Istorijski maksimum - Bitkoin prvi put premašio vrednost od 97.000 dolara

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
369.500
263759_bitcoin-6631099-1280_s.jpg

Vrednost bitkoina je danas premašila rekordni nivo od 97.000 dolara i dostigla istorijski maksimum.
Najpoznatija svetska kriptovaluta tokom ove godine je više nego dvostruko uvećala svoju vrednost, preneo je Reuters.
Kako ocenjuje CNBC, bitkoin koji je ove nedelje premašivao rekorde predstavlja nadu da će novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp doneti zlatno doba za kriptovalute, što bi uključivalo povoljniju regulativu za industriju i potencijalno uspostavljanje nacionalnih strateških rezervi ili zaliha bitkoina.

Analitičar u "Swan Bitcoin" Sem Kalahan izjavio je za CNBC da rast bitkoina pokreću brojni faktor uključujući poboljšanje likvidnosti, povećanje institucionalnog prihvatanja i druge.Očekuje se da će cena bitkoina dostići 100.000 dolara ove godine, a da će se udvostručiti do kraja 2025. godine.

Prema CNBC-u bitkoin je porastao za više od 127 odsto u ovoj godini.link

Koliko % svetskog finansijskog kapitala je ukupno plasirano u bitkoin (i sve druge kriptovalute zajedno)?...

Klasicna piramidalna sema
Па онда је и берза пирамидална шема, је л да ?
Bitkoin je imaginarni kockarski magla-proizvod čija se vrednost zasniva na hajpu. To je anti-ekonomija.

Naravno, sasvim je očekivati da populistički lider koji i svoje vladanje zasniva na hajpu popularnosti, promovišu i "proizvode" koji funkcionišu tako isto.
Немаш појма и док на политици навијачки шириш антируску хистерију, а овде се понашаш као просечни Балканац, који нема појма.
Блокчејн технологија на којој се заснива биткоин је будућност коју не можемо избећи. Банкарски лоби је покушавао да спречи развој крипто тржишта, али видимо да није успео.
Блокчејн технологија се већ користи ван крипто тржишта, рецимо у Естонији већ постоји дигитални идентитет, такође се блокчејн користи у Кини, С.А.Д., Швајцарској итд. Рецимо та технологија ће ти омогућити да када отпутујеш у неку другу земљу, твој дигитални здравствни картон буде на располагању том другом доктору, без административних, језичких и других баријера које имаш данас. Блокчејн такође наноси велики проблем системима који су навикли на корупцију, пошто сваки запис односно промет остаје видљив.

Кина је већ постала друштво без кеша, па нико није тај платни промет назвао маглом, само зато што се више новац не види и није опипљив.

Популистички лидер који је поразио твоје кандидате, је пре свега бизнисмен, али човек који подржава иновације, мада теби је мозак испран, па мислиш да би демократе биле против крипто валута, али није тако.

Sad će one čuvene priče "a ja sam ga imao kad je koštao 1 dolar"

Što je najsmešnije, jesam, pre 12-13 godina. I bio sam ubeđen da je cela priča samo penis na biciklu iako me kolega web dizajner ubeđivao da tu ima potencijala.
И шта си урадио са биткоином ? Је л имаш сада неке друге коине ?

И шта си урадио са биткоином ? Је л имаш сада неке друге коине ?
Nikada nisam radio ni sa čim osim sa bitkoinima. Te stare koje smo kopali na Radeonu 5770 nismo ni sačuvali. Ne znam koliko ih je bilo, ali smo jedno nedelju dana kopali po jedan dnevno otprilike, tako je tada bio podešen difficulty. Kad sam video da mesečno nećemo zaraditi više od 30-tak dolara, rekao sam tom kolegi da od tog posla nema ništa. (pogotovo zato što je proces kopanja tad bio mnogo komplikovaniji da se podesi, izgubio sam silne sate i sate da sve to namestim, i na kraju što je najgore od svega, u Srbiji nije postojao nikakav normalan način da se za njih dobiju neke prave pare, i sve smo batalili, obrisali disk i sa njim i bitcoine.) Taj komp je ko zna kad završio na đubrištu.

