Istorijski trenutak: nasa uspešno sprovela test planetarne odbrane, dart letelica se sudarila sa asteroidom (video)

Kažu "strani plaćenik"

Poznat
Banovan
Poruka
9.620
DART svemirska letelica predviđena za test dvostrukog preusmeravanja asteroida, noćas se sudarila sa jednim od njih samo u svrhe probe.

Letelica je osmišljena tako da udari asteroid kao test otklanjanja opasnosti po planetu Zemlju.

Važno je naglasiti da ovaj DART-ov ciljni asteroid nije bio pretnja Zemlji, već samo test koji je NASA sprovela kako bi mogla pravovremeno da reaguje na neke potencijalne pretnje našoj planeti.


S obzirom da je test uspešan, ista tehnika bi se mogla koristiti za skretanje asteroida koji ugrožava Zemlju u budućnosti, ako on ikada bude otkriven.

Ovaj sistem asteroida je savršen poligon za testiranje da se vidi da li je namerno udaranje svemirske letelice u asteroid efikasan način da se promeni njegov kurs, ako u budućnosti bude otkriven asteroid koji ugrožava Zemlju.


Demonstracija skretanja asteroida u orbiti je ključni test koji su NASA i druge agencije želele da izvrše pre nego što se stvori bilo kakva stvarna potreba i opasnost po Zemlju.


DART misija je NASA-ina demonstracija kinetičke tehnologije udarca, koja utiče na asteroid da bi prilagodio njegovu brzinu i putanju.

DART je prva svemirska misija koja je demonstrirala skretanje asteroida kinetičkim udarcem.

Letelica je lansirana raketom „SpaceKs Falcon 9“ iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji.

Lansiranje se desilo 23. novembra 2021. godine, a sudar sa asteroidom dogodio se noćas nešto nakon jedan sat ujutru po nešem vremenu.


NASA-in test dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART) imao je jedan jedini instrument „Asteroid Camera“ koji služi za optičku navigaciju, poznat i kao DRACO kamera.

DRACO je služila kao oko svemirske letelice i vodila DART do konačnog odredišta: udara sa asteroidom Dimorfos.

Preko DRACO kamere koja šalje jednu sliku u sekundi na Zemlju, mogli ste uživo da gledate sudar sa asterodiom.

U satima pre udara, ekran je izgledao uglavnom crn, sa jednom tačkom svetlosti.

Ta tačka je binarni asteroidni sistem Didimos koji se sastoji od većeg asteroida po imenu Didimos i manjeg asteroida koji kruži oko njega pod nazivom Dimorfos.

Nakon udara, slika je postala crna – zbog gubitka signala.


Posle otprilike dva minuta, ovaj prenos se pretvorio u reprizu – prikazujući poslednje trenutke koji su doveli do udara.

Извор: https://www.danas.rs/zivot/nauka/po...mulacija-skretanja-opasnosti-od-zemlje-video/
 
Trenutak prekida video-signala nakon što je svemirska letelica udarila u asteroid u sklopu testa, 26. septembra 2022.

Trenutak prekida video-signala nakon što je svemirska letelica udarila u asteroid u sklopu testa, 26. septembra 2022.


KEJP KANAVERAL, FLORIDA —
Svemirska letelica NASA-e udarila je u ponedeljak neverovatnom brzinom u asteroid, u okviru do sada nezabeležne generalne probe za dan kada bi kamen ubica zapretio Zemlji.
Galaktički udar se dogodio na bezopasnom asteroidu udaljenom 9,6 miliona kilometara, dok je svemirska letelica po imenu DART (The Double Asteroid Redirection Test) uranjala u svemirsku stenu brzinom od 22.500 kilometara na sat. Naučnici su očekivali da će udar izrezati krater, baciti hrpu kamenja i prljavštine u svemir i, što je najvažnije, promeniti orbitu asteroida.
"Imamo udar", najavila je Elena Adams iz Kontrole misije.
Teleskopi širom sveta i u svemiru ciljali su na istu tačku na nebu kako bi uhvatili spektakl. Iako je udar bio odmah očigledan - DART-ov radio signal je naglo prestao - biće potrebni dani ili čak nedelje da se utvrdi koliko se putanja asteroida promenila.
Misija vredna 325 miliona dolara bila je prvi pokušaj da se promeni položaj asteroida ili bilo kog drugog prirodnog objekta u svemiru.
"Počinjemo novu eru čovečanstva", rekla je Lori Glejz, direktorka odeljenja za planetarnu nauku u NASA-i.
Ranije tokom dana, administrator NASA-e Bill Nelson preko Tvitera je podsetio ljude da "ne, ovo nije filmska zavera". On je dodao u unapred snimljenom video snimku:

