Историјски говор Слободана Милошевића: "Поново смо у биткама!"

Крста

Poznat
Poruka
7.429
Пре тачно 23 године, Слободан Милошевић, тада још увек председник ЦК СК Србије, одржао је историјски говор на Косову Пољу који је, испоставиће се, био потпуно у духу времена и којим је наговестио какве муке и тешке дане ће српски народ и српска држава искусити. Ево тог говора.

На овом месту у срцу Србије, на Косову Пољу, пре чест векова, пре пуних 600-на година догодила се једна од највећих битака онога доба. Као и све велике догађаје и тај прате многа питања и тајне, он је предмет непрекидног научног истраживања и обичне народне радозналости. Стицајем друштвених околности овај велики шестстогодишњи јубилеј Косовске битке догодио се у години у којој је Србија, после много година, после много деценија, повратила свој државни, национални и духовни интегритет. Није нам, према томе данас, тешко да одговоримо на оно старо питање: - са чим ћемо пред Милоша. Игром историје и живота изгледа као да је Србија баш ове 1989. године повратила своју државу и своје достојанство да би тако прославила историјски догађај из далеке прошлости који је имао велики историјски и симболички значај за њену будућност.
Данас је тешко рећи шта је у Косовској бици историјска истина, а шта легенда. Данас то више није ни важно. Народ је памтио и заборављао притиснут болом и испуњен надом. Као уосталом и сваки народ на свету. Стидео се издајства, величао јунаштво. Зато је данас тешко рећи да ли је косовска битка пораз или победа српског народа, да ли смо захваљујући њој пали у ропство, или смо захваљујући њој у том ропству преживели. Одговоре на та питања тражиће наука и народ непрекидно. Оно што је извесно, кроз све ове векове иза нас, је да нас је на Косову пре 600 година задесила неслога. Ако смо изгубили битку, онда то није био само резултат друштвене супериорности и оружане предности османлијског царства, већ и трагичне неслоге у врху спрске државе. Тада, те далеке 1389. османлијско царство није само било јаче од српског, оно је било и срећније од српског царства.
Неслога и издаја на Косову пратиће даље српски народ као зла коб кроз читаву његову историју. И у последњем рату та неслога и та издаја увеле су српски народ и Србију у агонију чије су последице у историјском и моралном смислу превазилазиле фашистичку агресију.
Па и касније када је формирана социјалистичка Југославија, српски врх је у тој новој земљи остао подељен, склон компромисима на штету сопственог народа. Уступке које су многи српски руководиоци правили на рачун свог народа, ни историјски, ни етички, не би могао да прихвати ни један народ на свету. Поготово што Срби кроз читаву своју историју нису никада освајали и експлоатисали друге. Њихово национално и историјско биће кроз читаву историју и кроз два светска рата као и данас је - ослободилачко. (...)

Заслугом својих вођа и политичара и њиховог вазалног менталитета чак су се због тога осећали кривим пред другима, па и пред собом. Тако је било деценијама, годинама. Ево нас данас на пољу Косову да кажемо - да више није тако. Неслога српских политичара уназадјивала је Србију, а њихова инфериорност понижавала је Србију. Нема зато у Србији погоднијег места од поља Косова да се то каже. И нема зато у Србији погоднијег места, од поља Косова, да се каже да ће слога у Србији омогућити просперитет и српском народу и Србији и сваком њеном градјанину, без обзира на националну или верску припадност. Србија је данас јединствена, равноправна са другим републикама и спремна да учини све да побољша материјални и друштвени живот свих својих градјана. Ако буде слоге, сарадње и озбиљности, она ће у томе и успети. Зато је оптимизам који је данас у приличној мери присутан у Србији у погледу будућих дана, реалан утолико што се заснива на слободи која омогућава свим људима да изразе своје позитивне, стваралачке, хумане способности за унапредјење друштвеног и сопственог живота. У Србији никада нису живели само Срби. Данас у њој, више него пре, живе и градјани других народа и народности. То није хендикеп за Србију. Искрено сам уверен да је то њена предност. У том смислу се мења национални састав готово свих, а нарочито развијених земаља савременог света. Све више и све успешније заједно живе градјани разних националности, разних вера и раса.
Социјализам као прогресивно и праведно демократско друштво поготово не би смело да допусти да се људи деле национално и верски. Једине разлике које се у социјализму могу да допусте и треба да допусте су измедју радних и нерадних, измедју поштених и непоштених. Зато су сви који у Србији живе од свог рада, поштено, поштујући друге људе и друге народе - у својој Републици. (...)

