Istorijski trenutak: Nemci otvorili vrata i za naše radnike

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
92.072
Istorijski trenutak: Nemci otvorili vrata i za naše radnike

Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje i iz zemalja koje nisu članice EU.

Nemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutrašnjih poslova Horst Sehofer (CSU).

Ministri ekonomije i rada Petar Altmeier (CDU) i Hubertus Heil (SPD) su pohvalili novi zakon ocenjujući da će on omogućiti pravedne šanse i jasna pravila u politici useljavanja kvalifikovane radne snage.

Altmajer je rekao kako se radi o istorijskom trenutku u kojem je Nemačka promenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

"Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja je trajala 30 godina", rekao je ministar rada aludirajući na dugogodišnje odbijanje političkih faktora u Nemačkoj da proglase državu useljenčkom.

Ministar rada je primetio da demografske promene i digitalizacija stavljaju nemačku ekonomiju pred veliki izazov, te da joj već sada nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika.

On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki, pa će tako, na primer, uz stručnu dokvalifikaciju, od presudne važnosti biti i poznavanje nemačkog jezika.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Nemačke ili Evropske unije.

Prema novom zakonu, gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti da reaguju na kretanja na tržistu rada i shodno potrebama menjaju kriterijume za zapošljavanje radnika koji ne dolaze iz Evropske unije.

Sukob između stranaka vladajuće socijaldemokratsko-demohrišćanske koalicije najviše se vodio o pitanju tretmana osoba kojima je odbijen zahev za azil, ali se zbog nemogućnosti proterivanja već godinama nalaze u Nemačkoj, gde su delimično uključeni na tržište rada.

Ovim osobama, među kojima je i mnogo stanovnika zapadnog Balkana, uz određene uslove, poput poznavanja nemačkog jezika i dobre integracije na tržište rada, biće omogućeno trajno zapošljavanje na temelju novog zakona o useljavanju stručnjaka.
https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2018&mm=12&dd=19&nav_id=1484030

Nauče brzo naši ljudi nemački jezik. Srećom nisu se školovali u istoj školi kao naš prestolkonaslednik, koji već 30 godina ne može da nauči Srspki jezik :D

Мени та прича како он не зна српски постаје неописиво досадна... Ето вам президент, човек растура српски. И све српско.

Мени та прича како он не зна српски постаје неописиво досадна... Ето вам президент, човек растура српски. И све српско.

Slažem se :D

Al kao što si video iz uvodnoh teksta, srbosi ne mogu da rade i Nemačkoj ako ne govore njihov jezik. Kako bi onda neko mogao da vodi državu Nemačku ako ne zna njihov jezik, pa to je nezamislivo za jednu normalnu zemlju :)

Немачки је диван језик, савршено је логичан и некако кад се састави реченица све лепо кликне.

Ја ја, братен бератен унд камаратен... Фуфунциш, нојн унд нојциш. Руф мих ан.

Српски је најлепши језик на свету. А ја имам ту привилегију да га зовем матерњим.

- - - - - - - - - -

Slažem se :D

Al kao što si video iz uvodnoh teksta, srbosi ne mogu da rade i Nemačkoj ako ne govore njihov jezik. Kako bi onda neko mogao da vodi državu Nemačku ako ne zna njihov jezik, pa to je nezamislivo za jednu normalnu zemlju :)

Само кад мигранти добијају 700 евра социјале а не знају ни да бекну. Нити имају намеру да уче.
Ти ћеш тамо дупе да кечиш за 1200. Да не знаш како се зовеш од посла, живот нећеш ни имати.

Pa onaj kineski ambasador prica 100x bolje srpski,nego prestolonaslednik.Njegova zena je grkinja i isto bolje govori srpski od njega.Mene bi bilo sramota.

Српски је најлепши језик на свету. А ја имам ту привилегију да га зовем матерњим.

То са "ш" (Фунфциш) је локални акценат у делу Саксоније, пре свега око Лајпцига (Љајпциша) и уопште није често а ни нешто популарно. То ти је неки њихов пироћански.

Сви језици су лепи зависно од тога ко их говори.

Српски из уста Десанке Максимовић је прелеп, с друге стране, не верујем да постоји много људи које ложе монолози Раке Радовића.

Pa onaj kineski ambasador prica 100x bolje srpski,nego prestolonaslednik.Njegova zena je grkinja i isto bolje govori srpski od njega.Mene bi bilo sramota.

А пет година бахаћења мистер Вуа те није срамота? Ајде ћути тамо.
Суспендан изборни процес на очиглед целе земље. Блејимо, он зна српски... сууупер брате. Онда је све у фулу.

