Istrijani kao nova izmisljena nacija na Balkanu

Увек постоји интерес. Хрватска прво мора да повуче признање исламске такозване државе Косово, затим да признао реалност у такозваној БиХ, дакле да призна РС и да отвори питање трећег ентитета.

Пошто они то наравно не желе, онда нама иде у прилог да ''комшији цркне крава'' и да потенцирамо то питање Истре, посебно у овој ситуацији када Матео Салвини је најзначајнија фигура у Италији и када се италијански национализам враћа на велика врата.

Ми смо испоштовали Хрватску маскимално, признали смо је у својим авнојевским границама, како су они и желели, чак им нудимо и проширење, т.ј. да заједно узмемо своје делове такозване БиХ, а они нама враћају тако што шурују са исламистима и признају исламску такозвану државу Косово и саботирају Србију на сваком кораку.
A normalno- gde je Istra tu je i Dalmacija [emoji847]

Istrijaneri se nikada Hrvatima nisu smatrali.
Nije to nikakva izmišljena nacija.
Jednostavno, Hrvatska tu teritoriju nikada nije držala. Ona pripada Italiji.

Stanovništvo poluotoka Istre bili su u 19. stoljeću Talijani, Hrvati i Slovenci. Istočni dio Istre do rijeke Raše, bio je u prošlosti dio hrvatskog teritorija.

- - - - - - - - - -

Autohtoni Istrijani su jedino Talijani.

To je nemoguće, jer Talijani su nastali kao nacija tek u 19. stoljeću.

- - - - - - - - - -

Ona Liga za sever će to rešiti.
Hrvatska je neodrživa u ovim granicama.

Jedina država na prostoru ex YU u pravom smislu te reči, je Srbija.
Sve ostalo su veštačke tvorevine, krpe i sateliti.
Godine koje dolaze će to potvrditi.

Komentar ti pati od nepoznavanja elementarne logike. Protok vremena može samo dodatno potvrditi stanje, nikako suprotno.

Ej pa to s izludeli Splicani koje boli Dzoka za rvacki jezikz:lol:

Naravno. Tako je bilo oduvijek u Splitu. Bit će zato još Marko Marulić (1450.-1524.) napisao na naslovnici "Judite" (1521.) da je u "versih hrvacki složena".

200px-Judita-str1.gif

Stanovništvo poluotoka Istre bili su u 19. stoljeću Talijani, Hrvati i Slovenci. Istočni dio Istre do rijeke Raše, bio je u prošlosti dio hrvatskog teritorija.

- - - - - - - - - -

To je nemoguće, jer Talijani su nastali kao nacija tek u 19. stoljeću.

- - - - - - - - - -

Komentar ti pati od nepoznavanja elementarne logike. Protok vremena može samo dodatno potvrditi stanje, nikako suprotno.

Hrvati živeli u Istri ... ajde?

Ma šta reče. Da nije Tomislav i tamo bio kralj?

Opet lažunjate

Hrvati živeli u Istri ... ajde?

Ma šta reče. Da nije Tomislav i tamo bio kralj?

Opet lažunjate

Popis stanovnika Istarske županije:
Struktura stanovništva 2011:

Hrvati 142.173 ( 68,33 % )
Talijani 12.542 ( 6,03 % )
Srbi 7.206 ( 3,46 % )
Bošnjaci 6.146 ( 2,9 % )
Albanci 2.393 ( 1,15 % )
Slovenci 1.193 ( 1 % )
regionalno se izjasnili 25.203 (12.11%)
Neopredijeljeni 4.078 ( 1,96 % )

Imaš šansu da postaneš Istrijan tvoj status u Srbiji će se znatno poboljšati, nemoj mi odmah odgovoriti razmisli malo.

Šta mu fali i ovako? Mi naše Hrvate poštujemo.
Nije se valjda žalio na odnose?

- - - - - - - - - -

Popis stanovnika Istarske županije:
Struktura stanovništva 2011:

Hrvati 142.173 ( 68,33 % )
Talijani 12.542 ( 6,03 % )
Srbi 7.206 ( 3,46 % )
Bošnjaci 6.146 ( 2,9 % )
Albanci 2.393 ( 1,15 % )
Slovenci 1.193 ( 1 % )
regionalno se izjasnili 25.203 (12.11%)
Neopredijeljeni 4.078 ( 1,96 % )

Sve će se to izjasniti kao Italijani.

Interesantno da se njih 12 % izjasnilo regionalno kao Istrijani ili Istrani. To su uglavnom Hrvati. Zanimljivo da se Talijani iznjašnjavaju kao Talijani, a ne regionalno kao Istrijani ili što bi bilo logično kao Veneziani (Venecijanci) koji su vladali ovim područjem do 1806 godine kad su Francuzi (Napoleon) ukinuli Republiku Veneciju.

Sve će se to izjasniti kao Italijani.
Što se mene tiče, ja bih se izjasnio kao Kanađanin, ali oni neće da postanem njihov državljanin i da uživam u njihovom standardu.

Prema popisu stanovništva iz 2011. 10 najčešćih prezimena u Istarskoj županiji su:

Benčić
Buršić
Radolović
Peruško
Miletić
Božić
Brajković
Matošević
Poropat
Ivančić

To bi trebali biti Talijani. Musolini je to pokušavo 20 godina uz teror, pa nije uspio. Zabranio je hrvatski jezik, izbacio iz svih prezimena u Istri završetak na ć. Tako je Buršić postao Bursi i slično.

Interesantno da se njih 12 % izjasnilo regionalno kao Istrijani ili Istrani. To su uglavnom Hrvati. Zanimljivo da se Talijani iznjašnjavaju kao Talijani, a ne regionalno kao Istrijani ili što bi bilo logično kao Veneziani (Venecijanci) koji su vladali ovim područjem do 1806 godine kad su Francuzi (Napoleon) ukinuli Republiku Veneciju.

Izvan tvojih opažaja takvi Hrvati ne postoji , odbegle su to ovčice iz hrvatskog tora ili nikad njemu nisu ni pripadali .

Poslednja izmena:
Ja son žive i dela va Istre. Anka va školu sam tamo hodi. Navadi son naš zajik Labinjonski. Jedan od hrvatskih dijalekata u Istri. Mislim da znam jako puno o Istri i njenim stanovnicima među kojima imam jako puno prijatelja..

Ljudi su imali prilike da se izjasne da li su Hrvati ili Istrijani i odabrali su ovo drugo , točka. To bi bilo kao kad bi neko tvrdio kako su Crnogorci koji su se tako izjasnili zapravo Srbi.

Back