Istorija Rumunije

Umri_muski

Legenda
Poruka
66.799
Interesuje me nesto sto ne mogu sam lako da nadjem.

Istorija Rumunije od davnina do danas.
Otkud kako i zasto.
Interesuje me i otkud jaka veza francuza i rumuna.
Interesuje me i otkud Rumuni izmedju Srbije i Ukrajine.
Veza Rumuna i Italijana ako postoji...ovo zbog imena...

Романофони преци Румуна (Власи) су населили Влашку низију у више таласа 12-ог до 14-ог века са југа (из Бугарска, Епира и Тесалије).
У Влашкој низији су затекли углавном Словене, али и Кумане и Печенеге које су успели да асимилују.
Румунски народ је базично мешавина влашких емиграната са југа и Словена, Кумана и Печенега које су влашки емигранти затекли у Влашкој низији.

Романизација Дакије се никад није десила и румунска теорија да потичу од романизованих Дачана је жешћа небулоза.

RomanBalkan.jpg

Vlach-expansion.jpg

Румуни, како им и само име кажем, су романски народи, јер припадају романској култури и говоре романским језиком. Е сад, етнички, реч је о староседеоцима Балкана који су, у време власти Римске Империје, романизовани.

Савремена румунска нација састављена је од Влаха (романизовани староседооци) и Словена који су у процесу формирања румунске нације, прихватили румунски национални идентитет и језик. Тако имаш доста националних Румуна који имају словенска имена (нпр. Никола, Влад, итд.). Власи у Србији и Румуни у Румунији,етнички, јесу један те исти народ. Влашки језик који се говори у Србији је архаични румунски језик.

Е сад, разлика је само та што Власи Србије, због физичке раздвојености, нису учествовали у формирању савремене румунске нације и не осећају, сем једног броја који је врло мали, се национално Румунима, већ, бар већина, Србима или Власима. И то је ок и то треба поштовати.

Romanizovani Dačani.

Нетачно.
Романизација Дакије се никад није десила због више разлога.

RomanBalkan.jpg

Пре 12-ог века нема помена никаквог романофоног становништва на територији данашње Румуније.

Ако су Румуни романизовани Дачани где су се онда скривали скоро 1000 година (од повлачења Римљана из Дакије 271 године до 12-ог века)?

Ево како су изгледали Дачани (ниђе везе са Румунима)

dacians.JPG

Trajan.jpg

Према једној теорији језик Дачана и Трачана је био сродан балто-словенским језицима, а према другој Дачани и Трачани су били иранојезични и били су сродни са Скитима и Сарматима.

Римљани су извршили геноцид над Дачанима кад су освојили Дакију.
Направили су страшни одмазду над Дачанима зато што ови дуго пружали отпор Римљанима и неколико пута су потукли до ногу Римљане.

Слике су направљене на основу кипова Дачана којих има доста и на основу њихове пигментације што су записали римски и грчки хроничари.

Лично су ми неки Румуни признали да њихови романофони преци нису романизовани у Дакији, већ да су дошли са југа крајем средњег века.
Таквих Румуна који признају истину је мало, јер они желе да су аутохтони тј. потомци Дачана ("што је баби мило то јој се и снило").
Они су дачку теорију пласирали из политичких разлога зато што су Мађари говорили да Румуни нису потомци Дачана него емигранти из Бугарске и са југа Балкана. Мађари су потпуно у праву, али генерације и генерације Румуна су учене да су они потомци Дачана и већина Румуна стварно верује у то.

Слике су направљене на основу кипова Дачана којих има доста и на основу њихове пигментације што су записали римски и грчки хроничари.

Лично су ми неки Румуни признали да њихови романофони преци нису романизовани у Дакији, већ да су дошли са југа крајем средњег века.
Таквих Румуна који признају истину је мало, јер они желе да су аутохтони тј. потомци Дачана.
Они су дачку теорију пласирали из политичких разлога зато што су Мађари говорили да нису потомци Дачана него емогранти из Бугарске и са југа Балкана. Мађари су потпуно у праву, али генерације и генерације Румуна су учени да су они потомци Дачани и већина Румуна стварно верује у то.

Za Grka sam i ja plav, a u Austriji mi kazu da imam crnu kosu.

Toliko o tim pricamo kako su bili plavi.

Kako sam reko i ja sam za doseljacku teoriju, ali slike iz nekih knjiga koji nemaju veze za realitom je totalno bezveze.