Не живи се од приче. Већ од конкретних потеза владара.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

Само кад мигранти добијају 700 евра социјале а не знају ни да бекну. Нити имају намеру да уче.
Ти ћеш тамо дупе да кечиш за 1200. Да не знаш како се зовеш од посла, живот нећеш ни имати.

Ne vidim da se Srbe vracaju u Srbiju gde imaju zivot? Sta je to u pitanju? :D

- - - - - - - - - -

Ključno pitanje je zašto u Srbiji ne psotoje plate od 1200 eura. Kada na primer Lidl, prodaje proizvode po cenema većim nego u Nemačkoj, gde usput dobija subvencije od republike Srbije 1000 eura po radniku. Po nekoj logici radnici u Lidl- Srbija, mogli bi uz takve subvencije da imaju i preko 2000 eura platu. Ista je stvar sa OMV pumpama, pa i sa ostalim pumpama, IKEA- takodje. ZAšto se u Srbiji niko ne bori da imamo veće plate pa da ne mora da se ide u Nemčku?

То са "ш" (Фунфциш) је локални акценат у делу Саксоније, пре свега око Лајпцига (Љајпциша) и уопште није често а ни нешто популарно. То ти је неки њихов пироћански.

Сви језици су лепи зависно од тога ко их говори.

Српски из уста Десанке Максимовић је прелеп, с друге стране, не верујем да постоји много људи које ложе монолози Раке Радовића.

Mnogo bre nasjke, Nosfi. Ja sam jadva naucio nemgleski (a ucio sam ga od 1992. do 2000.) kako treba. Ja sam u pocetku mislio da ga NIKADA nauciti necu. Nemgleshki je prostac (pitchkin dim) u odnosu na nemacki. To kada ga znas, nemgleshki, na C1+ nivou.

Ja cu ti reci za ruski: to je u PLM prost jezik. Prostac (i taj znam na C1+ nivou). A za tebe, to je Rocket Science. Nikada ga nauciti neces, niti ne pokusavaj! :zblesav:

_nobody_

Ključno pitanje je zašto u Srbiji ne psotoje plate od 1200 eura. Kada na primer Lidl, prodaje proizvode po cenema većim nego u Nemačkoj, gde usput dobija subvencije od republike Srbije 1000 eura po radniku. Po nekoj logici radnici u Lidl- Srbija, mogli bi uz takve subvencije da imaju i preko 2000 eura platu. Ista je stvar sa OMV pumpama, pa i sa ostalim pumpama, IKEA- takodje. ZAšto se u Srbiji niko ne bori da imamo veće plate pa da ne mora da se ide u Nemčku?

Унуцима комуниста је добро. Ко тебе шта пита.

Evo ja sam se borio i odjebavao sam ih samo tako. Na primer jedan od poslova u Srbiji, nisam odradio ni mesec dana, a zasto? Prvo odem na razgovor, ne svidi mi se najbolje ponuda reko javicu se imam jos nesto...covek me za skoro za rukav ajde ovako ...i kao padne tu neki deal izmedju nas. Odem odradim obuku, jos me zakinu za istu nekoliko dana, ubace u vatru... odradim 2 nedelje vidim ja da od dogovora nema nista, ne placaju cak ni putne troskove sto su obecali. Nesto su doduse platili. Kazem lepo, ako ne ispostujete dogovor od ponedeljka me ne ocekujte, nikakav otkazni rok nikakve pizdarije. Lepo u subotu se pozdravio i daleko vam lepa kuca.

Ali sve dok je bede, krezubaca itd. imace koga i da zajebavaju

Mnogo bre nasjke, Nosfi. Ja sam jadva naucio nemgleski (a ucio sam ga od 1992. do 2000.) kako treba. Ja sam u pocetku mislio da ga NIKADA nauciti necu. Nemgleshki je prostac (pitchkin dim) u odnosu na nemacki. To kada ga znas, nemgleshki, na C1+ nivou.

Ja cu ti reci za ruski: to je u PLM prost jezik. Prostac (i taj znam na C1+ nivou). A za tebe, to je Rocket Science. Nikada ga nauciti neces, niti ne pokusavaj! :zblesav:

_nobody_

Да, ја имам неки стравичан акценат на Руском, звучим као Мадона кад се захвали Москви на лепом концерту.

Мислим да ћу да почнем да учим шпански.

Знаш где нема Mehrwertsteuer, Steuerklärung, Steuerklasse 1, Begutachtung zur Feststellung der Pflegebedürtigkeit, Solidaritätsabzug, ZDF jährliche Vorzahlung des Rundfunkbeitrags usw?

У неком факин Уругвају.

Back