Istorijsko pravo Bugara na teritorije van njihove zemlje

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.660
Hteo bih da prodiskutujemo o temi i pravima bugara koje imaju na teritorije Makedonije, severne Grcke i drugih zemalja. Molim Vas da se i bugari ukljuce i ako smatraju da imaju pravo to da obrazloze i da daju dobre argumente, dokaze. Isto tako molim drugu stranu koja smatra da nemaju nikakvih prava da to obrazloze dobrim primerima.

Ja lično smatram da svaki narod treba da izbori slobodu u krvi da bi imao državu. Konkretno Albanci i Makedonci dobili su svoje države dekretom bez oslobodilačke borbe(Srbi su proterali turke sa teritorija njihovih današnjih država i delimično grci i bugari). To ne znači da oni ne postoje. Svakako da albanci i makedonski sloveni postoje kao zasebne etničke grupe koje su u poslednje vreme obrazovale narod/naciju/državu ali čini mi se nezasluženo.

Upravo zbog toga me zanima koliko Bugari imaju istorijsko pravo na neke teritorije.

Da li ti cu ikad za De Jure i De Facto?

Na primer trenutno je Srbija De Jure sa Kosovom, a De Facto nije.

Mogu sada da ti se pojave i neki iz Vizantije i pocnu da prave imperiju na sred Balkana jer po De Jure osnovi imaju prava na to jer su nekad imali tu teritoriju, ali De Facto su iscezli.

Bugarska po navrsetku Balkanskog rata De Facto i De Jure nema osnova na bilo koju teritoriju u okviru Srbije, Makedonije i Grcke. Dodatno tu stavljamo i njihovu ulogu u WW2.

Po mirovnoj konferenciji u Parizu od 1946-1947 godine uspeli su da preotmu teritoriju Rumuniji i mislim da su oni jedina fasisticka zemlja koja je uspela da poveca svoju teritoriju nakon WW2.

Koga briga što su oni to dobili na taj način? Ameriku, Britaniju, Francusku ? Srbija je tu najgore prošla jer se moralo ići oružjem inače ništa se ne bi pokrenulo na Balkanu nakon vijekova letargije i uljuljkanosti u zaostali sistem turskog okupatora.

Bugari su jedini pametno odigrali kad je trebalo, prave karte na sto stavili i puno bolje prošli sa manje žrtava, jer se nisu inatili prema svima. Da Srbija hoće imati imalo pameti isto to da uradi nekad u budućnosti bilo bi fantastično.

Znam da je to sa moralne strane izuzetno pokvareno i zato mnogi u Srbiji to gledaju sa gađenjem postupke Bugara u prošlosti (možebit da im je jedan od razloga za njihovo ponašanje bila i sama vladajuća kasta koja se za razliku od Srbije okrenula Njemačkoj, a ne Austro-ugarskoj ili Francuskoj. Pokvarenost i licemjerstvo su sasvim legitimne političke strategije (koliko god se to mnogima činilo neshvatljivo).

Ethnographic_map_of_the_Southern_Slavs%2C_1913.jpg

U jednom istorijskom trenutku uza sva Preterivanja, Ova karta ima neke elemente tacnosti,ali postoji i drugi istorijski trenutak,kada smo Mi digli ustanak protiv Turskog Osvajaca i sami Sebe Oslobodili, Bugari su kao i uvek,bili najcrnje roblje tom Osvajachu i nezaboravimo i to da je Srpska Vojska 1878 god,doshla zajedno sa Ruskom Vojskom do Kapija same Sofije i tako je uz Rusku a i Srpsku pomoc nastala nova Bugarska nacija i Drzava...

Питање је да ли Бугари уопште постоје. По мени је највероватније да реч води порекло од влага, и да означава народ који живи крај воде или реке. Тако имамо Бугарске државе на Волги, Дону, Дњепру, Дунаву, а етничка припадност је упитна.

