Istorijske cinjenice o komunistima u Srbiji

deda tripko

Ističe se
Poruka
2.013
Imali smo isti tretman: težak rad, lošu ishranu, loš smeštaj, disciplinu robijašku... Zlatina neka ispriča kako su nam konfiskovali imovinu po osudi i preko osude: – Onaj dan kada je Bora osuđen i kad smo se ja i moje kćeri vratile kući kao sinje kukavice, ustvari, tu istu noć, su došli ovi naši iz Mesnog odbora i partije i, ne javljajući se, provalili u zgrade i pokupili ono malo brašna što smo dobili od rođaka, mast, slaninu, jaja, pasulj, luk, krompir... Sigurno da to nije bilo obuhvaćeno konfiskacijom, zašto bi nam odneli tako. – Sutradan eto ih po danu, bez rešenja i presude, upadoše u dvorište i kažu: „Ovo je sad naše!“ Sećam se da su od naše seoske vlasti bili: Duša Venečki, Sava Čiča, Perica Novaković... Taj Venečki je odmah ušao u štalu i počeo da dreši onu bolju kobilu. Moj pokojni sin, Radisav, bilo mu je 14 godina, plače i moli: „Nemoj, čika Dušo, terati Zoru, nju posebno volim, uzmite Vilmu.“ Venečki se smeje i kaže cinično: „E, kad je voliš, volimo je i mi.“ – I oteraše baš nju, a bila je jako lepa – zelena. Sin Radisav plače a ja i kćeri ne smemo da pisnemo, visi nam ona uslovna osuda nad glavom. Odneše nam vagu, krunaću mašinu, sejaću mašinu, plugove, sve, sve, sav alat. Pošto prethodne noći nisu ulazili u kuću to uđoše tada i pronađoše četiri hleba i, verujte, odneše i njih. Tad sam mislila da je došao smak sveta, kukala bih da se čuje do neba. A pitanje je da li su baš tako sve smeli da nam pokupe i gde su sve to odneli. – Znamo, na primer, da je naše daske, koje smo bili spremili za patos, oterao Triva Mojsilović svojoj kući i patosao svoju sobu. (Ovde u reč upada Bora: „Zato Triva kad je umirao, nije lako mogao da se rastavi sa dušom, vikao je: „Šta sam ja radio sa ljudima”, a meni mirna savest, spavam kao jagnje). – Konfiskovali su nam 17 jutara zemlje i pola jutra vinograda. Sve što su nam uzeli, dali su ovi naši u seljačku radnu zadrugu: zemlju, stoku, mašine... Bora na robiji, svekrva stara, deca nejaka, kuća prazna. Pomagale su mi dosta moje sestre, Milica i Anđa. Da bismo nekako preživeli, morao je i sin Radisav u svojih 14 godina da ide na kuluk, da radi za pare. A koliko je onda trebalo za kilo hleba! Bilo je strašno, sad kad se setim, čudim se, pa zar sam ja to sve izdržala. Bora Kerečki je robijao u svom srezu u Zemunu celu jesen 1949., zimu i proleće 1950. – Izdržao sam tačno 9 meseci i manje 6 dana. Kući sam došao na Vidovdan. Kuća prazna, narod u kući gladan, u selu muk. Uvukao se bio strah u ljude. Mnogima sve konfiskovano, (samo u mojoj „turi“ bilo nas je 12), neki još na robiji, neke tek oterali, neki tamo i umrli. U seljačkoj radnoj zadruzi, onoj u koju ja nisam hteo ni po živu glavu, pravi haos, nerad, nemaština, rasulo. Jedino su aktivisti i dalje živeli dobro, samo špaciraju kroz selo – čizme, kožni kaput, pištolj za pojasom. Vedre i oblače. Sećam se, tih prvih dana pošto sam došao sa robije, izađemo malo na seoski sokak, po našem sremskom običaju, te divanimo. Dođe podne, žene viču na ručak. Svak svojoj kući, idem, kobajagi, i ja, iako u mojoj nema šta da se jede. Trpim, sramota me kao da sam ja kriv. – Podnosio sam i molbu da mi se vrati zemlja. Dobio sam odgovor u kome stoji da je molba razmatrana i doneta odluka da se ne usvoji. „Smrt fašizmu – sloboda narodu!“, u potpisu Moša Pijade. Nikad nam nije ništa vraćeno, niti plaćeno, što znači da se i ja dalje vodim kao „neprijatelj“ i „privredni saboter“. Gre’ota velika. Šta ću nego zapnem raditi i kupovati zemlju. Jutro po jutro, doguram do devet.