Posle kad je počeo drugi veliki talas oko 2017-te, 2018-te, ja sam više davao savete ljudima šta da rade, svi su hteli a ja sam i dalje bio rezervisan, ali sam u jednom trenutku prelomio i ušao sa svojom opremom u mining, i to u izdavanje opreme i plaćanje rente u bitcoinima (nisam majnovao bitkoine u tom drugom talasu, ali sam ih tako zarađivao preko NiceHash platforme). Sve sam prodavao sukcesivno kako sam zarađivao iz straha da će da pukne, lepo sam zaradio i negde do 2022-ge prodao sve što sam imao. Čak su mi jednom prilikom maznuli 0.4 bitkoina (duga priča), ali nisam se preterano nasekirao tada. Mada sad ne bi bilo loša lova ni to da mi vrate.... xD

Блокчејн технологија на којој се заснива биткоин је будућност коју не можемо избећи. Банкарски лоби је покушавао да спречи развој крипто тржишта, али видимо да није успео.
Блокчејн технологија се већ користи ван крипто тржишта, рецимо у Естонији већ постоји дигитални идентитет, такође се блокчејн користи у Кини, С.А.Д., Швајцарској итд. Рецимо та технологија ће ти омогућити да када отпутујеш у неку другу земљу, твој дигитални здравствни картон буде на располагању том другом доктору, без административних, језичких и других баријера које имаш данас. Блокчејн такође наноси велики проблем системима који су навикли на корупцију, пошто сваки запис односно промет остаје видљив.

Blokčejn nije isto što i bitkoin, ne treba to brkati. Ovo je tema o bitkoinu, čak je i moj odgovor o bitkoinu a ti si nekako otišao van teme pa pričaš o blokčein tehnologiji.

Ta tehnologija nije ništa novo, suprotnost je od klasične "server" tehnologije gde svi podaci stoje na jednom mestu, ovako se svi podaci nalaze kod svih korisnika. To koliko ima prednosti, toliko ima i mana. Prvo je što svi moraju da lageruju sve podatke, a drugo je što je bezbednost upitna jer ako imaš pristup podacima, možeš da ih razbijaš brute force metodama. Tako da blokčejn tehnologija nije nikakva posebna mudrost već samo drugačija organizacija prenosa podataka i može imati koristi u raznim sferama nevezano za digitalne valute.

Кина је већ постала друштво без кеша, па нико није тај платни промет назвао маглом, само зато што се више новац не види и није опипљив.

Kina ne koristi kripto valute već digitalni novac. Slično jeste ali nije isto. Nađu na netu šta je CBDC i koja je njegova razlika u odnosu na kripto valute.

https://www.weforum.org/stories/2023/11/cbdcs-how-different-cryptocurrency-stablecoin/

Популистички лидер који је поразио твоје кандидате, је пре свега бизнисмен, али човек који подржава иновације, мада теби је мозак испран, па мислиш да би демократе биле против крипто валута, али није тако.

Svako podržava inovacije ali korisne inovacije, ne prodavanje magle.

Poslednja izmena:
Blokčejn nije isto što i bitkoin, ne treba to brkati. Ovo je tema o bitkoinu, čak je i moj odgovor o bitkoinu a ti si nekako otišao van teme pa pričaš o blokčein tehnologiji.

Ta tehnologija nije ništa novo, suprotnost je od klasične "server" tehnologije gde svi podaci stoje na jednom mestu, ovako se svi podaci nalaze kod svih korisnika. To koliko ima prednosti, toliko ima i mana. Prvo je što svi moraju da lageruju sve podatke, a drugo je što je bezbednost upitna jer ako imaš pristup podacima, možeš da ih razbijaš brute force metodama. Tako da blokčejn tehnologija nije nikakva posebna mudrost već samo drugačija organizacija prenosa podataka i može imati koristi u raznim sferama nevezano za digitalne valute.

Kina ne koristi kripto valute već digitalni novac. Slično jeste ali nije isto. Nađu na netu šta je CBDC i koja je njegova razlika u odnosu na kripto valute.

https://www.weforum.org/stories/2023/11/cbdcs-how-different-cryptocurrency-stablecoin/

Svako podržava inovacije ali korisne inovacije, ne prodavanje magle.
У јавним блокчејновима (нпр. Биткоин, Етеријум), сваки чвор чува копију целокупног ланца, што повећава транспарентност и сигурност.
У приватним блокчејновима (који се често користе у индустрији), није нужно да сви учесници чувају све податке. Они могу имати ограничен приступ у зависности од својих привилегија.

