Istražni tim o NIS-u: tim, mit, legenda

stugots

Čovek
Poruka
33.096
Autorska temilica

Poštovane kolege forumaši, želim da vam na današnji dan čestitam šestogodišnjicu od formiranja legendarnog istražnog tima pri MUP-u čiji je cilj preispitivanje svih sumnjivih okolnosti u vezi sa jednom od najvećih, ako ne i THE najveće afere za vreme žutih - privatizacije NIS-a.


FORMIRAN ISTRAŽNI TIM O NIS-U: Stefanović najavio preispitivanje svih okolnosti privatizacije!
POLITIKA
11.08.2014. 17:58h


NIS je privatizovan krajem 2008. godine tako što je vlasnik 51 odsto akcija kompanije postao ruski Gaspromnjeft

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao je specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju Naftne industrije Srbije, saopštio je danas Biro MUP-a za saradnju s medijima.
NIS je privatizovan krajem 2008. godine tako što je vlasnik 51 odsto akcija kompanije postao ruski Gaspromnjeft. Taj većinski paket je prodat za 400 miliona evra sa obavezom ruskog partnera da uloži 500 miliona evra u modernizacjiu Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predviđenom roku.

Inače, u nizu saopštenja koje su ovih dana i danas razmenile SNS i DS na temu ugovora o privatizaciji pojedinih preduzeća, naprednjaci su naveli da više nemaju pitanje za ugovor koji su Borko Stefanović i Bojan Pajtić pravili sa NIS-om, jer će im na to, kako kažu, odgovor dati državni organi.

https://www.kurir.rs/vesti/politika...o-preispitivanje-svih-okolnosti-privatizacije


Legendaran je ovaj istražni tim, jer evo šest godina prođe, a niko živ ne zna da li uopšte postoji i šta radi, ako uopšte nešto radi. Do sada smo, koliko sam ja to bio u mogućnosti da pronađem, dobili samo dva apdejta o radu ovog istražnog tima, prvi je bio 2016. godine

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u avgustu 2014. godine da je formirao specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti u vezi sa privatizacijom NIS-a.

MUP je u odgovoru naveo da je predistražni postupak još u toku, i to po osnovu zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koje je MUP-u dostavilo Više javno tužilaštvo u Beogradu. U odgovoru MUP-a se navodi i da radna grupa nije završila svoj rad i da prikupljanje podataka još traje, nakon čega će izveštaj o tome biti predat tužilaštvu.

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/132777/Istraga-o-privatizaciji-NIS-a-jos-na-pocetku.html

A drugi 2018. godine


Istraga o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS) koju je u avgustu 2014. formiranjem Specijalnog istražnog tima, pokrenuo lično ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dalje je u početnoj fazi. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Više od četiri godine nakon pokrenute istrage nema nijedne podignute krivične prijave, a Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Specijalnom istražnom timu da nastavi rad na prikupljanju dokaza i informacija.

„Naloženo je da, u saradnji sa javnim tužilaštvom, Specijalni istražni tim nastavi rad na prikupljanju podataka u cilju identifikacije konkretnih lica koja su eventualno izvršila krivično delo koruptivne prirode, prilikom privatizacije NIS-a“, stoji u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na upit RSE.


https://www.slobodnaevropa.org/a/29673520.html


Dakle, na svake dve godine dobijemo apdejt. Šta mislite vi kolege forumaši, da li ćemo ga dobiti i ove? Mislite li da ovaj mitski istražni tim zaista postoji? Kažu da postoji, ali niko ga nije video...
 
Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.