио из два могућа разлога:

1. Неки нису видели.
2. Они који су видели, само су се згрозили од силине глупости која извире из овог топика.

Јер, је писано:

(Рим. 8)
5 Jer koji su po tijelu tjelesno misle, a koji su po duhu duhovno misle.
6 Jer tjelesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir.
7 Jer tjelesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijemu niti može.
8 A koji su u tijelu ne mogu Bogu ugoditi.


Невероватно је да неко покушава Божју икономију да пореди са овоземаљским односима типа: мајка, отац , син, кћер, снаха, тетка, баба, стрина, итд... невероватно.. :roll:
 
Како несавршеном и ограниченом људском мозгу појаснити и дочарати оно што не може да спозна и разуме ? Најлакше тако што ће се употребити оно што тај људски мозак може да разуме, а отприлике постоји некаква аналогија. :roll:
 
Drugo
da li vidite razliku u
Od Duha je Svetog ili
Od Duha Svetog je .
Znači radi se o jednom Duhu koji je Svet a ne o jednoj osobi koji je Sveti Duh.
Imamo i mi duh pa nije zasebna osoba od nas samih !
Radi se o Božijem duhu
Što je u SZ vrlo jasno :
Pošto je Bog stvarno, osobno biće koje stoga ima osećanja i emocije, za očekivanje je da će On imati nekakav način deljenja svojih želja i osećaja s nama, Svojom decom i delovanja u našim životima načinom koji će biti u skladu s Njegovim karakterom. Bog sve ovo čini Svojim "duhom". Ako želimo spoznati Boga i imati aktivan odnos s Njim, trebamo znati šta je "duh Božiji" i kako on deluje.

Nije lako opisati tačno šta reč "duh" znači. Ako si bio na nekoj svadbi, na primer mogao si reći, "tamo je zaista bilo dobrog duha". Ovim si mislio da je atmosfera bila dobra, da je nekako sve u vezi svadbe bilo dobro; svi su bili otmeno odeveni, hrana je bila dobra, ljudi su ljubazno govorili među sobom, mlada je izgledala predivno, itd. Sve te različite stvari činile su "duh" svadbe. Slično, duh Božiji nekako sažima sve oko Njega. Hebrejska reč prevedena "duh" u Starom zavetu striktno znači "dah" ili "moć"; tako Božiji je duh Njegovo "disanje", sama bitnost Božija, koja odražava Njegov um. npr kako je reč "duh" upotrebljavana za nečiju svest ili sklonost . Da se duh ne odnosi tek na golu silu Božiju je očito iz Rim.15:19: "silom Duha Božijeg" .

Uobičajeno biblijsko učenje je da se čovekovo razmišljanje izražava u njegovim delima (Pri.23:7; Mt.12:34); malo razmišljanje o našim vlastitim delima će to potvrditi. Mi mislimo o nečemu i onda to uradimo. Naš 'duh' ili um može odraziti činjenicu da smo gladni i želimo hranu. Mi vidimo raspoloživu bananu u kuhinji; ta se želja 'duha' onda prenosi na delo – posegnemo za bananom, oljuštimo i jedemo. Ovaj jednostavan primer pokazuje zašto hebrejska reč za 'duh' znači oboje dah ili svest, i takođe moć. Naš duh, naša bitnost, se odnosi na naše misli i stim takođe na dela koja preduzimamo da izrazimo te misli ili sklonost unutar nas. Na daleko slavnijoj osnovi, Božiji je duh sličan; on je sila kojom On izlaže Svoje suštinsko biće., Svoju sklonost i nameru. Bog razmišlja i stoga deluje: "biće kako sam smislio i kako sam naumio izvršiće se" (Is.14:24).
 