Блокчејн користи напредну криптографију, због чега је brute force напад изузетно тежак и временски захтеван.
Блокчејн није „само другачија организација података“ већ иновација која решава одређене проблеме у децентрализованим системима, иако има своје мане.

Bitkoin je imaginarni kockarski magla-proizvod čija se vrednost zasniva na hajpu. To je anti-ekonomija.
Upravo tako - nikakva stvarna upotrebna vrednost ne cini sadrzaj kriptovaluta (bez obzira na bajke o blokcejn tehnologiji)... iskljucivo novi clanovi piramide i nove sume novca koji unose dovode do spektakularnog rasta cene (a i strmoglavih padova u periodima kad se poplase pa beze... i sve tako u ciklusima)

Upravo tako - nikakva stvarna upotrebna vrednost ne cini sadrzaj kriptovaluta (bez obzira na bajke o blokcejn tehnologiji)... iskljucivo novi clanovi piramide i nove sume novca koji unose dovode do spektakularnog rasta cene (a i strmoglavih padova u periodima kad se poplase pa beze... i sve tako u ciklusima)
Ако хоћемо само да се држимо Балкана, било је примера употребне вредности, рецимо када је неко дете требало да се лечи у Русији, а платни промет је прекинут због рата, крипто валута је решила тај проблем.

Криптовалуте немају стварну употребну вредност ?

Ово је нетачно, јер криптовалуте већ сада имају разноврсне употребе:

• Трансфери новца: Криптовалуте попут Биткоина (BTC) и Рипла (XRP) омогућавају брзе и јефтине међународне трансакције без посредника.
    • Пример: Слање новца из једне земље у другу може коштати неколико центи уместо десетине долара колико наплаћују банке.
  • Платежно средство: Компаније попут Tesla, Microsoft, Starbucks и многе друге прихватају криптовалуте као средство плаћања.
  • Децентрализоване апликације (dApps): Криптовалуте као што су Ethereum (ETH) и Solana (SOL) омогућавају изградњу децентрализованих апликација које нуде услуге попут кредита, осигурања или уметничких тржишта.
  • Токенизација имовине: Блокчејн омогућава дигиталну представу физичке имовине (нпр. некретнине, уметничка дела), што убрзава и поједностављује трговину.
  • Заштита од инфлације: У земљама са нестабилном економијом (нпр. Венецуела), криптовалуте служе као алтернативно средство чувања вредности.

Криптовалуте су само пирамидална шема ?

Пирамидалне шеме захтевају да новац од нових учесника директно финансира старије чланове. Криптовалуте, међутим, функционишу на другачијим принципима:

• Децентрализација: Криптовалуте попут Биткоина су децентрализоване и не зависе од централне власти која би управљала новцем. Куповина и продаја су слободне активности тржишта.
  • Не постоји "централна фигура" која добија новац: У пирамидалним шемама неко на врху пирамиде профитира директно од нових чланова. У случају криптовалута, куповина и продаја зависе искључиво од понуде и потражње на отвореном тржишту.
  • Технологија има трајну вредност: Блокчејн, који стоји иза криптовалута, већ је показао своју примену у финансијама, медицини, логистици и другим индустријама.
Контрапример: Да је Биткоин пирамидална шема, његов раст вредности не би трајао деценију. Такође, пирамидалне шеме се урушавају када престане прилив нових чланова, што није случај са криптовалутама које имају редовне кориснике и инвеститоре.

"Раст цене зависи од нових учесника ?

Цена криптовалута расте и пада због више фактора, а не само због уноса новог новца:

• Тржишни циклуси: Слично традиционалним финансијским тржиштима, криптовалуте пролазе кроз циклусе раста и пада (bull и bear тржишта). Ово је карактеристика свих волатилних тржишта, а не пирамидалних шема.
  • Институционална усвајања: Све више великих компанија (нпр. PayPal, Fidelity, BlackRock) инвестира у криптовалуте или их интегрише у своје услуге. Ови играчи уносе стабилност и дугорочну потражњу.
  • Прогрес у технологији: Напредак у технологији (нпр. Ethereum 2.0) и нови блокчејн пројекти такође подижу потражњу.