Ово су Румуни из Цара Оашулуј (Țara Oasului), покрајине у Трансилванији, то јест срца древне Дакије.

xSdMrUA.jpg

Јако би се наљутили да чују да нису потомци Дачана. :)

Као и остали народи света, Румуни нису генетски хомогени. Постоје Румуни који изгледају као Словени, постоје Румуни који изгледају као Италијанци, постоје Румуни који носе приметљиве Азијске црте од Хуна, Авара, Бугара, Мађара, Печенега, Кумана, Татара, Турака.

Румуни, како им и само име кажем, су романски народи, јер припадају романској култури и говоре романским језиком. Е сад, етнички, реч је о староседеоцима Балкана који су, у време власти Римске Империје, романизовани.
ima li neko dokaz. ili da ti se veruije na pionirsku reč?

recimo, narodne pesme na rumunskom iz vremena kraljević marka...tako što.

ima li neko dokaz. ili da ti se veruije na pionirsku reč?

recimo, narodne pesme na rumunskom iz vremena kraljević marka...tako što.

Нема очуваног писма на влашком језику пре шеснаестог века. Има спомена романског становништва на Балкану почевши од Римског Царсвта.

- - - - - - - - - -

Ништа од твојих слика, Стојане. То јесу примери Румуна али нису свеобухватљиви. Генетска сличност Румуна са суседним народима се боље види овде

JePnTV4.jpg

Нема очуваног писма на влашком језику пре шеснаестог века. Има спомена романског становништва на Балкану почевши од Римског Царсвта.

Романофоног становништва је било кроз читав средњи век на Балкану, највише на истоку и југу Балкана, мање у централном Балкану, а најмање на западу Балкана.
Међутим романофоног становништва није било не територији данашње Румуније пре 12-ог века јер се романизација Дакије никад није десила, а оно римских војника што је било је повукао император Аурелијан 271 године.

Знаш ли ти да се Тесалија у средњем веку звала Велика Влашка (Megali Vlachia)? https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Vlachia
ShepherdByzempire1265.jpg

У југоисточној Србији и западној Бугарској (око Димитровграда, Власине, Боселиграда, Трна, Ћустендила и Перника) је у средњем веку била велика концентрација романофоних Влаха.
Власи из југоисточне Србије и западне Бугарске су нестали тако што су се иселили у данашњу Влашку низију.
Власи из других делова Бугарске, Епира и Тесалије су такође мигрирали у данашњу Влашку низију крајем средњег века.

Романофоног становништва је било кроз читав средњи век на Балкану, највише на истоку и југу Балкана, мање у централном Балкану, а најмање на западу Балкана.
Заиста? Откуд знаш?

Међутим романофоног становништва није било не територији данашње Румуније пре 12-ог века јер се романизација Дакије никад није десила, а оно римских војника што је било је повукао император Аурелијан 271 године.
Не само да је Аурелијан повукао романизовано ставништво из дела Дакије него је на Балкану створио нову Дакију. Жао ми је, али Србија је Дакија. :)

t8xBv3a.jpg

Заиста? Откуд знаш?

Авари и Готи су највише опустошили западни Балкан, па је тамошње романофоно становништво доста страдало. Оно што је преживелo се склонило у пар добро утврђених градова на јадранској обали.
Романофоно становништво југа и истока Балкана није толико страдало.

Poslednja izmena:
Не само да је Аурелијан повукао романизовано ставништво из дела Дакије него је на Балкану створио нову Дакију. Жао ми је, али Србија је Дакија. :)

Србија из раног средњег века се поклапа са римском провинцијом Далмацијом, а не са Дакијама и Тракијама.

Римска провинција Далмација
Roman_Empire_-_Dalmatia_%28125_AD%29.svg

Србија из 10-ог века
Serb_lands_in_the_10th_century_%28en%29.png

Авари и Готи су највише опустиошили западни Балкан, па је тамошње романофоно становништво доста страдало. Оно што је преживеле се склонило у пар добро утврђених градова на јадранској обали.
Романофоно становништво југа и истока Балкана није толико страдало.

А ко су Влаји у Хрватској? Ко су Лахи у Словенији? Ко су Морлаци?

Србија из раног средњег века се поклапа са римском провинцијом Далмацијом, а не са Дакијама и Тракијама.

Чињеница је да данашња Србија у целини заједно са Црном Гором су на територији Аурелијанове Дакије. Зато су Србе неки византијски хроничари називали Дачанима -- ако не због тога што су били Власи, то јест романизовани староседеоци.

Back