Истраживање - анкета: повећан број Украјинаца спремних на територијалне уступке Русији због мира

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
85.588

Истраживање– анкета: повећан број Украјинаца спремних на територијалне уступке Русији због мира​

677z381_Povesan-broj-Ukrajinaca-spremnih-na-teritorijalne-ustupke-Rusiji.jpg

Број Украјинаца који су спремни на територијалне уступке Русији зарад постизања мира се повећао (Фото/ EPA-EFE/ROMAN RIOS)

КИЈЕВ – Број Украјинаца који су спремни на територијалне уступке Русији зарад постизања мира се повећао. Док се смањио удео оних који су против било каквих уступака, показало је истраживање Кијевског међународног института за социологију (КИМС), објављено данас.
Истраживање, спроведено у децембру, показало је да је између октобра и децембра број Украјинаца који су спремни да предају део територије Русији повећан са 32 на 38 одсто како би се постигао мир, пренела је украјинска Правда. Истовремено, смањен је удео оних који су против било каквих уступака на 51 одсто са 58 одсто почетком октобра.
КИМС је саопштио да је број Украјинаца спремних на компромис порастао у свим регионима земље, али да је и даље свуда већи број оних који се противе територијалним уступцима. „Међу песимистима 59 одсто сматра да треба направити одређене територијалне уступке, 27 одсто је категорички против.
Код оптимиста је ситуација управо супротна - 60 одсто је категорички против било каквих уступака, а 31 одсто је углавном спремно на одређене уступке”, додали су из КИМС-а. Социолози су рекли да је у децембру 41 одсто подржало опцију одлагања ослобађања окупираних територија и забране уласка у НАТО, али са уласком у ЕУ, док је 47 одсто ову опцију сматрало неприхватљивом.
Током претходног анкетирања у јуну је 38 одсто Украјинаца било спремно да прихвати ову опцију, а 54одсто је било против. Истовремено, уколико Украјина добије чланство у НАТО, поред чланства у ЕУ, чак и уз одлагање ослобађања окупираних територија, 64 одсто је спремно да подржи ову опцију, док 21 одсто против.
У јуну је 47 одсто било спремно да подржи ову опцију, у поређењу са 38 одсто анкетираних који су били против. Више од половине Украјинаца, око 60 одсто, је рекло да би прихватило опцију чланства у НАТО и ЕУ и ослобађање Херсонске области и Запорожја, уз одлагање ослобађања Донбаса и Крима.
Против те опције је 26 одсто Украјинаца, у поређењу са 33 одсто људи који су се противили овој могућности у јуну, преноси Танјуг.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...nih-na-teritorijalne-ustupke-rusiji-zbog-mira

Još će se povećavati taj procenat usled nemoći vraćanja teritorija. Onog trenutka kad predje 50% onda će svaki ukrajinski lider moći nesmetano vladati i ne biti nekakav izdajnik. Kod nas je drugačije, ne možeš se otvoreno odricati teritorije ali možeš jedno pričati a drugo raditi.

Još će se povećavati taj procenat usled nemoći vraćanja teritorija.
teritorije su samo bonus rusima, a cilj je demilitarizacija, ukrama nikako da udje u glavu da moraju da kazu slava dezerterima, a ne herojima, ja kao da pricam zidovima, mantram to vec mesecima
pratim zapadne medije, i i dalje ih bodre dok rusiju omalovazavaju, onda citamo o nekakvom kao plavim slemovima, razgranicavanje, to samo ako su rusi sisali vesla - nece se desiti jer bi biloi suludo da rusi pristanu https://srbin.info/svet/2025-ta-kljucna-za-sudbinu-rusije-zapad-sprema-carski-scenario/
Чак и мрежа Михаила Ходорковског, познатог противника Кремља, признаје да Москва неће пристати на неповољан споразум. Њихова анализа Путиновог обраћања показује да Русија не намерава да преговара о територијама нити да прави компромис у вези са својим суверенитетом.

