Историја Сакалиба

NickFreak

Elita
Poruka
15.992
Одлично дело Адмира Агића који је скупио много извора компримовао у мало дело или кратко рекао бих из чистог ентузијазма и без материјалне подршке јер користи слике са википедије све у свему можемо видети једну мало запостављену историју Балкана , Медитерана нарочито Неретвљана директних савезника Муслимана и великих трговаца робљем једино што Неретвљани нису заробљавали своје становништво већ пресретали лађе са робљем и отимали и продавали на другу страну.
Стапање Словена са староседеоцима је ишло лакше утолико што нити "Илири" нити Словени нису имали трајне робове сем казне након чега се роб ослобађа и постаје пуноправан члан друшта на тај начин ове заједнице су се брзо орођавале и ступале у племенске савезе. Будући да су се код нас налазили најважнији трговачки центри робљем целог тада познатог света крајње је видљива и разумљива политичка перцепција западне Европе у односу на Балкан који су такође били робови са мало већом ценом него Африканци али изузезно цењени код Арапа па су неке словенске ропкиње биле мајке неких великих калифа.Да не ширим свако ће ово видети на свој начин али око неких ствари историја је неумитна.

Намера ми је да скупимо што више извора иако су у овој књизи много боље извори растумачени јер се ради вероватно о муслиману који није дете данашње културне елите и погледа на свет већ може посматрати историју из перцепције муслимана и ислама уопште чији извоири су практични и нису бајковити.

Дидаћу неке ствари па ћу почети са њим.
 

Из пројекта Википедија​


Сакалиби су Словени који су побегли из Јустинијанове војске, а 821 . године под вођењем Славена Томе и уз помоћ Арапа, дигли велики устанак. Крај 7. века Арапи су у својим освајањима допрли до византијског дела Мале Азије насатањеним словенским животом које је често бирало устанке против цара Јустинијана Другог. Очекујући помоћ од Арапа, око 20.000 Словена побегло је из Јустинијанове војске, а 821. године под вођењем Славена Томе и уз помоћ Арапа, дигли су велики устанак.

Ове Словене Арапи су називали Сакалиби.

У 10. веку много Сакалиба живело је у Шпанији , посебно у Кордоби, где су дошли са Арапима. Било их је више од 12.000 само у калифској гарди. Напредовали су до високих положаја, како у војсци, тако и у влади кордобског калифата.

Saqaliba​

Сакалиби ( Арабиц : صقالبة , Романизед : сакалиби , једнина Арабиц : صقلبي , Романизед : саклаби ) [нб 1] је термин који се користи у средњем Арапским изворима да означи Словенима и другим народима централне , јужне и источне Европе , односно u širem smislu evropskim robovima. Termin potiče od srednjeg grčkog slavos/sklavenos (Slovenski), što na hispano-arapskomdošlo do označavanja najpre slovenskih robova, a zatim, slično semantičkom razvoju termina u drugim zapadnoevropskim jezicima, robova stranih uopšte. [2] Reč se često koristila da se posebno odnosi na slovenske robove, ali se mogla odnositi i na Evropljane kojima su trgovali arapski trgovci. [3]

Postojalo je nekoliko glavnih puteva za trgovinu slovenskim robovima u arapski svet : preko Centralne Azije ( Mongoli , Tatari , Hazari , itd.) za istočne Slovene ; preko Balkana za Južne Slovene ; kroz srednju i zapadnu Evropu za zapadne Slovene i do al-Andalusa . [ Цитатион неедед ] Волга трговачки пут и другим европским путеви према Ибрахим ибн Јакуб (10тх век) су опслужује Раданите jevrejski trgovci. (Uporedi krimsko-nogajske napade na istočnoslovenske zemlje .) Teofan pominje da je omejadski kalif Muavija I naselio čitavu vojsku od 5.000 slovenskih plaćenika u Siriji 660-ih godina. [ potreban citat ] Nakon bitke kod Sevastopolja 692. godine, Nebulos , arhont slovenskog korpusa u vizantijskoj vojsci , i 30.000 njegovih ljudi su naselili Omajadi u oblasti Sirije . [4] [5]

U arapskom svetu, Sakaliba je služio ili je bio primoran da služi na mnogo načina: kao sluge, haremske konkubine , evnusi , zanatlije, robovi vojnici i kao kalifovi čuvari. U Iberiji , Maroku , Damasku i Siciliji , njihova vojna uloga može se uporediti sa onom mameluka u Osmanskom carstvu . U Al-Andalusu su slovenski evnusi bili toliko popularni i široko rasprostranjeni da su postali sinonim za Sakalibu. [6] [7] Neki Sakalibe su postali vladari taifa (kneževina) u Iberijiнакон колапса халифата Кордоба у 1031. На пример, Муџахид Ал-'Амири организовала сакалиби у Дениа на побуну, преузме контролу над градом, и успостави Таифа од Дениа (1010-1227), који је проширио свој домет колико kao ostrvo Majorka .

