Istorijske činjenice u Svetom Pismu

Тебе није ништа питала...

Не тролуј тему, већ причај о позитивним стварима историографије Светог Писма, а не препуцавања о СПЦ са других тема да форсираш...
Zapravo pitanje koje je postavila sugovorniku jeste trolanje stoga je dobila moj komentar u istom stilu...
...ako nisi odmah iz prve primetio daj procitaj opet taj deo razgovora nakon cega sam ja reagovao.

Чуо си за Октавијанов попис у Јудеји...? Баш те године и тад...

По ком календару - тачно које? рецимо овако...

По јеврејском 2 године БЦ
По папском 2 године АД
По Црквеном нулте године, на преласку из -1. у 1. (25 децембра -1ве године)

34те после Октавијановог Пописа

Па и данас Назарет постоји, што не одеш у њега и видиш кућу у којој је Бог растао као беба?
Prema jevanđeljima, Isus je rođen za vreme vladavine Heroda velikog, i u vreme rimskog popisa u judeji.

Prema istoriji, Herod je umro u 4 godini PNE, rimski popis se desio u 6 godini NE.
to je deset godina razlike, plus godina dve pre herodove smrti, razlika je 11, 12 godina.

Prema jevanđeljima, Isus je rođen za vreme vladavine Heroda velikog, i u vreme rimskog popisa u judeji.

Prema istoriji, Herod je umro u 4 godini PNE, rimski popis se desio u 6 godini NE.
to je deset godina razlike, plus godina dve pre herodove smrti, razlika je 11, 12 godina.
Рачуна се време по цару Римском Октавијану... Код нормалних астронома

То масонско рачунање ''по Ироду слуги и вазалу'', није Јулијанско Рачунање већ Чивутско (гутомесечно тј. годински ациклично)), зато се и не поклапају мерила...

Потурили си ти Чивутски чобански календар и прерачунали га у циклични Јулијански, зато си омашио године и поенту...

Изражавај се по свом атеистичком Чивутском календару, ако хоћеш тачно да се изразиш, јеврејски и Египатски календари не рачунају године и векове исто...

Рачуна се време по цару Римском Октавијану... Код нормалних астронома

То масонско рачунање ''по Ироду слуги и вазалу'', није Јулијанско Рачунање већ Чивутско (гутомесечно тј. годински ациклично)), зато се и не поклапају мерила...

Потурили си ти Чивутски чобански календар и прерачунали га у циклични Јулијански, зато си омашио године и поенту...

Изражавај се по свом атеистичком Чивутском календару, ако хоћеш тачно да се изразиш, јеврејски и Египатски календари не рачунају године и векове исто...

Istorijski se datum rođenja a ni smrti ne poklapaju sa biblijskim

Isto tako istorija ne potvrđuje pomračenje sunca u godimi Isusove smrti.

istorija i arheologija se ne trpe mnogo sa biblijom

istorija i arheologija se ne trpe mnogo sa biblijom
relics of the Holy Innocents: the bones of dead babies, found in Bethlehem.
https://www.theamericanconservative.com/baby-bones/

Furthermore, Josephus might have omitted the Slaughter of the Innocents because he might not have connected Herod with the murders. “There’s nothing in Matthew that suggests that Herod sent his own troops to kill these children,” Michuta writes. “In fact, Matthew 2:16 only says that Herod “… sent and killed” the children. It’s quite possible that Herod did not send his own troops (making it an official act), but rather sent banditti to do his bidding. A very ancient extra-biblical text known as the Protoevangelium of James seems to support this idea. In chapter 22, the text says, ‘And when Herod knew that he had been mocked by the Magi, in a rage he sent murderers, saying to them: Slay the children from two years old and under.'” https://aleteia.org/2019/12/31/did-herod-actually-kill-the-holy-innocents/

e, zato mi moramo da citamo i Protojevandjelje Jakovljevo .... u prevodu Amfilohija bese https://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Протојеванђеље_Јаковљево

ali je problem sto ono kaze da su magi MOCKED heroda, a mi slavimo te mage, sto je velika sramota i bescasce!

Od koga su primili u snu zapovest, ne kaze se

И примивши у сну заповест да се не враћају к Ироду, другим путем отидоше у своју земљу.
(Глава 16)
Тада Ирод, када увиде да су га мудраци преварили

Poslednja izmena:
Pa služili bi da se opiše razvoj čovječanstva do Hrista. Krećemo od Adama a onda se priča sužava na Avramove potomke jer se od Avramovih potomaka imao roditi Hristos. Kroz istorijske podatke pratimo kako je Bog čuvao tu liniju kako bi se iz nje rodio Mesija.
Mogao je onda da nam opise period pre Adama i Eve malo detaljnije,taj period je dosta povrsno objasnjen.

Moje mišljenje je da Sv. Pismo, pored što daje pouke o duhovnom razvoju čovjeka i odnosu Boga i čovjeka te spasenju kroz Isusa Hrista, daje i tačne podatke o istorijskim događajima koje opisuje. Smatram da je značajno da i ovo imamo u vidu pošto mnogi sekularni istoričari osporavaju autentičnost Pisma pozivajući se na navodnu nepouzdanost u istorijskim stvarima. Vaša mišljenja?
Biblija, njena istinitost po povjesnim činjenicama kao i njena istinitost sa proroštvom nije naročito interesantna svijetu jer je biblija sa te strane usko skoncentrirana na događanja u tom dijelu starog biblijskog svijeta tj. oko Izraela. Mislim da 99% proročkog teksta se odnosi na događanje oko Izraela a ne u svijetu, pogotovo ne za današnji moderni svijet Evrope i Amerike, pa dalekog Istoka. Ima i razloga zašto je tako; prema nekim ukazima Jahve svijet treba da gleda što se događa sa i oko Izraela jer se On želi očitovati kroz Izrael. Svijet je u izvjesnom smislu i ljubomoran na tu sitoaciju i pokušavaju izvoditi tzv. teologiju zamjene.

Back