Историја Презимена

LukasGamer1989

Obećava
Poruka
63
Добар дан свима, Ја први пут постављам тему на Форуму Крстарице под темом историја, мене занима историја презимена, поготово неко ко се бави тиме, неко ко се разуме у прављење породичног стабла и пореклом презимена, географско порекло, кад се први пут помиње и како је настало то презиме. Ја већ пар годима покушавам да нађем историју свог презимена али са јако мало успеха, хвала.

Tema je interesantna
Ne znam puno o tome, videćemo ove što znaju.
Ali sam naletela i bilo mi je zanimljivo
Koja su prezimena nastala od muškog imena a koja od ženskog.
Petrić i Petrović na primer.
Čini mi se da je Petrić od Petre, dakle žene
A Petrović od Petra, muškarca

Ako je žena bila jaka i praktično uspostavila matrijarhat u familiji onda je familija uzimala njeno ime za prezime.

Baš bi volela da neko ko se razume to bolje objasni....

Занимљива тема, заиста.
И мене је то занимало дуго времена, а и сада - породична историја и генеологија.
Заправо, старији су чували веома детаљно породично стабло којие почиње од доласка моје породице из Херцеговине на просторе где сада живимо, што ће рећи, од друге половине 18ог века.
Ако желиш да радиш на прављењу сопственог породичног стабла, без да одвећ поседуш једно, имаћеш јако тежак посао, јер... што даље идеш од деде и прадеде, то је теже наћи имена, датуме и остале битне ствари за потпуну слику. Премда је за сваку похвалу то твоје интересовање.

Tema je interesantna
Ne znam puno o tome, videćemo ove što znaju.
Ali sam naletela i bilo mi je zanimljivo
Koja su prezimena nastala od muškog imena a koja od ženskog.
Petrić i Petrović na primer.
Čini mi se da je Petrić od Petre, dakle žene
A Petrović od Petra, muškarca

Ako je žena bila jaka i praktično uspostavila matrijarhat u familiji onda je familija uzimala njeno ime za prezime.

Baš bi volela da neko ko se razume to bolje objasni....
Па добро, није формирање презимена било условно везано само за имена родитеља, него, рецимо, и за неке особине, карактер, физичке карактеристике (прим. Подруговић, Оцокољић...).
А о презименима попут Лончар, Ковач итд. не вреди ни причати, јер је ствар сасвим јасна.
Знаш, вероватно, за мит како је Милош (К)Обилић добио презиме - е, тако имаш разних сличних примера, па и не постоји неко јасно правило.

Па добро, није формирање презимена било условно везано само за имена родитеља, него, рецимо, и за неке особине, карактер, физичке карактеристике (прим. Подруговић, Оцокољић...).
А о презименима попут Лончар, Ковач итд. не вреди ни причати, јер је ствар сасвим јасна.
Знаш, вероватно, за мит како је Милош (К)Обилић добио презиме - е, тако имаш разних сличних примера, па и не постоји неко јасно правило.

Naravno da su nastajala iz raznih okolnosti.

Samo mi je zanimljiva činjenica da su prezimena nastala od imena imala rodno obeležje.

Stalna prezimena u Srbiji su uvedena tek od vlasti kneza Aleksandra Karadjordjevica sredinom 19. veka. Do tada su se prezimena menjala iz generacije u generaciju. Kod precana i po dinarskim krajevima je bilo drugacije. Mislim da je prezime Popovic najprisutnije u Srbiji, sto znaci da su svestenici tj. popovii bili uticajna grupa.

Моје презиме је старо Чешко презиме, моја породица је једна од старијих земунских, једино што још знам да смо дошли половином 17ог века.

Stalna prezimena u Srbiji su uvedena tek od vlasti kneza Aleksandra Karadjordjevica sredinom 19. veka. Do tada su se prezimena menjala iz generacije u generaciju. Kod precana i po dinarskim krajevima je bilo drugacije. Mislim da je prezime Popovic najprisutnije u Srbiji, sto znaci da su svestenici tj. popovii bili uticajna grupa.