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
28.941
Imali smo isti tretman: težak rad, lošu ishranu, loš smeštaj, disciplinu robijašku... Zlatina neka ispriča kako su nam konfiskovali imovinu po osudi i preko osude: – Onaj dan kada je Bora osuđen i kad smo se ja i moje kćeri vratile kući kao sinje kukavice, ustvari, tu istu noć, su došli ovi naši iz Mesnog odbora i partije i, ne javljajući se, provalili u zgrade i pokupili ono malo brašna što smo dobili od rođaka, mast, slaninu, jaja, pasulj, luk, krompir... Sigurno da to nije bilo obuhvaćeno konfiskacijom, zašto bi nam odneli tako. – Sutradan eto ih po danu, bez rešenja i presude, upadoše u dvorište i kažu: „Ovo je sad naše!“ Sećam se da su od naše seoske vlasti bili: Duša Venečki, Sava Čiča, Perica Novaković... Taj Venečki je odmah ušao u štalu i počeo da dreši onu bolju kobilu. Moj pokojni sin, Radisav, bilo mu je 14 godina, plače i moli: „Nemoj, čika Dušo, terati Zoru, nju posebno volim, uzmite Vilmu.“ Venečki se smeje i kaže cinično: „E, kad je voliš, volimo je i mi.“ – I oteraše baš nju, a bila je jako lepa – zelena. Sin Radisav plače a ja i kćeri ne smemo da pisnemo, visi nam ona uslovna osuda nad glavom. Odneše nam vagu, krunaću mašinu, sejaću mašinu, plugove, sve, sve, sav alat. Pošto prethodne noći nisu ulazili u kuću to uđoše tada i pronađoše četiri hleba i, verujte, odneše i njih. Tad sam mislila da je došao smak sveta, kukala bih da se čuje do neba. A pitanje je da li su baš tako sve smeli da nam pokupe i gde su sve to odneli. – Znamo, na primer, da je naše daske, koje smo bili spremili za patos, oterao Triva Mojsilović svojoj kući i patosao svoju sobu. (Ovde u reč upada Bora: „Zato Triva kad je umirao, nije lako mogao da se rastavi sa dušom, vikao je: „Šta sam ja radio sa ljudima”, a meni mirna savest, spavam kao jagnje). – Konfiskovali su nam 17 jutara zemlje i pola jutra vinograda. Sve što su nam uzeli, dali su ovi naši u seljačku radnu zadrugu: zemlju, stoku, mašine... Bora na robiji, svekrva stara, deca nejaka, kuća prazna. Pomagale su mi dosta moje sestre, Milica i Anđa. Da bismo nekako preživeli, morao je i sin Radisav u svojih 14 godina da ide na kuluk, da radi za pare. A koliko je onda trebalo za kilo hleba! Bilo je strašno, sad kad se setim, čudim se, pa zar sam ja to sve izdržala. Bora Kerečki je robijao u svom srezu u Zemunu celu jesen 1949., zimu i proleće 1950. – Izdržao sam tačno 9 meseci i manje 6 dana. Kući sam došao na Vidovdan. Kuća prazna, narod u kući gladan, u selu muk. Uvukao se bio strah u ljude. Mnogima sve konfiskovano, (samo u mojoj „turi“ bilo nas je 12), neki još na robiji, neke tek oterali, neki tamo i umrli. U seljačkoj radnoj zadruzi, onoj u koju ja nisam hteo ni po živu glavu, pravi haos, nerad, nemaština, rasulo. Jedino su aktivisti i dalje živeli dobro, samo špaciraju kroz selo – čizme, kožni kaput, pištolj za pojasom. Vedre i oblače. Sećam se, tih prvih dana pošto sam došao sa robije, izađemo malo na seoski sokak, po našem sremskom običaju, te divanimo. Dođe podne, žene viču na ručak. Svak svojoj kući, idem, kobajagi, i ja, iako u mojoj nema šta da se jede. Trpim, sramota me kao da sam ja kriv. – Podnosio sam i molbu da mi se vrati zemlja. Dobio sam odgovor u kome stoji da je molba razmatrana i doneta odluka da se ne usvoji. „Smrt fašizmu – sloboda narodu!“, u potpisu Moša Pijade. Nikad nam nije ništa vraćeno, niti plaćeno, što znači da se i ja dalje vodim kao „neprijatelj“ i „privredni saboter“. Gre’ota velika. Šta ću nego zapnem raditi i kupovati zemlju. Jutro po jutro, doguram do devet.
copy pest kaze ovak kaze onaj....