Откад постоје вишенационалне заједнице, њихова слаба тачка су односи који се измедју различитих нација успостављају. Као мач над њиховим главама, присутна је непрекидна претња да се једног дана покрене питање угрожености једне нације од других и тиме покрене талас сумњи, оптужби и нетрпељивости који по правилу расте и тешко се зауставља. То унутрашњи и спољни непријатељи таквих заједница знају и зато своју активност против вишенационалних дружтава углавном организују на подстицање националних сукоба. У овом тренутку ми у Југославији се понашамо као да нам то искуство уопште није познато. И као да у сопственој, и даљој и ближој прошлости нисмо искусили сву трагичност националних сукоба, које једно друштво може да доживи, а да ипак опстане.
Равноправни и сложени односи медју југословенским народима су неопходан услов за опстанак Југославије, за њен излазак из кризе, и поготово неопходан услов за њен економски и друштвени просперитет. Тиме се Југославија не издваја из социјалног амбијента савременог, поготово развијеног света. Тај свет све више обележава национална трпељивост, национална сарадња, па чак и национална равноправност. Савремени економски и технолошки, али и политички и културни развој упућује разне народе једне на друге, чини их медјусобно зависним и све више и медјусобно равноправним. У цивилизацију ка којој се креће човечанство, могу закорачити пре свега равноправни и уједињени људи. Ако не можемо да будемо на челу пута у такву цивилизацију, не треба сигурно да будемо ни на његовом зачељу. У време када се одиграла ова знаменита историјска битка на Косову, људи су били загледани у звезде чекајући од њих помоћ. Данас, шест векова касније, поново су загледани у звезде, чекајући да их освоје. Први пут су могли да допусте себи разједињеност, мрзњу, издају, јер су живели у мањим, медјусобно слабо повезаним световима. Данас, као становници планете, разједињени, не могу освојити ни своју планету, а камоли друге планете, уколико не буду медјусобно сложни и солидарни. Зато можда нигде на тлу наше домовине немају толико смисла речи посвећене слози, солидарности и сарадњи међу људима колико имају овде, на пољу Косову, које је симбол неслоге и издаје.
У памћењу српског народа та неслога је била пресудна за губитак битке и за злу судбину коју је Србија поднела пуних пет векова.
Па чак и ако са историјске тачке гледишта не би било тако, остаје извесно да је народ своју неслогу доживео као своју највећу несрећу. И обавеза народа је зато да је сам отклони да би себе убудуће заштитио од пораза, неуспеха и стагнације. Српски народ је ове године постао свестан нужности своје међусобне слоге као неопходног услова за свој садашњи живот и даљи развој.
Уверен сам да ће та свест о слози и јединству омогућити Србији не само да функционише као држава, већ да функционише као успешна држава. Зато и мислим да то има смисла рећи баш овде на Косову где је неслога једном трагично и за векове уназадила и угрозила Србију и где обновљена слога може да је унапреди и да јој врати достојанство. (...)

Шест векова касније, данас, опет смо у биткама, и пред биткама. Оне нису оружане, мада и такве још нису искључене. Али без обзира какве да су, битке се не могу добити без одлучности, храбрости и пожртвованости. Без тих добрих особина које су онда давно биле присутне на пољу Косову. Наша главна битка данас односи се на остварење економског, политичког, културног и уопште друштвеног просперитета. За брже и успешније приближавање цивилизацији у којој ће живети људи у XXИ веку. За ту нам је битку поготово потребно јунаштво. Разуме се нешто другачије. Али она срчаност без које ништа на свету, озбиљно и велико, не може да се постигне, остаје непромењена, остаје вечно потребна.
Пре шест векова Србија је овде, на пољу Косову, бранила себе. Али је бранила и Европу. Она се тада налазила на њеном бедему који је штитио европску културу, религију, европско друштво у целини. Зато данас изгледа не само неправедно већ и неисторијски и сасвим апсурдно разговарати о припадности Србије Европи. Она је у њој непрекидно, данас као и пре. Разуме се, на свој начин. Али такав који је у историјском смислу није никад лишио достојанства. У том духу ми данас настојимо да градимо друштво - богато и демократско. И да тако допринесемо просперитету своје лепе, и у овом тренутку неправедно напаћене земље. Али и да тако допринесемо напорима свих прогресивних људи нашег доба, које они чине за један нови, лепши свет.

