Историја Сакалиба

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
Niče, odmah se isključim iz diskusije kad vidim ovako nešto jer ništa ne kapiram uopšte ni o čemu pričaš ni šta je poenta niti išta, a kad napišeš ovako nešto bukvalno se vidi da si se prebacio u mod za svađu, tako da nema poente onda ni dalje tu nešto.

Не може бити јасније замисли помешају се северни Срби са Балканским и проговоре латински?!
Знам јз случај једног Србина у Немачкој који је после можданог удара заборавио српски.

Овде су се помешсли источно Германи са западним Германима
и добију мождани удар и проговоре франциски и назову се Францима

Плус што притисак кроз читаву писану истарију иде из Азије од Скита ,. Масагета , Хуна , Бугара Авара.
.Дакле изузетак да је један натод дошао са севера пред најезду Хуна на коњима без бродова као сви њихови сродници пре и после њих Викинзи нема ама баш никаквог смисла једина фантомска теза је Улфилина библија коју су могли написати на германском управо да би се дистанцирали од тих Латиногота какотолика Франака.

Тезу који је извео један форумаш као примедбу за македонске Словене!

"Колико ја знам дошла су два народа Срби и Хрвати да ставимо у превид да је постојао трећи Македонци замисли овај трећи дође и затекне земљу која се по њима зове Македонија?!"

Poslednja izmena:

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
Према грчком цару Порфирогениту Срби су они Сакалиби које је цар заробио у време Мухамеда који нису прешли на Мухамедову страну.
Етимолошко значење на латинском Серв или Славе је иста. Наравно да није знао за Птоломејеве , Плинијеве Србе и Меле па је њихово име довео у једнакост са овим што до његовог времена постстаје синоним за Србе , Словене и Сакалибе како за Ромеје , Франке тако и за купце Арапе.

То постаје девиза културног расизма и шовинизма Еврппљана према Словенима до позног средњег века и модерних времена добија и расистичке размере до новог готово модерног антисемитизма према Србима који је почео са усташком расном идеологијом који су своје свој стид од свог ропског порекла угушили у крви и злочину.

Треба се сетити да су и Јевреји на почетку били робови тако да Срби учите , памтите , не заборављајте и не светите се али браните се!

По мени сасвим разумљиво зашто је грчки цар Порфирогенит сакрио ропско порекло своје породице.

Poslednja izmena:

Scott Isle

Veoma poznat
Poruka
13.843
Иза оваг увода, Ибн Јакуб описује потање Накунове, Буислављеве и Мешекове земље.

Odlicno, Boii (Srbi, Cesi), Mezi (Sarmati, Dalmati), i Huni (tu su Hrvati i vjerovatno i Bugari). To je dosljedno. Nazivi su doduse anticki i pozno anticki.
Drugo, slicnu kategorizaciju pravi i Knjizica o Gotima kada govori o Ostrojilu (Austri), Totilu (Toti) i Brusu (Prusi), po narodima. I ta kategorizacija je tipicna dakle za predanja iz tog vremena. Ovo je srednjevjekovna terminologija za narode.

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
10.593
Већ смо се на више тема дотакли арапског путописца ал-Масудија
Al-Masudi je u Sakalibe računao i Nemce i Mađare.
....Po Al-Masudiju, Nemci su najhrabriji od svih Sakaliba i među njima imaju najbolju konjicu.​
Па да се напише која и о издвојеном цитату који је приложио форумаш и о рукопису овог путописца.
Наводи које помиње форумаш Q. in perpetuum hibernum налазе се у дјелу кроз које су ал-Масудија превели и обрадили Пол Ланде и Керолајн Стоун, како имамо у том поглављу поред наведног изванртедно вриједне а богами и занимљиве податке ево комплетног тог поглавља (овдје стр.128-9) те у спојлеру
Ibn Fadlan and the Land of Darkness 0128.jpg

Ibn Fadlan and the Land of Darkness 0129.jpg
Превод на српски читавог поглавља
Сакалиби (Словени) воде поријекло од Мадхаја, сина Јафетовог, Нојевог сина, и сви Сакалиба народи вуку своје поријекло и своје родословље од њега, или је барем тако мишљење већине оних који су се посветили овој материји. Они живе на сјеверу, одакле су се проширили на запад.
Сакалиби су подијељени на неколико различитих народа који ратују међу собом и имају краљеве. Неки од њих припадају хришћанској вјери, јер су јакобитски, док су други пагани, немају Свето писмо и не знају ништа о божанском закону.”
Међу различитим народима који чине ову паганску расу, постоји један који је у давна времена имао суверену власт. Њихов краљ се звао Мајик, а сами су били познати као Wалитаба. У прошлости су сви Сакалиби признавали њихову супериорност, јер су међу њима изабрали врховног владара, а сви остали господари сматрали су се његовим вазалима.