Рекло би се да се ти заправо бавиш лексичком анализом, а не суштинском. Да ли је могуће да и у распореду речи налазиш скривени смисао ? Невероватно... ово је да човек напросто не поверује. :shock: :shock: :shock:
 
To nije leksička analiza
ali svaka je dobro došla
kao i svaka kritika i kritički pogled i analiza jer samo tako možeš učvrstiti svoju veru .
A ne slepom poslušnošću nekome o kome ni ne znaš ništa.
Da li si bolji od onog muslimana koji neće da se osvrne na slike koje si mu predočio ?
I on veruje nekome "koji je za njega već sve obavio"
 
Christadelphian:
kao i svaka kritika i kritički pogled i analiza jer samo tako možeš učvrstiti svoju veru

(Матеј 17)
15 I govoreći: Gospode! pomiluj sina mojega; jer o mijeni bjesni i muči se vrlo; jer mnogo puta pada u vatru, i mnogo puta u vodu.
16 I dovedoh ga učenicima tvojijem, i ne mogoše ga iscijeliti.
17 A Isus odgovarajući reče: o rode nevjerni i pokvareni! dokle ću biti s vama? dokle ću vas trpljeti? Dovedite mi ga amo.
18 I zaprijeti mu Isus; i đavo iziđe iz njega, i ozdravi momče od onoga časa.
19 Tada pristupiše učenici k Isusu i nasamo rekoše mu: zašto ga mi ne mogosmo izgnati?
20 A Isus reče im: za nevjerstvo vaše. Jer vam kažem zaista: ako imate vjere koliko zrno gorušičino, reći ćete gori ovoj: prijeđi odavde tamo, i prijeći će, i ništa neće vam biti nemoguće.
21 A ovaj se rod izgoni samo molitvom i postom.


Господ у горњој причици рече да се вера може ојачати САМО ПОСТОМ И МОЛИТВОМ. :roll:
 
Ono u vezi Jude i njegove izdaje niko nije ni pokusao da mi objasni. Da vidimo ovo.
Kazete Sveto Trojstvo. Kazete Otac, Sin i Sveti Duh su jedno.
Ovde sada vodite raspravu da li je Sinu Otac Bog ili Sveti Duh. Meni sada zaista nije jasno ko je kome Otac, ko je kome Sin i da li su oni zaista jedno ili ipak nisu. A ako jesu onda je svako svakome Otac i svako svakome Sin, pa je onda i Sin sam sebi Otac. A ako procitamo Jevandjelje videcemo da Sin kaze za sebe da je on Sin covecji.
Ko uspe da mi sve ovo objasni prostim recima kako bi detetu objasnio, svaka mu cast
 
rdeki:
Ono u vezi Jude i njegove izdaje niko nije ni pokusao da mi objasni. Da vidimo ovo.
Kazete Sveto Trojstvo. Kazete Otac, Sin i Sveti Duh su jedno.
Ovde sada vodite raspravu da li je Sinu Otac Bog ili Sveti Duh. Meni sada zaista nije jasno ko je kome Otac, ko je kome Sin i da li su oni zaista jedno ili ipak nisu. A ako jesu onda je svako svakome Otac i svako svakome Sin, pa je onda i Sin sam sebi Otac. A ako procitamo Jevandjelje videcemo da Sin kaze za sebe da je on Sin covecji.
Ko uspe da mi sve ovo objasni prostim recima kako bi detetu objasnio, svaka mu cast
Prijatelju
Ja hoću da potvrdim da nisu jedno i zato dajem "impulse" za razmišljanje na razne načine što mnogi drugačije shvataju ali nije bitno meni je bitno da sam dao sve od sebe da predočim nešto o čemu se treba razmisliti.
Ako bi bilo kako sam i kažeš svako svakome otac i svako svakome sin onda takvih pojmova ne bi ni bilo !
Logika ti govori kako si i sam video
Isus govori stalno da je Sin čovečiji da nam potvrdi svoju prirodu koja je kao i naša
 
Christadelphian:
Drugo
da li vidite razliku u
Od Duha je Svetog ili
Od Duha Svetog je .

Svoju teoriju gradis na pogresnom prevodu! Nadam se da ce oni koji citaju ovo tvoje baljezganje da provere u jos nekom izvoru ovo sto si napisao.

Samo je Sinod SPC koristio ovakvu konstrukciju prevoda, sto je jos jedna od mnogih jeretickih gresaka ove crkve. Ali pogledaj 18 stih koji ipak objasnjava od koga je je Marija trudna.