Sledeća lista je izvedena iz Bosvorta 1996 , str. 19 .

Sledeća lista je izvedena iz Bosvorta 1996 , str. 17 , koji ih naziva Banu Mudžahid. Mudžahid je bio član porodice Muhameda ibn Abi ʿĀmira.
 
Opera Snapshot_2023-03-07_145453_Neretljani_Sakalibe_robovi_i_gusari65655765075655.pdf1111.png

Opera Snapshot_2023-03-07_145600_Neretljani_Sakalibe_robovi_i_gusari65655765075655.pdf2.png

Opera Snapshot_2023-03-07_145728_Neretljani_Sakalibe_robovi_i_gusari65655765075655.pdf3333.png
 
Opera Snapshot_2023-03-07_153520_Neretljani_Sakalibe_robovi_i_gusari65655765075655.pdf888.png

Opera Snapshot_2023-03-07_153919_Neretljani_Sakalibe_robovi_i_gusari65655765075655.pdf9999.png

Opera Snapshot_2023-03-07_154419_Neretljani_Sakalibe_robovi_i_gusari65655765075655.pdf999.png


Многи ће по обичају замерити на обимним скриншотовима , жао ми је нисам завршио дактилографски курс а не волим да препричавам али буквално сваки детаљ је важан нисам успео одстранити ништа небитно.
 
Остаје ми нејасно код Порфирогенита Петар Гониковић на територије Аренте Паганије прича са Дрчаким стратегом Лавом Рабдухом иначе Петар Гојниковић према ДАИ долази на валст синхроно Лаву Мудром који прави примирје са Симеуном чак постаје крштени кум Симеуновом сину Петру.
Обзиром да Петар долази из Хрватске припада оном делу Властимировића који није из бугарске струје овај чин примирја и кумства са Симеуном је био од сигурне важности да би дошао на власт очигледном иницијативом Лава Мудрог.

"Већ именовани брат Стројимир, који је био у Бугарској, имао је сина Клонимира, којега је Борис оженио Бугарком. Од њега се родио Часлав у Бугарској. Мутимир, који је протерао оба своја брата и узео власт, имао је три сина Прибислава(?Првослава?), Брана и Стефана и после његове смрти њега је наследио његов најстарији син – Прибислав (?Првослав?). Затим, после једне године, пре споменути Петар, син Гојников, дошао је из Хрватске те је протерао с власти свог рођака Прибислава (?Првослава?) и његова два брата, а они су побегли и дошли у Хрватску. Три године касније Бран нападне Петра али је био од њега побеђен, заробљен и ослепљен. Две године после тога, Клонимир, отац Чаславов, побегао је из Бугарске и он је такође дошао и са једном војском уђе у један од градова Србије, Достинику, с намером да преотме власт. Петар нападне и убије га и настави владати још 20 година, а његова је владавина почела за време владања Лава(Лав IV Мудри (886-912)), светог цара, најблагословљеније успомене, према којем је он био у подложности и подређености. Он је такође склопио мир са Симеоном, кнезом Бугара, и чак га је узео за кума својему сину. Затим, после времена у којем је владао господин Лав, тадашњи војни заповједник у Драчу, протоспатар Лав Рабдух, који је после тога био почашћен чашћу магистра и управом вођења страних послова, дошао је у Паганију, која је у то време била под контролом кнеза Србије, с циљем да се посавјетује и договори с тим истим кнезом Петром, о некој служби и послу. Михајло, архонт(кнез) Захумља, ради љубоморе изазване тим чином, дојави Симеону, кнезу Бугарске, да је цар Византинаца подмитио кнеза Петра да узме Турке(Мађаре) са собом и да пође против Бугарске. То је било у време кад се догодила битка код Анхилаја(917), између Византинаца и Бугара. Симеон, избезумљен љутитошћу, послао је против Петра, кнеза Србије, Сигрицу Теодора и покојног Мармена са војском, а они су узели собом и младог кнеза Павла, сина Брановог (оног) којег је ослепио Петар, кнез Србије. Бугари су преварно наступили против кнеза Србије и позивајући га на везу кумства и јемчећи му да они неће од њих имати никаквих невоља и тако су га преварили да изађе к њима и затим га одмах везали и одвели у Бугарску и он је тамо умро у тамници. Павле, син Бранов, заузео је његово место и владао је три године. цар, господин Роман, који је имао у Цариграду младог архонта(кнеза) Захарију, сина Прибислава (?Првослава?), кнеза Србије, послао га је да буде кнез у Србији и он је отишао и ратовао али је био потучен од Павла који га је заробио па га је предао Бугарима и њега су задржали у тамници."