Нека вечно живи успомена на косовско јунаштво!
Нека живи мир и братство међу народима!

Ево и видео материјала.


Председниче наш, био си дубоко у праву...:worth:
 
bcodex_1.jpg

:worth::worth::worth:
 
Nazalost,nije imao ko da cuje :sad2::sad2::sad2:

Fato nemo da me ljutiš ako ova ********* nije imala podršku (moju ne) niko nije .... prodao je sve što se prodati moglo, i ničim nas lepim zadužio nije ... sem Markovom diskotekom u Požarevcu, Mirinim knjigama i svakodnevnim kontaktima sa Njofrom ... tako da ....
 
Пре тачно 23 године, Слободан Милошевић, тада још увек председник ЦК СК Србије, одржао је историјски говор на Косову Пољу који је, испоставиће се, био потпуно у духу времена и којим је наговестио какве муке и тешке дане ће српски народ и српска држава искусити. Ево тог говора.Ево и видео материјала.


Председниче наш, био си дубоко у праву...:worth:

bolje bi bilo da nije. danas bi mozda imali nesto
 
Znao je...ali ga boleo q... sve dok je bio na vlasti...i luda mu Mira...

Zbog "lude mu Mire" više je najeb'o ovaj narod nego od samo Miloševića.
I u tome je pokazao kolosalnu slabost !
Nije uspevao da se odupre ženi.
A ona ?
Zna se.
Gora od njega 10 x.
Žestoki vlastoljubac i autokrata.
Ta zla žena kao da je sebi zacrtala cilj da ga upropasti.
Tu nisu bila čista posla !
Ko zna koliko je popio čajeva protiv "bronhitisa" !?
 
Fato nemo da me ljutiš ako ova ********* nije imala podršku (moju ne) niko nije .... prodao je sve što se prodati moglo, i ničim nas lepim zadužio nije ... sem Markovom diskotekom u Požarevcu, Mirinim knjigama i svakodnevnim kontaktima sa Njofrom ... tako da ....
Majki,nemoj da gresis dusu /crveno slovo je / on nista nije prodao,prodali su zuti sve sto je decenijama i vekovima stvarano :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zalosno za Milosevica,casnog coveka i velikog patriotu,supruga aspija i megalomanka :mrgreen: To je jedino stvorenje koje je manipulisalo njime,a sigurna sam da on i nije bio upucen u njene necasne igranke.
 
Fato nemo da me ljutiš ako ova ********* nije imala podršku (moju ne) niko nije .... prodao je sve što se prodati moglo, i ničim nas lepim zadužio nije ... sem Markovom diskotekom u Požarevcu, Mirinim knjigama i svakodnevnim kontaktima sa Njofrom ... tako da ....

on nije nista prodao..ovi su sve prodali i izdali i narod i drzavu
 
Sam govor je perfektan bas kao i onaj pred izbore 2000.godine,ali sam Milosevic se nije uvek ponasao u skladu sa izgovorenim. Svoju velicini je iskazao tek u Hagu,ali tada je bilo kasno. Postujem ga sto je dao zivot za Srbiju,a mogao je da se nagodi sa protuvama za zapada,kada se sve sabere i oduzme za mene je pozitivna licnost,uostalom i vreme i dogadjaji nam to sve vise pokazuju.Na danasnji dan 2001. kada su ga hapsili osecao sam se tako bedno,ne zbog njega,koliko zbog Srbije....
 

Back
Top