U jednom istorijskom trenutku uza sva Preterivanja, Ova karta ima neke elemente tacnosti,ali postoji i drugi istorijski trenutak,kada smo Mi digli ustanak protiv Turskog Osvajaca i sami Sebe Oslobodili, Bugari su kao i uvek,bili najcrnje roblje tom Osvajachu i nezaboravimo i to da je Srpska Vojska 1878 god,doshla zajedno sa Ruskom Vojskom do Kapija same Sofije i tako je uz Rusku a i Srpsku pomoc nastala nova Bugarska nacija i Drzava...

Bugari su politicki pismeniji, zreliji, lukaviji, podliji narod. Tkoji je tisucu puta bolje prosel u povjesti, sukladno njinim zverstvima, tkoje prate krvati.

Mi nismo trebali nis raditi, i nas bi Rusi oslobodili, i uzeli bi bar Serdicu-Sofiju. Jer prerano oslobadjanje je CEMENTIRALO GRANICE ka Turskoj, kasnije sa tutama.

Uz enormne zrtve i zulume, tute su se samo razmnozavale i vodale turske opanke i .....iimaju 111.000km2 i morw (1913 cak i na Egej do Kavale)...mi Adu Ciganliju.

Бугарска има право да влада читаве Југоисточне Европе још од времена цара Симеона Великог (893-927),када Бугарско царство је владало све земље од Будимпеште до Кијева и од Драча до Једрена.Бог је створио Бугаре да владају Југоисточне Европе.

First_Bulgarian_Empire_Xc.png

Бугарска има право да влада читаве Југоисточне Европе још од времена цара Симеона Великог (893-927),када Бугарско царство је владало све земље од Будимпеште до Кијева и од Драча до Једрена.Бог је створио Бугаре да владају Југоисточне Европе.

Изгледа да је тај Бог био на годишњем одмору 1913-1944.

И тако Бугарска је 111 хиљада квадратни километара, она има више територије од Србије.Вратићемо наша земља,кад тад.

Тај аргумент ми не значи ништа, ја сам из земље која је неколико пута већа од Бугарске.

Ne postoji istorijsko pravo u real-politici , to je samo deo propagande koja je potrebna da se nahrani tupavo stanovništvo.

Kad je iko išta dobio na osnovu tzv.istorijsog prava?? , ja takav narod ne poznajem niti državu.

Nije knez Miloš nii nIkola Pašić niti bilo ko od Srba rekao velikim silama i na konferncijama :"E slušajte , mi smo imali cara Dušana i zato na pripada Makedonija" , a velike sile i ostali odmah uzvratiše :"E ako je srpski car Dule u pitanju onda vam Makedonija automatski pripada , izvolite je odmah"

Priče o istoirjskom pravu mogu samo pušti nezrele i tupavenacije kao što je srpska , a pogotov u 21.veku.

Šta znači istorijsok pravo?? , pa ništa drugo nego je to za nacionaliste sinonim da ti je nešto od boga autmatski pripada.

Nešto je tvoje samo onda kad si u stanju da ga dobrom i pametnom politikom ugrabiš akotamo živi tuđi narod a zadržiš ako tamo živi tvoj narod, sve ostale priče ovog tipa je zaluđivanje tupavog naroda.

Bugarima kao ni bilo kojem narodu ništa istorijski ne pripada.

Aco, koliko je Bugara zbrisalo na zapad u poslednjih nekoliko godina...pukli ste totalno, samo čudo može da vas spasi

Aco, koliko je Bugara zbrisalo na zapad u poslednjih nekoliko godina...pukli ste totalno, samo čudo može da vas spasi

Nešto razmišljam, Bugarska mu dođe jedina zemlja iz okruženja koja nema dijasporu (ili je zanemarljiva) u susednim zemljama (ne računajući uzak pogranični pojas sa Srbijom). Recimo, u Čokalistanu kojeg svojataju otkad znaju za sebe, ima po popisu nešto oko hiljadu Bugara.

Back