Istorijske relikvije koje su izdržale test vremena

Neno

Elita
Moderator
Poruka
18.392
.Ovi izuzetni primjeri našeg nasleđa izdržali su kroz vekove i pružili dragocen uvid u svet kakav je nekada bio.

Od drevnih ruševina do modernih remek-djela, ova sačuvana blaga svjedoče o ljudskoj genijalnosti, kreativnosti i istrajnosti.


Dobro očuvan dio Via Flaminia otkriven je tokom građevinskih radova
Put je povezivao Rim sa centralnom i severnom Italijom, a izgrađen je u drugoj polovini 3. veka pre nove ere.

1.jpg

Mozaik otkriven u drevnom Hadrianoupolisu, okrugu Eskipazar, provincija Karabük, Turska
2.jpg

Inside La Sagrada Familia, Barcelona
3.jpg

Then vs. Now : Maiden Castle; Najveća brdska tvrđava u Engleskoj
Izgrađena 600. godine pre nove ere, a znatno proširena 450. godine pre nove ere, tvrđava se nalazi na vrhu velikog brda dugog 914m. U gvozdenom dobu tamo je živelo na stotine ljudi
4.jpg

Olupina deset jedara je istorijski događaj brodoloma koji se dogodio na istočnom kraju Velikog Kajmana 8. februara 1794. godine.
5.jpg

"Veiled Lady" (Bust) Raffaelo Monti, 1860. Mermer
6.jpg
"Ovo remek-delo je divan primer veštine vajara Rafaela Montija. Ne možemo vidjeti kroz kamen, ali kroz trikove svjetla i laka, Monti je stvorio iluziju da možemo. Na njegovoj Veiled Lady, vrh glave i ramena su uglađeni glatko, da reflektuju svetlost. Ali tamo gdje veo pada preko lica, mramor je manje poliran. Reflektuje manje svetlosti, što sugeriše teksturu tkanine. Skulpture prikrivenih figura dostigle su vrhunac popularnosti tokom 1700-ih u Italiji, što je prilika za vajare da pokažu svoje tehničko majstorstvo nad mermerom. Oko jednog veka kasnije, Monti i drugi umetnici su oživeli ovu tehnički zahtevnu tradiciju."

Pre nekoliko godina, najveći netaknuti drevni mozaik na svetu otvoren je za javnost u Antakiji u Turskoj.
7.jpg
Kameni mozaik iz šestog veka, koji se prostire na oko 1.200 kvadratnih metara i sastavljen od geometrijskih oblika i neponavljajućih figura, verovatno je korišćen kao javni prostor u svoje vreme, smatraju arheolozi.

Kamen je prepoznatljiv zbog svoje zakrivljene površine nalik tepihu, a artefakt je postao zakrivljen kao rezultat zemljotresa 526. i 528. godine.

Uprkos zemljotresima, mozaik nikada nije pukao, i učinio ga je do danas netaknutim i neprekinutim.

Iskopavanje komada trajalo je devet godina napornog rada, a tokom iskopavanja izneseni su i drugi istorijski artefakti.

Masivni mozaik je dokazao da su mozaici Antakje – drevne Antiohije, u provinciji Hatay – najbolji historijski artefakti ne samo u Turskoj, već i u cijelom svijetu."


Veruje se da je misteriozni nepoznati umetnik stvorio formaciju stena u okrugu jezera poznatu kao Borrowdale Banksy.


8.jpg
"Pažljivo postavljena struktura, za koju se veruje da je napravljena od lokalnog škriljca, kružna je u formaciji i pruža savršen okvir sa pogledom na dolinu Borrowdale u Kambriji, Engleska."

Postoji put u Rimu, Apijski put, koji je izgradio Appius Claudius Caecus 312. godine p.n.e. i koji je i danas u upotrebi.
9.jpg

Pre više od 3.000 godina, ovu izvanrednu zlatnu čašu, ukrašenu krilatim bikovima i lišćem, izradili su visoko kvalifikovani zanatlije u Iranu (Nacionalni muzej Irana, Teheran)
10.jpg


nastaviće se..
 
Poznat kao Drakulin dvorac, zamak Bran je verovatno najpoznatiji srednjovekovni zamak u Rumuniji.

11.jpg

Dvorac Chepstow nalazi se na vrhu litice preko rijeke Wye koja razdvaja Englesku i Wales
12.jpg

Rimski Panteon
13.jpg

Mehrangarh Fort
14.jpg
Mehrangarh se nalazi u Jodhpur Rajasthan je jedna od najvećih tvrđava u Indiji. Izgrađena oko 1459. godine od strane Rao Jodha, tvrđava se nalazi 410 stopa iznad grada i ograđena je impozantnim debelim zidinama. Unutar njenih granica nalazi se nekoliko palata poznatih po svojim zamršenim rezbarijama i ekspanzivnim dvorištima.

Poznata i kao (Ukleta tvrđava) Ovo je jedna od najvećih tvrđava na svetu i verovatno najjača. Nalazi se u blizini Jodhpura i nalazi se 410 stopa iznad grada. Ova tvrđava je bila dio nekoliko bitaka, ali neprijatelji nikada nisu mogli osvojiti ovu moćnu tvrđavu.

lokacija : jodhpur , rajasthan


Old City Of Efes, İzmir, Turkey
15.jpg

Ovu skulpturu "Kolos" kreirao je italijanski vajar Đambolonja krajem 1500-ih kao simbol italijanskih apeninskih planina.
16.jpg

Švedski ratni brod Vasa
17.jpg
Potonuo je 1628. godine, manje od milju nakon svog prvog putovanja i izvučen je sa morskog dna nakon 333 godine gotovo potpuno netaknut. Sada smešten u Muzeju Vasa u Stokholmu, najbolje je očuvan brod iz 17. veka nove ere.

Radiokarbonsko datiranje Tarkanove haljine, nazvano po gradu u Egiptu gdje je pronađeno 1913. godine, utvrdilo je da vrlo fino izrađena lanena odjeća datira između 3482. i 3103. godine prije nove ere, što je čini najstarijom tkanom odjećom na svijetu.
18.jpg

***

 

Back
Top