Међу Сакалиба народима другог реда треба поменути слиједећим редом: Истране, чији се краљ у наше вријеме зове Басглабиј, затим Дулаба, чији се данашњи краљ зове Wаniслаф. Слиједећи су Намјин (вјероватно Нијемци) чији се краљ зове Гаранд (готово извјесно источнофраначки краљ Конрад I), који су међу свим Сакалибима најхрабрији и најбољи коњаници. Након тога долази Манабини, чији се краљ зове Ратимир, Сарбини (Срби), којих се Сакалиби народи много плаше из разлога за које би требало предуго да се објасне и чија би дјела захтијевала превише детаљан приказ. Немају посебну вјерску припадност.
Затим постоји народ који се зове Мурава (могуће Моравци)] и други познати као Kхарватин, и још један који се зове Сасин (???, Саксонци? Чеси?), затим Kхасханин и Баранијабин. Имена неких њихових краљева која смо навели су заправо династичке титуле.
Сарбини (Срби), које смо управо споменули, имају обичај да након смрти краља жртвују људе и коње на ломачи спаљивањемп. Ови људи имају обичаје сличне обичајима Индијаца.

У земљи Хазара има, као и самих Хазара, Сакалиба и руског народа, и ови задњи се сами жртвују. Ти се Сакалиба и други сродни народи простиру на исток, а не на запад.
Најважнији међу Сакалиба краљевима је владар Алдаир, чија власт обухвата велике градове и много обрађене земље, огромне трупе и безбројне војске. Муслимански трговци пробијају се до његовог главног града са свим врстама робе.
Послије тога, на границе овог Сакалиба краља, долази краљ ал-Афрага, који има рудник злата, градове, пространу добро обрађену земљу, бројну војсклу и мноштво становништва. Он је у рату са Византинцима, Францима, Базкардима (вјероватно Башкирима) и другим народима; непријатељства међу њима су константна.
У сусједству овог Сакалиба краља је краљ Турака. Ови људи су најзгоднији, најбројнији и најратоборнији од свих. Сакалиби се састоје од много различитих народа и веома су удаљени, али ово дјело није место за њихов детаљан опис и класификацију.”
Почео сам с помињањем краља чију су власт признавали сви други владари од давнина, односно Мајика, краља Валитабе, који су изворни, чистокрвни Словени, најпоштованији и имају предност над свим осталеим огранцима расе.
Kасније, након што је међу овим народима успостављена неслога, њихова првобитна организација је уништена и различите породице су успоставиле засебну власт, од којих је свака бирала краља, као што смо раније рекли. Приказ свих ових догађаја трајао би предуго, тим више што сам их већ оопширно и са великим детаљисањем описао у својим ранијим радовима, Хисторијским аналима и Интермедијарној хисторији.
И ту ал-Масуди поред бројних Сакалиба (словенских) народа у које убраја Нијемце (вјероватно Франке јер краљ Гаранд је готово извјесно источнофраначки краљ Конрад I), Базкарде или Башкире који би могли бити Мађари, помиње и Србе (Сарбине) и пише да их се остали Сакалиба народи много плаше из разлога за које би требало предуго да се објасне и чија би дјела захтијевала превише детаљан приказ.

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.756
Већ смо се на више тема дотакли арапског путописца ал-Масудија

Па да се напише која и о издвојеном цитату који је приложио форумаш и о рукопису овог путописца.
Наводи које помиње форумаш Q. in perpetuum hibernum налазе се у дјелу кроз које су ал-Масудија превели и обрадили Пол Ланде и Керолајн Стоун, како имамо у том поглављу поред наведног изванртедно вриједне а богами и занимљиве податке ево комплетног тог поглавља (овдје стр.128-9) те у спојлеру
Превод на српски читавог поглавља

И ту ал-Масуди поред бројних Сакалиба (словенских) народа у које убраја Нијемце (вјероватно Франке јер краљ Гаранд је готово извјесно источнофраначки краљ Конрад I), Базкарде или Башкире који би могли бити Мађари, помиње и Србе (Сарбине) и пише да их се остали Сакалиба народи много плаше из разлога за које би требало предуго да се објасне и чија би дјела захтијевала превише детаљан приказ.