deda tripko

Ističe se
Poruka
2.013
Komunisti su otisli u NDH da spasavaju Srbe
spasli srbe u ndh a posle zatrli ceo banatski kraj.
sada su vec pomrli oni koji su to saptajuci pricali.

i moj stric je vec odavno umro kome su oko izvadili jer nije imao da preda 80 kila masti od svinjceta od 60 kila
oko mu je izvadio drugar od malena. koji se cesto kod njih hranio jer su bili siromasni. ali nista to nije istina. istina je ona od vas prokletih sto ste bili pijanci i bosonogi neradnici pa se ovajdili preko partije

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
28.941
spasli srbe u ndh a posle zatrli ceo banatski kraj.
sada su vec pomrli oni koji su to saptajuci pricali.

i moj stric je vec odavno umro kome su oko izvadili jer nije imao da preda 80 kila masti od svinjceta od 60 kila
oko mu je izvadio drugar od malena. koji se cesto kod njih hranio jer su bili siromasni. ali nista to nije istina. istina je ona od vas prokletih sto ste bili pijanci i bosonogi neradnici pa se ovajdili preko partije
Znaci samo price koji ti hoces da se prihate kao istine, a dokazi ?
To nije istorija.

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
28.941
Revizionisti kao Samardzic samo izmisljaju i falsifikuju istorisjke cinjenice o komunistima, izmisli nebuloze stavi klip nayoutube i tto je ''istina''

Samardzic opet sa njegovim falsifikatima.
Pocinje kako je Koca Popovic nije bio obrazovan, i da mu je jedni cilj bio unistavanja Srba.
Samardzic iznosi sledece falsifikate protiv Koce Popovic
1. Da Koca ""naredio'' streljanje cetnika koji su pomagali partizane posle igramnskog marsa. Dokaz - kaze neki lik.
2. Koca je zajedno sa Franceticom i Crnom legijom borio se protiv cetnika rame uz rame . Dokaz - neki nemacki dokumenti koje do danas niko nije video.
Пише г. Самарџић „да постоји барем пет немачких докумената да су се усташка Црна легија под командом Францетића и Прва и Друга пролетерска бригада под командом Коче Поповића марта и априла 1942. бориле раме уз раме против четника мајора Јездимира Дангића и капетана Драгослава Рачића у источној Босни и да су усташе при томе редовно снабдевале партизане муницијом“.
Термин „барем пет немачких докумената“ захтева детаље, који су то документи? Г. Самарџић их не наводи. Бавити се озбиљно овом темом, а користити термин „барем пет немачких докумената”, на шта то личи? Како се садашња дебата о прошлости тиче и наше садашњости, ипак је не можемо препустити само историчарима, јер је сасвим могуће да се историја јучерашњице придружује политици данашњице.
https://srbin.info/drustvo/miroslav...cetnicka-polemika-odgovor-miloslavu/?lang=lat
3. Da je Koca naredio saveznicima da bombarduju Leskovac i da pobiju sto vise Srbe. Dokaz - Istoricari iz Leskovaca ? su nasli u leskovackom arhivu dokaze o tome ? Inace saveznici nisu nikog ni pitali sta da bombarduju i kada.
Sta Samardzic falsifikuje : da je bilo 240 saveznickih aviona i da ima 3000 popisanih zrtava po imenu.
Bilo je 28 bombardera, a ukupno popisanih imena ima 819.
https://www.novosti.rs/vesti/naslov...ovanje-Leskovca-Mladost-unistena-bombama-FOTO
Tako Samardzic laze kako je Koca bio uvek da se sa ustasma bori protiv cetnika, i
4.Da je posle rata Koca u svojim govorima podstica na mrznju.
5. Da je Koca podrzavao Aliju i njegove Mudzahedini,a takodje i sepratatiste na Kosovu
Naravno Samardzic ne sme da pomene kako je Koca probio obruc na Sutjesci i kako su uspeli da razbiju nekoliko puta jaceg neprijatelja.
Ponovo blamiranje Samardzica falsifikovanjem tako lako proverljivih istorijskih cinjenica.