Tonight @NASA will crash an uncrewed spacecraft into an asteroid. On purpose.Yes, you read that correctly. And no, this is not a movie plot. The #DARTmission is the world’s first mission to test technology for defending Earth against potential asteroid or comet hazards! pic.twitter.com/XCBtdsgVV0
— Bill Nelson (@SenBillNelson) September 26, 2022
"Svi smo to videli u filmovima kao što je 'Armagedon', ali ulozi u stvarnom životu su visoki".
Cilj akcije u ponedeljak: asteroid od 160 metara po imenu Dimorfos. To je zapravo mesec (prirodni satelit) Didimosa, što na grčkom znači blizanac, pet puta većeg brzorotirajućeg asteroida koji je odbacio materijal koji je formirao mlađeg saputnika.
Par je eonima kružio oko Sunca bez ugrožavanja Zemlje, što ih činilo idealnim kandidatima za testiranje akcije za spas sveta.
Lansiran prošlog novembra, DART - veličine automata za slatkiše i grickalice sa imenom nastalim kao skraćenica za Test preusmjeravanja dvostrukog asteroida - navigirao je do cilja koristeći novu tehnologiju koju je razvila Laboratorija za primijenjenu fiziku Univerziteta Džons Hopkins, graditelj svemirskih letelica i menadžer misije.

We have impact! Around 7:14 p.m. EDT, the DART spacecraft crashed into the asteroid Dimorphos. What a watershed moment for planetary defense and all of humanity! Here’s my message to the @NASA’s #DARTmission team. pic.twitter.com/9rNE4dxXjS
— Bill Nelson (@SenBillNelson) September 26, 2022
DART-ova ugrađena kamera, ključni deo ovog pametnog navigacionog sistema, uhvatila je Dimorfosa jedva sat vremena pre udara.
"Vu-hu!" uzviknuo je Adams, inženjer sistema misije u Džons Hopkinsu. "Vidimo Dimorfosa, tako je divno, divno".
Sa slikom koja se svake sekunde vraćala na Zemlju, Adams i drugi zemaljski kontrolori u Lorelu, u državi Merilend, sa sve većim uzbuđenjem posmatrali su kako se Dimorfos sve više nazire u vidnom polju pored svog većeg saputnika. Za nekoliko minuta, Dimorfos je bio sam na slikama; izgledao je kao džinovski sivi limun sa gromadama i krhotinama na površini. Poslednja slika se zamrznula na ekranu kada se radio prenos završio.
Kontrolori leta su skandirali, grlili se i slavili.
Ilustracija koju su objavili Džons Hopkins APL i NASA prikazuje satelit DART, napred desno, i LICIA Kjub Italijanske svemirske agencije, na Didimosu pre sudara sa asteroidom Dimorfosom.