I Hrvate (Kхарватин).

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
10.593
I Hrvate (Kхарватин).
Како си успио у само двије минуте прочитати садржај објаве и детектовати шта одговорити?

На страну то. Малчице ћу скренути са теме, иако посредно има везе јер један други путописац Ахмад ибн-Фалдан свртстава волшке Бугаре такође Сакалибе. За разлику од њега ал-Масуди у претходном поглављу (овдје) то не чини, већ пише да су ови народи (волшки Бугари свакако јер их управо помиње и вјеровартно Хазари које помиње нешто раније) по његовом мишљењу нека врстза Турака. Такође у слиједећем пасосу иза побројаних Бугара и Хазара, пише "како су пролазили кроз логоре других турских народа". Тако да он сврстава волшке Бугаре и Хазаре у туркијске народе што је и у данашњој историографији прихваћено мишљење.
Такође доноси извјештај у истом поглављу да су (волшки) Бугари преобраћени у ислам током калифата калифа Муктадира око 922.године.
У сваком случају у спису имамо подоста изванредно вриједних података.

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.756
Како си успио у само двије минуте прочитати садржај објаве и детектовати шта одговорити?

Proveo sam godine života doslovno po bibliotekama i arhivima. Nekada mi je bio cilj da pronađem gde se pominje npr. srpski ili hrvatski etnonim za sat vremena u knjižurini od hiljadu stranica, tako da imam gotovo mašinski 'skeniranje' tekstova.

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
Proveo sam godine života doslovno po bibliotekama i arhivima. Nekada mi je bio cilj da pronađem gde se pominje npr. srpski ili hrvatski etnonim za sat vremena u knjižurini od hiljadu stranica, tako da imam gotovo mašinski 'skeniranje' tekstova.
Ја бих рекао да си знао али намерно ниси цитирао на теми кад сам тражио.
Јер се извештај није слагао са твојом пропагандом.
Извини и хрвстском да ставим у потпис да не заборавим увек да поменем и хрватском или и Хрвати,

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.756
Ја бих рекао да си знао али намерно ниси цитирао на теми кад сам тражио.
Јер се извештај није слагао са твојом пропагандом.
Извини и хрвстском да ставим у потпис да не заборавим увек да поменем и хрватском или и Хрвати,

Molim?

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
И ниси толико времена провео у библиотеци већ на интернету.
У библиотеку те је послао @Tandoori Masala јер си му покрао све скенове из библиотеке.
У библиотеци си више провео због Србољуба Живановића и аутохтониста по свом партијском задатку.

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.756
И ниси толико времена провео у библиотеци већ на интернету.
У библиотеку те је послао @Tandori Marsala јер си му покрао све скенове из библиотеке.
У библиотеци си више провео због Србоњуба Живановића и аутохтониста по свом партијском задатку.

Opet svadljivi mod, znači.

Dobro, i? :D

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
A šta to ja nisam citirao, zato što mi ne odgovara?

Ne vidiš gore da je Khal postavio tačan citat sa kraljem Garandom tj. Konradom I?
Па јесте могао си и ти али ниси и навео сам зашто.
Да нема @Khal Drogo давили би се у твојој жyтој штампи.

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
Ne znam ja šta je to po Rozenu, ali u ovome što je Khal Drogo postavio ne piše nikakva Hajrava, već Kharvatin.
Ставио сам ти горе спеловање са арпског Фехим Барјсктаревић он каже Хајрава све једно и ово би се могло натегнути кад су Хрвати у питању. Да је писало Скјров(б)ин не би био Србим за век векова амин.
Као што рекосмо на северу нема Хрвата има их према истоку тако да треба посматрати област да их је лоцирао близу Волких Бугара између Украине и Пољске били би.

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.756
Као што рекосмо на северу нема Хрвата има их према истоку тако да треба посматрати област да их је лоцирао близу Волких Бугара између Украине и Пољске били би.

Zašto misliš da je isključeno da Al-Masudi govori o njima tu?

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
Zašto misliš da je isključeno da Al-Masudi govori o njima tu?
Није искључено да говори о њима сли не ту треба погледати како набраја и његови настављачи.
Нити Франци нити Германи ту Хрвате никад нису видели у животу. Ако ли је касније могао са Пољанима доћи један део али не оставља трага у историји ту а остављају много мања племена.