Разлика између спекулације и дугорочног инвестирања: Многи инвеститори купују криптовалуте из дугорочних разлога, као што су заштита од инфлације или вера у технологију, а не због краткорочних добитака.

Блокчејн користи напредну криптографију, због чега је brute force напад изузетно тежак и временски захтеван.

Razlika između podataka na serveru ili podataka koji stoje u lokalu je sa bezbednosne perspektive ogromna.

Kad su podaci na serveru, ako probaš da bruteforcuješ, ja ću da ti blokiram pristup posle nekoliko pokušaja i možeš da se slikaš.

Međutim, ako imaš podatke u lokalu (što predviđa blokčein tehnologija), onda možeš da ih neometano razbijaš i razbijaš i razbijaš... bukvalno da se satireš od razbijanja dok ih na kraju ne razbiješ. To što se koriste napredni algoritmi enkripcije ništa ne znači, prosto ako imaš dovoljno vremena i dovoljno veliku silu, ti ćeš to razbiti. Enkripcija nije future-proof, ono za šta sadašnjim kompjuterima trebaju godine, sutra će kvantnom kompjuteru trebati par sekundi. Tako da praviti sistem gde si korisnicima dao podatke na izvolte, koje mogu da briteforsuju, je žešće retardiran sistem, ali verujem da vi koji se pecate na hajp uopšte i ne razmišljate o tim stvarima.

Sa druge strane, ako podaci stoje kod mene na mom serveru, oni su sigurni. Ja ću ti blokirati pristup posle nekoliko pokušaja bruteforsovanja, nebitno kakvu silu imaš. Možeš da imaš i superkvantni kompjuter i opet ćeš moći samo da plačeš jer nemaš pristup. Tako da je ipak stara proverena tehnologija ujedno i najbezbednija. Što bi se reklo, bez starca nema udarca ;)

Razlika između podataka na serveru ili podataka koji stoje u lokalu je sa bezbednosne perspektive ogromna.

Kad su podaci na serveru, ako probaš da bruteforcuješ, ja ću da ti blokiram pristup posle nekoliko pokušaja i možeš da se slikaš.

Međutim, ako imaš podatke u lokalu (što predviđa blokčein tehnologija), onda možeš da ih neometano razbijaš i razbijaš i razbijaš... bukvalno da se satireš od razbijanja dok ih na kraju ne razbiješ. To što se koriste napredni algoritmi enkripcije ništa ne znači, prosto ako imaš dovoljno vremena i dovoljno veliku silu, ti ćeš to razbiti. Enkripcija nije future-proof, ono za šta sadašnjim kompjuterima trebaju godine, sutra će kvantnom kompjuteru trebati par sekundi. Tako da praviti sistem gde si korisnicima dao podatke na izvolte, koje mogu da briteforsuju, je žešće retardiran sistem, ali verujem da vi koji se pecate na hajp uopšte i ne razmišljate o tim stvarima.

Sa druge strane, ako podaci stoje kod mene na mom serveru, oni su sigurni. Ja ću ti blokirati pristup posle nekoliko pokušaja bruteforsovanja, nebitno kakvu silu imaš. Možeš da imaš i superkvantni kompjuter i opet ćeš moći samo da plačeš jer nemaš pristup. Tako da je ipak stara proverena tehnologija ujedno i najbezbednija. Što bi se reklo, bez starca nema udarca ;)
Тврдња да се подаци на блокчејну могу brute force-овати игнорише чињеницу да блокчејн користи криптографске методе које су дизајниране да буду изузетно отпорне. Тренутна технологија није довољно напредна за успешно извршење brute force напада на овако напредне алгоритме. Иако је теоријски могуће да квантни компјутери представљају претњу, блокчејн већ ради на квантно-отпорним решењима.

С друге стране, централизовани сервери су често мета успешних напада, а децентрализација блокчејна чини га мање подложним. Уместо да се ослањамо на „старе системе“, боље је разумети како нове технологије попут блокчејна нуде нове приступе за безбедност и транспарентност.

Квантни компјутери ће разбити енкрипцију ?