Пречани имају дуже стална презимена него Срби из Србије, то је тачно. Пошто сам из Далмације занима ме историја далматинских Срба (читам доста о томе) и то не само општа историја него и историја појединачних породица. Већина српских презимена из Далмације је формирана у 16-ом и 17-ом в, тек понеко у 18-ом в, а има и понеко из средњег в.
Да су сва данашња презимена у Србији формирана средином 19-ог в. није тачно, један дио јесте али има и старијих. Нпр. Лацковићи из Клења код Богатића су добили презиме по претку Лацку који се ту доселио из Гацка у Херцеговини у 18-ом в, што значи да имају фиксно презиме од 18-ог в. и није се усталило средином 19-ог в. https://www.poreklo.rs/2012/10/31/poreklo-prezimena-selo-klenje-bogatić-mačva/

Poslednja izmena:
Коришћење презимена у српском роду започиње у новије вријеме, тек од XVIII вијека, усталило се од XIX вијека.
Начини на који су настајала су разни;
1) по оцу (најчешће) – Ивановић, Марковић, Бранковић, Ненадовић, Вукашиновић ...
2) по племену – Бодрић, Дробњак, Васојевић ...
3) по звању – Капетановић, Поповић, Војводић ....
4) по занимању – Лончар, Ковач(евић), Метлар, Златар(евић) ...
5) по надимку – Курјаковић, Лисица, Затезало ....
6) по особинама – Главоњић, Лепојевић, Мудринић ....
7) по мјесту поријекла – Добрњац, Ваљевац, Гламочанин, Лучанин ....

Када су у питању презимена настала по надимку, у Крајини (више овој мојој са ову страну Уне) те у Херцеговини имамо мноштво презимена која имају погрдно значење. Нисам нашао ваљано објашњење које би објаснило ову појаву. Објашњења која сам нашао (као рецимо на једном хрватском порталу за презиме Битанга) су толико будаласта и бесмислена да не заслужују озбиљну пажњу. Углавном ту се своди не на оно што је истина. него на оно што нама лијепо звучи, Као прича о нашем претку који је убио бега, па онда три брата побјегли на четири стране свијета и промијенили презимена да их Турци не открију. Мислим, лијепо звучи, ал Турци да су у инкубатору производили бегове не би намакли толико колико су их наши преци потаманили.

Када је у питању поријекло презимена, постоје сајтови гдје се може наћи за нека српска презимена, како и када су настала и одакле потичу, један од њих је овај, но доста тих сајтова су шарлатански и ту налазимо свакојаке бесмислице.

Када су у питању презимена Срба у бившој Босни и Херцеговини, Ђорђе Јањатовић је урадио прави посао, прикупио сва презимена Срба у бившој БиХ, са рубрикама, презиме, крсна слава, парохија и протопрезвитерат (мјесто). Имамо ту књигу овдје, ко жели нека погледа или преузме.

То би било то за сада, ако сам помогао у посту, добро и јест.

Poslednja izmena:
Пречани имају дуже стална презимена него Срби из Србије, то је тачно. Пошто сам из Далмације занима ме историја далматинских Срба (читам доста о томе) и то не само општа историја него и историја појединачних породица. Већина српских презимена из Далмације је формирана у 16-ом и 17-ом в, тек понеко у 18-ом в, а има и понеко из средњег в.
Да су сва данашња презимена у Србији формирана средином 19-ог в. није тачно, један дио јесте али има и старијих. Нпр. Лацковићи из Клења код Богатића су добили презиме по претку Лацку који се ту доселио из Гацка у Херцеговини у 18-ом в, што значи да имају фиксно презиме од 18-ог в. и није се усталило средином 19-ог в. https://www.poreklo.rs/2012/10/31/poreklo-prezimena-selo-klenje-bogatić-mačva/
Ја Знам неколико пријатеља из републике српске и хрватске, један се презива Ђилас, један Брстина а један Јечменица. Пар колега сам посла су ми побркали презиме, мислили су да сам Крајишник, али нисам. Моје презиме Је ПАУШАК, па због тога можда.