Ilustracija koju su objavili Džons Hopkins APL i NASA prikazuje satelit DART, napred desno, i LICIA Kjub Italijanske svemirske agencije, na Didimosu pre sudara sa asteroidom Dimorfosom.
Nekoliko minuta iza išao je mini satelit da bi fotografisao udar. Italijanski Kubesat je pušten iz DART-a pre dve nedelje.
Naučnici su insistirali na tome da DART neće razbiti Dimorfosa. Svemirska letelica je imala oskudnih 570 kilograma, u poređenju sa pet milijardi kilograma, kolika je masa asteroida. Ali to bi trebalo da bude dovoljno da smanji njegovu 11-časovnu i 55-minutnu orbitu oko Didimosa.
Udar bi trebalo da je umanji za 10 minuta, ali teleskopima će biti potrebno od nekoliko do skoro mesec dana da verifikuju novu orbitu. Očekivani orbitalni pomak od jedan odsto možda ne zvuči mnogo, primetili su naučnici. Ali oni su naglasili da bi to tokom godina predstavljalo značajnu promenu.
Stručnjaci za planetarnu odbranu više vole da gurnu preteći asteroid ili kometu s puta, ako im se da dovoljno vremena, nego da ih raznesu i stvore više komada koji bi mogli da padnu na Zemlju. Za velike svemirske stene bi moglo biti potrebno više impaktora ili kombinacija udarača i takozvanih gravitacionih traktora, uređaja koji još nisu izmišljeni koji bi koristili sopstvenu gravitaciju da povuku asteroid u bezbedniju orbitu.

IMPACT SUCCESS! Watch from #DARTMIssion’s DRACO Camera, as the vending machine-sized spacecraft successfully collides with asteroid Dimorphos, which is the size of a football stadium and poses no threat to Earth. pic.twitter.com/7bXipPkjWD
— NASA (@NASA) September 26, 2022
"Dinosaurusi nisu imali svemirski program koji bi im pomogao da znaju šta dolazi, ali mi imamo", rekla je viša savetnica za klimu u NASA-i Ketrin Kalvin, misleći na masovno izumiranje pre 66 miliona godina za koje se veruje da je izazvano velikim udarom asteroida, vulkanskom erupcijom ili i jednim i drugim.
Neprofitna fondacija B612, posvećena zaštiti Zemlje od udara asteroida, zagovarala je testove udara kao što je DART od dana kada su je osnovali astronauti i fizičari pre 20 godina. Podvig od ponedeljka na stranu, svet mora da uradi bolji posao u identifikaciji bezbrojnih svemirskih stena koje tamo vrebaju, upozorio je izvršni direktor fondacije, Ed Lu, bivši astronaut.
Prema NASA-i, otkriveno je značajno manje od polovine od procenjenih 25.000 objekata blizu Zemlje u smrtonosnom dometu od 140 metara. Poznato je manje od jedan odsto od miliona manjih asteroida, sposobnih za veliku štetu.
Opservatorija Vera Rubin, čije će formiranje u Čileu uskoro okončati Nacionalna naučna fondacija i američki Sekretarijat za energetiku, obećava da će uvesti revoluciju u oblast otkrića asteroida, primetio je Lu.
Pronalaženje i praćenje asteroida, "to je i dalje glavni cilj. To je stvar koja neophodna da bi se zaštitila Zemlja", rekao je on.

Извор: https://www.glasamerike.net/a/nasa-satelit-asteroid-udar-sudar-test-dart/6764873.html
 

VIDEO: Letelica NASA-e uspešno udarila u asteroid​

NASA je kasno sinoć uspešno zabila letelicu DART u asteroid.

Bila je to istorijska misija s obzirom na to da se radilo o "prvom planetarnom testu za odbranu" Zemlje od potencijalnog udara na način da se skrene s putanje.


Cilj misije je da se Zemlja zaštiti od potencijalnog sudara s NEO-om - što je NASA-in naziv za neki objekat u blizini Zemlje - asteroid ili kometu – koji bi se mogao približiti orbiti.

DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja je pokušala da skrene s putanje opasan objekat u direktnom eksperimentu kako bi sprečila njegov udar o Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Tomas Zurbučen.

️ This is only a test – of planetary defense. Today, our #DARTMission is set to crash into a non-hazardous asteroid to test deflection technology, should we ever discover a threat.