стални наратив преваре Бугара Петра Гојниковића (кума) преваре са Чаславом па до Јована Владимира.
 
Дакле радило се вероватно о бизнису са робљем који је хтео Лав арРаб(ан) Дух да утаначи са Петром Гојниковићем који је вероватно био у рукама Михајла Вишевца.
 
Иначе први рексови Словена у записима су Нертвљани који су имали специјани статус због трговине робљем од византијских власти нападали су Сицилију Италију и били повлашћени од муслимана због тровине.
 
треба додати да су збогнаметнуте херезе Босанцима највише трговали чак и племенитим закони који су доношени у вези трговине робљем у Сплиту , Задру Дубровнику су се односили само на хришћане а ова трговина Босанцима се није зауставила ни за време босанског краљевства и Турака.
 
Poslednja izmena:
Next are the Namjin, whose king is called Gharand; among all the Saqaliba these are the bravest and the best horsemen.​

Po Al-Masudiju, Nemci su najhrabriji od svih Sakaliba i među njima imaju najbolju konjicu.
То за Немиџе знам и да се боје само ових Срба.:D
Него за Мађаре нисам запазио.
 
То за Немиџе знам и да се боје само ових Срба.:D
Него за Мађаре нисам запазио.

Ne mogu sad da pronađem tačan citat, ali na jednom mestu nabraja tri moćne slovenske kraljevine; Al-Dir, Al-Firag i Turska. Pa posle na drugom mestu o Turcima priča u kontekstu slovenskih naroda.
 
Ne mogu sad da pronađem tačan citat, ali na jednom mestu nabraja tri moćne slovenske kraljevine; Al-Dir, Al-Firag i Turska. Pa posle na drugom mestu o Turcima priča u kontekstu slovenskih naroda.
Има мислим од Фехима Барјактаревича.

Из овога што управо наведосмо јасно је да иас Ибн Јакубов извештај много више интересује него Тартишијев, и зато ћемо се одмах с њиме упознати.

Ибн Јакуб почиње тиме како се словенске земље протежу "од Сирскога {= Средоземнога) Мора па до Океана на север" како су некад биле уједињене под једним краљем и како су се доцније, услед неслоге, распале на више делова са много краљева. Онда вели да су Словени у то доба имали четири краља и то 1) бугарскога, кога не именује, 2) „Буислава, краља Прага, Чешке и Кракова"4, 3) „Мешека, краља Севера"5 и 4) „Накуна на крајњем Западу6.

Иза оваг увода, Ибн Јакуб описује потање Накунове, Буислављеве и Мешекове земље. Том приликом описује Праг ("Фрага") као највеће трговачко место у оним земљама и нарочито истиче јефтиноћу жита, перади и марамица. За Мешека прича како се у свему брине за своје људе (војнике); шта више како им он жени синове и удаје кћери и, поврх тога, да исплаћује велике своте девојчину оцу као свадбени дар. Према томе, додаје арапски писац, „ако један човек има две-три кћери, обогатиће се ради њих, а ако има синове, онда ће осиромашити". Тартуши (стр. 22) прича исто овако и додаје да женидба не бива по слободном избору него по краљеву нахођењу, али краљ сноси и све трошнове око свадбе. Овом приликом нас необично начитани Јакоб подсећа на сличну ситуацију у нашој народној песми (т. ј. Душан жени Лазара ћерком Југ-Богдана) и наводи у немачком преводу госпођице Талфи, познате цареве речи Лазару:

„Ја не могу тебе оженитн
Макар којом у граду девојком,
За те тражим госпођу девојку,"
(Лазарица, I песма, стих 197-199).