Коришћење презимена у српском роду започиње у новије вријеме, тек од XVIII вијека, усталило се од XIX вијека.
Начини на који су настајала су разни;
1) по оцу (најчешће) – Ивановић, Марковић, Бранковић, Ненадовић, Вукашиновић ...
2) по племену – Бодрић, Дробњак, Васојевић ...
3) по звању – Капетановић, Поповић, Војводић ....
4) по занимању – Лончар, Ковач(евић), Метлар, Златар(евић) ...
5) по надимку – Курјаковић, Лисица, Затезало ....
6) по особинама – Главоњић, Лепојевић, Мудринић ....
7) по мјесту поријекла – Добрњац, Ваљевац, Гламочанин, Лучанин ....

Када су у питању презимена настала по надимку, у Крајини (више овој мојој са ову страну Уне) те у Херцеговини имамо мноштво презимена која имају погрдно значење. Нисам нашао ваљано објашњење које би објаснило ову појаву. Објашњења која сам нашао (као рецимо на једном хрватском порталу за презиме Битанга) су толико будаласта и бесмислена да не заслужују озбиљну пажњу. Углавном ту се своди не на оно што је истина. него на оно што нама лијепо звучи, Као прича о нашем претку који је убио бега, па онда три брата побјегли на четири стране свијета и промијенили презимена да их Турци не открију. Мислим, лијепо звучи, ал Турци да су у инкубатору производили бегове не би намакли толико колико су их наши преци потманили.

Када је у питању поријекло презимена, постоје сајтови гдје се може наћи за нека српска презимена, како и када су настала и одакле потичу, један од њих је овај, но доста тих сајтова су шарлатански и ту налазимо свакојаке бесмислице.

Када су у питању презимена Срба у бившој Босни и Херцеговини, Ђорђе Јањатовић је урадио прави посао, прикупио сва презимена Срба у бившој БиХ, са рубрикама, презиме, крсна слава, парохија и протопрезвитерат (мјесто). Имамо ту књигу овдје, ко жели нека погледа или преузме.

То би било то за сада, ако сам помогао у посту, добро и јест.

Код Срба из западних крајева коришћење сталних презимена је почело прије 18-ог в. Из млетачких докумената из 16-ог и 17-ог в. се види да су многа презимена далматинских Срба остала иста од тад до данас.

- У млетачком архиву у Задру постоји документ који говори од досељавању српских породица из Гламоча у Бискупију код Книна 1689. године под вођством арамбаше Радована Пријића. Стоји да су се доселили ови родови: Бајић, Дебелица, Капо, Иковац, Катић, Максимовић, Милић, Поповић, Пријић, Сладић, Татомир, Убовић, Лака и Радуловић. Сва ова презимена су остала иста до данас (и било их је у Бискупији до 1995) изузев Капо које је прешло у Дмитровић.
- Презиме Синобад се први пут помиње 1616. године у једном документу у околини Дрниша као Синобадовић. Нешто касније се јавља скраћена верзија Синобад и траје до данас. Синобади су се 1688. године доселили у Книн који су баш тад ослободили од Турака и били су сердари читаве Книнске Крајине до краја млетачке владавине 1797. године (било их је у Книну до 1995, а једно брдо у Книну се зове "Синобадова главица") https://sr.wikipedia.org/wiki/Јован_Синобад
- Поп Цвијан Шарић је рођен око 1620. у околини Кистања, а Шарића је око Кистања било до 1995 https://sr.wikipedia.org/wiki/Цвијан_Шарић
- Ускок Плавша Кресовић се помиње у једном млетачком документу 1649. године као саборац Јанка Митровића оца од Стојана Јанковића, конкретно те године они су упали у Босну и напали тамо Турке. Срба Кресовића је било до 1995 у Модрином Селу код Кистања https://www.poreklo.rs/2018/09/06/poreklo-prezimena-modrino-selo-kistanje/

Могао бих навести још пуно примера континуитета презимена далматинских Срба од 16-ог и 17-ог в. до данас, али мислим да је довољно да схвати суштина.

Poslednja izmena:
Ја Знам неколико пријатеља из републике српске и хрватске, један се презива Ђилас, један Брстина а један Јечменица. Пар колега сам посла су ми побркали презиме, мислили су да сам Крајишник, али нисам. Моје презиме Је ПАУШАК, па због тога можда.