Ово је теоријски тачно, али тренутно не представља практичну претњу. Постоје кључни разлози:

• Тренутно стање квантне технологије: Квантни компјутери су у раној фази развоја и немају довољно "квантних битова" (qubits) за разбијање алгоритама као што је SHA-256. Данашњи квантни компјутери могу решавати специфичне проблеме, али су далеко од способности да компромитују криптографске системе.
  • Прелазак на квантно-отпорну криптографију: Многи блокчејн пројекти, укључујући Bitcoin и Ethereum, већ истражују и тестирају квантно-отпорне алгоритме. Пре него што квантни компјутери постану претња, блокчејн екосистем ће вероватно еволуирати како би је отклонио.
  • Системи на серверима нису имуни на квантне нападе: Квантни компјутери би подједнако угрозили и централизоване сервере, па се овај проблем не односи искључиво на блокчејн.

било је примера употребне вредности, рецимо када је неко дете требало да се лечи у Русији, а платни промет је прекинут због рата, крипто валута је решила тај проблем.
Zaista ne razumes osnovne ekonomske pojmove - to sto je bitkoin bio platezno sredstvo u primeru koji si naveo (kad se neki ljudi medjusobno dogovore da bude tako izmedju njih) i dalje ne znaci da je i mera vrednosti - neke STVARNE vrednosti (a na to se odnosila moja gornja primedba) ... To su 2 RAZLICITE funkcije koje novac ima (da bi bio novac). Pored onih jos nekoliko...

Zato bitkoin nije novac - nije dovoljno da ima samo NEKE od funkcija novca.

Ponovicu - van bajke o blokcejn tehnologiji kripto nema sadrzaj (vrednost koja stoji iza njega - ono sto su tradicionalno bile zlatne rezerve ili sila i moc danasnjih drzava koje *stoje* iza svojih valuta posle prestanka zlatnog standarda). Kripto valute su kao sareni *zetoni* kojima se deca igraju i glume da je to za njih *novac* (to sto je *dece* mnogo i sto su u igru uneli i mnogo pravog novca koji su zamenili za sarene zetone da bi ih nabavili ne menja sustinu...)
A da je blokcejn samo bajka (pokrivalica koja naivnima treba da pruzi iluziju da neka *vrednost* zaista jeste racionalna baza cele price) vidi se u periodima strmoglavih padova cene bitkoina medju *decom* koja njime trguju - blokcejn tehnologija nije oko 3 X nekvalitetnija u periodima kad npr. cena bitkoina pojeftini 3 X

Poslednja izmena:

Nije sve baš crno-belo. I jedan i drugi sistem imaju ogromne i "za" i "protiv" argumente, pa se adekvatno koriste u različitim scenarijima.

Centralizovani sistemi pate generalno od lošije redundanse, i itekako su podložni i spoljnim i unutrašnjim napadima.

Što se šifrovanja tiče, već postoje znatni iskoraci u polju postkvantne enkripcije i ti algoritmi se razvijaju mnogo brže nego kvantni kompjuteri.

Bitkoin svakako nije novac, čak i po našem zakonu se definiše kao "digitalna imovina" što je generalno dobra definicija.

Kako to funkcioniše: ti nekome platiš da dobiješ maglu. Na taj način si ispao glup. Međutim, nisi jedini. Ima na stotine hiljada podjednako glupih i onda oni trguju tom maglom misleći da je novac. Dakle anti-ekonomija ;)

Nije sve baš crno-belo. I jedan i drugi sistem imaju ogromne i "za" i "protiv" argumente, pa se adekvatno koriste u različitim scenarijima.

Centralizovani sistemi pate generalno od lošije redundanse, i itekako su podložni i spoljnim i unutrašnjim napadima.

Što se šifrovanja tiče, već postoje znatni iskoraci u polju postkvantne enkripcije i ti algoritmi se razvijaju mnogo brže nego kvantni kompjuteri.

Mislim da ne razumeš, nije stvar u algoritmu, već u činjenici da si korisniku dao podatke na izvolte da MOŽE da ih razbija. Da li će uspeti, kada će uspeti, da li je dovoljno inteligentan da nađe neku manu algoritmu ili možda da iskoristi neki novi način kako da ga razbije koji u momentu kreiranja algoritma nije predviđen... dakle to su brojna pitanja koja su otvorena. Enkripcija daje sigurnost u datom momentu vremena, dok tehnologija napreduje, što znači da podaci vremenom postaju sve manje sigurni. Zato se blokčejn tehnologija ne može koristiti za neke osetljive podatke. Plus sama pomisao da neku bazu od recimo 1TB moraju da lageruju svi korisnici u nizu je potpuno sumanuta. Tako da ta tehnologija je više nekakav hajp nego nešto što će se u značajnoj meri koristiti. A to što su serverski sistemi kompromitovani, to je stvar implementacije, ne koncepta.