Kod nas je drugačije, ne možeš se otvoreno odricati teritorije ali možeš jedno pričati a drugo raditi.
mozes i da padnes s vlasti, ili da budes svrgnut, da pobegnes, dobijes azil, da popijes caj u rusiji

Poslednja izmena:
Sad ću ja malo populistički,
ali zaista je umobolno ratovati za teritoriju.

Rat za teritoriju odgovara jedino vladajućoj strukturi,
narod od toga nema koristi.

Ne moramo ništa da izmišljamo,
naša i svetska sreća je da postoje zaista napredne regije i nacije,
jedna je Evropska unija.
Na nju se treba ugledati - ako je moguće i ako smo dotle dobacili !

Granice se brišu, to je rešenje,
ali izgleda da pre toga ima mnogo trave da se popase ...

Sad ću ja malo populistički,
ali zaista je umobolno ratovati za teritoriju.

Rat za teritoriju odgovara jedino vladajućoj strukturi,
narod od toga nema koristi.

Ne moramo ništa da izmišljamo,
naša i svetska sreća je da postoje zaista napredne regije i nacije,
jedna je Evropska unija.
Na nju se treba ugledati - ako je moguće i ako smo dotle dobacili !

Granice se brišu, to je rešenje,
ali izgleda da pre toga ima mnogo trave da se popase ...
Jos ce mnogo vode proteci dok vecina ne pocne da razmislja tako pragmaticno.
Licna imovina i ok, kao sto sada posmatras granice opstina, dal si u ovoj ili u onoj.

Još će se povećavati taj procenat usled nemoći vraćanja teritorija. Onog trenutka kad predje 50% onda će svaki ukrajinski lider moći nesmetano vladati i ne biti nekakav izdajnik. Kod nas je drugačije, ne možeš se otvoreno odricati teritorije ali možeš jedno pričati a drugo raditi.

Koliko znam, opcija "teritorije za Nato", je postojala odavno. Naravno nezvanično. Ali ta varijanta može da se realizuje bez problema pošto predstavlja win-win situaciju. To je čak i bio moj predlog "mirnog rešenja" koji sam izneo iha haj kad. I dok bi zapad na to pristao odma, mislim da Putin ne želi. Tako da je praktično sve na njemu, on odlučuje kad će biti mira.

Koliko znam, opcija "teritorije za Nato", je postojala odavno. Naravno nezvanično. Ali ta varijanta može da se realizuje bez problema pošto predstavlja win-win situaciju. To je čak i bio moj predlog "mirnog rešenja" koji sam izneo iha haj kad. I dok bi zapad na to pristao odma, mislim da Putin ne želi. Tako da je praktično sve na njemu, on odlučuje kad će biti mira.
Ne treba Rusima davati ništa. Stvar je principa. Ti bi možda smatrao fantastičnim sporazum gde Putin zdržava 1 zrno peska ukrajinske teritorije, ali meni bi to bilo porazno

Ukoliko postoji mogućnost bilo kakvih vojnih veza zapada i ukrajinskog režima, to je opasnost za Rusiju. Vojno prisutstvo, naoružavanje, bilo šta...
Zato svaki sporazum o kraju rata mora da isključi mogućnost takvih vojnih veza. Naravno i da se ponište fašističke mere poput proterivanja ruskog jezika i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Šta bi Ukrajinci ustupali kad su teritorije u pitanju, to je lepo da se zna, ali to nije glavna tema, ako je uopšte tema.

Анкета: Кога би Украјинци за председника​

677z381_69-677983437d997.jpg

Валериј Залужни (Фото EPA-EFE/Oleg Petrasyuk)

Анкетирано је 5.000 грађана на територији под контролом Украјине коју је спровела невладина организација „Напредне правне иницијативе“ са питањем кога би волели за председника Украјине.
Анкета је показала да би, ако би данас били одржани избори, бивши врховни командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни добио 24,3 одсто гласова, Владимир Зеленски би добио само 16 одсто, а бивша премијерка Јулија Тимошенко – 12,6 одсто, преноси mk.ru.

Back