jelizaveta
Primećen član
- Poruka
- 860
Са тим језиком су говорили Ћирило и Методије.
trebalo bi: tim jezikom (instrumental sredstva uvek ide bez predloga)
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Са тим језиком су говорили Ћирило и Методије.
Hoćeš malo da preciziraš:
Koji najstariji period? Ovde, na pdf Istorija ima nekoliko najstarijih perioda, od Soraba do Starih Slovena.
I da li misliš na književnost ili na jezik? Ili na oba zajedno?
@jelizaveta
Da li ti mene ignorišeš?
Koja su najstarija srpska dela?
ne, naravno, šta sam izignorisala?
Ili na oba zajedno?
Nego, kada kolega Slaven777 zadovolji svoju radoznalost, koja će ga možda i razočarati jer verovatno neće ispuniti njegova očekivanja u vezi sa "starošću" srpske književnosti
trebalo bi: tim jezikom (instrumental sredstva uvek ide bez predloga)
uh... ovo pitanje je dosta neprecizno.
najstarija sačuvana ćirilična povelja, napisana na srpskom narodnom jeziku je Povelja Kulina Bana, iz 12. veka.
najstarije delo pisano srpskoslovenskim jezikom je Miroslavljevo jevanđelje (12. vek)
na srpskoslovenskom jeziku su pisani i:
1. Vukanovo jevanđelje (oko 1200)
2. Hilandarska povelja Stefana Prvovenčanog (12. vek)
A šta je sa najstarijim, Marijinim jevanđeljem. Zna li neko nešto o tome - ili o Mihanovićevim i Gerškovićevim odlomcima?
Pa, nisam siguran da se povelja Kulina Bana može nazvati srpskom. Nije li to Bosančica, kojom su i Hrvati pisali pored Bošnjana?
Povelja Kulina Bana pisana je srpskom ćirilicom, pripada najarhaičnijem pravopisu, tj. zetsko-humskoj pravopisnoj školi (naziva se još i bosanski pravopis). Ovaj pravopis oslonjen je na staroslovensku glagoljicu. Njime su pisani tekstovi iz 12. i 13. veka.
Bosančica je varijanta ćiriličnog brzopisnog pisma (naziva se još i zapadna ćirilica ili zapadna varijanta ćirilskog brzopisa). Nastala je izbacivanjem pojedinih slova stare azbuke i dodavanjem novih slova pod uticajem glagoljice, latinskog i italijanskog pravopisa. Upotrebljavala se u Bosni od 13. veka, a zatim i u Dalmaciji, Dubrovniku.
Да ли се поп дукљанин може сматрати српским делом, или старословенским?
To je fascinantno ako je istina (mnogo govori)! Imaš li izvor za to?
Naravno, Aleksandar Milanović, Kratka istorija srpskog književnog jezika, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2004, str. 39, 40
o bosančici: nav. delo, str. 42
inače, to je prilično poznata činjenica u istoriji srpskog jezika, mislim, nije neka epohalna novost
Možeš li mi molim te još po nešto napisati o ovome?
uobičajen srpski izgovor je slovenski, hrvatska varijanta je slavenski
o čemu konkretno: Povelji kulina Bana/istoriji srpske ćirilice/bosančici... preciziraj malo...
o povelji.
А ко је архиђакон Тома?