Impact: 7:14pm ET (23:14 UTC). Watch our LIVE broadcast at 6pm ET: https://t.co/VAfF5ZXcYB pic.twitter.com/czGqnYJIGJ
— NASA (@NASA) September 26, 2022

Astronomi trenutno ne znaju preti li Zemlji neki NEO, ali asteroid je pre nekih 66 miliona godina ostavio ogroman krater na meksičkom poluostrvu Jukatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaurusa.

Live from @JHUAPL: Follow the real-time journey of the #DARTMission spacecraft towards its planned impact with a non-hazardous asteroid Dimorphos in the world’s first planetary defense test. https://t.co/315O4ltodl
— NASA (@NASA) September 26, 2022

Svemirska letelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u novembru 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a. U asteroid Dimorfhos zaletela se brzinom od 6,6 kilometara u sekundi.

Dimorfosov prečnik je oko 160 metara i on je poput satelita koji kruži oko većeg asteroida Didimos.

Извор: https://www.021.rs/story/Info/Nauka...telica-NASA-e-uspesno-udarila-u-asteroid.html
 

Letelica NASA namerno udarila u asteroid u probnoj misiji​


EPA-EFE/NASA/JOHNS HOPKINS APL/STEVE GRIBBEN


(Beta) – Letelica američke svemirske agencije NASA namerno je noćas udarila u asteroid sa ciljem da ga skrene sa njegove putanje u probnoj misiji bez presedana koja treba čovečanstvu da pokaže da li će moći da se odbrani od potencijalne buduće pretnje.

Letelica Nase, manja od automobila, udarila je svoju metu brzinom većom od 20.000 kilometara na sat u predvidjeno vreme (1.14 po srednjoevropskom vremenu danas), prenosi Frans pres.

Timovi Nase okupljeni u kontrolnom centru misije u Lorelu u američkoj državi Merilend, s oduševljenjem su pratili spektakularne snimke asteroida kako se približava neposredno pre sudara.


Galaktički veliki udarac dogodio se na udaljenosti od 9,6 miliona kilometara, sa svemirskom letelicom nazvanom Dart koja je udarila u asteroid od 160 metara nazvan Dimorfos brzonom od 22,500 kilometra na sat.

Naučnici su očekivali da će udarcem da se napravi krater, izbaci kamenje u svemir i najvažnije da se malo promeni orbita asteroida.

Iako je udarac bio odmah očigledan, radio signal Darta je odjednom prekinut, biće potrebno više dana ili nedelja pre nego što se utvrdi u kolikoj meri je promenjena putanja asteroida.

Očekuje se da putanja bude promenjena jedan stepen, što ne zvuči da je mnogo, ali naučnici kažu da će to predstavljati znatnu promenu tokom godina, prenosi AP.

Naučnici i sturčnjaci za odbranu planete više vole da malo pomere preteći asteroid ili kometu sa putanje, nego da ih raznesu i stvore više delova koji bi mogli da padnu na Zemlju.

Misija koja je koštala 325 miliona dolara predstavljala je prvi pokušaj promene položaja asteroida ili nekog prirodnog objekta u svemiru.

“Dinosaurusi nisu imali svemirski program da znaju šta dolazi, ali mi imamo”, rekla je viši stručnjak Nase za klimu Ketrin Kalvin u osvrtu na masovno izumiranje dinosaurusa pre 66 miliona godina koje je, veruje se, izazvano velikim udarcem asteroida, vulkanskim erupcijama ili obe te pojave.

Извор: https://www.nedeljnik.rs/letelica-nasa-namerno-udarila-u-asteroid-u-probnoj-misiji/
 
Oduvek sam se pitao da li postoji neko oružje u slučaju udara asterioda. Ali više sam ga zamišljao kao neku nuklearnu raketu. Nisam ni zamišljao da bi rešenje moglo da bude sudar letelice sa asteroidom.
Ово је био само тест ипак, да се види је ли могуће уопште утицати на путању кретања астероида.
 

Back
Top