Лекизан

Elita
Moderator
Poruka
23.543
Putujući kao novinar ovom našom napaćenom zamljom, a naročito njenim još napaćenijim selima, osećao sam da postoji jedna velika nepravda: zla vremena prinudnog otkupa, provođenog od završetka rata pa sve do 1953. godine, kao i nasilnog uterivanja u seljačke radne zadruge, kako smo mi nazivali kolhoze, niko dokumentarno da ispriča za novine ili knjige. Međutim, u selima postoji jedan naboj da se to naopako vreme, („kad je Tito otkupljivo žito“) ispriča jednostavno, iz srca i duše, onako kako je bilo. Godinama sam pokušavao da tu seljačku muku sa „gedžine“ duše prebacim u „sredstva javnog informisanja“, ali bezuspešno. Niko nije hteo, bolje rečeno – smeo da „čačka“ takvu temu. Tek u januaru 1989. godine „probijamo led“ u mesečnoj reviji „Selo“. Ali kada se feljton rasplamsao sa žestokim pričama, „odozgo“ je došla poruka u smislu – zašto nam treba da se rasplakujemo nad seljacima. I tako, umesto da iz tog seljačkog „plača“ izvučemo nauk, kako ne treba raditi, „pravoverni“ su se rasplakali nad boljševizmom – i ukinuli feljton. Zahvaljujući hrabrosti „Borbe“ u 1990. godini je nastavljeno sa tužnim svedočanstvima o tom zlom vremenu otkupa i seljačkih radnih zadruga. Pre nego što počnemo sa ispovestima preživelih „kulaka“ ili njihovih potomaka, pokušaćemo, ukratko, da mlađe čitaoce uvedemo u ono vreme, koje oni, srećom, ne pamte. U ratnim vremenima Drugog svetskog rata postojale su takozvane rekvizicije, kojim su okupatorske i „domaće“ vojske seljacima oduzimale žito, stoku, drva... Činili su to i partizani, za ishranu boraca. Delimično oduzimanje „viškova“ poljoprivrednih proizvoda za armiju i „radni narod“ trajalo je do 1947. kada vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije donosi Uredbu o obaveznoj isporuci viškova žitarica i mesa po takozvanim vezanim cenama, koje su bile i po nekoliko puta niže od one na pijaci. Te godine počinje i osnivanje domaćih kolhoza, nazivanih našim imenom: seljačke radne zadruge. U njih većinom ulaze siromašniji seljaci, a u Vojvodini uglavnom kolonisti – „naslednici“ zemlje izbeglih Nemaca, Folksdojčera. (Zanimljivo je da u seljačke radne zadruge nisu rado ulazili oni „tanji“ seljaci koji su godinu dana ranije – 1946. kao „agrarni interesenti“ besplatno dobili zemlju oduzetu agrarnom reformom od onih koji su imali posed veći od 20 hektara. Kasnije će se videti da su ti „interesenti“, mahom, tu poklonjenu zemlju prodali). Za sprovođenje „planskog otkupa“, kako su ga nazivale vlasti, ili „prinudnog“ kako su ga osećali seljaci, stvoreni su čitavi timovi od vrha države pa sve do najmanjeg zaseoka. Formalno, po Uredbi, otkup je na terenu trebalo da sprovedu sreski i mesni narodni odbori, ali, u praksi, to je sprovodila mašinerija sreskih komiteta Komunističke partije i Udbe. Tačnije, pripadnici i saradnici obe ove vlasti, koji su nazivani aktivistima. Količine koje je trebalo „otkupiti“ planirane su gore, u vladi FNRJ, i deljene po narodnim republikama. Republičke vlade su to raspoređivale po srezovima, a onda je „kolač“ deljen po mesnim odborima u selima. Još u prvoj raspodeli obaveza dolazilo je do nepravdi: najviše je opterećivana NR Srbija, a u njoj AP Vojvodina, koja je na primer, u sezoni otkupa 1948/1949. dala državi 61 odsto od ukupno otkupljenog žita. Često se događalo da se prilikom razreza po srezovima, a naročito po selima, aktivisti utrkuju čije će područje prebaciti plan, što im je kasnije služilo da se penju na više položaje.
Извор текста.

Bole50

Zainteresovan član
Poruka
268
komunistička naredba.jpg