Zaista ne razumes osnovne ekonomske pojmove - to sto je bitkoin bio platezno sredstvo u primeru koji si naveo (kad se neki ljudi medjusobno dogovore da bude tako izmedju njih) i dalje ne znaci da je i mera vrednosti - neke STVARNE vrednosti (a na to se odnosila moja gornja primedba) ... To su 2 RAZLICITE funkcije koje novac ima (da bi bio novac). Pored onih jos nekoliko...

Ponovicu - van bajke o blokcejn tehnologiji kripto nema sadrzaj (vrednost koja stoji iza njega - ono sto su tradicionalno bile zlatne rezerve ili sila i moc danasnjih drzava koje *stoje* iza svojih valuta posle prestanka zlatnog standarda). Kripto valute su kao sareni *zetoni* kojima se deca igraju i glume da je to za njih *novac* (to sto je *dece* mnogo i sto su u igru uneli i mnogo pravog novca koji su zamenili za sarene zetone da bi ih nabavili ne menja sustinu...)
A da je blokcejn samo bajka (pokrivalica koja naivnima treba da pruzi iluziju da neka *vrednost* zaista jeste racionalna baza cele price) vidi se u periodima strmoglavih padova cene bitkoina medju *decom* koja njime trguju - blokcejn tehnologija nije oko 3 X nekvalitetnija u periodima kad npr. cena bitkoina pojeftini 3 X
Тврдња да Биткоин није новац, јер не испуњава све функције новца није сасвим тачна. Као што историја показује, дефиниције новца су се мењале. Биткоин већ сада функционише као средство размене и чување вредности, а његова примена се шири.
Што се тиче вредности, фиат валуте такође немају физичку подлогу, већ су базиране на поверењу у институције. Слично томе, вредност Биткоина долази од поверења у децентрализовани систем и ограничену понуду.
Биткоин се користи у реалним трансакцијама, за међународне трансфере, куповину робе и услуга, а такође је прихваћен као легално средство плаћања у неким земљама. Биткоин су прихватиле многе реномиране институције и компаније, укључујући PayPal, Tesla и Mastercard. Институционална подршка показује да није реч о „жетонима за децу“.
Количина биткоина је ограничена. Ово га чини сличним злату, које је такође ограничен ресурс. Фиат валуте могу бити инфлаторне, јер централне банке могу штампати више новца, док је код Биткоина то технички немогуће.
Традиционални новац такође није увек имао све функције. Примери из историје, попут шкољки и камених новчића, показују да се новац развијао и прилагођавао потребама друштва. Биткоин представља иновацију у том контексту и временом може еволуирати.

Bitkoin svakako nije novac, čak i po našem zakonu se definiše kao "digitalna imovina" što je generalno dobra definicija.

Kako to funkcioniše: ti nekome platiš da dobiješ maglu. Na taj način si ispao glup. Međutim, nisi jedini. Ima na stotine hiljada podjednako glupih i onda oni trguju tom maglom misleći da je novac. Dakle anti-ekonomija ;)

Sve si pogrešno shvatio.
Dinar je novac zato što možeš da ga opipaš, a bitkoin nije jer ne možeš !?

Ja, koji zadnjih desetak godina skoro isključivo koristim platne kartice i sa kešom nemam dodira, tu celu stvar vidim potpuno drugačije.

Elektronski novac je isto što i papirni, samo mnogo praktičniji. I da ti kažem, dokle god sa karticom mogu da dobijem sve što poželim, vikaću "Živeo el. novac !"

Takođe kad moram da koristim keš osećam neko gađenje, uvek mi na pameti 56 mikroorganizama koji žive na lovi, a još kad se setim mesta na kojima je sve bio taj papir, uhvati me padavica.

Ja čujem da ljudi bitkoine koriste kao novac. To što ga ja ne koristim nije razlog da ga mrzim, ali to što mu cena raste jeste razlog da ga nabavim ... Što bih i tebi preporučio 😎

Dinar je novac zato što možeš da ga opipaš, a bitkoin nije jer ne možeš !?