I proveri ove prevode koji su u skladu sa 18. stihom.
Latinski:
Mat 1:20 haec autem eo cogitante ecce angelus Domini in somnis apparuit ei dicens Ioseph fili David noli timere accipere Mariam coniugem tuam quod enim in ea natum est de Spiritu Sancto est
Grcki:
Mat 1:20 tau/ta de. auvtou/ evnqumhqe,ntoj( ivdou.( a;ggeloj Kuri,ou katV o;nar evfa,nh auvtw/|( le,gwn( VIwsh.f( ui`o.j Dabi,d( mh. fobhqh/|j paralabei/n Maria.m th.n gunai/ka, souĹ to. ga.r evn auvth/| gennhqe.n evk Pneu,mato,j evstin ~Agi,ou\
Engleski:
Mat 1:20 But when he thought on these things, behold, an angel of the Lord appeared unto him in a dream, saying, Joseph, thou son of David, fear not to take unto thee Mary thy wife: for that which is conceived in her is of the Holy Spirit.
Makedonski:
Mt 1:18 A rađanjeto na Isus Hristos stana vaka: koga Negovata majka Marija beše svršena za Josif, pred da zaživeat zaedno, se dozna deka e bremena od Svetiot Duh.
Savremeni srpski:
Mt 1:20 Ali, dok je on još o tome razmišljao, u snu mu se pojavi Gospodnji anđeo i reče: >>Josife, sine Davidov, ne boj se da uzmeš Mariju za ženu jer je ono što je u njoj začeto od Svetoga Duha.
Krscanska sadasnjost:
Mt 1:20 Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.
 
Prvo prijatelju
ja molim i najbliže da provere šta im govorim a ne da me slede .
Drugo ne gradim svoju veru na osnovu tog stiha imaš bar 4 moja topika (kratka) gde je izneto nekoliko činjenica o Svetom Duhu .
Treće hvala ti na trudu ali latinski mi ništa ne znači jer ga ne znam.
Četvrto ako imaš jedan ili dva prevoda ne reci "svi" već reci "one koje ja imam"
Ja imam sledeće prevode
SAS SPC "od Duha je Svetog"
Čarnić "od Duha je Svetog"
Bakotić "od Duha je Svetog"
Karadžić "od Duha je svetoga"
Duda Fućak "je od Duha Svetog"
NWT - ima sasvim drugačiji smisao u moju korist ali njega nećemo uzeti u obzir jer znamo koliko su svedoci prilagodili Pismo svojoj doktrini.

OVo sam ja pronašao a vi proverite i opet vam kažem ne uzimajte ovakve stihove za dokaz , čisto divanimo .
Ovakvi dokazi su dopune onim pravim.
 
Christadelphian:
Prvo prijatelju
ja molim i najbliže da provere šta im govorim a ne da me slede .
Drugo ne gradim svoju veru na osnovu tog stiha imaš bar 4 moja topika (kratka) gde je izneto nekoliko činjenica o Svetom Duhu .
Treće hvala ti na trudu ali latinski mi ništa ne znači jer ga ne znam.
Četvrto ako imaš jedan ili dva prevoda ne reci "svi" već reci "one koje ja imam"
Ja imam sledeće prevode
SAS SPC "od Duha je Svetog"
Čarnić "od Duha je Svetog"
Bakotić "od Duha je Svetog"
Karadžić "od Duha je svetoga"
Duda Fućak "je od Duha Svetog"
NWT - ima sasvim drugačiji smisao u moju korist ali njega nećemo uzeti u obzir jer znamo koliko su svedoci prilagodili Pismo svojoj doktrini.

OVo sam ja pronašao a vi proverite i opet vam kažem ne uzimajte ovakve stihove za dokaz , čisto divanimo .
Ovakvi dokazi su dopune onim pravim.

I ovde se jasno vidi da je samo srpski prevod, i to ne svi, koristio ovu konstrukciju na osnovu koje su pokrenuo topik. Posto ti je topik neodrziv, ukini ga.
 

Back
Top