Историјске паралеле античког и Хришћанског веровања

fanstebre

Poznat
Poruka
9.756
Гледајући неку емисију о Ртњу видех Православни крст на врху Ртња на коме пише ИС ХС НИ КА што значи "Исус Христос Победник", а буквално видео пре тога сам гледао документарац о атничким грађевинама на Самотраки и одмах ми је то НИ+КА била асоцијација на Нику, богињу победе чији кип са крилима је био на острву Самотраки, а данас је у Паризу. Случајност или ипак постоји нека веза и континуитет веровања од атничких времена до данас ?

Гледајући неку емисију о Ртњу видех Православни крст на врху Ртња на коме пише ИС ХС НИ КА што значи "Исус Христос Победник", а буквално видео пре тога сам гледао документарац о атничким грађевинама на Самотраки и одмах ми је то НИ+КА била асоцијација на Нику, богињу победе чији кип са крилима је био на острву Самотраки, а данас је у Паризу. Случајност или ипак постоји нека веза и континуитет веровања од атничких времена до данас ?

Постоји веза свега на овоме свету.

И где је човек није правио намерно,
она је настајала спонтано.

Други спрат се наслања на први,
трећи на други, а четврти на трећи.

Ништа не виси у ваздуху без свог темеља ...

Хршћанство има два родитеља грчку филозофију и Јудаизам.

Између та два пола се не може да одлучи.

Док Јудаизам живот и породицу стави на прво, грчка филозофија сматра најузвишенијег човека који све тога нема и тотално је без страсти нема породицу нити жељу да се разможњава.

Зато и монахе толико ценимо, због Грка. Док Јевреји плачу за људима који су остали без потомства и дјевственост нема никакву вредност за Јевреје (па тако цела прића како је Марија то дала богу као дете, је из историске перспективе да кажемо много невероватна.

Ја тендирам за Југаизам али православље моја религија ка Грцима.

Могли бисмо претпоставити да старогрчка реч за победу је истоветна са именом богиње победе. Такав је салучаја са богињом Еојом (ἕως), име богиње и назив за рано јутро, колико знам, и за јутарње руменило уопште.

pa i krst koji je simbol krscanstva je u stvari rimska sprava za egzekuciju

Razapinjanje na Krstu je bila Rimska kazna za robove i pobunjenike..nimalo jedinstvena vec prilicno cesta u to doba..
Ваљда је та казна на почетку вршена на гредама у облику слова Т, а не на крсту ? А тек током и након Христовог распећа уводи се крст?

Хршћанство има два родитеља грчку филозофију и Јудаизам.

Између та два пола се не може да одлучи.

Док Јудаизам живот и породицу стави на прво, грчка филозофија сматра најузвишенијег човека који све тога нема и тотално је без страсти нема породицу нити жељу да се разможњава.

Зато и монахе толико ценимо, због Грка. Док Јевреји плачу за људима који су остали без потомства и дјевственост нема никакву вредност за Јевреје (па тако цела прића како је Марија то дала богу као дете, је из историске перспективе да кажемо много невероватна.

Ја тендирам за Југаизам али православље моја религија ка Грцима.
А грчка филозофија као прародитеља има Пелазгијску. А Јудаизам асирску ? Или чију год али поента је да иза увек има неко старији и да је велико питање ко је ту шта од кога узео и ко држи који и чији континуитет

Poslednja izmena:
Ваљда је та казна на почетку вршена на гредама у облику слова Т, а не на крсту ? А тек током и након Христовог распећа уводи се крст?

А грчка филозофија као прародитеља има Пелазгијску. А Јудаизам асирску ? Или чију год али поента је да иза увек има неко старији и да је велико питање ко је ту шта од кога узео и ко држи који и чији континуитет
u principu jeste bila vise T greda nego krst ali bilo je i jednog i drugog Kras ili Lukul-nisam siguran razapeo je nekoliko hiljada pobunjenika i robova iz Spartakove armije posle pobede nad njima pored puta iz Rima za Kapu-u gotovo 100 god..pre pojave Hriscanstva..

Koja su najpoznatija dela 'pelazgijske filozofije'?

Koja su najpoznatija dela 'pelazgijske filozofije'?
Грци су од њих наследили све што иоле има неку вредност па тако и то...од митологије па надаље..... Све што је старије од 6-7 века п.н.е апсолутно никакве везе нема са грцима, а све након тога је део традиције и културе Пелазга коју су грци преузели

Грци су од њих наследили све што иоле има неку вредност па тако и то...од митологије па надаље..... Све што је старије од 6-7 века п.н.е апсолутно никакве везе нема са грцима, а све након тога је део традиције и културе Пелазга коју су грци преузели

Ja sam pitao za naslove tih dela pelazgijsje filozofije.

Back