Одакле потиче твоје презиме?

Одакле потиче твоје презиме?

Рецимо код мог презимена колико ја знам, оно је пореклом чешко презиме, у Земун колико знам смо дошли 1631 још док је постојала Хабзбуршка монархија, даље од тога не знам, покушавам негде да нађем по неким црквеним списима или некој архиви али уз мало успеха, моје презиме по мојима је Чешког порекла.

Рецимо код мог презимена колико ја знам, оно је пореклом чешко презиме, у Земун колико знам смо дошли 1631 још док је постојала Хабзбуршка монархија, даље од тога не знам, покушавам негде да нађем по неким црквеним списима или некој архиви али уз мало успеха, моје презиме по мојима је Чешког порекла.

Да није можда 1731. године?
Ово кажем зато што је Земун био под Хабзбурзима од 1717. до 1918, а 1631. је био под Турцима и тешко ми је замислити да би се неко из Чешке доселио на турску територију.

Тачно је да пречани имају дуже фиксирана презимена, али то није увек случај. Рецимо занимљив је пример Мандића из Херцеговине, који потичу од удовице Манде која се селила пред Турцима, и презиме датира из 17. века, а можда и раније.
Иначе матичне књиге Земуна постоје још из 18. века и могу се прегледати преко интернета. Све што је потребно је да региструјеш налог на
https://www.digitalni.arhiv-beograda.org

Тачно је да пречани имају дуже фиксирана презимена, али то није увек случај. Рецимо занимљив је пример Мандића из Херцеговине, који потичу од удовице Манде која се селила пред Турцима, и презиме датира из 17. века, а можда и раније.
Иначе матичне књиге Земуна постоје још из 18. века и могу се прегледати преко интернета. Све што је потребно је да региструјеш налог на
Ево примера, Моја мајка је девојако мандић а пореклом њени су из Црне Горе.

Колико ми је она рекла Они потичу од манде Васојевић Која је од турака бежала из Црне Горе, прешла је у србију са синовима, после се вратила осим једног сина који је остао.

Моје презиме је старо Чешко презиме, моја породица је једна од старијих земунских, једино што још знам да смо дошли половином 17ог века.
Да ли знаш само да је презиме чешко или знаш да је и породица у 17-ом веку дошла из Чешке?

Добар дан свима, Ја први пут постављам тему на Форуму Крстарице под темом историја, мене занима историја презимена, поготово неко ко се бави тиме, неко ко се разуме у прављење породичног стабла и пореклом презимена, географско порекло, кад се први пут помиње и како је настало то презиме. Ја већ пар годима покушавам да нађем историју свог презимена али са јако мало успеха, хвала.
А где си је до сада све тражио?

У Херцеговини има презимена која датирају још из средњег века. Попут Чихорића и Љубибратића. А има и оних која су формирана у 19. веку.

За просторе који су били под млетачком, аустријском и мађарском влашћу, презимена се углавном могу пратити од краја 17. или од 18. века.

Средишња Србија је ту једино специфична, јер је тамо услед разних историјских околности постојала пракса несталних презимена, која су се мењала из генерације у генерацију. Тек је кнез Александар Карађорђевић једном наредбом из 1851. године увео праксу сталних презимена.

Презимена у јужним крајевима ослобођеним после 1913. године, почеће се формирати тек у првој половини 20. века, да би у другој половини века опет била мењана у процесу македонизације.

У Херцеговини има презимена која датирају још из средњег века. Попут Чихорића и Љубибратића. А има и оних која су формирана у 19. веку.

За просторе који су били под млетачком, аустријском и мађарском влашћу, презимена се углавном могу пратити од краја 17. или од 18. века.

Средишња Србија је ту једино специфична, јер је тамо услед разних историјских околности постојала пракса несталних презимена, која су се мењала из генерације у генерацију. Тек је кнез Александар Карађорђевић једном наредбом из 1851. године увео праксу сталних презимена.

Презимена у јужним крајевима ослобођеним после 1913. године, почеће се формирати тек у првој половини 20. века, да би у другој половини века опет била мењана у процесу македонизације.
Имаш ли ту наредбу кнеза Александра можда?

Back