Da, na neki način ;)

Dinar je novac jer iza njega stoji država. Vrednost mu daje privreda države i devizne rezerve, manje više opipljive stvari. Zato ima stabilnost, može da se koristi u finansijskim izveštajima i možeš da dobijaš platu u njemu.

Sa druge strane, bitkoin je mešetarska valuta, vrednost mu varira po principu ruleta. Ne kupuje se radi plaćanja, niko ne dobija platu u njemu, već se koristi u svrhu kockanja, kupiš danas pa "nagađaš" kakva će mu biti vrednost i onda prodaš kad je povoljno. Pa ako si zaradio, onda se hvališ društvu kako je to mnogo kul stvar, a ako izgubiš, onda ćutiš i sramota te je da priznaš da si ništa više nego običan kockar ;)

Da, na neki način ;)

Dinar je novac jer iza njega stoji država. Vrednost mu daje privreda države i devizne rezerve, manje više opipljive stvari. Zato ima stabilnost, može da se koristi u finansijskim izveštajima i možeš da dobijaš platu u njemu.

Sa druge strane, bitkoin je mešetarska valuta, vrednost mu varira po principu ruleta. Ne kupuje se radi plaćanja, niko ne dobija platu u njemu, već se koristi u svrhu kockanja, kupiš danas pa "nagađaš" kakva će mu biti vrednost i onda prodaš kad je povoljno. Pa ako si zaradio, onda se hvališ društvu kako je to mnogo kul stvar, a ako izgubiš, onda ćutiš i sramota te je da priznaš da si ništa više nego običan kockar ;)

Ti tražiš sigurnost u tim papirićima na kojima pišu neke brojke, a zaboravljaš lovu koju je devedesetih štampao pok Sloba i koja nije imala stabilnu vrednost od ujutru do uveče ni u Srbiji, a kamoli u inostranstvu.

U nekom smislu ti si u pravu, naime mi ni zlatne dukate ne zovemo novac, ali su nam odlično služili za razmenu dobara. U tom smislu će nam i "digitalna vrednost" odlično služiti, a za papiriće sa brojkama ćemo zadržati ekskluzivno pravo da se zovu novac, pare, lova, kinta ...

Ti tražiš sigurnost u tim papirićima na kojima pišu neke brojke, a zaboravljaš lovu koju je devedesetih štampao pok Sloba i koja nije imala stabilnu vrednost od ujutru do uveče ni u Srbiji, a kamoli u inostranstvu.

Snaga države oslikava vrednost neke valute, kako smo mi tada bili u kanalu, to se odrazilo i na vrednost novca. Ali to su sve ekstremni slučajevi koji se retko dešavaju.

U nekom smislu ti si u pravu, naime mi ni zlatne dukate ne zovemo novac, ali su nam odlično služili za razmenu dobara. U tom smislu će nam i "digitalna vrednost" odlično služiti, a za papiriće sa brojkama ćemo zadržati ekskluzivno pravo da se zovu novac, pare, lova, kinta ...

To na šta ti misliš ne CBDC novac. Znači kriptovaluta izdata i kontrolisana od strane države. Ima sva svojstva kriptovaluta ali nije kockarski proizvod već ima stabilnu vrednost.

Znači kriptovaluta izdata i kontrolisana od strane države. Ima sva svojstva kriptovaluta ali nije kockarski proizvod već ima stabilnu vrednost.

Ne postoji stabilna vrednost, alo ! Ja ti dadoh naš primer, a takvih je mnogo po svetu, ustvari sve valute su taj naš propali dinar, samo usporeno gledajući.

Sve je sad i u ovom momentu, sutra možda biće drugačije, i obično jeste. Najveći štos je u tome što i da se izmisli nešto stabilnije od svega - to bi nas uništilo !

"Ovaj svet je vatra večno živa koja se s merom pali i sa merom gasi" reče Heraklit, i ko god je kroz istoriju probao da umrtvi postojanje - naebo je. Opet se seti našeg socijalizma, i utopijskih maštanja ...

Mene čudi, narod smo sa jako puno iskustva, mnogo više nego neki mirni Švajcarci, a ponašamo se i razmišljamo kao najveći diletanti !

Back