Овде се Ибн Јакуб кратко дотиче пољачких суседа: Пруса на северу и Руса иа истоку, За прве вели да им је језик „на своју руку", а код других истиче да се западно од њих налази „Град жена". И Тартуши (стр. 30) прича слично о „женском граду на једном острву" у западном мору, а ово, како се мисли, није ништа друго него прича о Амазонкама пренесена на Финску.

Пошто је Ибн Јакуб овако описао три словенска краља, преостаје му да нешто каже и о четвртом, т. ј. бугарском, Он додуше није био у његовој држави, али је „видео његове посланике у граду Мазинбургу (по својој прилици; Мерзебург) онда када су дошли краљу Хуту". Ево како их описује: "Носили су уско одело, а били су опасани дугим појасима на којима су висиле златне и сребрене токе." Споменувши кратко како је бугарски краљ моћан и како, помоћу секретара а на основи закона, управља државом, наставља од речи до речи овако: „Они (Бугари) познају језике и преводе Еванђеље на словенски језик, јер су хришћани. Бугарски краљ је примио хришћанство тек посредством Византинаца: кад је опседао Цариград, онда му је њихов краљ изашао пријатељски на сусрет и задовољио га обилним даровима. Да га још више задовољи, дао му је и своју кћер, а ова га предоби за хришћанство." — Бекри који саопштава овај извештај Ибрахима Ибн Јакуба, примећује: „Према томе, из Ибрахимова извештаја излази да је бугарски краљ прешао на хришћанство иза 300 године по Хиџри (дакле иза 912 по Христу7), али други веле да су се Бугари покрстили у доба краља Василија и да су остали хришћани, све до данашњег дана.'

Ибн Јакуб опет наставља: „Јужно од Бугара је Цариград, даље на истоку и северу су им суседи Печенези, а западно од Цариграда је језеро Бенаџиа (= Венеција). То је морски залив који иде од Сирскога (= Средоземнога) мора..... и свршава код Ал-фурлане (= Фриаул, Фурланска)."- - -"Славени станују на обадвема обалама овога залива од његова почетка на западу у Сирском мору. Али на нстоку од њих живе Бугари, а на западу други Словени. Они који на западау од залива станују најхрабрији су, па их становници онога краја у помоћ зову и чувају се од њихова нападаја. Њихове су земље високе тешко проходне планине."

„Словени су уопште смеони и ратоборни, и да нису расцепкани на велику множину грана и огранака и растављени на много разних племена, ниједаи народ на земљи не би могао одолети њиховој навали." Иза ове старе истине арапски дипломата износн још неке детаље о Словенима од културно-историјке важности, па, међу осталим, и опис неких њихових музичких инструмената.8

Овде је Бекри уметнуо један одломак из Масудија, познатога арапскога географа и историчара (умро 956). Тај одломак гласи: "Словени се распадају на много племена. Међу та племена се броје Сраба (= Сорби), Дулаба (= Дулиби), Намџин (= Немци) — ово је најхрабрије и најратоборније племе њихово, — онда једно племе које се зове Срби и којега се они боје, затим једно племе звано Мизаза (ваљда исквареко од Морава = Моравци), па Хајрава (но Розену = Хрвати), Сасин (= Саси?) и Хшабин (= Кашуби). Од ових племена нека су се обратила у хришћанску веру и то у јакобитску секту, али друга племена немају никакве (од Бога) објављене (т. ј. монотеистичке) књиге, не држе се никаквог верског закона него су погани. Краљево племе припада овим последњима."


Племе за које рекосмо да се зове Срби спаљује (само) себе,9 кад му поглавица умре, а тако исто они спаљују и своје јахаће животиње; они (= Срби) имају сличне обичаје као Индијци и ако ови последњи спадају на Исток и живе врло далеко од Запада. Док леш гори, они су весело и свечано расположени, а као разлог за ово своје свечано весеље наводе то да се његов господар (= Бог) њему (мртвацу) смиловао. Жене умрлога разрежу себи ножевима руке и лице, а која од њих тврди да га љуби, обеси једно уже, попне се на клупици до њега и омота уже чврсто око врата; тада уклоне клупицу испод ње, а она остане копрцајући се док не издахне. После овога је спале, и тако је опет са својим мужем сједињена."10

„Њихове жене, кад се једном удају, не чине више ни по што прељуба, али ако још девојка воли једног човека, она оде њему и задовољи своју страст. Међутим, ако један човек узме једну жену и види да је остала девојка, онда јој рекне: „Да има шта добро на теби, људи би те желели и ти би себи већ једног изабрала који би ти девојаштво узео; овим речима је отера и ослободи је се".

Иза овога следује опис да су словенске земље врли хладне и како се сва пића, бунари и извори замрзну. „Када се људи усекну, ухвате им се на бради леденице које могу одламати док се на ватри не угреју или док под кров не стигну." Словени немају бања, вели даље арапски писац, него се купају у дрвеној кућици, званој изба, у коју озидају пећ од камена и доведу воду. - Њихови краљеви путују у великим и високим колима на четири точка и четири чврсте мотке о које је на тешким ланцима обешена носиљка, обложена финим брокатом тако да онај који унутра седи не осећа дрмања. С опаском да Словени ратују с Византинцима, Францнма, Лангобардима и другим народима завршава текст из Бекријева дела.

Интереснатно да племе Мешка Абодрита приписује Кашубима или су то Абодрити.Мешко влада Прагом по њему Будисав и један је од најважнијих ценара трговине истиче да је паганин.
http://www.svevlad.org.rs/povesnica/barjaktarevic_arapski_izvori.html
 
Poslednja izmena:
Da, i Saksonce ubraja u Sakalibe.
Перцепција свих народа онда и данас је тотално другачија овде имаш у арапским изворима словенску колонију у Британији.
Он зна језик и можда све те ословењене остатке суебског савеза којем су припадали и Саксонци и Англи зове Словенима јер у његово време и перцепцији Латина и Германа то јесу али очигледно користи и старије грографије и предања о пореклу племена.

На пример мегаломанија германских племена нам уопште не смета чак и за племена која нису говорила германски нити са њима делили религију и обичаје али су владали њима попу Суеба или Франака и они по Деретићевкој линији свако племе које има муда су Германи код овог Срби.
 
Крај 7. века Арапи су у својим освајањима допрли до византијског дела Мале Азије насатањеним словенским животом које је често бирало устанке против цара Јустинијана Другог. Очекујући помоћ од Арапа, око 20.000 Словена побегло је из Јустинијанове војске....
О овим дешавањима описујући догађаје из 692/3.године, о издаји регрутованих Словена који су прешли на арапску страну те каснијој одмазди Јустинијана пише Теофан исповједник (тај део на грчком и латинском овдје, на енглеском овдје)
The Chronicle of Theophanes, trans. by Harry Turtledove 0045.jpg

Превод на српски;
Ове године Јустинијан је извршио новачење међу Словенима из којих је озабрао 30.000 војника, преселио их и назвао "изабрани народом“. Именовао је Небулоса за њиховог команданта.. Пошто је био увјерен у ову војску, писао је Арапима да се неће придржавати мировног уговора. Дакле, узевши са собом изабрани народ и сву коњицу из теме, напредовао је до Севастопоља (не треба бркати са Севастопољиом у Криму, овај се налази у вентралној Анадиолији и бјеше тада на граници ромејског царства и Јерменије), који је поред мора.
Сада су се Арапи претварали да нису вољни да наруше мир, на шта су имали оправдања да учине царевом кривицом и брзоплетошћу; и, такође наоружавши се, дођоше у Севастопољ, протестујући код цара што се раскидају међусобни уговори склопљени под заклетвом; иначе би Бог судио кривцима и осветио им се.
Пошто цар не хтједе ни да чује такве ствари, него је тежио борби, они су раскинули писани мировни уговор те га окачили о високо копље које су носили пред собом и тако кренули у јуриш под вођством Мухамеда на Ромеје.
У почетку су Арапи бејаху поражени. Мухамед је, међутим, придобио заповједника Словена који су се борили на ромејској страни тако што му је послао кесу пуну златника и, пошто га је преварио многим обећањима, наговорио га да се придружи његовој страни страни заједно са 20.000 Словена, те је на тај начин натерао је Ромеје у бекство.
Затим је Јустинијан у знак одмазде масакрирао преосталих 10.000 Словена, заједно са њиховим женама и дјецом, на стјеновитом мјесту званом Леукета, близу Никомедијског залива.
 

Back
Top